Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sztereó erősítők

béres-jános
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 298

Re: Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: béres-jános »

Az eggyel korábbi hozzászólásban emlegetett leggyengébb láncszem elve meg nem rokon fogalom a szinergiával, hanem arról szól hogy elég egyetlenegy gyengébb minőségű komponens ahhoz, hogy lehúzza a teljes rendszer hangminőségét a saját szintjére.
[/quote]

Igen ez lett volna a hozzászólásom lényege! :smile53:
Erősítő:Music-Hall A25.2 (mod) ,Godina audio GA15 ,Előerősítő:Audiolab 8000q (mod)Cd:Music-hall cd 35.2 (mod)
Hangsugárzó:T+A Criterion TMR 60 (mod)T+A Tal110 (Mod)
Kábelek:Furutech FS-Alpha hangsugárzó.Összekötő:Siltech sq28 ,Furutech FS-Alpha s22 Tápelosztó:Furutech TP 60E,Tápkábel:IsoTek optimum

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3333
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: LIMAR »

asebestyen írta:
2018.10.06., szomb. 20:24
Önmagában egy komponens hangja értelmezhetetlen. Nálam mindig a komplett rendszerek szóltak a legjobban, vagy inkább legegységesebben és sajnos vagy se, a tervezői koncepció csak így jön át. Ha az nem tetszik, hiába cserélgetjük az egyes komponenseket (találomra) más márkára, elvre, bármire, sose lesz kerek egész.
Számomra sohasem voltak szimpatikusak azok a rendszerek, ahol jól kihallható volt a "tervezői koncepció". Pont az általad említettek miatt, vagyis az vagy tetszik, vagy nem. Lefordítva, az a rendszer nem egy őszinte rendszer. Nem hű forráshoz. Az a rendszer csal a tervező kedvére. Ezzel természetesen lehet azonosulni, különben nem lehetne eladni. És lehet nagyon nem. Az is természetes, hogy egy ilyen "koncepció" szerint kialakított készülék halmazba bármi mást beraksz, az nagyon kilóg onnan és lerontja az összhatást. Ebből aztán le szokták vonni a negatív következtetést a berakott készülékről. Pedig egyszerűen csak nem szabad megbolygatni egy ilyen elvek alapján létrehozott rendszert.

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3297
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

fülelek írta:
2018.10.06., szomb. 19:12
Evvel azért nem kötelező egyetérteni.
Az audio rendszer választásban a szinergia azt jelenti, hogy a valahol, valamennyire hibás hangú cuccokat úgy válogassuk össze, hogy ne erősítsék egymás hibáit, inkább fedjék. Halk és közepes hangerőnél ez járható út, de nagyobb hangerőnél, sűrű szövetű zenéknél már alaposan kilóg a lóláb, azaz mindkét fajta hiba hallatszik. Sokkal jobb megoldás egy kevesebb vagy legalábbis az adott tulajdonos-hallgatót kevésbé zavaró hibával bíró komponenst használni. Tudom, ez pénz kérdés is, de vannak nem túl drága lehetőségek is.
Én a szinergiát egy kicsit másképp fogalmaznám meg, inkább egymáshoz illőségnek nevezném, ami nem feltétlenül merül ki egymás hibáinak az elfedésében. Például van egy szinte hibátlan hangú highend csöves erősítőd, és egy szintén szinte hibátlan hangú highend hangfalad, alacsonyabb érzékenységgel, bonyolult váltóval és ingadozó impedanciamenettel. Együtt mégis az elvárhatónál jóval gyengébben fognak szólni, mert bármilyen tökéletesek is önmagukban, nem egymáshoz valók, nincs meg a szinergia.

Az eggyel korábbi hozzászólásban emlegetett leggyengébb láncszem elve meg nem rokon fogalom a szinergiával, hanem arról szól hogy elég egyetlenegy gyengébb minőségű komponens ahhoz, hogy lehúzza a teljes rendszer hangminőségét a saját szintjére.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7782

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

fülelek írta:
2018.10.06., szomb. 20:11
Némi indoklást is olvashatnánk, vagy esetleg nem értetted a hozzászólásomat, és emiatt a hátrafelé nyilazás :D
Önmagában egy komponens hangja értelmezhetetlen. Nálam mindig a komplett rendszerek szóltak a legjobban, vagy inkább legegységesebben és sajnos vagy se, a tervezői koncepció csak így jön át. Ha az nem tetszik, hiába cserélgetjük az egyes komponenseket (találomra) más márkára, elvre, bármire, sose lesz kerek egész. Tipikus, mikor túl kemény, beteszek valami csöves elektronikát, jelkondícionálót, akármit, vagy túl lágy a hangzás, puha, akkor valami jó kemény hangú sugárzót, esetleg erősítőt. Ebből szinte mindig se-se lesz és nem is-is. Legalábbis én nem voltam elég ügyes ehhez. :)
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5266

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Némi indoklást is olvashatnánk, vagy esetleg nem értetted a hozzászólásomat, és emiatt a hátrafelé nyilazás :D

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2186

Hozzászólás Szerző: Shimano »

fülelek írta:
2018.10.06., szomb. 19:12
Az audio rendszer választásban a szinergia azt jelenti, hogy a valahol, valamennyire hibás hangú cuccokat úgy válogassuk össze, hogy ne erősítsék egymás hibáit, inkább fedjék.
Azért ezzel sem kötelező egyetérteni. :D

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5266

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Az audio rendszer választásban a szinergia azt jelenti, hogy a valahol, valamennyire hibás hangú cuccokat úgy válogassuk össze, hogy ne erősítsék egymás hibáit, inkább fedjék. Halk és közepes hangerőnél ez járható út, de nagyobb hangerőnél, sűrű szövetű zenéknél már alaposan kilóg a lóláb, azaz mindkét fajta hiba hallatszik. Sokkal jobb megoldás egy kevesebb vagy legalábbis az adott tulajdonos-hallgatót kevésbé zavaró hibával bíró komponenst használni. Tudom, ez pénz kérdés is, de vannak nem túl drága lehetőségek is.

béres-jános
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 298

Hozzászólás Szerző: béres-jános »

Toto77 írta:
2018.10.06., szomb. 09:48
Sziasztok!

Mivel nekem mindig integrált erősítőim voltak, így kicsit (nagyon) laikus vagyok a témában.
Az elő-, vagy végfok befolyásolja jobban a hangminőséget.
Most tekintsünk el a forrástól, a kábelektől stb. Ha csak ezt a két komponenst nézzük, akkor melyik a fajsúlyosabb tényező?

Köszi: Toto
Erre egyszerű a válasz! Mindkettő nagyon fontos,Egy rendszerben fontos a szinergia! Mindíg a leggyengébb komponens lesz a mérvadó.
Erősítő:Music-Hall A25.2 (mod) ,Godina audio GA15 ,Előerősítő:Audiolab 8000q (mod)Cd:Music-hall cd 35.2 (mod)
Hangsugárzó:T+A Criterion TMR 60 (mod)T+A Tal110 (Mod)
Kábelek:Furutech FS-Alpha hangsugárzó.Összekötő:Siltech sq28 ,Furutech FS-Alpha s22 Tápelosztó:Furutech TP 60E,Tápkábel:IsoTek optimum

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3297
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

P. Roland írta:
2018.09.28., pén. 14:30
Sziasztok, a házimozi rendszerem szeretném valamelyest erősíteni sztereó / zenehallgatás szempontjából. Egyik opcióként felmerült, hogy illesszek egy jobb sztereó integrált erősítőt a láncba, ami rendelkezik HT bypass funkcióval (pl. egy MA7200). Milyen egyéb erősítőket vagy upgrade lehetőségeket javasolnátok számomra? A jelenlegi rendszer főbb elemei: HTPC, XMC-1, RMB-1585 és 1555, CM10S2 és CM9S2, Paradigm szubok. Előre is köszi.
Én elsőkörben a XMC-1 sztereón nem túl erős DAC-ját kerülném ki sztereó üzemmódban, egy minőségi USB DAC beiktatásával (pl. T+A DAC 8 DSD vagy ebben az árkategóriában valami hasonlóval). Feltételezem hogy a HTPC HDMI-vel kapcsolódik az XMC-1-re, az USB DAC pedig mehetne az XLR bemenetekre. Az is egy út, hogy a HTPC-t csak filmezésre használod, sztereóra meg beiktatsz egy minőségi streamert, pl. Lumin D2.
Aztán ki lehetne váltani a a két Front csatornán a Rotelt valami még komolyabb sztereó vagy két mono végfokkal.
Végül szerintem a legmeggyőzőbb előrelépés a Bower frontok lecserélése lenne egy-két kategóriával feljebb lévő hangfalakra.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Toto77
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: Toto77 »

Sziasztok!

Mivel nekem mindig integrált erősítőim voltak, így kicsit (nagyon) laikus vagyok a témában.
Az elő-, vagy végfok befolyásolja jobban a hangminőséget.
Most tekintsünk el a forrástól, a kábelektől stb. Ha csak ezt a két komponenst nézzük, akkor melyik a fajsúlyosabb tényező?

Köszi: Toto

P. Roland
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 6

Hozzászólás Szerző: P. Roland »

Sziasztok, a házimozi rendszerem szeretném valamelyest erősíteni sztereó / zenehallgatás szempontjából. Egyik opcióként felmerült, hogy illesszek egy jobb sztereó integrált erősítőt a láncba, ami rendelkezik HT bypass funkcióval (pl. egy MA7200). Milyen egyéb erősítőket vagy upgrade lehetőségeket javasolnátok számomra? A jelenlegi rendszer főbb elemei: HTPC, XMC-1, RMB-1585 és 1555, CM10S2 és CM9S2, Paradigm szubok. Előre is köszi.

RudiSZT3
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 15

Hozzászólás Szerző: RudiSZT3 »

tonya írta:
2018.09.23., vas. 14:31
RudiSZT3 írta:
2018.09.23., vas. 13:47
Üdv mindenkinek!

Van egy jó öreg Marantz PM-8 erősítőm, amivel egy Triangle Celius 202-t hajtok, alapvetően megelégedéssel.
Viszont kitaláltam, hogy ha már az erősítő 4 csatornás, a hangfalaim pedig rendelkeznek 2-2 csatlakozóval, akár kipróbálhatnám, hogy biamp formában hajtom őket. Egyrészt ezzel kapcsolatban is kíváncsi vagyok véleményekre (főleg olyantól, aki már próbálkozott hasonlóval).

Másrészt mielőtt ezt megtehettem volna, rájöttem, hogy valami nem oké az erősítővel. Ha be akarom kapcsolni a 2-es hangfal kimenetet, hiába dugom át oda a kábeleket, nem szólalnak meg a hangfalak. Abszolút semmi, süket, mint az ágyú. Az átkapcsoláskor egyébként még a relé jellegzetes kattanását sem hallani.
Van-e ötletetek arra vonatkozóan, hogy mi lehet a probléma? Vagy csak egy szakember bevizsgálása után van értelme beszélni erről?

Köszönöm a válaszokat, üdv!
Szerintem ez csak egy sima sztereó erősítő, 2 db végfok panellal, ezzel tuti nem fogsz biamposat játszani. ;) max ha veszel még egy ilyen erősítőt. Más sztereó erősítőkön is van A-B kimenet.
Ezen Marantz esetében elvileg egyszerre használható az 1-es és 2-es kimenet. Nem választva kapcsolok köztük, hanem külön-külön tudom őket ki-be kapcsolni. Ebből nekem az logikus, hogy tud egyszerre a kettő működni.
Igaz, nem nevezhető mélyreható szakmai diskurzusnak, de van a témában beszélgetés, pl. a 26409. hozzászóló pozitívan számol be erről.

https://prohardver.hu/tema/hi-fi-rol_al ... 26450.html

Viszont úgy vagyok vele, hogy ha nem is tudna működni, vagy nem lenne értelme és pozitív hatása, akkor nem biztos, hogy kínlódnék az erősítő javíttatásával +1 pár kábel vásárlással. És még azt sem tudom, hogy egyáltalán kivel kellene megnézetnem az erősítőt, aki megbízható ilyen öreg nagy vasak javításában.

Ebben tudtok segíteni? Valaki jó és megfizethető szakember ebben a témában?

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1038

Hozzászólás Szerző: tonya »

RudiSZT3 írta:
2018.09.23., vas. 13:47
Üdv mindenkinek!

Van egy jó öreg Marantz PM-8 erősítőm, amivel egy Triangle Celius 202-t hajtok, alapvetően megelégedéssel.
Viszont kitaláltam, hogy ha már az erősítő 4 csatornás, a hangfalaim pedig rendelkeznek 2-2 csatlakozóval, akár kipróbálhatnám, hogy biamp formában hajtom őket. Egyrészt ezzel kapcsolatban is kíváncsi vagyok véleményekre (főleg olyantól, aki már próbálkozott hasonlóval).

Másrészt mielőtt ezt megtehettem volna, rájöttem, hogy valami nem oké az erősítővel. Ha be akarom kapcsolni a 2-es hangfal kimenetet, hiába dugom át oda a kábeleket, nem szólalnak meg a hangfalak. Abszolút semmi, süket, mint az ágyú. Az átkapcsoláskor egyébként még a relé jellegzetes kattanását sem hallani.
Van-e ötletetek arra vonatkozóan, hogy mi lehet a probléma? Vagy csak egy szakember bevizsgálása után van értelme beszélni erről?

Szerintem ez csak egy sima sztereó erősítő, 2 db végfok panellal, ezzel tuti nem fogsz biamposat játszani. ;) max ha veszel még egy ilyen erősítőt. Más sztereó erősítőkön is van A-B kimenet.
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......

RudiSZT3
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 15

Hozzászólás Szerző: RudiSZT3 »

Üdv mindenkinek!

Audison
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 84

Hozzászólás Szerző: Audison »

Azon már túl vagyok, de végülis... gondolkodik.gif :D

asebestyen írta:
2018.09.21., pén. 22:11
Még az nem volt, hogy vegyen egy jó fejhallgatót inkább meg egy jó fejes erősítőt. :smile29: :D

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1526

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

asebestyen írta:
2018.09.21., pén. 22:11
dbrnsk írta:
2018.09.21., pén. 21:58
Megint ott tartunk, hogy a kérdezőnek lassan minden lett ajánlva, függetlenül attól, hogy az tényleg megfelel-e az adott stílus hallgatására. :D
Még az nem volt, hogy vegyen egy jó fejhallgatót inkább meg egy jó fejes erősítőt. :smile29: :D
Ja télleg! :D

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7782

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

dbrnsk írta:
2018.09.21., pén. 21:58
Megint ott tartunk, hogy a kérdezőnek lassan minden lett ajánlva, függetlenül attól, hogy az tényleg megfelel-e az adott stílus hallgatására. :D
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1526

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

Majik
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 161

Hozzászólás Szerző: Majik »

Itt meg is ragadnám az alkalmat, hogy közöljem, van még ezen a fórum motoron nemhogy csiszolni, de reszelni való is gazdagon.
Előszőr azt hittem, nekem rezeg a kezem az “Elküld” gombon és kétszer küldöm l a kis mondanivalómat. De nem ám!

Ha hozzászólás írása közben születik egy új hozzászólás, akkor megkérdi a rendszer, hogy amíg én írogattam, valaki más hozzászólt már, biztosan el akarom küldeni a hozzászólást?
Ha, most rányomok a küldésre, kétszer jelenik meg a hozzászólás.

Majik
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Audison írta:
2018.09.21., pén. 19:35
Októberben megpróbálok elmenni pár emberhez hallgatózni, de attól tartok nem fog előrébb vinni a döntésemben, mert nem sokan tartanak otthon az említett dobozok valamelyikéből. Pestre lenne jó felmenni, de időhiány miatt sajnos az nem megoldható (egyelőre), majd alakul, szerencsére nem sürgős a dolog, de sokkal beljebb vagyok, hogy merre is induljak, köszönöm Nektek, itt kaptam a legtöbb segítséget. leborulok.gif
Ne a fentebb említett dobozokat és készülékeket keresd, hanem figyeld meg a fórumtársaknál a HANG-ot. :)
Lehetőleg olyanokhoz menj, akik rockot (is) hallgatnak. Nem baj, ha hallasz piszok drága rendszereket is, majd megtapasztalod árban 90% visszalépés hangban nem ugyanennyi....
Na elég legyen az okoskodásból, mars fülelni! :D

Majik
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Audison írta:
2018.09.21., pén. 19:35
Októberben megpróbálok elmenni pár emberhez hallgatózni, de attól tartok nem fog előrébb vinni a döntésemben, mert nem sokan tartanak otthon az említett dobozok valamelyikéből. Pestre lenne jó felmenni, de időhiány miatt sajnos az nem megoldható (egyelőre), majd alakul, szerencsére nem sürgős a dolog, de sokkal beljebb vagyok, hogy merre is induljak, köszönöm Nektek, itt kaptam a legtöbb segítséget. leborulok.gif
Ne a fentebb említett dobozokat és készülékeket keresd, hanem figyeld meg a fórumtársaknál a HANG-ot. :)
Lehetőleg olyanokhoz menj, akik rockot (is) hallgatnak. Nem baj, ha hallasz piszok drága rendszereket is, majd megtapasztalod árban 90% visszalépés hangban nem ugyanennyi....
Na elég legyen az okoskodásból, mars fülelni! :D

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3191

Hozzászólás Szerző: audioline »

A saját fülednek higgy - mondották...

Az a helyzet, ez valóban így van. Nem a membrán méret, egy márkanév avagy vélemény fog célba juttatni. A többeknél való hallgatózás jó ötlet, de otthon sajna nem ugyan azt fogod hallani. Ez van. Más akusztika, más rendszer, más atmoszféra... Az "iskolát" valahol el kell kezdeni, az nem vitás.

Sok sikert hozzá! :smile32:
.

Audison
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 84

Hozzászólás Szerző: Audison »

Indy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1633

Hozzászólás Szerző: Indy »

vidor2009 írta:
2018.09.21., pén. 15:22
Szia!
Biztos vagy benne???
Üdv. Gyuri :napsut:
Teljesen, de senki kedvéért nem írom le hogy ez "csak az én véleményem". :)
Indulj el egy úton, én is egy másikon...

vidor2009
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 392

Hozzászólás Szerző: vidor2009 »

Indy írta:
2018.09.21., pén. 15:07
Rockzenén, metálon meg pláne, semmiféle kifinomultságnak helye nincs. :) Minél karcosabb, mocskosabb, lüktetőbb és dinamikusabb, annál jobb. Aki viszont sokféle műfajt szívesen hallgat, az nehéz helyzetben van. Van aki több rendszerrel oldja meg, de a legtöbben kompromisszumba kényszerülnek...
:quetionmark:

Szia!
Biztos vagy benne???
Üdv. Gyuri :napsut:

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”