Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Diy erősítő építés
Diy erősítő építés
Próbálj meg elképzelni egy locsolócsövet, ami végig 1 coll vastag.
Tegyél bele egy 1/2 collos szűkítőt az utolsó szakaszra - alaposan vissza fog esni az egységnyi idő alatt átáramló víz mennyisége.
Így működik egy átlagos, nyákra épített lágyindító.
Abban igazad van, az elektromos hálózat ettől függetlenül is tele van problémákkal, zajokkal.
Ebben az esetben, az egységnyi idő alatt átáramló víz mennyisége ugyanannyi lesz, csak az áramlási sebessége nő meg a fél colos szakaszon.
A nyákra, vagy akármire szerelt lágyindító működéséhez meg ennek semmi köze.
Ez nem úgy működik, hogy az elektronok nekifutnak a villanyórától, és beszaladnak a készülékbe
Szemléletesen, a dolog úgy működik, mint a Newton-hinta.
Ne keverjük!
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?
Diy erősítő építés
Alapjában értem mire gondolsz, és egyet is értek vele, csak néhány helyen van kisebb elírás:
- A háztartásokban, a mérő előtti kismegszakító B karakterisztikájú. Leoldás: In x 3-5. A leoldás sebessége viszonylag gyors.
- A C karakterisztikájú kismegszakító: leoldás: In x 5-10. Viszonylag lassú.
A helyes koordinációt / szelektivitást, a sorba kötött megszakítók esetében, vagy a sebességek, vagy a leoldási áramok helyes megválasztásával lehet elérni.
phyton 71 fórumtárs, a fogyasztásmérőjénél található B16A karakterisztikájú kismegszakítója miatt, semmilyen módon sem tud szelektív hálózatot kialakítani. Ez patt helyzet. Vagy bírja a kismegszakítója a toroidok áramlökését, vagy nem. (úgy olvasom hogy bírja, és ennek örülünk)
Viszont a "háztartásokba előírt gyors bizti"-ről semmit sem tudok. Ez melyik szabványban van?
MSZ EN 60 898
B jelleggörbe:
Főként vezeték- és kábelvédelem lakóépületeknél (világítási és dugaszoló aljzat áramkörök)
C jelleggörbe:
Nagy bekapcsolási áramfelvételű berendezések kábel- és vezetékvédelmére (lámpacsoportok, motorok, stb.)
D jelleggörbe:
Igen nagy bekapcsolási áramfelvételű berendezések kábel- és vezetékvédelmére (hegesztő-transzformátorok, motorok, stb.
B: 3 x In megtartás, 5 x In kioldás, kioldás idő <0,1s
C: 5 x In megtartás, 10 x In kioldás kioldás idő <0,1s
D: 10 x In megtartás, 20 x In kioldás kioldás idő <0,1s
Nálam az mérő előtt B, mérő után C megszakítók vannak
- elektrorudi
- V.I.P.
- Értékelés: 150
Diy erősítő építés
Azzal semmi gond, de a mérő előtti plombázott megszakító az vezeték védő C-s, relatíve gyors, a névleges áram 10xszerese áramnál leold kevesebb mint 0,1s alatt. Ha a mérő után teszel egy akármilyen nagyáramú és lomha biztit, azzal nem jutottál semmivel sem előre.
Az sem véletlen, a háztartásokban miért előírás a vezetékvédő gyors bizti. De mindenki úgy kockáztatja lakása tűzbiztonságát ahogy akarja.
Alapjában értem mire gondolsz, és egyet is értek vele, csak néhány helyen van kisebb elírás:
- A háztartásokban, a mérő előtti kismegszakító B karakterisztikájú. Leoldás: In x 3-5. A leoldás sebessége viszonylag gyors.
- A C karakterisztikájú kismegszakító: leoldás: In x 5-10. Viszonylag lassú.
A helyes koordinációt / szelektivitást, a sorba kötött megszakítók esetében, vagy a sebességek, vagy a leoldási áramok helyes megválasztásával lehet elérni.
phyton 71 fórumtárs, a fogyasztásmérőjénél található B16A karakterisztikájú kismegszakítója miatt, semmilyen módon sem tud szelektív hálózatot kialakítani. Ez patt helyzet. Vagy bírja a kismegszakítója a toroidok áramlökését, vagy nem. (úgy olvasom hogy bírja, és ennek örülünk)
Viszont a "háztartásokba előírt gyors bizti"-ről semmit sem tudok. Ez melyik szabványban van?
Diy erősítő építés
A fő biztit nem oldja le.
Én közvetlenül oda kötöttem,
Egyébként az emeleten ahol a klímák is vannak,ott tökéletesen működik,még az égők sem villannak.
A nappali hálózati körömmel van problémám,ugyanis a konyhai gépek is arról a hálózatról működnek,ott bizony nem tudom életre kelteni.
Max ott alakítom ki a zeneszobát.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven
- Bodoraudio
- V.I.P.
- Értékelés: 742
- Kapcsolat:
Diy erősítő építés
A fő biztit nem oldja le.
Én közvetlenül oda kötöttem,
Diy erősítő építés
Segíts egy kicsit - lehet, nem ugyanazt a fórumot olvassuk, de én nem látom, hogy bárhol, bárki is leírta volna, hogy az áram folyadék módjára viselkedne, valamint azt sem, hogy a vezető keresztmetszetének felére csökkentésével felére csökkenne akár a feszültség, akár az áramerősség.
Ezek szerint te a szökőkutas hasonlatomat sem fogtad fel, aminek segítségével több tucat fórumtársunk értette meg, miért is számít az elektromos ellátásban az az utolsó 1-2 méteres hálózatikábel?
Hidd el, erről nem én tehetek.
má meg ne orrolj de te arra nem emlékszel mit írtál le 10 perce??
Tegyél bele egy 1/2 collos szűkítőt az utolsó szakaszra - alaposan vissza fog esni az egységnyi idő alatt átáramló víz mennyisége.
hát itt írod le szó szerint hogy ... de nem óhajtok süketek párbeszédébe elegyedni, ha ennyire nem érted azt amit magad írtál akkor úgyis mindegy
Diy erősítő építés
Na ma megtudtam, hogy az áram folyadék módjára viselkedik...
...de hogy feleannyi áram folyjon egy feleakkora vezetőben?? muhaha fizikai csoda keletkezett
Segíts egy kicsit - lehet, nem ugyanazt a fórumot olvassuk, de én nem látom, hogy bárhol, bárki is leírta volna, hogy az áram folyadék módjára viselkedne, valamint azt sem, hogy a vezető keresztmetszetének felére csökkentésével felére csökkenne akár a feszültség, akár az áramerősség.
Ezek szerint te a szökőkutas hasonlatomat sem fogtad fel, aminek segítségével több tucat fórumtársunk értette meg, miért is számít az elektromos ellátásban az az utolsó 1-2 méteres hálózatikábel?
Hidd el, erről nem én tehetek.
longkft.hu/audioblog/
Diy erősítő építés
Vegyél egy 20 amperes nem gyors biztit és le van tudva a probléma.
Sehol nem okozott problémát.
Azzal semmi gond, de a mérő előtti plombázott megszakító az vezeték védő C-s, relatíve gyors, a névleges áram 10xszerese áramnál leold kevesebb mint 0,1s alatt. Ha a mérő után teszel egy akármilyen nagyáramú és lomha biztit, azzal nem jutottál semmivel sem előre.
Az sem véletlen, a háztartásokban miért előírás a vezetékvédő gyors bizti. De mindenki úgy kockáztatja lakása tűzbiztonságát ahogy akarja.
Diy erősítő építés
Abban igazad van, az elektromos hálózat ettől függetlenül is tele van problémákkal, zajokkal.
Na ma megtudtam, hogy az áram folyadék módjára viselkedik.
jessz!! Nobel díjat neki !!!!
csak picinkét felhívnám a sokat tudó kollégák figyelmét, hogy az áram amilyen hülye, az át fog teljes "keresztmetszetében" folyni azon a szűkített akármin is, legfeljebb ha nagyon szűk, akkor kicsit meg vagy szét ég, mint egy olvadóbizti
de hogy feleannyi áram folyjon egy feleakkora vezetőben?? muhaha fizikai csoda keletkezett
Diy erősítő építés
Ehhez képest egy lágyindító vezetékének, NYÁK-jának, félvezetőjének vagy reléjének stb hatása NULLA.
longkft.hu/audioblog/
Diy erősítő építés
Megint bebizonyosodott számomra, hogy hihetetlen adottságokkal rendelkező kollégák is léteznek.
Az én "adottságaim" maximum saját zenehallgatási szokásaimban mérvadóak, a lágyindító okozta (hang)problémák meglétéről, vagy kitalációs voltáról egyeztess kérlek pl. a Krell-el, NAIM-mel...
longkft.hu/audioblog/
- elektrorudi
- V.I.P.
- Értékelés: 150
Diy erősítő építés
Csak olvasok, olvasok, és tanulok... Ez a tirisztor(triac) / relé kérdés pedig... pont az i-re. Hihetetlen.
Kedves fórumtársak. Megnéztétek valaha is , hogy milyen betápláló jelet kapnak a szeretett készülékeitek (erősítő, lemezjátszó, bármi)??? Mérjétek már meg egyszer a bejövő feszültség felharmonikus tartalmát! Tele van a hálózat "zajgenerátorokkal". Ha nem nálatok (dehogynem), akkor a szomszédoktól származik. Ehhez képest egy lágyindító vezetékének, NYÁK-jának, félvezetőjének vagy reléjének stb hatása NULLA.
Először a hálózati zajt kellene kiszűrni. De nem az agyon hájpolt karvastagságú, 1,5m hosszú kábellel szerelt, csillagászati árú elosztó / hosszabbítóval, mert az több, mint nevetséges. A bejövő feszültség jelalakját minimum egy fojtóval, de inkább egy aktív szűrővel kellene a színuszhoz közelíteni. Aztán kielemezni, hogy mit sikerült elérni. Ha tizedére sikerült a felharmonikus tartalmat csökkenteni, akkor már csináltunk valamit, de még messze vagyunk a jótól. ... és akkor ehhez képest, még hol van a korábbi hozzászólásokban felsorolt káros hatása a lágyindítónak... ?
Diy erősítő építés
Rendben!
Igazából én sem szerettem volna modifikálni az erősítőt,de valóban ez lesz a legjobb megoldás.
Nem gyötröm ezzel a témával többet magamat,és a fórumot sem.
Akkor még annyit,hogy milyen kismegszakítót ajánlanál hozzá,ami megfelelő minőségű lenne.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven
- Bodoraudio
- V.I.P.
- Értékelés: 742
- Kapcsolat:
Diy erősítő építés
Köszönöm a válaszod!
Tudnátok ajánlani akkor valami jó minőségű lágyindítót,ha mégsem bírok az erősítővel?
Diy erősítő építés
a triak működési elvéből következik a nyitás-zárásnál úgynevezett töltéstárolási áramtranziens keletkezik, ez megrántja a környezetét, emiatt nehezen kezelhető áramzaj képződik. A FET-nél lényegesebb kisebb ez a zaj. Mindkét félvezető megoldásnál 100Hz-es ismétlődéssel állandó a zaj, míg a relével csak a bekapcsolás pillanatában keletkezik egy enyhe villamos zaj.
Köszönöm a válaszod!
Tudnátok ajánlani akkor valami jó minőségű lágyindítót,ha mégsem bírok az erősítővel?
Diy erősítő építés
A triakos miért nem jó,ha szabad kérdeznem?
Nem is a relé "hangossága" miatt gondoltam arra.
a triak működési elvéből következik a nyitás-zárásnál úgynevezett töltéstárolási áramtranziens keletkezik, ez megrántja a környezetét, emiatt nehezen kezelhető áramzaj képződik. A FET-nél lényegesebb kisebb ez a zaj. Mindkét félvezető megoldásnál 100Hz-es ismétlődéssel állandó a zaj, míg a relével csak a bekapcsolás pillanatában keletkezik egy enyhe villamos zaj.
Diy erősítő építés
triakost semmiképpen nem ajánlom, FET-es megoldás lehet csendesebb, de egy elegendően túlméretezett relé kevésbé fog "beleszólni" a hangzsába
A triakos miért nem jó,ha szabad kérdeznem?
Nem is a relé "hangossága" miatt gondoltam arra.
Diy erősítő építés
És olyan lágyindító ahol nincs relé,pl (triakos) az lehet megfeleő,csak elméleti síkon gondolkodva?
triakost semmiképpen nem ajánlom, FET-es megoldás lehet csendesebb, de egy elegendően túlméretezett relé kevésbé fog "beleszólni" a hangzsába
Diy erősítő építés
Ha vacak a relé, elhiszem hosszúnak, hogy hallatszik a kiiktatás.
De a jó relé (pl. Finder) nem hallatszik, sem erősítőben, sem lágyindító áramkörben.
És olyan lágyindító ahol nincs relé,pl (triakos) az lehet megfeleő,csak elméleti síkon gondolkodva?
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5155
Diy erősítő építés
Ha vacak a relé, elhiszem hosszúnak, hogy hallatszik a kiiktatás.
De a jó relé (pl. Finder) nem hallatszik, sem erősítőben, sem lágyindító áramkörben.
Diy erősítő építés
Egyetlen szóval nem utaltam semmiféle huzalozásra, pusztán a lágyindító panel kiiktatására:
Zenehallgatás gyári állapotban.
8 db csavar kioldása, kábelek kihúzása a lukakból.
4 db kábel visszadugása a megfelelő lukakba.
4 db csavar meghúzása.
Zenehallgatás kiiktatott lágyindítóval.
Konklúzió levonása.
Talán még te is meg tudtad volna oldani ezt az embertpróbálóan bonyolult feladatot.
Megint bebizonyosodott számomra, hogy hihetetlen adottságokkal rendelkező kollégák is léteznek.
Ne keverjük!
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?
Diy erősítő építés
Te, hosszú, a sólámpa fázisérzékenységedet még el tudom fogadni, de a nagyobb teljesítményű erősítőkben előforduló toroid trafó nélkülözhetetlen lágy-indító kiszerelés propagálását azt már nem. Egy jól összerakott 800W-os toroid 10-ből 9-szer levágja háztatásokban kötelező vezeték védő 16A-es C karakterisztikájú megszakítót. Éppen ilyen 800W-os egy-egy darab toroid van a csöves monoblockjaimban is. NTC-vel indítva viszont semmi gond, lehet egyszerre is rájuk kapcsolni a feszkót. Indulás után egy megfelelő relével az NTC-ket szépen rövidre lehet zárni, ne fűtsön az NTC 3-5W-al, na meg megkerülendő egy esetleges dinamika korlátozó elem.
Hidd el, van alternatívája a kiiktatós jó hangzásnak.
Pl. a Krell nevében is köszönöm, hogy felhívtad ezen lehetőségre a figyelmemet.
Azért nem biztos, hogy megírom nekik, hogy inkább tegyék be az általad javasolt megoldást erősítőikbe és ne a vásárlóktól várják el a nagyobb értékű kismegszakítót.
longkft.hu/audioblog/
Diy erősítő építés
Akkor kezdheted fenni a megfelelő kést - bár a hangzásváltozás nem a darabszámtól függ, hanem attól, hogy egyáltalán van-e lágyindító a transzformátorok előtt.
A lágyindító hatása sajnos meghallható. Nem is igazán a "késleltető" elektronikával van baj, hanem a beültetett nyáklap vezetőrétegének, valamint a plusz kábeleknek az áteresztőképességével.
Nem hiába javasolja néhány gyártó, hogy inkább a vevő szerezzen be nagyobb értékű kismegszakítót, de ők nem tesznek lágyindítót az erősítőjükbe.
Te, hosszú, a sólámpa fázisérzékenységedet még el tudom fogadni, de a nagyobb teljesítményű erősítőkben előforduló toroid trafó nélkülözhetetlen lágy-indító kiszerelés propagálását azt már nem. Egy jól összerakott 800W-os toroid 10-ből 9-szer levágja háztatásokban kötelező vezeték védő 16A-es C karakterisztikájú megszakítót. Éppen ilyen 800W-os egy-egy darab toroid van a csöves monoblockjaimban is. NTC-vel indítva viszont semmi gond, lehet egyszerre is rájuk kapcsolni a feszkót. Indulás után egy megfelelő relével az NTC-ket szépen rövidre lehet zárni, ne fűtsön az NTC 3-5W-al, na meg megkerülendő egy esetleges dinamika korlátozó elem.
Hidd el, van alternatívája a kiiktatós jó hangzásnak.
Diy erősítő építés
Egyébként csak amiatt gondoltam a lágyindításra mert olvastam pár helyen,hogy tönkreteheti a tápellátást ha nincs benne.
De szerencsére megnyugtatott a gyártó is meg ti is itt a fórumon.
Köszönöm mindenkinek a segítségét!
Már a tápösvényeket tanulmányozom,de az másik fórum.
Diy erősítő építés
És te ezt milyen módon tapasztaltad meg? Megépítetted ugyanazt a kapcsolást egymás mellet, az egyikbe panelos lágyindítót szerelve, míg a másikba ugyanazt huzalozva?
Egyetlen szóval nem utaltam semmiféle huzalozásra, pusztán a lágyindító panel kiiktatására:
Zenehallgatás gyári állapotban.
8 db csavar kioldása, kábelek kihúzása a lukakból.
4 db kábel visszadugása a megfelelő lukakba.
4 db csavar meghúzása.
Zenehallgatás kiiktatott lágyindítóval.
Konklúzió levonása.
Talán még te is meg tudtad volna oldani ezt az embertpróbálóan bonyolult feladatot.
longkft.hu/audioblog/