Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Diy csöves (vagy hibrid) erősitő épités
Re: Diy csöves (vagy hibrid) erősitő épités
Terveztem minimális aktív elem felhasználatával hibridet, oldalanként 2db V FET .
SE A osztályú beállításban ECL86 cső hajt 2db V FET-et, félvezetős rész soros PP kapcsolás.
Nyug. áram 200mA, csöves rész 25mA.
Szinusoan mérve 2x60W/8 Ohm.
Még a bordák és trafótakarását kell elkészítenem és előlapi gombokat csrélni.
SE A osztályú beállításban ECL86 cső hajt 2db V FET-et, félvezetős rész soros PP kapcsolás.
Nyug. áram 200mA, csöves rész 25mA.
Szinusoan mérve 2x60W/8 Ohm.
Még a bordák és trafótakarását kell elkészítenem és előlapi gombokat csrélni.
- Csatolmányok
-
- HIBRID TR E3.jpg (732.2 KiB) Megtekintve 4957 alkalommal
-
- HIBRID TR H.jpg (1.33 MiB) Megtekintve 4957 alkalommal
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2949
A tegnapi nap a 7242 tube PSE deszkamodelljének a finomításával telt el, több paraméterén sikerült tovább javítani
Persze volt olyan is amit el kellett engedni, ez pedig a kimenetről történő utánhúzás (bootstrap) volt. A négyszszögjeles átvitellel nem voltam elégedett, így - mivel máshol nem lehet - a drivernek kellett másképp működnie.
A 7242 trióda BIAS osztójának alsó tagja most a testre megy, mivel az arányukat nem, de az ellenállások értékét lehet változtatni - tehát azzal folytattam. Elöször csökkentve, majd növelve az elenállásosztó teljes értékét, sikerült 1kHz/1W/8R-nél 0,042 THD-t elérni
A teljes kivezérléshez (10W/8R) tartozó torzítási érték is csökkent, most 0,43% az értéke.
TJ.

Persze volt olyan is amit el kellett engedni, ez pedig a kimenetről történő utánhúzás (bootstrap) volt. A négyszszögjeles átvitellel nem voltam elégedett, így - mivel máshol nem lehet - a drivernek kellett másképp működnie.
A 7242 trióda BIAS osztójának alsó tagja most a testre megy, mivel az arányukat nem, de az ellenállások értékét lehet változtatni - tehát azzal folytattam. Elöször csökkentve, majd növelve az elenállásosztó teljes értékét, sikerült 1kHz/1W/8R-nél 0,042 THD-t elérni

A teljes kivezérléshez (10W/8R) tartozó torzítási érték is csökkent, most 0,43% az értéke.
TJ.
- Csatolmányok
-
- 7242 tube PSE amplifier schematic mod..jpg (808.74 KiB) Megtekintve 4929 alkalommal
-
- 7242 tube PSE amplifier 5kHz 2v div.jpg (1.03 MiB) Megtekintve 4929 alkalommal
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
- tunerman
- V.I.P.
Most éppen a 7242 triódával az alatta lévö törülközőt pörkölöm
TJ.

TJ.
- Csatolmányok
-
- 7242 tube PSE amplifier prototype.jpg (1.63 MiB) Megtekintve 4880 alkalommal
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
- tunerman
- V.I.P.
Végre volt időm foglalkozni a korábbi 6528 tube Single End amplifier témájával, és hirtelen mertem nagyot álmodni - elővettem az OTL erősítőmben korábban használt 7242 triódát
Ez egy 100 wattos , grafit anódos, és 3 katódkivezetéssel rendelkező nagy meredekségű teljesítménytrióda. A Tango XE-20-600S kimenőtranszformátort gond nélkül meghajtja mint katódkövető, már csak a deszkamodelt kellett összerakni.
A negatív előfeszültség osztója ugyanúgy után van húzva (bootstrap) mint a 6528-as verzióban, de itt már a csatoló elektrolit kondenzátor is feleslegessé vált. A Tango NC15 interstage transzformátor szekunderén lévő lezáróellenállás finomhangolásával a THD minimum értéke kikereshető.
Mérések:
- frekvenciamenet: 8Hz - 30kHz 1W/8R (-1/-3dB)
- teljesítmény frekvenciamenet: 30Hz - 20kHz 10W/8R (-1/-3dB)
- THD: 1 kHz/1W/8R 0,065%
- THD: 1 kHz/10W/8R 0,6%
Négyszögjel fotók: 100Hz/2v/div, 5kHz/2v/div
TJ.

Ez egy 100 wattos , grafit anódos, és 3 katódkivezetéssel rendelkező nagy meredekségű teljesítménytrióda. A Tango XE-20-600S kimenőtranszformátort gond nélkül meghajtja mint katódkövető, már csak a deszkamodelt kellett összerakni.
A negatív előfeszültség osztója ugyanúgy után van húzva (bootstrap) mint a 6528-as verzióban, de itt már a csatoló elektrolit kondenzátor is feleslegessé vált. A Tango NC15 interstage transzformátor szekunderén lévő lezáróellenállás finomhangolásával a THD minimum értéke kikereshető.
Mérések:
- frekvenciamenet: 8Hz - 30kHz 1W/8R (-1/-3dB)
- teljesítmény frekvenciamenet: 30Hz - 20kHz 10W/8R (-1/-3dB)
- THD: 1 kHz/1W/8R 0,065%
- THD: 1 kHz/10W/8R 0,6%
Négyszögjel fotók: 100Hz/2v/div, 5kHz/2v/div
TJ.
- Csatolmányok
-
- 7242 tube PSE amplifier schematic.jpg (786.62 KiB) Megtekintve 4767 alkalommal
-
- 7242 tube PSE amplifier 100Hz 2v div.jpg (994.73 KiB) Megtekintve 4767 alkalommal
-
- 7242 tube PSE amplifier 5 kHz 2v div.jpg (1.02 MiB) Megtekintve 4767 alkalommal
- tunerman
- V.I.P.
Folytatva a no NFB 6528 PP projektemet, egy apró módosítással jobbá tettem az alacsonyfrekvenciás átvitelét. Mivel a driver fokozatban egy kisméretű hálózati trafó van középleágazásos fojtóként bekötve - ott elvárható a két tekercsfél egyformasága.
Sajnos a primer első 117 voltos tekercse vastagabb huzallal van tekerve, mint a 230v-ig menő második, így eltér a két tekercs DCR értéke (DC 1000R/1700R). Ez azt jelenti, hogy különbözni fog a két anódon a feszültség, és a két anódáram különbsége felmágnesedőzést okoz.
Kitaláltam, hogy "beleépítek" egy 680R ellenállást az anód hajtotta szekunder tekercs és a primer összekötési pontjàhoz, tehát így megvalósul a két tekercsfèl egyforma DCR értéke
A bemérés azt mutatta, hogy a driver fokozat kimenete csak -1dB-es esést mutat 30Hz-en az eddigi -2dB helyett (erősítő kimenete 1W/8R).
TJ.
Sajnos a primer első 117 voltos tekercse vastagabb huzallal van tekerve, mint a 230v-ig menő második, így eltér a két tekercs DCR értéke (DC 1000R/1700R). Ez azt jelenti, hogy különbözni fog a két anódon a feszültség, és a két anódáram különbsége felmágnesedőzést okoz.
Kitaláltam, hogy "beleépítek" egy 680R ellenállást az anód hajtotta szekunder tekercs és a primer összekötési pontjàhoz, tehát így megvalósul a két tekercsfèl egyforma DCR értéke

A bemérés azt mutatta, hogy a driver fokozat kimenete csak -1dB-es esést mutat 30Hz-en az eddigi -2dB helyett (erősítő kimenete 1W/8R).
TJ.
- Csatolmányok
-
- No NFB 6528 PP amplifier battery bias driver.jpg (782.72 KiB) Megtekintve 4828 alkalommal
- tunerman
- V.I.P.
Egy rövid elemzést tennék fel annak kapcsán, hogy az elektroncsöves erősítőkben mi minden számithat működésük közben. A global NFB hatását az erősítő saját belső problémáira már sokat tárgyalták, amihez még a hangszóró/hangváltó cselekedeteit is hozzáadták.
De mi van a tápegységekkel, az anódtápokkal és a fűtéstápokkal? A kimenetre jutó felerősített zenei jelet nemcsak az erősítő által előidézett problémák terhelik, hanem a tápegységekből bejutó különböző zavarok is. A global NFB nem tud különbséget tenni, hogy az eredeti jeltől való eltérés honnan szàrmazik - csak végzi a dolgát, tehát a tápegységekből bejutó zavarokkal is foglalkozik
Melyek ezek?
Anódtápegységek:
- passzívnál a maradék 100Hz, zajtermékek, fojtó használata esetén a mágneses indukció
- aktivnál a zajok, különböző impulzusok (stabilizátorok, kapcsolóüzemű tápok, DC/DC konverterek)
Fűtéstápegységek:
- AC táplálásnál a hálózati zavarok, a katódra/rácsra ható mindenféle indukció
-- DC fűtésnél a felhasznált aktív elemek zaja, általuk termelt impulzusok (kapcsi táp, DC/DC konverter)
Összegezve, a tápegységekből az erősítőbe bejutó - az eredeti zenei jelben nem lévő - hibákat, zavarokat az NFB így eltünteti. Habár annyit hozzátennék, hogy így az erősítőben végül is a tápegységekből származó zavarok, hibák inverzei azért folyamatosan(!) jelen vannak.
Az NFB-s elemzést azért készìtettem, mert egy olyan elektroncsöves erősítőben, ahol sem globalis, sem lokális negatív visszacsatolás nincs, ott gyakorlatilag minden más dimenzióba kerül. Az erősítőben végig a zenei jel halad, az anód és fűtéstápból származó zavarokat annyira minimalizálni kell, hogy számottevő hatásuk ne legyen.
Magyarul - mindent jobbra kell csinálni, mert itt már nincs (NFB) mankó amely segítene
TJ.
De mi van a tápegységekkel, az anódtápokkal és a fűtéstápokkal? A kimenetre jutó felerősített zenei jelet nemcsak az erősítő által előidézett problémák terhelik, hanem a tápegységekből bejutó különböző zavarok is. A global NFB nem tud különbséget tenni, hogy az eredeti jeltől való eltérés honnan szàrmazik - csak végzi a dolgát, tehát a tápegységekből bejutó zavarokkal is foglalkozik

Melyek ezek?
Anódtápegységek:
- passzívnál a maradék 100Hz, zajtermékek, fojtó használata esetén a mágneses indukció
- aktivnál a zajok, különböző impulzusok (stabilizátorok, kapcsolóüzemű tápok, DC/DC konverterek)
Fűtéstápegységek:
- AC táplálásnál a hálózati zavarok, a katódra/rácsra ható mindenféle indukció
-- DC fűtésnél a felhasznált aktív elemek zaja, általuk termelt impulzusok (kapcsi táp, DC/DC konverter)
Összegezve, a tápegységekből az erősítőbe bejutó - az eredeti zenei jelben nem lévő - hibákat, zavarokat az NFB így eltünteti. Habár annyit hozzátennék, hogy így az erősítőben végül is a tápegységekből származó zavarok, hibák inverzei azért folyamatosan(!) jelen vannak.
Az NFB-s elemzést azért készìtettem, mert egy olyan elektroncsöves erősítőben, ahol sem globalis, sem lokális negatív visszacsatolás nincs, ott gyakorlatilag minden más dimenzióba kerül. Az erősítőben végig a zenei jel halad, az anód és fűtéstápból származó zavarokat annyira minimalizálni kell, hogy számottevő hatásuk ne legyen.
Magyarul - mindent jobbra kell csinálni, mert itt már nincs (NFB) mankó amely segítene

TJ.
- Csatolmányok
-
- Elektroncsöves erősítő rendszer.jpg (724.41 KiB) Megtekintve 4997 alkalommal
- tunerman
- V.I.P.
Mellékelek egy fotót a no NFB 6528 erősítő jobb csatornájáról, ahol a fontosabb információk is láthatóak.
- a két oldali WE417A csövek előfeszültségét 1-1 db AAAA alkáli elem bíztosítja
- dual monó kivitel, egy anódtápegységgel (Hammond transformer)
- az egyenírányítócsöveknek saját toroid fűtőtrafójuk van
- a csatornánként külön fűtőtrafók 5,6 ampert szolgáltatnak (Chicago Transformers)
- a fűtővezeték a 6528 csövekig 1,5mm átmérőjű sodrott, ezűstözött
- a teljes jelút távolsága a bemenettől a kimenetig kb. 20cm
- lehetőségek szerint az alkatrészek sajátlábas technológiával vannak összekötve
TJ.
- a két oldali WE417A csövek előfeszültségét 1-1 db AAAA alkáli elem bíztosítja
- dual monó kivitel, egy anódtápegységgel (Hammond transformer)
- az egyenírányítócsöveknek saját toroid fűtőtrafójuk van
- a csatornánként külön fűtőtrafók 5,6 ampert szolgáltatnak (Chicago Transformers)
- a fűtővezeték a 6528 csövekig 1,5mm átmérőjű sodrott, ezűstözött
- a teljes jelút távolsága a bemenettől a kimenetig kb. 20cm
- lehetőségek szerint az alkatrészek sajátlábas technológiával vannak összekötve
TJ.
- Csatolmányok
-
- No NFB 6528 amplifier right chanel.jpg (1.55 MiB) Megtekintve 4958 alkalommal
- tunerman
- V.I.P.
Végeztem néhány ellenőrző mérést is a no NFB 6528 PP erősìtőn, többek között újra beállítottam a fázisfordìtó fokozatot. A WE417A driver csövek anódján a következő négyszög jelalakot láthatjuk (10kHz/2v/div), valamint a két jel különbségét.
TJ.
TJ.
- Csatolmányok
-
- No NFB 6528 PP amplifier phase splitter 10k 2v div.jpg (978.41 KiB) Megtekintve 5058 alkalommal
-
- No NFB 6528 PP phase splitter difference 10kHz.jpg (973.58 KiB) Megtekintve 5058 alkalommal
- tunerman
- V.I.P.
A korábban épített és most elővett "no NFB 6528 PP amplifier" projektemben sikerült előrelépni, belereszeltem - szó szerint - oldalanként egy jobb minőségű fűtőtrafót. A teljes fűtéskört is újrahuzaloztam spéci, sodrott ezüstözött vezetékkel
Mindezt miért?
Azért mert az erősítőrészben ugye vannak elektroncsövek földelt katóddal, az anódkörben meg tekercsek - ott már nem sok mindent lehetne elkövetni Így aztán a fűtéskörben lettek a hifi építési szempontok maximálisan érvényesítve
Az eredménye?
Aki már sokat hallgatott elektroncsöves erősìtőt, az már tapasztalhatta fél-háromnegyed óra bemelegedési idő után a "bugi faktor" megjelenését - hát ennyi lett a haszna, itt is megjelent a hatás.
Előzmények itt:
https://audiodiyers.hu/viewtopic.php?p= ... 7e926909af
TJ.

Mindezt miért?
Azért mert az erősítőrészben ugye vannak elektroncsövek földelt katóddal, az anódkörben meg tekercsek - ott már nem sok mindent lehetne elkövetni Így aztán a fűtéskörben lettek a hifi építési szempontok maximálisan érvényesítve

Az eredménye?
Aki már sokat hallgatott elektroncsöves erősìtőt, az már tapasztalhatta fél-háromnegyed óra bemelegedési idő után a "bugi faktor" megjelenését - hát ennyi lett a haszna, itt is megjelent a hatás.
Előzmények itt:
https://audiodiyers.hu/viewtopic.php?p= ... 7e926909af
TJ.
- Csatolmányok
-
- No NFB 6528 PP amplifier new filament transformers.jpg (1.26 MiB) Megtekintve 4936 alkalommal
Szia, saját célra is kellene még dobozt készítenem, sajnos nem tudom elvállalni.
-
- Isten Hozott! :)
- Értékelés: 0
Szia.
Korrekt, tetszik. Vállalkoznál nekem 2 dobozt csinálni ? Ird meg légyszives priviben, és megbeszéljük a részleteket, meg küldök rajzokat is.
Korrekt, tetszik. Vállalkoznál nekem 2 dobozt csinálni ? Ird meg légyszives priviben, és megbeszéljük a részleteket, meg küldök rajzokat is.
Szia!
Házilag készült, faoldallapokat asztalossal méretre vágattam, csiszoltam, színeztem.
Belső oldalukra, barkácsboltban kapható 2x1cm lécet erősítettem, ezek tarják a fedél, elő és hátlapokat, fenéklapot is.
Remélem a képen jól látható a kivitelezése.
Feliratokat vasalással készítettem, mint a nyáklemezeket...
Házilag készült, faoldallapokat asztalossal méretre vágattam, csiszoltam, színeztem.
Belső oldalukra, barkácsboltban kapható 2x1cm lécet erősítettem, ezek tarják a fedél, elő és hátlapokat, fenéklapot is.
Remélem a képen jól látható a kivitelezése.
Feliratokat vasalással készítettem, mint a nyáklemezeket...
- Csatolmányok
-
- WSE DOBOZ B2.jpg (1.03 MiB) Megtekintve 5541 alkalommal
-
Néhány hónapja kezdtem építeni csöves PP-t, most lett kész.
Szia.
Szép a dobozod is. Te csináltad ? Ha nem, meg tudnád adni az elérhetőségét privátban ? Elakadtam ez ügyben. Válaszodat előre is köszönöm, Péter.
Szia.
Szép a dobozod is. Te csináltad ? Ha nem, meg tudnád adni az elérhetőségét privátban ? Elakadtam ez ügyben. Válaszodat előre is köszönöm, Péter.
-
Sziasztok.
2 csöves monóblokkot építek, saját tervezés. 1 pár már elkészült, gyönyörűen szól, de egy barátom megkért, hogy építsem meg neki is. Minden megvan hozzá, kivéve a 2 doboz. Aki csinálta, már nem foglalkozik doboz gyártással. Mit tanácsoltok ? Műszerdobozba nem akarom rakni, az ronda.
2 csöves monóblokkot építek, saját tervezés. 1 pár már elkészült, gyönyörűen szól, de egy barátom megkért, hogy építsem meg neki is. Minden megvan hozzá, kivéve a 2 doboz. Aki csinálta, már nem foglalkozik doboz gyártással. Mit tanácsoltok ? Műszerdobozba nem akarom rakni, az ronda.
- Camelflapping
- Lefelé a lejtőn
- Értékelés: 31
3x kimondtad a nevét, megjelent. Hiányoltad, örömödet lelheted benne...

"Annál is hihetetlenebb..."
- takiszer
- Fórumlakó
- Értékelés: 101
- Kapcsolat:
Re: 2x45W csöves végfok DIY
Oda van írva szép nagy betűkkel hogy Dyscus mester 'gyártmánya' 

Avantgarde Uno Nano 572B SE DIY amp. Townshend Allegri Jadis JD1 drive-Lumin U1 mini akkus táppal JS1 MKIII DAC Wireworld Platimun mains Zensati hangszóró és összekötők meg pár ANSUZ
Townshend Elite Rock-Excalibur Benz Glider Borbély phono
Townshend Elite Rock-Excalibur Benz Glider Borbély phono
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2898
- Kapcsolat:
Vigyázz Ottó!
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
- Camelflapping
- Lefelé a lejtőn
- Értékelés: 31
Re: 2x45W csöves végfok DIY
Hogy életveszélyes a szerelés? Én nem értek hozzá, csak mutatok egyet, ami gyanús nekem. Nem látom pontosan kinek a "gyártmánya"

A készüléket jelenleg is kínálgatják a fórumon. Csak tessék, tessék...

"Annál is hihetetlenebb..."
-
- Újonc fórumos
- Értékelés: 10
Mi az a dzsumbuj a fotókon? Kicsit sem életveszélyes? Szól egyáltalán? Csak kérdem!
Na ja a kis helyigényen kívül más előnyük most nem jut eszembe. Kis kövér AB carbon comp.-ot is kedvelem, bár nem tudom mennyire szubjektív a kinézetük miatt, de úgy gondolom a hangjuk is jó csak nem mindenhol szabad használni. Pl. aki a trópusokon él esetleg párásítót használ vagy láva lámpázik az erősítővel egy helyen az inkább mást keressen ez olyan mint a szivacs ezért csak száraz éghajlatra való.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Köszi!
A piher potikkal van beállítva a választható 5 féle csőtípus mindegyikéhez a rács-előfeszítő feszültség. Mivel sztereó, és teljesen dual mono, így még ezek a biaszbeállítók is duplán vannak, mert két teljesen önálló erősítő van beépítve egy közös házba. Hogy miért piher poti, nos azért, mert az fért el jól. Mindenesetre egyszer kell beállítani, aztán soha hozzá nem nyúlni. Talán egyszer megcsinálom fix értékű ellenállásokkal.
A Miflex KPCU kondenzátorokban papír+olaj+polipropilén a dielektrikum.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
Nagyon igényesen néz ki. Szemnek jó ránézni, de gondolom inkább a fülnek készült. Mindenhol jó minőségű drága alkatrészeket látni, csak a piher vackokat nem értem. Sanszos, hogy lerontja. Ezeknek a Miflex-eknek mi a dielektrikuma? Ugye nem papír?
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Elsőre is feltűnt, de 3 hét alatt nyilvánvalóvá vált, hogy a Godináknak van egyfajta füstös, amerikai rekedtség a hangjukban, ami egyébként egyáltalán nem rossz, nagyon is bírható, de minden zenére rákerül, kicsit megszínezi azt. Aztán eszembe jutott, hogy ez pontosan ugyanaz a hatás, mint ami közös volt az általam meghallgatott, nyers, kezeletlen, húzott ezüst vezetékekben, mert azokban is megvolt ez a karakter. Ígyhát arra jutottam, hogy talán érdemes volna megpróbálni lecserélni az eredeti lábakat biztosan jó ezüstre, még akkor is, ha így plusz anyagátmenet lesz. Visszavágtam hát a lábaikat 1centisre, és betoldottam olyan ezüst vezetékkel, ami már a korábbi tesztek során jól szerepelt, megbízhatóan transzparens.
És nem tévedtem! A nyereség mégnagyobb felbontás formájában jelent meg, nagyobb tér lett, lebegőbb és torzításmentesebb hangok, miközben a rock-os karakter végre eltűnt.
És nem tévedtem! A nyereség mégnagyobb felbontás formájában jelent meg, nagyobb tér lett, lebegőbb és torzításmentesebb hangok, miközben a rock-os karakter végre eltűnt.