A TV-vel szerintem semmi baj nincs a nappaliban, szerintem sokkal inkább ott van a helye, mintsem a hálószobában.diagnet írta: ↑2026.01.05., hétf. 23:04Aszpirin írta: ↑2026.01.05., hétf. 19:17Nem tudom, melyik bolygó 8 milliárdjáról beszélsz, de én ahol jártam - fejlett országok esetén - a világban mindenbhol ott volt a nappaliban a tévé, csupaszon, feketén, és a családtagok (nem feltétlenül mindegyiké) esténkénti közös tévézésének, filmnézésének, zenehallgatásának, egyéb társasági elfoglaltságoknak helyszíne volt a nappali. Kivétel nélkül.
Sehol nem írtam olyat, hogy teljesen száműzni kellene a TV-t a nappalikból. (bár fejlettebb kultúrákban eleve be sem került)
Az aránytalanság,oda nem illőség és az ezekből következtethető technofil jellem esetére próbáltam rámutatni, ahogyan azt a hifisták vendégei is teszik.
Teljesen irreleváns, hogy egy többezer m2-es mansion lobbyban mekkora tévé van. A probléma ott keződik mikor a lakótelepek utcáiról látszik a meccs állása a 2. emeleti 17m2-es szobában. Vagy pl. ha nem fér el a karácsonyfa a hangfaltól. De olyat is láttam ,hogy ráccsal volt elkerítve a hifi a gyerek miatt...
Nem a designer márkákra gondoltam. A samsung, lg, panasonic is gyárt szinte láthatatlan tv-ket.
Az audio gyártók is rajta vannak mióta a technológia megengedni, hogy ugyanaz/vagy jobb hangminőség kisebb térfogattal járjon. A színekkel is variálnak, hogy minél szélesebb körben legyenek integrálhatók.
Egyébként a nagy tv mára bocsánatos bűnnek számít. Az emberi szem határai miatt is indokolt a nagy felület. De az audioban nem szükséges a hangot létrehozó komponensek látványa. Lásd: színház, mozi.
Az, hogy az esetemben a hifi is ott van, az szerintem teljesen általános, mondhatni a nagy Magyar valóság.
A hifis ismerőseim, fórumtársak, akiknél jártam, a döntő többségüknél a nappaliban van a rendszer.
Mindössze néhány helyen találkoztam dedikált zenehallgató szobával.
Érdekes módon, több olyan dedikált zenehallgató szobában jártam fórumtársaknál, ahol hiába az elszeparált, erre kialakitott helyiség, kompromisszumokra kényszerült a gazdája az akusztika miatt. Máshol meg jelentős átalakításokkal, temérdek akusztikai eszköz alkalmazásával sikerült mindössze elfogadhatóra alakitani a zenehallgatásra használt szoba akusztikáját. Persze ezek a negativ példák voltak, a többség nem ilyen.
Nem tagadom, nekem is vágyam egy zenehallgató szoba, ahová elvonulva, a család zavarása nélkül tudok zenet hallgatni, amikor csak kedvem tartja. Egy nappaliban ez nem mindig kivitelezhető, mivel egy közös használatú, többfunkciós helyiség. A különálló zenehallgató szobára szinte semmi esélyem sincs, de mivel Fapaci mérései alapján a nappalink akusztikája rendben van, így nagyon nem is fészkalódom e miatt.
Az, meg hogy a szököévente betoppanó rokonok, ismerősök mit szólnak a nappalink berendezéséhez, pont letojom. Jártam olyan fórumtársnál is, akinél ugyanígy, a nappaliban volt a rendszer, de további 2 pár hangsugáró(nem kicsi), és számos készülék, kábel volt szerte a szobában "tartalékban", holott ez is egy családi, közös használatú nappali volt. Ehhez képest nálam elég szolít a helyzet.
Bevallom, én egy régi vágású hifista vagyok, nekem a rendszer külön álló készülékekből áll, de így sincs nyomasztó készülékhalmaz, a két hangsugárzón kívül 6 készülék alkotja a rendszert. Mivel csak fizikai formátumokat(Lp, CD) hallgatok, így számomra az egydobozos megoldás elképzelhetetlen. Ez utóbbival, az egydobozos megoldással, még gondolatban sem játszottam el, mégha praktikus, vagy lakberendezési szempontból előnyös is, akkor sem. Az nem én vagyok.
Kinek a pap, kinek a paplan.