A probléma és a feszültség valóban abból adódik, hogy míg az AI (ahogy Aszpirin nagyon helyesen rávilágított) már felnőtt korba lépett és Martens bakancsot hord, addig a felhasználók (illetve az LLM felhasználók, mert nem lehet elégszer hangsúlyozni hogy az AI nem egyenlő LLM) még gyermekcipőben járnak. Ez azonban minden új technológiánál így van, az átlag népesség mindig sokkal lassabban sajátítja el egy új technológia használatát, mint ahogy az fejlődik. Ha előzetes vizsgához kötöttük volna a Windows használatát, még mindig DOS-t használnánk, vagy leginkább semmit. Igen, edukálni kell a felhasználókat, de ez egy hosszú folyamat, és mindig lesznek reménytelen esetek. Van olyan ügyfelem például, aki képtelen megérteni a copy/paste mibenlétét vagy az URL fogalmát, és ha kérem hogy küldjön el egy linket, akkor azt kézzel begépeli, nyilván hibásan.Luxor Audio írta: ↑Tegnap, 09:22Ha már belekeveredtünk, egymás cinkelése helyett próbáljunk valami hasznot húzni az AI témából!
Amit látok... Hobbitársak (is) egyre gyakrabban hivatkoznak valamilyen mesterségesen generált tartalomra, válaszra, beszélgetésre (chatGPT és Gemini viszi a prímet). Jellemzően valamiféle szuperagyként tekintenek a gépre, a válaszokat pedig az emberi tudás esszenciájaként értékelik. Finomabb esetekben tájékozódásra használják, vásárlási döntéseikhez kérnek segítségét, durvább esetekben vitákat próbálnak eldönteni vele. Számomra tragikomikus, mikor emberek között zajló beszélgetésbe bemásolnak egy 345 soros AI választ. De belefutottam már abba is, hogy ügyfelem az AI-tól kapott mondatokat sajátjaként előadva állt vitába velem akusztikai témában. Nem volt egyszerű lehozni őt a szerről és elhitetni vele, hogy pár dolgot alaposan félreértett (vagy félreérthető, téves választ kapott a géptől). Kicsit olyan a helyzet itt, mint a Wikipedia korai fázisában.
Én magam is beszélgetek a masinával, ChatGPT előfizető vagyok, fotós és pro audio témában évek óta beépült a munkamenetembe a gépi támogatás. De közönséges fogyasztóként is próbálkozom tanácsokat, információkat szerezni, pl. autóvásárlás ügyben. Összehasonlító kérdéseimre nagyon sok téves információt kaptam válaszul, az indoklás is sántított. Konkrét típusokra rákérdezve szintén sok téves adattal érvelt, majd mikor közöltem vele, hogy ez/az tényszerűen nem úgy van, azonnal elhitte, javította magát és korábbi tanácsai ellen érvelt. Akusztikai, hangtechnikai témában többször próbára tettem, hogy lássam, mennyire lehet rá támaszkodni. Alapvető összefüggéseket egyetemi alapossággal elmagyarázott, de bonyolultabb kérdésekre zavaros válaszokat adott.
Próbából összerakattam vele egy otthoni AV rendszert is, de olyan készülékeket társított össze, amiket fizikailag nem is lehetne összekötni (pl. nem stimmeltek a ki/bemenetek). Itt is rászóltam, hogy ez így nem fog működni, itt is javította magát, de ez a bénázás nyilván bizalmatlanságot generál a felhasználóban. Mindezt elintézni annyival, hogy rosszul kérdezek, számomra bizarr. Ha technikailag, tudományosan nem is korrekt a megfogalmazásom, továbbra is azt gondolom, a felhasználók többsége számára praktikusan ez egyelőre egy ügyes és készséges keresőmotor, döntések meghozatalához még nem elég alapos és körültekintő.
Amit gondolok... Értem, hogy a fejlesztéshez szükséges lépés volt a professzortól a digitális harcosokon át Ilonka néniig rászabadítani az embereket az AI-ra, de erre a felhasználók még nem állnak készen. Értem, hogy nagyon nem mindegy, hogyan kérdezünk, meg hogy kussoljunk, ha nem értjük a működését, de mégis mennyire elvárható a felhasználótól ez a hozzáértés? Kicsit olyan nekem ez a szigor, mintha a Windows/Apple felhasználóknak tockosokat osztanánk ki, mert nem jó testtartással használják az egeret. A HiFi-ben is fura lenne hobbitársakat sarokba térdeltetni, mert úgy használják és véleményezik készülékeiket, hogy nem értik azok működését. Ilyen alapon ezt a fórumot is be kellene zárni, esetleg néhány mérnök moroghatna az elnéptelenedett topikokban. Ez téves irány. Meg kell különböztetni a felhasználók beszélgetéseit, a tudományt és a szaksajtót; nem érdemes hagyni, hogy laikusok szakértőként lépjenek fel (pl. AI-ra támaszkodva). Nem büszkeségi és nem szakmai mundér kérdése ez, sokkal inkább tájékoztatási és oktatási téma, de jogi ügyet is lehet belőle kreálni, mint a múlt heti AVX csatából.
Amitől tartok... A mesterségesen generált vizuális tartalmak (fotók, videók, rövidfilmek) már elárasztották a közösségi felületeket, a tömeg ezeket fogyasztja leginkább. De megjelentek a "gyártott" zenei anyagok is, amiket már most sokan fenntartások nélkül kajálnak, néhány hobbitársnak mesterséges zenei gyűjteménye is van, páran még gyártással is próbálkoznak. (Ha vaskalapos akarnék lenni, rájuk zúdíthatnám a kérdést, ha van bennük ilyen affinitás, miért nem tanultak meg zenélni, de nyilván a pokol tüzét szabadítanám magamra ezzel a beszólással.) Hozzáértők (egyelőre) helyén kezelik a problémát, látják a szinteket, de idővel náluk is megszűnnek majd a határok. A bámészkodók többsége már most sem tud különbséget tenni valós és mesterséges tartalmak között, ami szerintem káoszhoz vezet, ha nem szabályozzuk a témát. És hát látjuk, hogy a döntéshozó politika inkább gyors hasznot húz a helyzetből, mintsem egészséges mederbe terelné a folyamatokat.
No de hol vannak, miért nem harsognak a szokásos hifista ellenérvek, a valóságra és természetességre törekvés, a technikai utómunka és hangmérnöki trükkök elleni tiltakozás? Gyanítom, sokan még nem észlelték a rettenetesen gyorsan változó helyzetet, ezért van néma csend. A jövőben lesz-e értelme High Fidelity-ről beszélni mesterségesen generált, manipulált anyagokat és AI által vezérelt rendszereket hallgatva? Társadalmi tragédia, vagy üdvözlendő technikai fejlődés ez?
Nem véletlenül jelennek meg sorra a ChatGPT for Dummies jellegű könyvek, oktatóanyagok: https://www.enbook.hu/hu/konyv/chatgpt- ... s_46404356
Ahogy Aszpirin szintén helyesen rávilágított, a Prompt Engineering egy külön szakmává kezd válni. Aki azt hiszi, hogy leül a ChatGPT vagy a Gemini vagy egyéb hasonlók elé, és elkezd konyhanyelven kérdéseket feltenni, és ezzel meg is tanulja helyesen használni az LLM-et, az csalódni fog. Ez pont ugyanolyan értelmetlen sehová nem vezető dolog, mintha valaki zero akusztika ismerettel és egy kalibráció nélküli énekmikrofonnal leül a REW elé, és "kiméri" a szobát.