Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
"Kertész leszek, fát nevelek...", avagy kertészkedjünk a ház körül
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3344
Re: "Kertész leszek, fát nevelek...", avagy kertészkedjünk a ház körül
Szép estét mindenkinek!
Sajnálatos eset történt, a komposztálónkba(gyári műanyag fedeles komposztáló az Obi-ból) beköltöztek a patkányok.
A "forrásuk" minden bizonnyal a szomszéd, aki állatokat tart(bikák, disznók), és minden vele járó "infrastruktúrával" tele az udvara, kertje. Kiverhetném nála a balhét, de azzal nem érnék el semmit, attól a patkányok nem költöznének el a komposztálóból.
A komposztálóba a lenyírt fű, a ledarált gallyak, falevelek mellett konyhai hulladékok is kerülnek, és ez utóbbiak vonzhatták ide a patkányokat. Teljesen mindegy nekik, hogy krumlihéj, hullott gyümölcs vagy levesben főtt zöldség, mindent elpusztítanak az utolsó szemig. Ma gombát pucoltam, annak a maradékát is elpusztították.
Kb. úgy 3 hónapja vettem észre a jelenlétüket, akkor egy patkányfogóval próbálkoztam, de nagyon alacsony hatékonysággal. Sokszori próbálkozásra sikerült kettőtt elejtenem, de inkább ők győztek, a csapda le sem csapódott, de a csalétket elcsenték.
Úgy 3 hete átáltam a méregre, de nem érzem, hogy használna. A betett méreg órákon belül elfogy, felfalják, de nem érzékelem, hogy fogynának, eltűnnének. Sőt, a jelek egyre nagyobb "forgalomra" utalnak.
Már vagy 4 féle, a kereskedelmi forgalomban kapható patkányírtó szert kipróbáltam, de az eredménye egyáltalán nem észlelhető.
Kicsit kétségbe vagyok esve, és tanácstalan vagyok, ha valakinek van ötlete, tapasztalata, tanácsa, azt szívesen veszem, mert a helyzet kezd akudttá válni, nappal is aktívak, rendszeresen halljuk a zörgésüket a komposztálóból.
Előre is köszönöm!
Sajnálatos eset történt, a komposztálónkba(gyári műanyag fedeles komposztáló az Obi-ból) beköltöztek a patkányok.
A "forrásuk" minden bizonnyal a szomszéd, aki állatokat tart(bikák, disznók), és minden vele járó "infrastruktúrával" tele az udvara, kertje. Kiverhetném nála a balhét, de azzal nem érnék el semmit, attól a patkányok nem költöznének el a komposztálóból.
A komposztálóba a lenyírt fű, a ledarált gallyak, falevelek mellett konyhai hulladékok is kerülnek, és ez utóbbiak vonzhatták ide a patkányokat. Teljesen mindegy nekik, hogy krumlihéj, hullott gyümölcs vagy levesben főtt zöldség, mindent elpusztítanak az utolsó szemig. Ma gombát pucoltam, annak a maradékát is elpusztították.
Kb. úgy 3 hónapja vettem észre a jelenlétüket, akkor egy patkányfogóval próbálkoztam, de nagyon alacsony hatékonysággal. Sokszori próbálkozásra sikerült kettőtt elejtenem, de inkább ők győztek, a csapda le sem csapódott, de a csalétket elcsenték.
Úgy 3 hete átáltam a méregre, de nem érzem, hogy használna. A betett méreg órákon belül elfogy, felfalják, de nem érzékelem, hogy fogynának, eltűnnének. Sőt, a jelek egyre nagyobb "forgalomra" utalnak.
Már vagy 4 féle, a kereskedelmi forgalomban kapható patkányírtó szert kipróbáltam, de az eredménye egyáltalán nem észlelhető.
Kicsit kétségbe vagyok esve, és tanácstalan vagyok, ha valakinek van ötlete, tapasztalata, tanácsa, azt szívesen veszem, mert a helyzet kezd akudttá válni, nappal is aktívak, rendszeresen halljuk a zörgésüket a komposztálóból.
Előre is köszönöm!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- zoli73
- V.I.P.

Fát nevelünk, part. 3.
Ulmus Palvifolia(kínai szil)
Az elburjánzott hajtások visszametszése, moha eltávolitása, tápanyag pótlása után.
5 éve, természetes élőhelyéről begyűjtött fa(yamadori), még nevelőtálban.
Jövő tavasszal kap egy szép, mázas tálat.
Ulmus Palvifolia(kínai szil)
Az elburjánzott hajtások visszametszése, moha eltávolitása, tápanyag pótlása után.
5 éve, természetes élőhelyéről begyűjtött fa(yamadori), még nevelőtálban.
Jövő tavasszal kap egy szép, mázas tálat.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Hát ja,dögnehezek ezek a kövek.Akinek még nem volt a kezében,elsem tudja képzelni hogy mennyire is.
Én anno futóval hordtam haza több lépcsőben,és hát volt túlsúly bőven.
A szétszedésnél meg taligával hordtam hátra,és hát azt sem kívánom senkinek.Egy egy emberesebb db-ot nagy nagy kinok közte tudtam csak ráborítani a taligára,és ezt vízszintje hozni,majd eltolni,na azt talán még most is érzem a csontjaimban,teljesen kikészített.
Kőfargó nem lennék semmi pénzért,baromi nehéz munka.
Én anno futóval hordtam haza több lépcsőben,és hát volt túlsúly bőven.
A szétszedésnél meg taligával hordtam hátra,és hát azt sem kívánom senkinek.Egy egy emberesebb db-ot nagy nagy kinok közte tudtam csak ráborítani a taligára,és ezt vízszintje hozni,majd eltolni,na azt talán még most is érzem a csontjaimban,teljesen kikészített.
Kőfargó nem lennék semmi pénzért,baromi nehéz munka.
Nagyon apró sziklakerti növényeket ültettünk bele 2 évvel ezelőtt, ami mára szépen elszaporodott, jövőre teljesen benövi. annyira sűrű, hogy ott nem nő szinte semmilyen gyom. A nagyobb alsó "tálcákban" Eper, paprika és paradicsom, valamint fűszernövények kaptak helyet, fent örökzöldek. Ezek köré mulcsot szórtunk, ami szintén megfogja a gyomot. Az egész csepegtető rendszerrel van ellátva, öntözni sem kell. Havonta egyszer kell kb fél órát rászánni, ami szerintem vállalható. Én imádom!
- Vinkler
- Adminisztrátor

- Értékelés: 9666
Nálunk támfal szerepe van a sziklakertnek. Nem tudnék jobbat elképzelni, ami ennyire esztétikus, tartós és "élő". Szétszedni elég problémás lenne, kb. 30 tonna kő van benne.Shimano írta: ↑2024.06.03., hétf. 12:35Sziklakert nekem is volt,de egy idő után annyira rüheltem már a gyomokkal való küzdést benne,hogy szétkaptam inkább.
Ha újra csinálnék,tuti tennék fóliát bele,alá,mert a gyomokat kiszedegetni a kövek közül nem kevés türelmet igényel,ami nekem már nincs.![]()
Egy pár évig még ok volt,de később csak a nyűglődés volt vele,arról nem is beszélve hogy a sziklakertbe való növények nagyobb részérül az is kederült hogy csak ifjoncok voltak,tehát átvertek azzal is.Átültettem a nagyrészüket,és már két három méternél járnak,már ami megmaradt.
Nagyon apró sziklakerti növényeket ültettünk bele 2 évvel ezelőtt, ami mára szépen elszaporodott, jövőre teljesen benövi. annyira sűrű, hogy ott nem nő szinte semmilyen gyom. A nagyobb alsó "tálcákban" Eper, paprika és paradicsom, valamint fűszernövények kaptak helyet, fent örökzöldek. Ezek köré mulcsot szórtunk, ami szintén megfogja a gyomot. Az egész csepegtető rendszerrel van ellátva, öntözni sem kell. Havonta egyszer kell kb fél órát rászánni, ami szerintem vállalható. Én imádom!
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Sziklakert nekem is volt,de egy idő után annyira rüheltem már a gyomokkal való küzdést benne,hogy szétkaptam inkább.
Ha újra csinálnék,tuti tennék fóliát bele,alá,mert a gyomokat kiszedegetni a kövek közül nem kevés türelmet igényel,ami nekem már nincs.
Egy pár évig még ok volt,de később csak a nyűglődés volt vele,arról nem is beszélve hogy a sziklakertbe való növények nagyobb részérül az is kederült hogy csak ifjoncok voltak,tehát átvertek azzal is.Átültettem a nagyrészüket,és már két három méternél járnak,már ami megmaradt.
- Aszpirin
- V.I.P.

- Értékelés: 6250
A 3.-as biztos jóstx írta: ↑2024.06.03., hétf. 11:11Ezekről van valakinek tapasztalata? Mielőtt kinyírok néhány növényt.. :-)
https://tudnodkell.info/viragboltos-baratom-tanacsa/
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
- stx
- V.I.P.

- Értékelés: 509
- Kapcsolat:
Ezekről van valakinek tapasztalata? Mielőtt kinyírok néhány növényt.. :-)
- Vinkler
- Adminisztrátor

- Értékelés: 9666
Szépen megyünk.
.
.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
- Aszpirin
- V.I.P.

- Értékelés: 6250
Én tuti ki fogom próbálni, ha csak gyeptrágya, akkor annyi.thxfan írta: ↑2024.05.26., vas. 19:41Ilyet használt már valaki, ér valamit vakond ellen?
Köszi!
https://www.agrowebshop.hu/product/7161 ... gIJz_D_BwE
A vakond, ami a tavaly ősszel garázdálkodott nálam, szerencsére (kopp-kopp) továbbállt, a gyep még mindig csak kb 95%-os, pedig fölülvetettem. Amit az lerendezett, az már túlzás volt, széttúrtaa gyepet. (a jó oldala a dolognak, hogy az összeszedett túrásokból rengeteg föld lett a muskátliknak a balkonládákba
Magátóll ment el, vagy a szomszéd migencsak megtermett sárga kandúrja segített neki, nem tudom, de azóta teszek ki a macskának csalofgató falatkákat, és nem baj, ha felém is jár
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
A csapdázással én óvatos lennek, mivel védett állatról beszélünk, elpusztitani nem szabad.
Amúgy a riasztószerek tényleg nem sokat érnek, amiket én próbáltam(ultrahangos, granulátum, üveg, stb.) azok semmit.
Valóban szerencsésnek érzem magam, de a környékünkön nincs sok, a szomszédok sem nagyon panaszkodnak rá, vagy látnám náluk a vakondtevékenységet.
- zoli73
- V.I.P.

Ez az emlitett eset az ismerősnél, ez eléggé kivételes, mert a vagond nem társas lény, hanem territoriális életet folytat, egyedül él. Egy egyed territóriuma, akár több 100m² is lehet, amit harciasan véd a betolakodóktól. Viszont ha elfogunk egyet, nagyon hamar telepedhet másik a helyére, ez az egyedsűrűségtől függ. A napi 8-10 túrás simán származhat egy vakondtól, az egyik leggyorsabb anyagcseréjű állatt, folyamatosan táplálkozik, mozgásban van, szinte nem is alszik.pali923 írta: ↑2024.05.26., vas. 22:39Van egy ismerősöm, aki még építkezés közben a maga által készített csapdával 30 feletti számú vakondot fogott. Volt olyan lyuk, ahol egymás után ötöt. Szóval örülj neki, ha nálad csak annyi volt. Sajnos az a tapasztalatom, hogy bármikor bármennyi megjelenhet. Többször is volt, hogy megörültem, mert valamelyik elhárító metódust sikeresnek gondoltam a sok kipróbált közül, mert nem jelentek meg akár hetekig, de aztán mindig visszatértek. Napi 5-10 vakondtúrást nem 2-3 vakond csinált nálunk sem, az is biztos. Próbálkoztam én is hasonló csapdával, de a mi vakondjaink nem dőltek be a cselnek. 3-4 vakondot én is elkaptam túrás közben, de a munkálkodásuk intenzitása ettől nem csökkent.
A gyep nagy része alatt már háló van nálunk. Oldalt meg bokrok, cserjék, ott dolgoznak ugyan (szerintem macerásabb ott túrni), de nem tudnak kárt csinálni. Időnként megjelenik pár a konyhakertben, de az nem sok. Remélhetőleg a szomszédba költöztek, vagy felülről szagolják az ibolyát.Akkor jelentek meg tömegesen egyébként, amikor az egyik szomszéd ledíszburkolatozta a fél kertjét, átköltöztek hozzánk, és megörültek nálunk a fűnek, mert csak mi öntözzük rendszeresen.
A csapdázással én óvatos lennek, mivel védett állatról beszélünk, elpusztitani nem szabad.
Amúgy a riasztószerek tényleg nem sokat érnek, amiket én próbáltam(ultrahangos, granulátum, üveg, stb.) azok semmit.
Valóban szerencsésnek érzem magam, de a környékünkön nincs sok, a szomszédok sem nagyon panaszkodnak rá, vagy látnám náluk a vakondtevékenységet.
Van egy ismerősöm, aki még építkezés közben a maga által készített csapdával 30 feletti számú vakondot fogott. Volt olyan lyuk, ahol egymás után ötöt. Szóval örülj neki, ha nálad csak annyi volt. Sajnos az a tapasztalatom, hogy bármikor bármennyi megjelenhet. Többször is volt, hogy megörültem, mert valamelyik elhárító metódust sikeresnek gondoltam a sok kipróbált közül, mert nem jelentek meg akár hetekig, de aztán mindig visszatértek. Napi 5-10 vakondtúrást nem 2-3 vakond csinált nálunk sem, az is biztos. Próbálkoztam én is hasonló csapdával, de a mi vakondjaink nem dőltek be a cselnek. 3-4 vakondot én is elkaptam túrás közben, de a munkálkodásuk intenzitása ettől nem csökkent.
A gyep nagy része alatt már háló van nálunk. Oldalt meg bokrok, cserjék, ott dolgoznak ugyan (szerintem macerásabb ott túrni), de nem tudnak kárt csinálni. Időnként megjelenik pár a konyhakertben, de az nem sok. Remélhetőleg a szomszédba költöztek, vagy felülről szagolják az ibolyát.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
Talán emlékeztek még rá, vagy két éve "adtam hírt" róla itt, ebben a tobicban, hogy tetten értem(épp túrt ki) két vakondot is, akiket nyakon is csíptem. Kilakoltattam őket, elvittem őket az utcánk végén kezdődő szántóföldre, azóta nincs vakondtúrás nálunk. Azt nem állítom, hogy soha többet nem is lesz, de ezt határozottan jó eredménynek értékelem.
A vakondhálóról az a véleményem, hogy bár hatékony, de egy kertben nem csak pázsit/gyep van, ellenben a vakond kb. bárhol képes túrni, amivel kárt okozhat.
- zoli73
- V.I.P.

De igen van, el kell fogni a vakondot!
Talán emlékeztek még rá, vagy két éve "adtam hírt" róla itt, ebben a tobicban, hogy tetten értem(épp túrt ki) két vakondot is, akiket nyakon is csíptem. Kilakoltattam őket, elvittem őket az utcánk végén kezdődő szántóföldre, azóta nincs vakondtúrás nálunk. Azt nem állítom, hogy soha többet nem is lesz, de ezt határozottan jó eredménynek értékelem.
A vakondhálóról az a véleményem, hogy bár hatékony, de egy kertben nem csak pázsit/gyep van, ellenben a vakond kb. bárhol képes túrni, amivel kárt okozhat.
Látatlanban is biztos vagyok benne, hogy semmit nem ér. Nem tudsz mondani olyan "csodaszert", amit nem próbáltam ki, a megoldás a vakondháló, semmi más.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
- thxfan
- Beköltözött

- Értékelés: 1205
Ilyet használt már valaki, ér valamit vakond ellen?
Köszi!
Köszi!
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000
Marantz SR6015,Emotiva BasX-500+300, Dali Ikon 8 + Ikon 2 + Vocal2, Heco Victa 302, 4xDali Alteco, 2xSVS PB-1000, Dune 4K Ultra HD, KCO-RTC100, AQ Rocket88, Mackenzie kábelek, NAS:Synology DS218+,DS120j Táp: Isotek Sirius + Premier, AQ PQ2,NRG-Z3, LG UHD NanoCell TV
Az enyém így áll most:
Marantz SR6015,Emotiva BasX-500+300, Dali Ikon 8 + Ikon 2 + Vocal2, Heco Victa 302, 4xDali Alteco, 2xSVS PB-1000, Dune 4K Ultra HD, KCO-RTC100, AQ Rocket88, Mackenzie kábelek, NAS:Synology DS218+,DS120j Táp: Isotek Sirius + Premier, AQ PQ2,NRG-Z3, LG UHD NanoCell TV
- zoli73
- V.I.P.

Sajnos nagy a szárazság, így nagy a forgalom az itatón.
A képek minőségéért elnézést kérek, nagyon rá kellett közelítsek, nem akartam zavarni őket.
A képek minőségéért elnézést kérek, nagyon rá kellett közelítsek, nem akartam zavarni őket.
- zoli73
- V.I.P.

Fát nevelünk part. 2.
Pinus Palviflora(Japán fehér fenyő), hajtások pincirozása és drótozás után.
Bonsaj előanyagból 5 év alatt jutottam vele ide, alakulgat.
Pinus Palviflora(Japán fehér fenyő), hajtások pincirozása és drótozás után.
Bonsaj előanyagból 5 év alatt jutottam vele ide, alakulgat.
Persze, vágom. Költői kérdés volt.
Szerintem!
A villanyautó miért drágább? Mindenki szerint abban is töredéknyi alkatrész van, mint egy benzinesben.
Maga a készülék általában nem drágább, de ha megveszed mellé a töltőt és legalább 2 akksit, akkor már kijöhet a kétszeres szorzó. Egyébként meg halkabb, könnyebb, tisztább, nem igényel gondozást, nem kell menni benzinért a kútra - vagyis sok szempontból jobb egy benzinesnél. Akkor miért is ne legyen drágább egy piacgazdaságban?
És miért drágább vajon egy aksis mint egy benzines?
Töredék mennyiségű olcsó alkatrészből van. Akku, villanymotor, kapcsoló.
Vicc amúgy.
Töredék mennyiségű olcsó alkatrészből van. Akku, villanymotor, kapcsoló.
Szerintem!
Nekünk kb. 800m2 fű van itthon, amivel az önjáró fűnyíró elbír év közben. A szezon előtt azonban le kell nyírni egyszer, vagy ha sok eső esik, és nem mehet az automata, akkor kell egy kis rásegítés. Van ehhez egy nagyobb Wolf elektromos fűnyírónk, amit a szomszéd ki akart dobni, de megmentettem és felújítottam.
A nejem időnként lenyírja a szegélyt, és ehhez vettünk neki egy aldis akkus fűnyírót, méghozzá a legkisebbet, ami kb. 30 centi szélességben vág. Többször is előfordult, hogy nem vettem elő a nagy fűnyírót ( a zsinór mindig macerás), hanem ezzel a kicsi aldis akksis fűnyíróval mentem végig a gyepen, és simán megoldotta a feladatot gyakorlatilag egy töltéssel. Nem tudom, mi lenne, ha minden héten ezzel kéne füvet nyírni, de ez nem is profi, nem is drága, és nem is nagy gép, mégis le tud nyírni ekkora füvet is.
Tavaly vettem egy kicsi benzines Stihl láncfűrészt. Az eladó mondta, hogy az ácsok már akkus láncfűrészt vesznek, és egy töltéssel eldolgoznak akár egy napig is. Igaz, hogy kb. kétszer annyiba kerül, mint az én benzinesem, de azt gondolom, ez lesz a jövő. Egyszer valószínűleg az árarányok is megfordulnak.
Vagyis azt gondolom, hogy az akkus technológiát nem kell leszólni, ma már szinte mindent meg lehet vele oldani, méghozzá jól, csendesen, bűz nélkül. Az ára persze még időnként megvan, de akár egy ilyen fűszerbolti gép is jó lehet sok feladathoz, ezt meg meg lehet fizetni.
- PgSpa
- Fórumlakó

- Értékelés: 446
Igen, gyakorlatilag én is erre akartam kilyukadni, hogy az akkus gépeknek van létjogosultsága, csak nem minden területen, és profi használatra nagyon sok pénzt be kell fektetni...
Parképítő ismerőseim viszont egyre több ilyen cuccot használnak a csendes működés és a praktikum okán...
A benzin hiánya is nagyon megkönnyítheti egy kisvállalkozó életét a szigorú egészségvédelmi és ADR szabályok közepette.
Ha van napelemes rendszere, az egyik akkugarnitúra otthon ingyen töltődik, amíg dolgozik a másik- persze ez komoly összeg befektetésével...
Parképítő ismerőseim viszont egyre több ilyen cuccot használnak a csendes működés és a praktikum okán...
A benzin hiánya is nagyon megkönnyítheti egy kisvállalkozó életét a szigorú egészségvédelmi és ADR szabályok közepette.
Ha van napelemes rendszere, az egyik akkugarnitúra otthon ingyen töltődik, amíg dolgozik a másik- persze ez komoly összeg befektetésével...
Az akkumulátoros gépekről(szerszámgépek) viszont elég nagy tapasztalatokkal rendelkezem, a munkahelyemen a legprofibb Hilti gépekkel dolgozom, nap mint nap. Ezek mindig a legújabb, legmodernebb gépek. A cégünk a Hiltivel áll szerződésben, és állapottól függetlenűl, 2 évente lecserélik az egész készletünket a legújabb modellekre.
Nagyon praktikus az akkus szerszámgép, de nem mindegyik elég hatékony és elég erős az elektromos gépekkel szemben.
Például egy csavarbehajtó, egy ütvecsavarozó vagy egy ütvefúró eléggé rendben van, de az akkus sarokcsiszoló, vagy szabjafűrész nagyon kompromisszumos egy 230V-os hálózatról működőhöz képest.
Ez utóbbi kettő, még a legnagyobb 6Ah-ás akkut is nagyon hamar lezabálja, cserébe nem is túl erősek. A mobilitás sem különösebben fontos, viszont a nagyobb súly kifejezetten hátrány.
Ha a Hilti akkus sarokcsiszolót összehasonlítom akár egy belépő kategóriás Makita elektromos sarokcsiszolóval, még ehhez képest is, mindenben alulmarad, egyedül a mobilitás az előnye a mellet, hogy az ára pedig a sokszorosa.
Az akkus gépek nagy része bár nagyon praktikus, de az igazán jók nagyon drágák, és a hatékonyságuk eléggé korlátozott, és ennek a gátja leginkább az akkumulator.
A konkrét Hilti készlet, amivel én dolgozom, öt gépet tartalmaz. Csavarbehajtó, ütvefúró, ütvecsavarozó, sarokcsiszoló, szabjafűrész, ezekhez 1-1 akku és egy 4-es töltő, mindez egy nagy hordtáskában.
Az Hiltis kapcsolattartó emberünk elmondása szerint, ez a készlet 2400€ nettot kóstál.
Tényleg nagyon profi gépek, kiváló minőség, tartósság, de az elekrtomos társaikhoz képest sajnos kompromisszumosak. Elsősorban erőben, súlyban és árban van nagy hátrányuk. Nem beszélve a fentarthatóságról, a költséges és nem éppen tiszta gyártásról.
Feltételezhetően ezek a hátrányok a kerti szerszámgépeknél is megmutatkoznak, legalábbis amikkel én találkoztam azoknál megvolt.
Otthoni használatra, egy akkus kerti szerszámgép szettre beruházni, nem kis kiadás.
Jó minőséget, tartósságot nagyon magas áron mérik, ami házi használatban szerintem talán soha nem térül meg, és még csak nagyon környezettudatosnak sem mondhatók.
- zoli73
- V.I.P.

Nos igen, ezt az árkategóriát már kevesen engedhetik meg maguknak, bevallom, én még csak nem is láttam ilyet élőben.PgSpa írta: ↑2024.05.05., vas. 20:49Pár gondolat az előbbiekhez, az elmúlt napokban nem volt időm hozzászólni:
1. Az akkus kerti gépekhez: nem véletlenül írtam magas összeget a fűnyíróhoz, az egyszerűbb, olcsóbb berendezések csalódást keltően szerepelnek. A profi, drága berendezések, ha rendszerben gondolkodik a vállalkozó, már jó teljesítményt nyújtanak.
Erre példa ez a típus, amit volt szerencsém már próbálni: https://www.gepdepo.hu/kerti-gep/funyir ... gt201.html Persze az ára is mutatja, hogy nem igazán házi használatra szánták. Fűrészeknél pl. Stihl egykezest próbáltam, faápolásnál nagyon jó, hogy nem kell állandóan alapjáraton lógatni magad mellett, és ugye kevésbé balesetveszélyes.
2. A fűfelületekről (ha már belemélyedünk a szakmába, nevezzük meg pontosan), a pázsit( a fejlettebb világban már kezd kimenni a divatból, átveszi helyét a természtközeli fenntartású gyep, közterületeken, nem használt részeken akár a virágos gyep "méhlegelő". Nálunk meg sokan műfüvet raknak le, hogy végleg kinyírják a talajéletet és mikroműanyaggal mérgezzék a csemetét, amikor játszik...
Az akkumulátoros gépekről(szerszámgépek) viszont elég nagy tapasztalatokkal rendelkezem, a munkahelyemen a legprofibb Hilti gépekkel dolgozom, nap mint nap. Ezek mindig a legújabb, legmodernebb gépek. A cégünk a Hiltivel áll szerződésben, és állapottól függetlenűl, 2 évente lecserélik az egész készletünket a legújabb modellekre.
Nagyon praktikus az akkus szerszámgép, de nem mindegyik elég hatékony és elég erős az elektromos gépekkel szemben.
Például egy csavarbehajtó, egy ütvecsavarozó vagy egy ütvefúró eléggé rendben van, de az akkus sarokcsiszoló, vagy szabjafűrész nagyon kompromisszumos egy 230V-os hálózatról működőhöz képest.
Ez utóbbi kettő, még a legnagyobb 6Ah-ás akkut is nagyon hamar lezabálja, cserébe nem is túl erősek. A mobilitás sem különösebben fontos, viszont a nagyobb súly kifejezetten hátrány.
Ha a Hilti akkus sarokcsiszolót összehasonlítom akár egy belépő kategóriás Makita elektromos sarokcsiszolóval, még ehhez képest is, mindenben alulmarad, egyedül a mobilitás az előnye a mellet, hogy az ára pedig a sokszorosa.
Az akkus gépek nagy része bár nagyon praktikus, de az igazán jók nagyon drágák, és a hatékonyságuk eléggé korlátozott, és ennek a gátja leginkább az akkumulator.
A konkrét Hilti készlet, amivel én dolgozom, öt gépet tartalmaz. Csavarbehajtó, ütvefúró, ütvecsavarozó, sarokcsiszoló, szabjafűrész, ezekhez 1-1 akku és egy 4-es töltő, mindez egy nagy hordtáskában.
Az Hiltis kapcsolattartó emberünk elmondása szerint, ez a készlet 2400€ nettot kóstál.
Tényleg nagyon profi gépek, kiváló minőség, tartósság, de az elekrtomos társaikhoz képest sajnos kompromisszumosak. Elsősorban erőben, súlyban és árban van nagy hátrányuk. Nem beszélve a fentarthatóságról, a költséges és nem éppen tiszta gyártásról.
Feltételezhetően ezek a hátrányok a kerti szerszámgépeknél is megmutatkoznak, legalábbis amikkel én találkoztam azoknál megvolt.
Otthoni használatra, egy akkus kerti szerszámgép szettre beruházni, nem kis kiadás.
Jó minőséget, tartósságot nagyon magas áron mérik, ami házi használatban szerintem talán soha nem térül meg, és még csak nagyon környezettudatosnak sem mondhatók.