PgSpa írta: ↑2024.05.05., vas. 20:49
Pár gondolat az előbbiekhez, az elmúlt napokban nem volt időm hozzászólni:
1. Az akkus kerti gépekhez: nem véletlenül írtam magas összeget a fűnyíróhoz, az egyszerűbb, olcsóbb berendezések csalódást keltően szerepelnek. A profi, drága berendezések, ha rendszerben gondolkodik a vállalkozó, már jó teljesítményt nyújtanak.
Erre példa ez a típus, amit volt szerencsém már próbálni:
https://www.gepdepo.hu/kerti-gep/funyir ... gt201.html Persze az ára is mutatja, hogy nem igazán házi használatra szánták. Fűrészeknél pl. Stihl egykezest próbáltam, faápolásnál nagyon jó, hogy nem kell állandóan alapjáraton lógatni magad mellett, és ugye kevésbé balesetveszélyes.
2. A fűfelületekről (ha már belemélyedünk a szakmába, nevezzük meg pontosan

), a pázsit( a fejlettebb világban már kezd kimenni a divatból, átveszi helyét a természtközeli fenntartású gyep, közterületeken, nem használt részeken akár a virágos gyep "méhlegelő". Nálunk meg sokan műfüvet raknak le, hogy végleg kinyírják a talajéletet és mikroműanyaggal mérgezzék a csemetét, amikor játszik...
Nos igen, ezt az árkategóriát már kevesen engedhetik meg maguknak, bevallom, én még csak nem is láttam ilyet élőben.
Az akkumulátoros gépekről(szerszámgépek) viszont elég nagy tapasztalatokkal rendelkezem, a munkahelyemen a legprofibb Hilti gépekkel dolgozom, nap mint nap. Ezek mindig a legújabb, legmodernebb gépek. A cégünk a Hiltivel áll szerződésben, és állapottól függetlenűl, 2 évente lecserélik az egész készletünket a legújabb modellekre.
Nagyon praktikus az akkus szerszámgép, de nem mindegyik elég hatékony és elég erős az elektromos gépekkel szemben.
Például egy csavarbehajtó, egy ütvecsavarozó vagy egy ütvefúró eléggé rendben van, de az akkus sarokcsiszoló, vagy szabjafűrész nagyon kompromisszumos egy 230V-os hálózatról működőhöz képest.
Ez utóbbi kettő, még a legnagyobb 6Ah-ás akkut is nagyon hamar lezabálja, cserébe nem is túl erősek. A mobilitás sem különösebben fontos, viszont a nagyobb súly kifejezetten hátrány.
Ha a Hilti akkus sarokcsiszolót összehasonlítom akár egy belépő kategóriás Makita elektromos sarokcsiszolóval, még ehhez képest is, mindenben alulmarad, egyedül a mobilitás az előnye a mellet, hogy az ára pedig a sokszorosa.
Az akkus gépek nagy része bár nagyon praktikus, de az igazán jók nagyon drágák, és a hatékonyságuk eléggé korlátozott, és ennek a gátja leginkább az akkumulator.
A konkrét Hilti készlet, amivel én dolgozom, öt gépet tartalmaz. Csavarbehajtó, ütvefúró, ütvecsavarozó, sarokcsiszoló, szabjafűrész, ezekhez 1-1 akku és egy 4-es töltő, mindez egy nagy hordtáskában.
Az Hiltis kapcsolattartó emberünk elmondása szerint, ez a készlet 2400€ nettot kóstál.
Tényleg nagyon profi gépek, kiváló minőség, tartósság, de az elekrtomos társaikhoz képest sajnos kompromisszumosak. Elsősorban erőben, súlyban és árban van nagy hátrányuk. Nem beszélve a fentarthatóságról, a költséges és nem éppen tiszta gyártásról.
Feltételezhetően ezek a hátrányok a kerti szerszámgépeknél is megmutatkoznak, legalábbis amikkel én találkoztam azoknál megvolt.
Otthoni használatra, egy akkus kerti szerszámgép szettre beruházni, nem kis kiadás.
Jó minőséget, tartósságot nagyon magas áron mérik, ami házi használatban szerintem talán soha nem térül meg, és még csak nagyon környezettudatosnak sem mondhatók.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech