Ez a "patkány okos" teória bennem is felmerült, többször hallottam már és tényleg igaz lehet.stx írta: ↑2024.07.05., pén. 18:49Hahó!zoli73 írta: ↑2024.06.23., vas. 20:22Szép estét mindenkinek!
Sajnálatos eset történt, a komposztálónkba(gyári műanyag fedeles komposztáló az Obi-ból) beköltöztek a patkányok.
A komposztálóba a lenyírt fű, a ledarált gallyak, falevelek mellett konyhai hulladékok is kerülnek, és ez utóbbiak vonzhatták ide a patkányokat. Teljesen mindegy nekik, hogy krumlihéj, hullott gyümölcs vagy levesben főtt zöldség, mindent elpusztítanak az utolsó szemig. Ma gombát pucoltam, annak a maradékát is elpusztították.
Kb. úgy 3 hónapja vettem észre a jelenlétüket, akkor egy patkányfogóval próbálkoztam, de nagyon alacsony hatékonysággal. Sokszori próbálkozásra sikerült kettőtt elejtenem, de inkább ők győztek, a csapda le sem csapódott, de a csalétket elcsenték.
Úgy 3 hete átáltam a méregre, de nem érzem, hogy használna. A betett méreg órákon belül elfogy, felfalják, de nem érzékelem, hogy fogynának, eltűnnének. Sőt, a jelek egyre nagyobb "forgalomra" utalnak.
Már vagy 4 féle, a kereskedelmi forgalomban kapható patkányírtó szert kipróbáltam, de az eredménye egyáltalán nem
Ha méreggel próbálkozol, csak óvatosan. A patkány okos, ha túl sűrűn kapja, eszik belőle, érzi, hogy rosszul van, akkor csak összehordja és nem eszik többet. Kb. 4-5 maponta szabad adni, különböző helyekre 1-1 kis kék vagy piros zacskót.
Ami még hatásos: cukor, vaniliás cukor, gipsz keveréke egy lapos tálban vagy cserép alátétben, és mellé kell tenni lapos tálban vizet. A cukros porból eszik -> iszik -> a gipsz beleköt -> megdöglik.
Amikor volt, akkor mindkettőt próbáltam + plusz labrador kutyánk van, ami 2-3 napont fogott egyet, kinyírta és kitette az udvar közepére.![]()
Már vagy az ötödik féle mérget adom nekik, de ezek szerint túladagolhattam, mert a betett(komposztálóba) mérget nagyon hamar eltüntetik, de az eredménye valahogy nem látszik. Sőt, egyre nagyobb forgalom jelei láthatók.
Ezt a gipsszel kevert cukrot azért még kipróbálom, de már ott tartok, hogy legszívesebben felgyújtanám a komposztálot, talán akkor eltakarodnának.
Vagy még utánanézek a vadászgörénynek, hátha van, aki elhozza egy kis "fogócskára"?
Ez a patkányírtás keményebb dió, mint azt elsőre gondolná az ember.