Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1106

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: chord_ »

SoundMania írta:
2024.01.02., kedd 12:12

Mi ebben a probléma, hogy nem az itteni szerény kvalitású koncerteket tartom etalonnak hanem a valódi élet valódi hangjait és ehhez próbálom igazítani a rendszerem hangját? A tökéleteset soha nem fogom elérni, de a környék koncertjeinek hangját már rég kinőttem vele.
Az ízlés-tévedhetetlenség illúziója, ezzel vajon hogy állsz?

Csak mert azt sejtem, hogy egymás rendszerei nem tetszenének egyikünknek sem.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1300

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

juliush írta:
2024.01.02., kedd 11:52
SoundMania írta:
2023.11.25., szomb. 16:13
juliush írta:
2023.11.25., szomb. 15:52
...De egy Seong-Jin Cho, Yunchan Lim, Pavel Kolesnikov vagy épp Víkingúr Ólaffson, hogy csak párat említsek, simán alternatíva, sőt...és egyébként élőben is hallhatjuk őket itthon...A tartalmas élmények bőséges tárháza vár arra, hogy csemegézzünk belőle!
Ahogy említettem itt nincsenek ilyen koncertek. Minimum 50km-ert kell vonatoznom ha valamit akarok hallani. Pest innen kb 4 óra.... Ottalvás, stb.... Nem magyarország. Az pest. Igen ezek is meghatározzák... Ezért tartom a rendszert. Bármelyik nap lehetek koncerten. Kényelmesen.
SoundMania írta:
2024.01.02., kedd 07:01
juliush írta:
2024.01.02., kedd 00:04

És ez nem megy százezres, milliós kábelek nélkül? Biztos, hogy ez a zenéről szól? gondolkodik.gif
De, mehet. Csak ahogy már írtam, babaház a Színház mellett. Ez már többről szól mint a zene? Szerintem erről kellene, hogy szóljon.
SoundMania írta:
2024.01.02., kedd 10:26
...Míg mi/én nem vagyok kötve csak a valósághoz, nem kell hogy tisztában legyek a megvalósítási úttal sem.
Elég ha olyan rendszert rakok össze, amin a legvalóságosabban szólalnak meg a jó műsoranyagok. Hisz a bemenetet tudom... Minden nap hallom a világ hangjait. Ezt kell "csak" visszanyerni....
Nos, jómagam némiképp merész kijelentésnek tartom valakitől, aki saját bevallása szerint is élő koncerteken szerezhető élményeiben korlátozva, inkább az audiofil elefántcsonttornyába zárkózva, az 50-es, 60-as évek LP-ivel szerzett tapasztalataiból, illetve ezek szerint a "világ hangjait" hallgatva és ezekből extrapolálva alkot képet a "Színház" milyenségét illetően, állít össze olyan rendszert, amelyen a legvalóságosabban szólalnak meg a jó műsoranyagok és formál sommás értékítéleteket!
Tévedés ne essék, ez is értékes nézőpont a maga módján, a fentiek figyelembe vételével mindenki eldöntheti, miként kezeli!
Mi ebben a probléma, hogy nem az itteni szerény kvalitású koncerteket tartom etalonnak hanem a valódi élet valódi hangjait és ehhez próbálom igazítani a rendszerem hangját? A tökéleteset soha nem fogom elérni, de a környék koncertjeinek hangját már rég kinőttem vele.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4190

Hozzászólás Szerző: juliush »

SoundMania írta:
2023.11.25., szomb. 16:13
juliush írta:
2023.11.25., szomb. 15:52
...De egy Seong-Jin Cho, Yunchan Lim, Pavel Kolesnikov vagy épp Víkingúr Ólaffson, hogy csak párat említsek, simán alternatíva, sőt...és egyébként élőben is hallhatjuk őket itthon...A tartalmas élmények bőséges tárháza vár arra, hogy csemegézzünk belőle!
Ahogy említettem itt nincsenek ilyen koncertek. Minimum 50km-ert kell vonatoznom ha valamit akarok hallani. Pest innen kb 4 óra.... Ottalvás, stb.... Nem magyarország. Az pest. Igen ezek is meghatározzák... Ezért tartom a rendszert. Bármelyik nap lehetek koncerten. Kényelmesen.
SoundMania írta:
juliush írta:
SoundMania írta:
2024.01.01., hétf. 21:37
...Nekem az kell, hogy átlássam a művet. "elmesélje" mi hozta létre, ki hozta létre, milyen lekiállapotban, és aki előadja épp milyenben van...
És ez nem megy százezres, milliós kábelek nélkül? Biztos, hogy ez a zenéről szól? gondolkodik.gif
De, mehet. Csak ahogy már írtam, babaház a Színház mellett. Ez már többről szól mint a zene? Szerintem erről kellene, hogy szóljon.
SoundMania írta:
...Míg mi/én nem vagyok kötve csak a valósághoz, nem kell hogy tisztában legyek a megvalósítási úttal sem.
Elég ha olyan rendszert rakok össze, amin a legvalóságosabban szólalnak meg a jó műsoranyagok. Hisz a bemenetet tudom... Minden nap hallom a világ hangjait. Ezt kell "csak" visszanyerni....
Nos, jómagam némiképp merész kijelentésnek tartom valakitől, aki saját bevallása szerint is élő koncerteken szerezhető élményeiben korlátozva, inkább az audiofil elefántcsonttornyába zárkózva, az 50-es, 60-as évek LP-ivel szerzett tapasztalataiból, illetve ezek szerint a "világ hangjait" hallgatva és ezekből extrapolálva alkot képet a "Színház" milyenségét illetően, állít össze olyan rendszert, amelyen a legvalóságosabban szólalnak meg a jó műsoranyagok és formál sommás értékítéleteket!
Tévedés ne essék, ez is értékes nézőpont a maga módján, a fentiek figyelembe vételével mindenki eldöntheti, miként kezeli!
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

pjm írta:
2024.01.02., kedd 11:02
SoundMania írta:
Annyi hozzászólásom lenne, hogy attól tartok a hangmérnök pl, pont azért (is) megy félre, mert megtanulja hogy kell szólni. Hogy szól a mikrofon, stb. Míg mi/én nem vagyok kötve csak a valósághoz, nem kell hogy tisztában legyek a megvalósítási úttal sem.
Bocs, de ezt le kell csapnom....
Mázli, hogy te és a rendszered tökéletesek vagytok... :D

:kapdelm:
Nem erről van szó... Csak a törekvésről erre.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Re: Általában a hifiről

juliush írta:
2024.01.02., kedd 10:34
SoundMania írta:
2024.01.02., kedd 09:59
Gondolod a világirodalom legnagyobb remekművei is tömegigények miatt születek?
OFF
Ha már előrángattál egy újabb hasztalan metaforát, a világirodalom legnagyobb remekműveit is "babaház" olcsó papírra nyomtatott, puhaborítós kiadásban olvasni? Csak a díszes kemény, vászonkötésű, bibliofil papíron olvasva látod át a művet, "meséli el" mi hozta létre, ki hozta létre, milyen lelkiállapotban? gondolkodik.gif :D
ON
Az irodalmi hasonlat a tömegigények miatt létrehozásra vonatkozott!
Azért készült mert tömegigényt akart kielégíteni, vagy azért lett tömegesen elterjedt, mert remekmű?

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1476

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Kicsit az LP felé tekintve, mivel a fent említett időszak kb. 1958-tól az analóg hanglemez aranykora:
A hangszedő, akár a magnó fej (jelátalakító) eredendően szimmetrikus, pontosabban mondva lebegő (tekercs).Ideális szimmetrikus források, mert a tekercs mindkét oldala egyenlő impedanciával bír a földdel (p1) szemben. Ténykérdés. Szóval akkor is, ha RCA-ban gondolkodunk, ott lesz egy föld, amivel kezdeni kell valamit. Mindig. Ahhoz pedig, hogy ezt az eredendően szimmetrikus jelet fenntarthassuk (emlékezzünk: vezérelv a jel integritása és tisztasága), szimmetrikus phono előerősítő kell(ene). Szerintem a phono előfok a legjobb hely egy analóg láncban a szimmetrikus jelvezetés, és egy valóban szimmetrikus komponens használatához.

Üdv., J
>
Így lenne helyes, igen. leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Alex_Aston írta:
2024.01.02., kedd 10:28
SoundMania írta:
Alex_Aston írta:
2024.01.02., kedd 09:46

Akkor mégis kinek van erre befolyása...?
Csak a zenészeknek és a felvételi helyszínnek, meg a végfelhasználó rendszerének. Ha közben veszne el, akkor rengeteg dolog veszne vele együtt.
Vagy arra gondolsz, hogy tényleg ez a tömegigény?
Pont egy ilyen fórumon ilyet szörnyű lenne hallani!
És akkor mégis mit csinál a hangmérnök? És a felhasználó rendszere, ha beleszól a végeredménybe, akkor a stúdió felszerelés nem?

A világirodalom remekművei esetében a fordítónak vajon van szerepe abban, hogy az egyik-másik országban mennyire lesz sikeres az adott mü?
A hangmérnök kikeveri a magas mély hangot.... :) Az érzések átvitelére nincs hatása. Legalábbis a kiadott anyagok nagy részén ez még jelen szokott lenni. Otthon veszik el sok. Csak sokan ezt nem értik, mert soha nem is hallottak olyan jót, amin hallani, amin átmegy. Sokszor amikor mégis jó rendszer elé keverednek, akkor sem veszik ezt észre, mert ilyet nem hallottak és nem "hallják" meg. Ott is kell némi idő, amíg az ember ezt felismeri. Gyorsan meg lehet szokni és akkor már nehéz visszamenni a babaszobához.

Baromira nem értetted az irodalmi hasonlatot sem ezek szerint.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1476

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Az XLR szimmetrikus jelvezetés egyetlen vita nélküli objektív előnye az azonos fázisú zavarjelek kioltása a kábelösszeköttetésekben...nem véletlenül használják a hosszabb kábelvezetéses felvételi és a stúdiótechnikában.
A HiFi-ben már mérlegelés(!) tárgya is lehet az XLR világ kiépítése, mivel egy lakószobában - a kis távolságok miatt - az interconnect kábelek hossza általában NEM indokolja a bevezetését (ez a nyilvánvaló objektív előny elvesztését jelenti).
A HiFi elektronikák közötti XLR csatlakozásnak amúgy is csak úgy van értelme, ha VÉGIG valódi, belső szimmetrikus felépítésűek a készülékek. Itt azért meg kell jegyezni, hogy a szimmetrikus felépítésű elektronikákban az alkatrészek duplázódnak, a nem invertáló és invertáló ( + és - ) jelvezetés miatt.
És azért van az a szint, ahol az alkatrészek számának a növekedését nem tartják helyes íránynak, a minél kevesebb - annál jobb elvének megfelelően :smile53:
TJ.
Igen, erre gondoltam lentebb. leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3667

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

tunerman írta:
2024.01.02., kedd 09:05
Szerintem a phono előfok a legjobb hely egy analóg láncban a szimmetrikus jelvezetés, és egy valóban szimmetrikus komponens használatához.
Az XLR szimmetrikus jelvezetés egyetlen vita nélküli objektív előnye az azonos fázisú zavarjelek kioltása a kábelösszeköttetésekben...nem véletlenül használják a hosszabb kábelvezetéses felvételi és a stúdiótechnikában.
A HiFi-ben már mérlegelés(!) tárgya is lehet az XLR világ kiépítése, mivel egy lakószobában - a kis távolságok miatt - az interconnect kábelek hossza általában NEM indokolja a bevezetését (ez a nyilvánvaló objektív előny elvesztését jelenti).
A HiFi elektronikák közötti XLR csatlakozásnak amúgy is csak úgy van értelme, ha VÉGIG valódi, belső szimmetrikus felépítésűek a készülékek. Itt azért meg kell jegyezni, hogy a szimmetrikus felépítésű elektronikákban az alkatrészek duplázódnak, a nem invertáló és invertáló ( + és - ) jelvezetés miatt.
És azért van az a szint, ahol az alkatrészek számának a növekedését nem tartják helyes íránynak, a minél kevesebb - annál jobb elvének megfelelően :smile53:
TJ.
Anélkül hogy mélyebben én is jellemezzem a szimmetrikus vs aszimmetrikus jel átvitel eltéréseit, a szimmetrikusnak van a közös módusú idegen jel zavarás állóság mellett még egy ritkán hangoztatott másik nagyon fontos előnye. Mégpedig a föld/GND függetlenség lehetőséges. A GND-n nem csak a jellel arányos feszültség/áram vannak jelen, hanem a kapcsolatban lévő készülékek táprendszere semlegesnek gondolt feszültségei, készülékek közötti eltérése, ebből származó kis impedanciás áramai. Ennek előnye legjobban akkor hasznosul, ha egyik vagy mindkét oldal szimmetrikus transzformátor csatolású, amit 600ohm impedanciában határoztak meg anno.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4190

Hozzászólás Szerző: juliush »

SoundMania írta:
OFF
Ha már előrángattál egy újabb hasztalan metaforát, a világirodalom legnagyobb remekműveit is "babaház" olcsó papírra nyomtatott, puhaborítós kiadásban olvasni? Csak a díszes kemény, vászonkötésű, bibliofil papíron olvasva látod át a művet, "meséli el" mi hozta létre, ki hozta létre, milyen lelkiállapotban? gondolkodik.gif :D
ON
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3898

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

SoundMania írta:
Alex_Aston írta:
SoundMania írta:
2024.01.02., kedd 09:18

Szerencsére a hangmérnöknek viszonylag kevés befolyása van ezekre a dolgokra. Remélhetőleg.... Egyébként, ha sikerül a hanganyag, akkor büszkék rá, ha nem, akkor mindenki más az oka amiért nekik ilyet kellett csinálni. Leggyakoribb: a tömegeknek ez az igénye!
Csak a zenészeknek és a felvételi helyszínnek, meg a végfelhasználó rendszerének. Ha közben veszne el, akkor rengeteg dolog veszne vele együtt.
És akkor mégis mit csinál a hangmérnök? És a felhasználó rendszere, ha beleszól a végeredménybe, akkor a stúdió felszerelés nem?

A világirodalom remekművei esetében a fordítónak vajon van szerepe abban, hogy az egyik-másik országban mennyire lesz sikeres az adott mü?
Csak a Marantz! :-D

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

pjm írta:
2024.01.02., kedd 09:51
Rock60 írta:
2024.01.02., kedd 09:03
egy komolyabb JBL - en hallgatták vissza, amit kevergettek, de volt ott két kis vicces dobozka is.
Kérdeztem tőle, az meg minek ?
Hallottam nagy AN, Esoteric, Krell, Jadis, Pass, Levinson, Linn, Wadia stb cuccokat. Bár a hájend régebben arról szólt volna, hogy közelebb visz a zenéhez, mind másképp szólt. Mind idealizált, domborított valamit, más kritérium kárára. Nagyon is.

Akkor most mire is keverjen?
A kisebb rendszereknél ugyanez a helyzet. Hallgass meg egy Heedet, Creeket, Nadot, Cambridget, és ez még csak az angol vonal. (Elmehetünk ezek után mondjuk Japánba, tegyél be egy Accuphase-t, vagy ámerikába. KLH, JBL, Eletro Voice stb.)
Próbáld csak meg.
Csak, hogy ne legyen off, kábelekben: VDH, Siltech, Harmonic Technology, Nordost, Transparent stb. Mindnek vannak csúcs kábelei, mind másképp oldja meg, persze mind másképp is szól. (bocs, az új márkákat nem ismerem)

Így hát persze, hogy nem fog menni. Mert a valósághoz képest mind sz@r. Már a mikrfon is színez, amivel felveszik. Az sem tökéletes. (főleg, ha nem is jól mikrofonoznak)

Hova raknál tökéletes felvételt és hogy, ráadásul mi értelme?

Aztán a másik móka. Betesz a hifista valami transzparensebb pro cuccot és kettéáll tőle a füle. Na azért nem fog menni. (Na meg gondolom a hangmérnököknek sincs tökéletes cucca és füle). A kettő között annyi a különség, hogy a profi melós tudja, hogy kellene szólnia a hifisták java meg nem. Mert a profi megtanulja, megismeri azt amit hallgat. Ettől még egy NS10-en más lesz a keverés mint egy SCM45-ön. Mert azok sem szólnak egyformán... De még a pro kábelek is. Volt vagy két évem amikor ezekkel szórakoztam. Más egy Mogami, más a Belden, a Van Damme, a Klotz, a Cordial, vagy a Canare. Hoppá. Pedig ezek pro cuccok a hifistá szerint nem olyan zeneiek mert túl precízkedők. (elnézést az általánosításért)
De egy Lynx is más lesz mint az RME vagy Antelope.

Bonyolult ez. Nekem mindenképp.
Annyi hozzászólásom lenne, hogy attól tartok a hangmérnök pl, pont azért (is) megy félre, mert megtanulja hogy kell szólni. Hogy szól a mikrofon, stb. Míg mi/én nem vagyok kötve csak a valósághoz, nem kell hogy tisztában legyek a megvalósítási úttal sem.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Alex_Aston írta:
SoundMania írta:

Szerencsére a hangmérnöknek viszonylag kevés befolyása van ezekre a dolgokra. Remélhetőleg.... Egyébként, ha sikerül a hanganyag, akkor büszkék rá, ha nem, akkor mindenki más az oka amiért nekik ilyet kellett csinálni. Leggyakoribb: a tömegeknek ez az igénye!

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 357

Hozzászólás Szerző: pjm »

Rock60 írta:
2024.01.02., kedd 09:03
egy komolyabb JBL - en hallgatták vissza, amit kevergettek, de volt ott két kis vicces dobozka is.
Hallottam nagy AN, Esoteric, Krell, Jadis, Pass, Levinson, Linn, Wadia stb cuccokat. Bár a hájend régebben arról szólt volna, hogy közelebb visz a zenéhez, mind másképp szólt. Mind idealizált, domborított valamit, más kritérium kárára. Nagyon is.

Akkor most mire is keverjen?
A kisebb rendszereknél ugyanez a helyzet. Hallgass meg egy Heedet, Creeket, Nadot, Cambridget, és ez még csak az angol vonal. (Elmehetünk ezek után mondjuk Japánba, tegyél be egy Accuphase-t, vagy ámerikába. KLH, JBL, Eletro Voice stb.)
Próbáld csak meg.
Csak, hogy ne legyen off, kábelekben: VDH, Siltech, Harmonic Technology, Nordost, Transparent stb. Mindnek vannak csúcs kábelei, mind másképp oldja meg, persze mind másképp is szól. (bocs, az új márkákat nem ismerem)

Így hát persze, hogy nem fog menni. Mert a valósághoz képest mind sz@r. Már a mikrfon is színez, amivel felveszik. Az sem tökéletes. (főleg, ha nem is jól mikrofonoznak)

Hova raknál tökéletes felvételt és hogy, ráadásul mi értelme?

Aztán a másik móka. Betesz a hifista valami transzparensebb pro cuccot és kettéáll tőle a füle. Na azért nem fog menni. (Na meg gondolom a hangmérnököknek sincs tökéletes cucca és füle). A kettő között annyi a különség, hogy a profi melós tudja, hogy kellene szólnia a hifisták java meg nem. Mert a profi megtanulja, megismeri azt amit hallgat. Ettől még egy NS10-en más lesz a keverés mint egy SCM45-ön. Mert azok sem szólnak egyformán... De még a pro kábelek is. Volt vagy két évem amikor ezekkel szórakoztam. Más egy Mogami, más a Belden, a Van Damme, a Klotz, a Cordial, vagy a Canare. Hoppá. Pedig ezek pro cuccok a hifistá szerint nem olyan zeneiek mert túl precízkedők. (elnézést az általánosításért)
De egy Lynx is más lesz mint az RME vagy Antelope.

Bonyolult ez. Nekem mindenképp.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3898

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

SoundMania írta:

Csak a Marantz! :-D

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Rock60 írta:
2024.01.02., kedd 08:17
SoundMania írta:

Nekem az kell, hogy átlássam a művet. "elmesélje" mi hozta létre, ki hozta létre, milyen lekiállapotban, és aki előadja épp milyenben van..... Ez több mint ha "csak" szól a zene....

Ha valaki eddig nem ismerte volna SoundMania rendszerét, de már hallott ezt - azt, akkor felderenghet előtte, hogy a fönti jellemzők melyik márka sajátjai, mert ezeket jó kábelekkel sem egyszerű előcsalogatni.
Én AN rendszerre tippelnék. gondolkodik.gif
Nem, nem AN rendszer. Ugyan Japán és amerikai dolgok főleg. De van némi angol és francia. :) mivel mind saját építés és átalakítás, nem tudnék megjelölni pontos márkát/típust ha pontos akarok lenni. Ti meg ezért úgysem tudjátok ezért megítélni egyiket sem még ha valaki hallott is róla.
Mert mi is van? Pl ha van egy ongakum ( csak a példa kedvéért meg az említett márkánál maradva...) erre mi van itt a fórumon? Ja az szarul szó! Igaz soha nem hallot olyat. Max hallotta valakitől, aki látott olyat aki már olvasott róla..... Nagyjából.... Ha érted....
A másikak meg azzal jönnek, hogy ja hallottam már AN-t igaz a legolcsóbbat, rossz helyen, szarul installálva, részeg is voltam, nagyon rossz ezér az összes pláne ami drága is mer olcsón is jól kell szólni mindennek! Es az AN biztosan soha nem szólt/szól jól egyik sem.....
Már csak az a kérdésem, hogy akkor hogy maradt talpon a cég és miért kelnek el gyorsan itt az apróban is a normálisan árazott termékei? Na mindegy.....

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

denesdr írta:
2024.01.02., kedd 08:13
SoundMania írta:
juliush írta:

Kíváncsi lennék, hogy a hangmérnök tud-e erről. Mármint, hogy amit hall a hanganyag készítésekor a hangsugárzókból, az ezek szerint csak egy fakó másolata annak, amit valójában csinál(t). Mert, hogy egy stúdióban nem nincsenek méterenként többmilliós (vagy akár százezres) kábelek az szinte biztos, bár lehet, hogy tévedek.
Oké, a stúdió nem egyenlő az otthoni zenehallgatással, de vajon a hangmérnöknek nem kellene mégis tisztában lennie azzal, hogy hogyan fog szólni a keze alól kikerülő hanganyag?
Vagy épp ezért tudnak szólni egész máshogy a különféle felvételek, mert a különféle, relatív olcsó kábelek színezése miatt fals információkat hallanak a hangmérnökök?

Ha már többen is felvetették, én is megkérdezném nyíltan. Nem kell, hogy az egész hifi láncot felsorold, de legalább azt áruld el, hogy milyen kábeleket használsz! Nem baj, ha nem ismeri itt senki őket, viszont hátha másnak is örömet okozna saját rendszerben való kipróbálásuk és esetlegesen a hosszabb távú használatuk.
Kb röhejes.
Szóval amiről szeretném ha tapasztalnátok, hogy mi van még a lemezeken a hangjegyeken kívül, azok olyan dolgok amikhez nagyon sokat segít ha igazán jók a kábelek a rendszerben. És azt hiszem találó hasonlat volt a babaház-színház kifejezés, de talán a koncertteremmel még jobb lehet, mert ott már a kezdő téma sincs maszatolva.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1507

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

denesdr írta:
2024.01.02., kedd 08:22

Akkor már tudom is, milyen lehetett a hangulata annak a zeneszerzőnek, akit legutóbb egy demó AN rendszeren hallottam: reményvesztett, elkeseredett, önsanyargató. Noha maga a zene nem ezt sugallta, viszont a hangzás az igen.
Mondanám, hogy kinek a pap, kinek a papné...
De, nem vagyok ilyen cinikus, mert nem gondolom, hogy ennyire különbözőképpen hallanánk.
Én az elmúlt pár évben - évtizedben - nem hallgattam AN rendszert. Nem tudom, milyen irányban változott a márka hangzásvilága, vagy éppen a ma demózók képessége.
Azt viszont egészen biztosan tudom, hogy a nyolcvanas években a Merlinben véletlenűl sem szólt reményvesztetten, elkeseredetten, önsanyargatón.
Még ma is fülemben van sok zene, ahogy ott szólt, pl. Szörényi a A Koncert lemezen, ahogy énekelt, hátborzongató volt.
Tényleg kíváncsi lennék, ha ezt most hallaná a sok AN - szkeptikus, mit mondana ?

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3101

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Szerintem a phono előfok a legjobb hely egy analóg láncban a szimmetrikus jelvezetés, és egy valóban szimmetrikus komponens használatához.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

denesdr írta:
2024.01.02., kedd 08:13

Kíváncsi lennék, hogy a hangmérnök tud-e erről. Mármint, hogy amit hall a hanganyag készítésekor a hangsugárzókból, az ezek szerint csak egy fakó másolata annak, amit valójában csinál(t). Mert, hogy egy stúdióban nem nincsenek méterenként többmilliós (vagy akár százezres) kábelek az szinte biztos, bár lehet, hogy tévedek.
Oké, a stúdió nem egyenlő az otthoni zenehallgatással, de vajon a hangmérnöknek nem kellene mégis tisztában lennie azzal, hogy hogyan fog szólni a keze alól kikerülő hanganyag ?
Ahogy mondod, sokszor a stúdióban sokkal rosszabb képességű eszközökön állítják elő és kontrollálják a zenét, mint sokaknak az otthoni lejátszórendszere.
Erről Fapaci nyilván sokkal többet tudna mondani, de amit én is láttam egy - két stúdióban, nekem ez jött le.
Egy ismerősömnek még a nyolcvanas években volt Münchenben egy kis stúdiója.
Kábeltenger mindenhol - ez alap - a rendszerben egy komolyabb JBL - en hallgatták vissza, amit kevergettek, de volt ott két kis vicces dobozka is.
Azt mondja, azok autóhangszórók, azon is jól kell szóljon.
És, ha nem ?
Akkor addig variálok, míg azon is jól szól, mert ilyen doboza több embernek van, mint JBL - je... gondolkodik.gif
Ellenpélda.
Klimo úr - a legendás OTL és más remek erősítők atyja - úgy gondolta, hogy felvesz pár lemezre való anyagot - nagyszerű barokk muzsikákat - részben saját maga által gyártott, részben a világ tájairól összelapátolt prémium komponensekkel. / Erről ír a lemezborítókon./
Nem mondok márkákat, nem tudom fejből, de azt tudom, hogy már bőven a digitális forradalom utáni időkben jártunk, és Ő egy akkora analóg magnóval vett fel mindent, mint egy fél zongora. :D
/ Majd előásom otthon a lemezt és leírom, ha részletezve vannak rajta a motyók./

Az első kérdésedre szerintem az a válasz, hogy nem igen tudják, hogy fog nálad, vagy nálam, vagy Sobri Jóskánál szólni a zene. Azt biztosan tudják, hogy szól a stúdióban.

Fapaci ?

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1119

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Rock60 írta:
2024.01.02., kedd 08:17
SoundMania írta:

Nekem az kell, hogy átlássam a művet. "elmesélje" mi hozta létre, ki hozta létre, milyen lekiállapotban, és aki előadja épp milyenben van..... Ez több mint ha "csak" szól a zene....

Ha valaki eddig nem ismerte volna SoundMania rendszerét, de már hallott ezt - azt, akkor felderenghet előtte, hogy a fönti jellemzők melyik márka sajátjai, mert ezeket jó kábelekkel sem egyszerű előcsalogatni.
Akkor már tudom is, milyen lehetett a hangulata annak a zeneszerzőnek, akit legutóbb egy demó AN rendszeren hallottam: reményvesztett, elkeseredett, önsanyargató. Noha maga a zene nem ezt sugallta, viszont a hangzás az igen.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

SoundMania írta:

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1119

Hozzászólás Szerző: denesdr »

SoundMania írta:
juliush írta:
SoundMania írta:
...Nekem az kell, hogy átlássam a művet. "elmesélje" mi hozta létre, ki hozta létre, milyen lekiállapotban, és aki előadja épp milyenben van...
Oké, a stúdió nem egyenlő az otthoni zenehallgatással, de vajon a hangmérnöknek nem kellene mégis tisztában lennie azzal, hogy hogyan fog szólni a keze alól kikerülő hanganyag?
Vagy épp ezért tudnak szólni egész máshogy a különféle felvételek, mert a különféle, relatív olcsó kábelek színezése miatt fals információkat hallanak a hangmérnökök?

Ha már többen is felvetették, én is megkérdezném nyíltan. Nem kell, hogy az egész hifi láncot felsorold, de legalább azt áruld el, hogy milyen kábeleket használsz! Nem baj, ha nem ismeri itt senki őket, viszont hátha másnak is örömet okozna saját rendszerben való kipróbálásuk és esetlegesen a hosszabb távú használatuk.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára denesdr 2024.01.02., kedd 08:18-kor.

NJ_
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 507

Hozzászólás Szerző: NJ_ »

akvapark írta:
2023.12.29., pén. 17:24
Csak kérdezem a résztvevőktől, tudjátok, hogy mire "találták" ki az XLR -Cannon avagy szimmetrikus - csatlakozó rendszert? gondolkodik.gif
Az én szerény tapasztalatom szerint a kevert - XLR-RCA - csatlakozások nem hoznak előnyt a sima RCA összeköttetéshez képest. leborulok.gif
Doktor úr, vezetékes telefonvonalakhoz hozták létre. Ez tette lehetővé a transzkontinentális és az interkontinentális telefonhívásokat. Az 50-es évek végétől pedig olyan sikerrel adoptálták a hangmérnökök, hogy az azóta eltelt időben ezt a rendszert használták és használják a mai napig a “high fidelity” hangfelvételekhez.
Ezzel fontos kérdést válaszoltak meg: hogyan készíthetőek a legjobb hi-fi felvételek, amikor a mikrofonjelnek - ideális színpadi eszköz elhelyezést feltételezve - ~150 láb felett kell haladnia a mikrofon előerősítőhöz? Vezérelv a jel integritása és tisztasága. (Természetesen az akkor még nem létező modern, egzotikus összekötő kábelek előnye nélkül.)

Tudom, jöhet a kérdés:
Nekünk, hifistáknak, miért számít ez amikor alig több mint ~6 láb a szokásos kábeltávolság?
Ez valóban hosszabb történet.
De 2 kritikus pont a döntéshez (ellene vagy mellette):
Valóban, spórolhatunk pl. jelátalakítókra (számomra az audio lánc legfontosabb elemei) az olcsóbb XLR kábelezéssel;
Valóban, a teljesen szimmetrikus (differenciált) jelvezetésű komponensek drágábbak.

Kicsit az LP felé tekintve, mivel a fent említett időszak kb. 1958-tól az analóg hanglemez aranykora:
A hangszedő, akár a magnó fej (jelátalakító) eredendően szimmetrikus, pontosabban mondva lebegő (tekercs).Ideális szimmetrikus források, mert a tekercs mindkét oldala egyenlő impedanciával bír a földdel (p1) szemben. Ténykérdés. Szóval akkor is, ha RCA-ban gondolkodunk, ott lesz egy föld, amivel kezdeni kell valamit. Mindig. Ahhoz pedig, hogy ezt az eredendően szimmetrikus jelet fenntarthassuk (emlékezzünk: vezérelv a jel integritása és tisztasága), szimmetrikus phono előerősítő kell(ene). Szerintem a phono előfok a legjobb hely egy analóg láncban a szimmetrikus jelvezetés, és egy valóban szimmetrikus komponens használatához.

Üdv., J
>
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver

„Audio is filled with dangerous amateurs”
Tim de Paravicini & David Smith

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 976

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

akvapark írta:
2023.12.29., pén. 17:24
Csak kérdezem a résztvevőktől, tudjátok, hogy mire "találták" ki az XLR -Cannon avagy szimmetrikus - csatlakozó rendszert? gondolkodik.gif
Az én szerény tapasztalatom szerint a kevert - XLR-RCA - csatlakozások nem hoznak előnyt a sima RCA összeköttetéshez képest. leborulok.gif
Van egy óriási előnye ha elviszik az erősitődet javítani és kölcsön kapsz egy rca-s erősitőt tudod használni amíg a másik nem javul meg…😃👍👍
"Az igazi barát szemből támad."

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”