Rock60 írta: ↑2024.01.02., kedd 09:03
egy komolyabb JBL - en hallgatták vissza, amit kevergettek, de volt ott két kis vicces dobozka is.
Kérdeztem tőle, az meg minek ?
Hallottam nagy AN, Esoteric, Krell, Jadis, Pass, Levinson, Linn, Wadia stb cuccokat. Bár a hájend régebben arról szólt volna, hogy közelebb visz a zenéhez, mind másképp szólt. Mind idealizált, domborított valamit, más kritérium kárára. Nagyon is.
Akkor most mire is keverjen?
A kisebb rendszereknél ugyanez a helyzet. Hallgass meg egy Heedet, Creeket, Nadot, Cambridget, és ez még csak az angol vonal. (Elmehetünk ezek után mondjuk Japánba, tegyél be egy Accuphase-t, vagy ámerikába. KLH, JBL, Eletro Voice stb.)
Próbáld csak meg.
Csak, hogy ne legyen off, kábelekben: VDH, Siltech, Harmonic Technology, Nordost, Transparent stb. Mindnek vannak csúcs kábelei, mind másképp oldja meg, persze mind másképp is szól. (bocs, az új márkákat nem ismerem)
Így hát persze, hogy nem fog menni. Mert a valósághoz képest mind sz@r. Már a mikrfon is színez, amivel felveszik. Az sem tökéletes. (főleg, ha nem is jól mikrofonoznak)
Hova raknál tökéletes felvételt és hogy, ráadásul mi értelme?
Aztán a másik móka. Betesz a hifista valami transzparensebb pro cuccot és kettéáll tőle a füle. Na azért nem fog menni. (Na meg gondolom a hangmérnököknek sincs tökéletes cucca és füle). A kettő között annyi a különség, hogy a profi melós tudja, hogy kellene szólnia a hifisták java meg nem. Mert a profi megtanulja, megismeri azt amit hallgat. Ettől még egy NS10-en más lesz a keverés mint egy SCM45-ön. Mert azok sem szólnak egyformán... De még a pro kábelek is. Volt vagy két évem amikor ezekkel szórakoztam. Más egy Mogami, más a Belden, a Van Damme, a Klotz, a Cordial, vagy a Canare. Hoppá. Pedig ezek pro cuccok a hifistá szerint nem olyan zeneiek mert túl precízkedők. (elnézést az általánosításért)
De egy Lynx is más lesz mint az RME vagy Antelope.
Bonyolult ez. Nekem mindenképp.