Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Sikeres, boldog új évet kíván mindenkinek az AVX team!

Kábelezzünk

GeriB
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 110

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: GeriB »

AudioQuest NRG-X3 tápkábellel kapcsolatban tapasztalatok?

http://www.kacsa-audio.hu/webshop/home_ ... 3_m.p.1263

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3614

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

még egyszer megpróbálom alátámasztani a digitális és digitális jelátvitelek mennyire különböznek egymástól a végponton megjelenő eredmény szempontból. Egyik végen a primitív SPDIF, a másik végen pedig a több rétegű hálózati protokoll által biztosítható adatbiztonságú rendszerrel.

Kérdezem én, ha például Chicagóban feladnak Internetre egy 1080p minőségű TV streemet, azt leszedik Új-Zélandon, akkor miért is nem látják a több ezer kilométeres több lépcsős átvitelből származó képminőség romlást? /ehhez most tegyük hozzá, mindkét végpont internet sávszélessége elegendően nagy, 50-100Mps./

Tegyük fel a kérdést úgy, hogy Chicagóban most nem TV képet raknak fel, hanem SPDIF formátumú jelet, mindenféle átalakítás nélkül? az épületből nem jut ki a jel, nem hogy a szomszéd utcába.

Miért is van ez? tessék utána gondolni!
A HDMI 1,4 meg a 2.0 szabvány is többrétegű protokollra épül, adatvesztés minimalizálása érdekében. Természetesen egy darab HDMI kábellel 10m-nél messzebb nem lehet-érdemes eljutni, ha mégis, akkor szükséges aktív kommunikációs blokkok közbeiktatása formátum átalakítással vagy anélkül.

Hogyan is továbbíthatunk egy SPDIF adattartalmat akármilyen messzire veszteség nélkül? Át kell alakítani wav vagy flac/ape formátummá, és azt akár on-the-fly formában is fogadhatjuk akár milyen messze is.

Mondom én ezeket úgy, hogy a saját rendszeremben piszok drága analóg és közepesen drága SPDIF kábeleket használok, de ahol megjelenik a többrétegű digitális kommunikációs protokoll, ott már hétköznapi kábelek is megfelelnek nekem, azoknál a maximális hosszakat elég figyelembe venni, az extra minőségű kábelek már észrevétlen javulást okozhatnának csak.

spendorman
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 81

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: spendorman »

Marhaság 8 adag  gyomorforgató édes löttyöt meginni. Ha gyomorkeserű, akkor Fernet-Branca.
Istvánnal nagyon kulturáltan lehet vitatkozni (én speciel sokszor egyetértek vele),  de marhaságot nem szokott leírni.
Tessék megfelelő magyarázatot fűzni az állításodhoz, különben mezei sértegetésnek tűnik, ami egy technikai topikban minimum kerülendő.

nem fogok tanítobácsit játszani és az idomet pazarolni idiota megjegyzésekre. itt ugy látszik pár embert kivéve (tisztelet a kivételnek) a nagy tobbségnek ELEMENTARIS tudása sincs elektronikábol. amire azt irtam hogy marhaság, az ez a szosszenet...

....a Philips által 30éve kitalált SPDIF/TOSLINK jelátvitel alig nevezhető digitális adatátvitelnek, annyiban digitális hogy 0-1 jelváltozás sorozatát tartalmazza, de ezzel be is fejeződött. Nincs semmi szinkron, kézfogás, adatcsomag .. és még sok minden amit azóta már alkalmaznak, nem csak a HDMI átvitelben hanem a kommunikáció technika számos területén.....

1 hozzáfuzni valom van, hogy megérstd...megprobálok ugyanilyen hasonlatot leírni:

... nálunk a baracklekvárnak világossárga színe van, ezért nagy bajban vagyunk mert a nagymamának nem tetszik a szilvalekvár íze....

HDMI átvitel: magasroptu elmélkedések folynak a HDMI-rol csak ugy általában...(szubjektív "élményeket" nem taglalnám)
... Tudod egyedul mi mukodik EGYEDUL a HDMI-ben TOKÉETESEN?  amikor egy HDMI bemeneti kapcsolót egy másik HDMI berendezés átkapcsol . ha ráírom egy HDMI kábelra filctollal hogy  18TB/nanosec átvitel, akkor orgazmusotok lesz? befejeztem...

Shinagawa
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 359

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Shinagawa »

Valóban nem kell... Anyám és néhány milliárd emberke garantáltan nem venne észre semmi különbséget, mert (szerencséjükre) nem tudják, mire figyeljenek. A képmérnök barátom meg órákon át állítgat a TV stúdióban olyan paramétereket az adásképen, amikről még nem is hallottál, de ő azonnal kiszúrja, ha valami el van tekergetve. Kocsis Zoltán dirigátor pedig morcosan néz a brácsásra, ha el van hangolva a hangszerének egyik húrja, közben a közönség nagy hányada észre sem veszi, hogy brácsa is van a műben.

Nem perdöntő bizonyíték, ha valaki (nem) észlel különbséget két produkció között, csak könyörgöm, ne kezdjük el megmagyarázni, hogy miért van igazunk! Az ilyen vitákat már ezerszer lefolytattuk, hogy van-e, lehet-e különbség két lejátszó szoftver, két veszteségmentes audio adatformátum, két digitális kábel, két USB port produkciója között. Senki nem győzött meg senkit (bár én tudok több olyan kollégáról is, akik csendben átslisszoltak egyik csapatból a másikba), ilyen módszerrel nem is lenne egészséges. Tessék tapasztalni, figyelni és abból levonni következtetéseket! Az így megalapozott véleményt intelligens ember nem támadja egyik oldalról sem.

Mondjuk így?

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Ez pontosan azt mutatja, hogy a különbségek léteznek! Az egyik "szabályos" a másik "szbálytalan".Senki nem mondta, hogy nincsenek különbségek a jelek között. A kérdés az, hogy vizsgálta-e valaki, hogy pl. az SPDIF jel különböző torzulásai és azok mértékei milyen hatással vannak a hangminőségre? Ilyen jellegű vizsgálatokat kellene végezni ...

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

lamalas
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Ez egy eldöntendő kérdés szerinted? Egyetlen digitális hullámforma létezik a világon? Ugye, nem?

Mindkét ábra jól mutatja, hogy a valódi jelalak koránt sem szabályos négyszöghullám, ahogy sokan elképzelik, hanem zajok, torzulások tarkítják (amiket esetleg egy kábel is okozhat). A különbség csupán annyi, hogy én egy jó randát tettem be szemléltetésként, Te pedig egy sokkal szebbet, hogy cáfolj.
Nem cáfolat volt a cél, hanem az, hogy lássák azok akik még soha nem láttak szkópon ilyen jelalakokat, hogy egy valós digitális jel nem csak ronda lehet. Amit linkeltem sokkal közelebb áll az ideálishoz, de látni azon is torzulásokat. A lényeg, hogy mekkora a torzítás mértéke és mit tudnak kezdeni a torz jelalakokkal a digitális áramkörök.

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- akusztikai mérések

NTX
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 102

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: NTX »

Ez is egy valós SPDIF jel (digit szkóppal megjelenítve). Na most akkor melyik a valóságosabb?

spdif_44k1.png
Ez pontosan azt mutatja, hogy a különbségek léteznek! Az egyik "szabályos" a másik "szbálytalan".

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11186
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Én azért hozzátenném, hogy tessék tanulni és megfelelő, releváns szakirodalmat is olvasni mert a szimpla figyelés és tapasztalás nem elegendő és/vagy félrevezető lehet.
Intelligens ember megengedi a másik embernek, hogy úgy élvezze az életét, ahogy neki tetszik. Az erőszakos (és általában egyik oldal által jogosnak gondolt) felvilágosításból szoktak születni a háborúk. A félrevezetődés mértékének meghatározásához eleve szükségünk lenne egy etalonra, ami tudtommal nem létezik.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Ez is egy valós SPDIF jel (digit szkóppal megjelenítve). Na most akkor melyik a valóságosabb?

spdif_44k1.png

Ez egy eldöntendő kérdés szerinted? Egyetlen digitális hullámforma létezik a világon? Ugye, nem? Máris láttunk kétfélét.

Mindkét ábra jól mutatja, hogy a valódi jelalak koránt sem szabályos négyszöghullám, ahogy sokan elképzelik, hanem zajok, torzulások tarkítják (amiket esetleg egy kábel is okozhat). A különbség csupán annyi, hogy én egy jó randát tettem be szemléltetésként, Te pedig egy sokkal szebbet, hogy cáfolj.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

... Tessék tapasztalni, figyelni és abból levonni következtetéseket! Az így megalapozott véleményt intelligens ember nem támadja egyik oldalról sem.Én azért hozzátenném, hogy tessék tanulni és megfelelő, releváns szakirodalmat is olvasni mert a szimpla figyelés és tapasztalás nem elegendő és/vagy félrevezető lehet.

- akusztikai mérések

lamalas
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

A SPDIF jelalak,

... és amilyen a valóságban:

- akusztikai mérések

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Kábelezzünk

az hogy "ki kell" az nálam egyből azt jelenti, hogy valaki elvárja hogy kell hogy legyen különbség.
Valóban nem kell... Anyám és néhány milliárd emberke garantáltan nem venne észre semmi különbséget, mert (szerencséjükre) nem tudják, mire figyeljenek. A képmérnök barátom meg órákon át állítgat a TV stúdióban olyan paramétereket az adásképen, amikről még nem is hallottál, de ő azonnal kiszúrja, ha valami el van tekergetve. Kocsis Zoltán dirigátor pedig morcosan néz a brácsásra, ha el van hangolva a hangszerének egyik húrja, közben a közönség nagy hányada észre sem veszi, hogy brácsa is van a műben.

Nem perdöntő bizonyíték, ha valaki (nem) észlel különbséget két produkció között, csak könyörgöm, ne kezdjük el megmagyarázni, hogy miért van igazunk! Az ilyen vitákat már ezerszer lefolytattuk, hogy van-e, lehet-e különbség két lejátszó szoftver, két veszteségmentes audio adatformátum, két digitális kábel, két USB port produkciója között. Senki nem győzött meg senkit (bár én tudok több olyan kollégáról is, akik csendben átslisszoltak egyik csapatból a másikba), ilyen módszerrel nem is lenne egészséges. Tessék tapasztalni, figyelni és abból levonni következtetéseket! Az így megalapozott véleményt intelligens ember nem támadja egyik oldalról sem.

NTX
Fórumlakó
Fórumlakó

Kábelezzünk

Ha már a kábeles topicban vagyunk......ki milyen elérhető árú HDMI madzagot ajánlana....1,5m-es hosszban.
Az sem baj ha az ajánlások között akad olyan,aminek van komponens kábel verziója is....már csak a szinergia miatt is....
Nekem képben és ár/érték arányban a Supra kábel tetszett a legjobban, azok közül, amiket láttam.http://supracables.hu/spd/HDMI-HDMI1-5/ ... D-A-V-1-5m

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3198

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

A SPDIF jelalak...

Digital signal gyakorlatban.JPG

Úgy vélem, az ábra egyben válasz is arra, hogy van e jelentősége a digit kábel minőségének!
.

NTX
Fórumlakó
Fórumlakó

Kábelezzünk

az hogy "ki kell" az nálam egyből azt jelenti, hogy valaki elvárja hogy kell hogy legyen különbség. És az fog is látni eltérést
és ez ennyi
Teljesen mindegy hogyan fogalmazok én látom, ráadásul a projektorhoz "csak" kácsa alap kábelem van, tehát még azt sem lehet mondani, hogy meg kellene ideologizálnom a drága kábelt, mert az nincs! A különbségek ettől függetlenül léteznek, akár tetszik, akár nem!

lacy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 814

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lacy »

Ha legalább fullHD projektorról van szó, 3-4 eltérő kategóriájú kábellel, normális forrással ki kell jönni a különbségnek szvsz!
Bár nekem van olyan ismerősöm aki régebben 1080p felvételt nézve nem látott különbséget azonos márkájú fullHD és a HD ready TVk között.

az hogy "ki kell" az nálam egyből azt jelenti, hogy valaki elvárja hogy kell hogy legyen különbség. És az fog is látni eltérést
és ez ennyi

NTX
Fórumlakó
Fórumlakó

Kábelezzünk

most én mondom hogy nem olvastál rendesen igaz én sem írtam oda hogy volt másik megtekintés is
nem ez az egy volt, de éppen ezt hoztam példának.
És ráadásul nem is 1 projektoron, hanem csak nekem volt 2 is, de volt olyan hogy egyszerre 6 ketyegett nálam a nappaliban
Ha legalább fullHD projektorról van szó, 3-4 eltérő kategóriájú kábellel, normális forrással ki kell jönni a különbségnek szvsz!Bár nekem van olyan ismerősöm aki régebben 1080p felvételt nézve nem látott különbséget azonos márkájú fullHD és a HD ready TVk között.

viri
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1662

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: viri »

most én mondom hogy nem olvastál rendesen igaz én sem írtam oda hogy volt másik megtekintés is
És ráadásul nem is 1 projektoron, hanem csak nekem volt 2 is, de volt olyan hogy egyszerre 6 ketyegett nálam a nappaliban

Akkor ideje valami jobb minőségűt beszerezni, amin kijönnek a különbségek  Bocccsss, nem tudtam megállni! 
Audio PC(PPV3)- Core Audio Karuna USB/spdif - Audio Note DAC3 - Audio Note Soro SE - PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

lacy
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Ezt neked is javaslom! Ha van lehetőséged rá, több, eltérő kategóriájú kábelt, több forrásból és több megjelenítővel próbálj ki! Ne egy teszt (2 kábel 1 megjelenítőn) tapasztalatából próbálj általános következtetést levonni!

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5296

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fülelek »

ez a heti kedvencem... 8 unikum után sem lehet nagyobb marhaságot leírni
Marhaság 8 adag  gyomorforgató édes löttyöt meginni. Ha gyomorkeserű, akkor Fernet-Branca.
Istvánnal nagyon kulturáltan lehet vitatkozni (én speciel sokszor egyetértek vele),  de marhaságot nem szokott leírni.
Tessék megfelelő magyarázatot fűzni az állításodhoz, különben mezei sértegetésnek tűnik, ami egy technikai topikban minimum kerülendő.

NTX
Fórumlakó
Fórumlakó

Kábelezzünk

Maradnék a saját szemem okán a nem hívők kategóriája, aki meg tanácsot kér annak azt tanácsolom ezek után. hogy csak a saját szemének higgyen, és kérjen kölcsön két kábelt a Kácsából (letét ellenében vihető ugye) aztán hajrá.
Ezt neked is javaslom! Ha van lehetőséged rá, több, eltérő kategóriájú kábelt, több forrásból és több megjelenítővel próbálj ki! Ne egy teszt (2 kábel 1 megjelenítőn) tapasztalatából próbálj általános következtetést levonni!

lacy
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

megszoktam már, hogy a kábeles témák mindig jelentős vitaalapot adnak.
Azt is hogy itt okos senki nem lehet de még szép sem
Sőt azt is hogy vannak akik nem hisznek és vannak akik igen
És azt is hogy a nem hívők szava mit sem ér a hívőkéhez képest.
Maradnék a saját szemem okán a nem hívők kategóriája, aki meg tanácsot kér annak azt tanácsolom ezek után. hogy csak a saját szemének higgyen, és kérjen kölcsön két kábelt a Kácsából (letét ellenében vihető ugye) aztán hajrá.

Vukkeinstein
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 677

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vukkeinstein »

Ha már a kábeles topicban vagyunk......ki milyen elérhető árú HDMI madzagot ajánlana....1,5m-es hosszban.
Az sem baj ha az ajánlások között akad olyan,aminek van komponens kábel verziója is....már csak a szinergia miatt is....

Én is egy AQ ajánlanék( persze hogy kinek mi a megfizethető.....) a chocolate-ot.
Próbáltam a forest cinnamon és chocolate kábelt is feljebb direkt nem mentem, mert az már nekem nem megfizethető,persze ez se nagyon, mivel három kellene belőlük.
Mindegyik előre lépés hangban az előzőhöz képest a képük nem érdekelt.
A kacsáéktól el lehet minden "madzagot" hozni letét fejében egy hétre és akkor te is eltudod dönteni, hogy hallasz vagy nem hallasz különbséget kábel és kábel között. Szándékosan írtam a különbség szót a jobb helyett.
Aki pedig azt állítja hogy HDMI és HDMI között nincs különbség..........." DE VAN DE VAAAN !!!!" nem hogy a 1,5m-ek között hanem még a 0,6m-ek között is és nem a hosszuk miatt, hanem a fránya kábel összetétel miatt.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Kábelezzünk

A SPDIF jelalak, ahogy a laikusok elképzelik:

... és amilyen a valóságban:

Lehet vakarni a kobakokat és elgondolkodni az összelapátolt felületes infókon. 

lamalas
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Tessék már itt hifi berkekben megjegyezni, a Philips által 30éve kitalált SPDIF/TOSLINK jelátvitel alig nevezhető digitális adatátvitelnek, annyiban digitális hogy 0-1 jelváltozás sorozatát tartalmazza, de ezzel be is fejeződött. Nincs semmi szinkron, kézfogás, adatcsomag .. és még sok minden amit azóta már alkalmaznak, nem csak a HDMI átvitelben hanem a kommunikáció technika számos területén. ...Egy digitális átviteltechnikai protokol nem lesz digitálisabb attól, hogy van handshake meg szikron az átvitel. Az S/PDIF is legalább annyira digitális mint amennyire a TCP/IP is digitális hisz mindkettő esetében az adatot diszkrét feszültségértékek sorozata szállítja. Ettől lesz digitális az átvitel. Analóg átvitel esetén a feszültség folyamatosan változik, nincsenek diszkrét, kitüntetett értékei.

- akusztikai mérések

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”