Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Békés, boldog karácsonyt kíván mindenkinek az AVX team!
Kábelezzünk
- madibalage
- Fórumlakó

- Értékelés: 231
Kábelezzünk
Ilyen kábel a nincs kábel! Ha nem rádiós/blútusz/wifis a jeltovábbítás, akkor sajna szükség van kábelre. Ilyenkor a "semennyire" nem működik! Mindenki válogasson kedvére ízlése szerint. Nincs világmegváltó egyetemes kábel megoldás. Általában rendszer/ízlés (jaaaa és mostanában tanultam: elfogultságon alapuló pszichológia és eltévelyedés) kérdése!
És most jön a kukac: bizony az antennáig is el kell jusson a jelnek, előtte is van kábel, nyák stb. minden saját jó/rossz hanggal. Egy szó mint száz: én a kábelben hívők közé tartozom, igenis lehet hangolni a kábelekkel!!! Viszont ne feledjük: ha már ennyire HIFIZÜNK, akkor ki fog ZENÉT hallgatni????
Kábelezzünk
Lehet rosszul látom, de a legeslegeslegeslegeslegoptimálisabb kábel - ami a mesében sem létezik ill. lehet nincs is rá igény - az, ami semennyire nem szól bele a zenébe. SEMENNYIRE!!! Ki tud ilyet???
Ilyen kábel a nincs kábel! Ha nem rádiós/blútusz/wifis a jeltovábbítás, akkor sajna szükség van kábelre. Ilyenkor a "semennyire" nem működik! Mindenki válogasson kedvére ízlése szerint. Nincs világmegváltó egyetemes kábel megoldás. Általában rendszer/ízlés (jaaaa és mostanában tanultam: elfogultságon alapuló pszichológia és eltévelyedés) kérdése!
.
- madibalage
- Fórumlakó

- Értékelés: 231
Kábelezzünk
Lehet rosszul látom, de a legeslegeslegeslegeslegoptimálisabb kábel - ami a mesében sem létezik ill. lehet nincs is rá igény - az, ami semennyire nem szól bele a zenébe. SEMENNYIRE!!! Ki tud ilyet??? Tegye fel a kezét!!! Ha senki sem tette fel - tuti, hogy senki, mert nem láttam -, akkor jöhetnek azok, akik bizonyos márkákat szeretnek a valamennyire sajátos hangjuk miatt. Aki a Nordost hangját szereti tuti, hogy nem fog Audioquestet vagy Furutechet venni és fordítva. Nem kerülhető ki a kábelezés és a legmagasabb szegmens hangjai bár hasonlítanak, mégis mutatnak némi saját hangot, amibe valaki vagy beleszeret, vagy nem... Annak ellenére, hogy sokak szerint az édes bor nem bor még létezik pl. Malaga, amit kb. ugyanolyan szívesen megiszok, mint a Cabernét... Egyik ismerősöm ugyanebben a "világban" él: nincs jelentőségük a kábeleknek, semmit nem lehet észrevenni a hangjuk között, nem az számít stb., de a kedvenc kábele a Nordost...
- spendorman
- Nincs visszaút

- Értékelés: 81
Kábelezzünk
Mondta ezt valaki?
:-) a magyar hifisták 90%-ának álma :-)
-
Vendég
Kábelezzünk
Ebből én arra következtettem, hogy a kábeleken a mechanikai rezgések a kábelek mechanikai tulajdonságainak függvényében különböző mértékben átjutottak a lemezjátszóra ahol a hangszedő játszva átalakította azokat elektromos jelekké. Más értelmes magyarázatot nem találtam, de ha tud valaki ettől értelmesebb, elfogadhatóbb magyarázatot akkor ne titkolja.
Tovább megyek: adva van egy phono előerősítő. Félvezetős. Kopogtasd meg a korrekciós tag kondenzátorait. A lemezjátszó másik polcon van.
Ekkor is a hangszedő szedi össze a rezgéseket?
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5288
Kábelezzünk
Köszönöm. Ha jól tudom 2 változata van a gold és a sima. Szerinted melyiket vegyem?
gold
-
Vendég
Kábelezzünk
Na ha már napok óta ennyire témánál vagyunk, akkor feltennék én is egy kérdést:
Vajon mennyire lehetséges / szokás úgy tervezni készülékeket, hogyszándékosan jobban ill. kevésbé legyen érzékeny a kábelezésre? Elnézést, ha esetleg hülyeségnek tűnik amit kérdezek, de én látok rációt benne.
1. Tápkábel: a stabilabb, komolyabb tápegységgel rendelkező készülékek, kapcsoló üzemű táposok kevésbé érzékenyek rá. Sajnos ezek a gépek általában nagyobb felbontásúak, nagyobb dinamikájúak is, ami miatt viszont érzékenyebbek is a tápkábelre (anyagminőség, csatlakozók, geometria). Vagyis szinte mindegy, hogy milyen felépítésű, minőségű az elektronika, a tápkábelre érzékeny. A "legkellemesebb" eset, amikor a készülék minden paramétere annyira gyenge, hogy tök mindegy mit dugsz bele, úgysincs semmi változás a hangjában.
2. Összekötő kábelek: itt bizony nagyon nagy szerepe van a meghajtó és a fogadó fokozatok kimenti és bemeneti impedanciájának. Sajnos nincs szabvány erre a hifiben. Egészen extrém értékek is elképzelhetők. Így pl. egy túl nagy kimeneti impedanciájú meghajtás sokkal érzékenyebb lehet a kábelezésre.
3. Hangfalkábel: igazából itt a végfok érzékenysége a komplex terhelésekre lehet izgalmas. Pl. ha egy végfok érzékeny a kapacitív terhelésre, mert beleng a kimenete, esetleg be is gerjed rá, jótékony lehet egy nagy induktivitású, relatív nagy soros ellenállású kábel. Nagyon kis kimeneti impedanciájú és stabil végfok kevésbé érzékeny a kábelre.
Természetesen ezek csak a szokásos fizikai paraméterek. A kábelek anyagszerkezetéből, tisztaságából, dielektrikum minőségéből, csatlakozók anyagából, geometriájából eredő különbségek minden készüléknél megvannak, csak esetleg az egyéb hatások ezt elfedik. Az igazán jól megtervezett készülékek a szokásos RLC értékekre érzéketlenebbek, viszont jobban hallhatók az anyagszerkezeti, kábel geometriai tulajdonságok okozta különbségek.
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1715
Kábelezzünk
a szar vagy jó paraméterekkel rendelkezo kábelezésre? Mert ha jó paraméterekkel rendelkezo kábelekrol van szó, jó minoségu alkatrészekbol az illesztések valamelyik (bármelyik) szabványához tökéletesen passzoló bekötési rajz alapján gyártott készuléket konnyen lehetséges... de visszakérdezek: a komponenseket gyártókat miért érdekelje az ha a felhasználo spórol és szar minoségu kábeleket használ?
he? teljesen más irányból közelítetted meg a kérdésem, mint ahogy szerettem volna.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11181
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Mondta ezt valaki?
Nem, de talán valami személyes fogadalmat betartandó minden harmadik nap le kell írnia.
tesco gadaságosan nem lehet minoséget eloállítani!!!
Mondta ezt valaki?
- Vinkler
- Adminisztrátor

- Értékelés: 9578
Kábelezzünk
tesco gadaságosan nem lehet minoséget eloállítani!!!
Mondta ezt valaki?
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Kábelezzünk
Kocogtass meg egy phono kábelt (kar-phono előerősítő)! Érdekes hangokat fogsz hallani.
A vonal szintű kábelek miért viselkednének másként? Csak a hatás kisebb, de létezik.
Amikor még lemezjátszóról szóltak a kedvenc zenéim én is tapasztaltam ilyen jelenséget (feltéve ha ugyanarra a jelenségre gondolunk). Persze először értetlenül álltam a dolog előtt aztán kísérleteztem és rájöttem mi okozhatta az említett jelenséget. Ha ugyanis kihúztam a kábeleket a lemezjátszóból és a kábelek végére 1-1 ellenállást kötöttem (szimulálva a hangszedőt) azonnal megszűnt a jelenség, azaz a kábel kocogtatásakor nem lehetett hallani semmit a hangsugárzókból. Ha visszadugtam a kábeleket a lemezjátszóba akkor a jelenség újra előjött (különböző kábelekkel különböző mértékben). Ebből én arra következtettem, hogy a kábeleken a mechanikai rezgések a kábelek mechanikai tulajdonságainak függvényében különböző mértékben átjutottak a lemezjátszóra ahol a hangszedő játszva átalakította azokat elektromos jelekké. Más értelmes magyarázatot nem találtam, de ha tud valaki ettől értelmesebb, elfogadhatóbb magyarázatot akkor ne titkolja.
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
Megkérdeztem a forgalmazót, ez nem más, mint a Caig terméke, messzemenőkig tudom ajánlani az összes csatlakozáshoz.
Köszönöm. Ha jól tudom 2 változata van a gold és a sima. Szerinted melyiket vegyem?
- Vinkler
- Adminisztrátor

- Értékelés: 9578
Kábelezzünk
Megkérdeztem a forgalmazót, ez nem más, mint a Caig terméke, messzemenőkig tudom ajánlani az összes csatlakozáshoz.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
- spendorman
- Nincs visszaút

Kábelezzünk
A tudomány szart sem tud a kábelek hangra gyakorolt hatásáról a hifi rendszerek esetében.Ezt kellene bevallani,és nem hülyének nézni azokat,akik olyasmit is hallanak ami a jelen tudomány szerint nem létezhet.
azt csak Te gondolod, fiatal padavan :-) a probléma nem a tudománnyal van hanem azzal a sok ökörrel, aki a szartól csodát vár!!! vegyék már észre magukat egyesek... tesco gadaságosan nem lehet minoséget eloállítani!!!
- spendorman
- Nincs visszaút

Kábelezzünk
Vajon mennyire lehetséges / szokás úgy tervezni készülékeket, hogy jobban ill. kevésbé legyen érzékeny a kábelezésre? Elnézést, ha esetleg hülyeségnek tűnik amit kérdezek, de én látok rációt benne.
a szar vagy jó paraméterekkel rendelkezo kábelezésre? Mert ha jó paraméterekkel rendelkezo kábelekrol van szó, jó minoségu alkatrészekbol az illesztések valamelyik (bármelyik) szabványához tökéletesen passzoló bekötési rajz alapján gyártott készuléket konnyen lehetséges... de visszakérdezek: a komponenseket gyártókat miért érdekelje az ha a felhasználo spórol és szar minoségu kábeleket használ?
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1715
Kábelezzünk
Vajon mennyire lehetséges / szokás úgy tervezni készülékeket, hogyszándékosan jobban ill. kevésbé legyen érzékeny a kábelezésre? Elnézést, ha esetleg hülyeségnek tűnik amit kérdezek, de én látok rációt benne.
Kábelezzünk
A tudomány szart sem tud a kábelek hangra gyakorolt hatásáról a hifi rendszerek esetében.Ezt kellene bevallani,és nem hülyének nézni azokat,akik olyasmit is hallanak ami a jelen tudomány szerint nem létezhet.
-
Vendég
Kábelezzünk
Persze akkor se rohannék, de inkább, szívesebben venném figyelembe az infokat.
Egyébként mivel a témában nem sok hasznos info, eredmény van, elég egyszerű "döntést hozni". Nem kell túl sokat tölteni a válogatással, cuccok. Így igazából egyszerű a helyzet.
Miről szeretnél infókat?
Hogy mi a fizikai magyarázata, hogy másként szól egy Nordost, Audioquest, Transparent, Stealth kábel?
Melyik fizikai paraméter (paraméterek együttese) felelős a hangkarakterükért? Nem mindegy?
Nem fizikai paramétereket hallgatunk, hanem egy reprodukált zenét, ami egy műszaki berendezésből jön. Ez pedig ránk van hatással. Egyikünkre pozitív, másikunkra negatív hatással. Ugyanaz a rendszer!
Annak egyik láncszeme a kábel. Az is befolyással van a kapott hangra. Ez tény, ezen nem érdemes vitatkozni. Ha eddig ezt nem tapasztaltad meg, akkor javaslom, hogy tegyél szert nagyobb tapasztalatra.
Az ember nőt se az alapján választ, hogy milyen magas, mekkora lába, milyen színű a szeme.
Érzelmi döntést mérhető paraméterek alapján nem lehet hozni. A zene pedig érzelmet vált ki belőlünk és ez a lényeg.
Mindenki számára az a legjobb rendszer, ami a legpozitívabb érzelmeket váltja ki belőle. És ez mindenki számára más és más.
Semmiféle fizikai paraméter nem jellemezheti azt a hatást, amivel egy rendszer hat rád.
Aki pedig fizikai paraméterek alapján választ kábelt, nőt, rendszert, az meg is érdemli azt.
Kábelezzünk
Attól tartok, a legtöbb felhasználó is így van ezzel, tehát ez a tudományos eljárás csak egy érdekesség maradna a tömegek számára, de nem lenne hasznos iránymutatás.
A tudományos eljárás mint érdekesség. Hmm.
Számomra pont fordítva van. Az csak érdekesség, hogy ha valaki elmeséli, hogy hazaért bekötötte, hűű, meg ha, majd 1 hét múlva hűű meg ha, meg az asszony a konyhából is hallja. Aztán valaki meg leírja hogy ő nem tapasztalt ilyet. A harmadik, meg megmagyarázza, hogy a neptunusz gravoenergiamezője miatt van így. Ez csak egy rakat egymásnak ellentmondó info. Nem fogok rohanni kipróbálni.
Nyilván nem szívesen áldoznék erre időt, energiát, pénzt, mikor esetleg az eddig tapasztaltak, az eddig tanultak és bármiféle kísérlet nem támasztaná alá. Számomra inkább lenne hiteles egy normális, ismételhető kísérlettel alátámasztott jelenség. Persze akkor se rohannék, de inkább, szívesebben venném figyelembe az infokat.
Úgy látszik különbözőek vagyunk, nem baj ez. (Egyébként mivel a témában nem sok hasznos info, eredmény van, elég egyszerű "döntést hozni". Nem kell túl sokat tölteni a válogatással, cuccok. Így igazából egyszerű a helyzet)
Persze akinek van ideje, energiája kipróbálgatni. Végül is ez is hobbi.
- charlie-obrian
- V.I.P.

- Értékelés: 366
Kábelezzünk
"Igazán jót sajnos még nem hallottam. A mi hangszóróinknak (a Rádióban is) érdes, kemény hangjuk van. Nem adják vissza a Hi-Fi lényegét." (Varga Ferenc)
"...Hiszen ha a hangot természetes hűségében akarjuk továbbítani, akkor nem csak az alaprezgést kell továbbjuttatni, hanem az összes felhangokat is, mégpedig azzal a viszonylagos erősséggel, amivel az eredeti hangban előfordulnak. Ez roppant nehéz feladat." (Öveges József: Érdekes fizika)
- fülelek
- V.I.P.

Kábelezzünk
Ismeri valaki a Wireworld deoxit-ot?
Tapasztalat az anyaggal kapcsolatban?
Esetleg más hasonló termékkel szerzett tapasztalat?
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11181
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Valaki csináljon szépen rá tudományosan dokumentált megismételhető kísérleteket, kutatást, ellenőrző kísérleteket, majd utána lehet elméletet alkotni, tesztelni, megnézni jósol-e olyat amivel igazolni lehet hogy jó, stb.(Ehhez évek és milliók kellenek.)
Tudományos módszerek nélkül, persze hogy nincs tudományos eredmény.
Akinek van erre ideje, türelme, pénze, lehetősége erre, tegye! Kíváncsian olvasom majd a beszámolót a kísérletről, de én biztosan nem fognék bele. Megelégszem azzal, amit hallok és nem igazán érdekelnek már az indoklások (régebben én is megfogalmaztam jónéhányat). Attól tartok, a legtöbb felhasználó is így van ezzel, tehát ez a tudományos eljárás csak egy érdekesség maradna a tömegek számára, de nem lenne hasznos iránymutatás. Persze tudom, van egy olyan réteg is, akik nem a fülük alapján, hanem mások ajánlásai, vagy műszaki adatok alapján hoznak döntéseket, ők bizonyára imádnák az ilyen kísérleteket.
Kábelezzünk
Ismeri valaki a Wireworld deoxit-ot?
Tapasztalat az anyaggal kapcsolatban?
Esetleg más hasonló termékkel szerzett tapasztalat?
Csak a VDH Solution-t használtam.
Az összes kézzel oldható csatlakozást kezeltem vele az elosztótól a EL34 cső érintkezőéig. Kezelés elött alkoholos fültisztitóval, ill fogköztisztitóval tisztítottam,majd száradás után jött a Solution, majd az összedugás.
Eredmény: összességében picit jobban szól, de semmi nagy durranás, ill a csövesnél volt néha minimális pattogás, az megszűnt. Hozzáteszem, hogy a csatlakozások elötte kb fél évvel lettek alkoholosan tisztítva (csövi nem) , igy az alkohol most minimális koszt hozott ki. Szóval ódákat nem tudok zengeni,de egy tiszta csatlakozás valószínűleg jót tesz a hangnak.
Thorens 320 MK3 - Jelco 750 D - Denon DL103R
Naim Uniti Atom
AN-E/Snell Type E/III hibrid
Naim Uniti Atom
AN-E/Snell Type E/III hibrid
Kábelezzünk
Lehet, hogy igazad van, de bizonytalanságot okoz bennem, ha azt látom, a fórum 5 legfelkészültebb szakembere sem ért egyet a kérdéses jelenségek létezésében, magyarázatában. Mi a fenét várunk akkor a mezei júzertől? Hogy képezze magát? Miben? Miből? Kitől? Ohm törvényével nem lehet minden elektromos jelenséget megmagyarázni. Egyetlen olyan szakembert sem ismerek, aki érthető módon el tudná magyarázni, milyen stabil, azaz bárhol jelentkező hallható jellemzői vannak bizonyos kábelanyagoknak, szerkezeteknek, megoldásoknak. A kábelgyártók kísérleteznek, találgatnak, a jól sikerült példányokat piacra dobják. Ha tudnák a tuti receptet, azt már biztosan kilopta volna valaki a páncélszekrényből és mindenki abból dolgozna.
Az hogy itt az 5 legjobb nem ért egyet az nem jelent túl sokat. Az nem jelenti azt hogy nem létezik jelenség, vagy magyarázat. (Amúgy pont ez az egyet nem értés még magáról a jelenségről is azt sejteti számomra, hogy nem túl markáns jelenségről van szó, ha van egyáltalán.) Nyilván ha olyan a dolog, akkor ráharapna a tudomány is. Ki tudja milyen új ajtót nyit ki a dolog és milyen jelenségek kerülnek napvilágra. (még lehet ha felfedez valaki egy új fizikai ágat még Nobel-díjat is kapna ) Szerintem itt csak arról van szó, hogy nem üti meg az ingerküszöbét azoknak akiknek lehetősége lenne éveket, milliókat beleölni kutatásba.
Egyébként én csak arra gondoltam a jobb taníttatáson, hogy az ember megismerje a tudományos módszereket, fogalmakat, hogy is működik az egész. Már az sokat segítene. Nyilván nem fog mindenki A4-es oldalakon keresztül képleteket megoldani, meg gondolkozni, mikor vesz egy kábelt. De a legtöbb vakítás elég jól kiszűrhető, ha az ember tudja az alapokat(nem lehet megvezeti tudományos halandzsával), meg tudja mire figyeljen(pl dokumentált kísérletek, tesztek). (pl a vízautó, amibe csak vizet kell tankolt, majd felbontja oxigénre, hidrogénre, majd elégeti, amiből víz lesz. Aki tanult energiamegmaradást azt nem lehet megvezetni ezzel a baromsággal)
Egyébként én nem mondom hogy nem léteznek bizonyos jelenségek, csak hogy nem hogy a magyarázatig, de még a jelenség igazolásáig se jutottunk el tudományos szempontból. A legtöbb voodoo dolog ott bukik el, hogy már a jelenség ismertetésénél olyan tudományosnak hangzó szóösszetételek hangzanak el amiknek semmi értelme és már komolytalanná teszi a dolgot. Ezt tetézik azzal, hogy meglévő jól működő(az adott tartományban) fizikai törvényszerűségekről jelentik ki, hogy nem igazak, mindenféle tudományos teszt, kísérlet nélkül.
Semmi bajom a jelenségekkel, de ne az legyen már az érv hogy a tudomány tehetetlen, mikor el se jutunk odáig, hogy a tudomány bevonásra kerüljön.
Valaki csináljon szépen rá tudományosan dokumentált megismételhető kísérleteket, kutatást, ellenőrző kísérleteket, majd utána lehet elméletet alkotni, tesztelni, megnézni jósol-e olyat amivel igazolni lehet hogy jó, stb.(Ehhez évek és milliók kellenek.)
Tudományos módszerek nélkül, persze hogy nincs tudományos eredmény.
- fülelek
- V.I.P.

Kábelezzünk
qrva buszke vagyok magamra... hogy mekkora vitát váltottam ki :-)
ma éjjel megálmodtama buckalakóknak a végso megoldást :-)
(kábel bejáratás ugyében)
2 pár kábelt kell venni:
az elso párt használni 3 hónapig, majd visszacsomagolni
a másik párt elovenni 3 hónap után és elkezdeni bejáratni (egyre jobb lesz)
három hónap mulva eljon a nirvána. majd becsomagolni és elovenni az elso pár kábelt:-)
Omnem dimittite spem, o vos intrantes!
Szedd szét otthon a cuccodat, tedd át egy másik szobába/udvarba/folyosóra, csak pár órára, majd rakd vissza pontosan ugyanúgy, mint volt, várd meg, míg felveszi a szoba hőmérsékletét, és kapcsold be. Nem fog úgy szólni, mint mielőtt szétszedted volna. De néhány óra múlva talán igen, másnap meg igen nagy valószínűséggel helyreáll a megszokott hangzás. Például ilyen dolgok miatt nem lehet jó teszteket csinálni, vagy legalábbis nem úgy, ahogy sokan gondolják. Azaz hiába veszed elő a "bejáratott" kábelt, nem fog egyből ugyanúgy szólni, mint a három hónapig szolgáló második kábel.
Tudom, borzasztó ezt olvasni, hát még megtapasztalni.
Érdemes pl. otthon a hangsugárzó csavarjait ellenőrizni, mennyire vannak meghúzva? Evvel senki sem foglalkozik, különösen, ha az előlapot se veszi le. Mindenki azt gondolja, hogy gyárilag biztos kellő mértékben meghúzták, mi dolgom lenne vele? Hát az, hogy a legtöbb doboznál lemezcsavar megy bele a valamilyen mdf/pozdorja/rétegelt lemez/műanyag előlapba, segédlapba, ezek rugalmas anyagok, ráadásul a hangszóró is rázza a dobozt, hát kilazulnak a csavarok. Nem annyira, hogy kiessen, de a hangszóró csatolása a dobozhoz megváltozik, bizonyos frekvenciákon emiatt rezonancia léphet fel. Ez a fogás többet hoz és azonnal, mint a kábelsétáltatás. Persze vigyázni kell, nehogy túlhúzzuk, mert törik-szakad a műanyag, és a túlzott feszültség sem tesz jót a hangzásnak, bármennyire is furcsa. Ne jöjjön nekem senki a "olyan pici a változás, hogy úgysem hallja meg senki", mert nem igaz, valamint sok kicsi sokra megy. Egy szál csatlakozót alaposan megtisztítunk, bekenünk erre való szerrel, hát a változás mértéke határeset, mondaná Lali az Üvegtigrisből. De ha az összes csatlakozóval megcsináljuk, azonnal hallatszik, hogy valami történt. Persze, jön a ravasz szkeptikus, hogy hát megbolygattad a rendszert, szét kellett szedni a csatlakozásokat, most kezdheted elölről a bejáratást -igen, de a csatlakozók kezelése nagyobb pluszt hoz, mint a szétszedés "stressze", ami ráadásul el is múlik viszonylag rövid időn belül, és akkor még élvezetesebb lesz a hangzás. Hogy mennyivel? kinek kinek más mértékben, elég nagy az érzékenységi gradáció, én elrágcsálok magában egy szem cseresznyepaprikát, más úgy érezné, belehal. De engem is ríkatott már indiai fűszer keményen, aki kínált, meg vigyorgva zabálta.
Aki megpróbálja és nem érez semmit, az ne vonja le azt a következtetést, hogy akkor a többiek mind hülyék. Kevesebb a macera az életében, örüljön neki.