Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Sikeres, boldog új évet kíván mindenkinek az AVX team!
Kábelezzünk
Kábelezzünk
A tudomány szart sem tud a kábelek hangra gyakorolt hatásáról a hifi rendszerek esetében.Ezt kellene bevallani,és nem hülyének nézni azokat,akik olyasmit is hallanak ami a jelen tudomány szerint nem létezhet.
-
Vendég
Kábelezzünk
Persze akkor se rohannék, de inkább, szívesebben venném figyelembe az infokat.
Egyébként mivel a témában nem sok hasznos info, eredmény van, elég egyszerű "döntést hozni". Nem kell túl sokat tölteni a válogatással, cuccok. Így igazából egyszerű a helyzet.
Miről szeretnél infókat?
Hogy mi a fizikai magyarázata, hogy másként szól egy Nordost, Audioquest, Transparent, Stealth kábel?
Melyik fizikai paraméter (paraméterek együttese) felelős a hangkarakterükért? Nem mindegy?
Nem fizikai paramétereket hallgatunk, hanem egy reprodukált zenét, ami egy műszaki berendezésből jön. Ez pedig ránk van hatással. Egyikünkre pozitív, másikunkra negatív hatással. Ugyanaz a rendszer!
Annak egyik láncszeme a kábel. Az is befolyással van a kapott hangra. Ez tény, ezen nem érdemes vitatkozni. Ha eddig ezt nem tapasztaltad meg, akkor javaslom, hogy tegyél szert nagyobb tapasztalatra.
Az ember nőt se az alapján választ, hogy milyen magas, mekkora lába, milyen színű a szeme.
Érzelmi döntést mérhető paraméterek alapján nem lehet hozni. A zene pedig érzelmet vált ki belőlünk és ez a lényeg.
Mindenki számára az a legjobb rendszer, ami a legpozitívabb érzelmeket váltja ki belőle. És ez mindenki számára más és más.
Semmiféle fizikai paraméter nem jellemezheti azt a hatást, amivel egy rendszer hat rád.
Aki pedig fizikai paraméterek alapján választ kábelt, nőt, rendszert, az meg is érdemli azt.
Kábelezzünk
Attól tartok, a legtöbb felhasználó is így van ezzel, tehát ez a tudományos eljárás csak egy érdekesség maradna a tömegek számára, de nem lenne hasznos iránymutatás.
A tudományos eljárás mint érdekesség. Hmm.
Számomra pont fordítva van. Az csak érdekesség, hogy ha valaki elmeséli, hogy hazaért bekötötte, hűű, meg ha, majd 1 hét múlva hűű meg ha, meg az asszony a konyhából is hallja. Aztán valaki meg leírja hogy ő nem tapasztalt ilyet. A harmadik, meg megmagyarázza, hogy a neptunusz gravoenergiamezője miatt van így. Ez csak egy rakat egymásnak ellentmondó info. Nem fogok rohanni kipróbálni.
Nyilván nem szívesen áldoznék erre időt, energiát, pénzt, mikor esetleg az eddig tapasztaltak, az eddig tanultak és bármiféle kísérlet nem támasztaná alá. Számomra inkább lenne hiteles egy normális, ismételhető kísérlettel alátámasztott jelenség. Persze akkor se rohannék, de inkább, szívesebben venném figyelembe az infokat.
Úgy látszik különbözőek vagyunk, nem baj ez. (Egyébként mivel a témában nem sok hasznos info, eredmény van, elég egyszerű "döntést hozni". Nem kell túl sokat tölteni a válogatással, cuccok. Így igazából egyszerű a helyzet)
Persze akinek van ideje, energiája kipróbálgatni. Végül is ez is hobbi.
- charlie-obrian
- V.I.P.

- Értékelés: 366
Kábelezzünk
"Igazán jót sajnos még nem hallottam. A mi hangszóróinknak (a Rádióban is) érdes, kemény hangjuk van. Nem adják vissza a Hi-Fi lényegét." (Varga Ferenc)
"...Hiszen ha a hangot természetes hűségében akarjuk továbbítani, akkor nem csak az alaprezgést kell továbbjuttatni, hanem az összes felhangokat is, mégpedig azzal a viszonylagos erősséggel, amivel az eredeti hangban előfordulnak. Ez roppant nehéz feladat." (Öveges József: Érdekes fizika)
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5291
Kábelezzünk
Ismeri valaki a Wireworld deoxit-ot?
Tapasztalat az anyaggal kapcsolatban?
Esetleg más hasonló termékkel szerzett tapasztalat?
Megkérdeztem a forgalmazót, ez nem más, mint a Caig terméke, messzemenőkig tudom ajánlani az összes csatlakozáshoz.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11185
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Valaki csináljon szépen rá tudományosan dokumentált megismételhető kísérleteket, kutatást, ellenőrző kísérleteket, majd utána lehet elméletet alkotni, tesztelni, megnézni jósol-e olyat amivel igazolni lehet hogy jó, stb.(Ehhez évek és milliók kellenek.)
Tudományos módszerek nélkül, persze hogy nincs tudományos eredmény.
Akinek van erre ideje, türelme, pénze, lehetősége erre, tegye! Kíváncsian olvasom majd a beszámolót a kísérletről, de én biztosan nem fognék bele. Megelégszem azzal, amit hallok és nem igazán érdekelnek már az indoklások (régebben én is megfogalmaztam jónéhányat). Attól tartok, a legtöbb felhasználó is így van ezzel, tehát ez a tudományos eljárás csak egy érdekesség maradna a tömegek számára, de nem lenne hasznos iránymutatás. Persze tudom, van egy olyan réteg is, akik nem a fülük alapján, hanem mások ajánlásai, vagy műszaki adatok alapján hoznak döntéseket, ők bizonyára imádnák az ilyen kísérleteket.
Kábelezzünk
Ismeri valaki a Wireworld deoxit-ot?
Tapasztalat az anyaggal kapcsolatban?
Esetleg más hasonló termékkel szerzett tapasztalat?
Csak a VDH Solution-t használtam.
Az összes kézzel oldható csatlakozást kezeltem vele az elosztótól a EL34 cső érintkezőéig. Kezelés elött alkoholos fültisztitóval, ill fogköztisztitóval tisztítottam,majd száradás után jött a Solution, majd az összedugás.
Eredmény: összességében picit jobban szól, de semmi nagy durranás, ill a csövesnél volt néha minimális pattogás, az megszűnt. Hozzáteszem, hogy a csatlakozások elötte kb fél évvel lettek alkoholosan tisztítva (csövi nem) , igy az alkohol most minimális koszt hozott ki. Szóval ódákat nem tudok zengeni,de egy tiszta csatlakozás valószínűleg jót tesz a hangnak.
Thorens 320 MK3 - Jelco 750 D - Denon DL103R
Naim Uniti Atom
AN-E/Snell Type E/III hibrid
Naim Uniti Atom
AN-E/Snell Type E/III hibrid
Kábelezzünk
Lehet, hogy igazad van, de bizonytalanságot okoz bennem, ha azt látom, a fórum 5 legfelkészültebb szakembere sem ért egyet a kérdéses jelenségek létezésében, magyarázatában. Mi a fenét várunk akkor a mezei júzertől? Hogy képezze magát? Miben? Miből? Kitől? Ohm törvényével nem lehet minden elektromos jelenséget megmagyarázni. Egyetlen olyan szakembert sem ismerek, aki érthető módon el tudná magyarázni, milyen stabil, azaz bárhol jelentkező hallható jellemzői vannak bizonyos kábelanyagoknak, szerkezeteknek, megoldásoknak. A kábelgyártók kísérleteznek, találgatnak, a jól sikerült példányokat piacra dobják. Ha tudnák a tuti receptet, azt már biztosan kilopta volna valaki a páncélszekrényből és mindenki abból dolgozna.
Az hogy itt az 5 legjobb nem ért egyet az nem jelent túl sokat. Az nem jelenti azt hogy nem létezik jelenség, vagy magyarázat. (Amúgy pont ez az egyet nem értés még magáról a jelenségről is azt sejteti számomra, hogy nem túl markáns jelenségről van szó, ha van egyáltalán.) Nyilván ha olyan a dolog, akkor ráharapna a tudomány is. Ki tudja milyen új ajtót nyit ki a dolog és milyen jelenségek kerülnek napvilágra. (még lehet ha felfedez valaki egy új fizikai ágat még Nobel-díjat is kapna ) Szerintem itt csak arról van szó, hogy nem üti meg az ingerküszöbét azoknak akiknek lehetősége lenne éveket, milliókat beleölni kutatásba.
Egyébként én csak arra gondoltam a jobb taníttatáson, hogy az ember megismerje a tudományos módszereket, fogalmakat, hogy is működik az egész. Már az sokat segítene. Nyilván nem fog mindenki A4-es oldalakon keresztül képleteket megoldani, meg gondolkozni, mikor vesz egy kábelt. De a legtöbb vakítás elég jól kiszűrhető, ha az ember tudja az alapokat(nem lehet megvezeti tudományos halandzsával), meg tudja mire figyeljen(pl dokumentált kísérletek, tesztek). (pl a vízautó, amibe csak vizet kell tankolt, majd felbontja oxigénre, hidrogénre, majd elégeti, amiből víz lesz. Aki tanult energiamegmaradást azt nem lehet megvezetni ezzel a baromsággal)
Egyébként én nem mondom hogy nem léteznek bizonyos jelenségek, csak hogy nem hogy a magyarázatig, de még a jelenség igazolásáig se jutottunk el tudományos szempontból. A legtöbb voodoo dolog ott bukik el, hogy már a jelenség ismertetésénél olyan tudományosnak hangzó szóösszetételek hangzanak el amiknek semmi értelme és már komolytalanná teszi a dolgot. Ezt tetézik azzal, hogy meglévő jól működő(az adott tartományban) fizikai törvényszerűségekről jelentik ki, hogy nem igazak, mindenféle tudományos teszt, kísérlet nélkül.
Semmi bajom a jelenségekkel, de ne az legyen már az érv hogy a tudomány tehetetlen, mikor el se jutunk odáig, hogy a tudomány bevonásra kerüljön.
Valaki csináljon szépen rá tudományosan dokumentált megismételhető kísérleteket, kutatást, ellenőrző kísérleteket, majd utána lehet elméletet alkotni, tesztelni, megnézni jósol-e olyat amivel igazolni lehet hogy jó, stb.(Ehhez évek és milliók kellenek.)
Tudományos módszerek nélkül, persze hogy nincs tudományos eredmény.
- fülelek
- V.I.P.

Kábelezzünk
qrva buszke vagyok magamra... hogy mekkora vitát váltottam ki :-)
ma éjjel megálmodtama buckalakóknak a végso megoldást :-)
(kábel bejáratás ugyében)
2 pár kábelt kell venni:
az elso párt használni 3 hónapig, majd visszacsomagolni
a másik párt elovenni 3 hónap után és elkezdeni bejáratni (egyre jobb lesz)
három hónap mulva eljon a nirvána. majd becsomagolni és elovenni az elso pár kábelt:-)
Omnem dimittite spem, o vos intrantes!
Szedd szét otthon a cuccodat, tedd át egy másik szobába/udvarba/folyosóra, csak pár órára, majd rakd vissza pontosan ugyanúgy, mint volt, várd meg, míg felveszi a szoba hőmérsékletét, és kapcsold be. Nem fog úgy szólni, mint mielőtt szétszedted volna. De néhány óra múlva talán igen, másnap meg igen nagy valószínűséggel helyreáll a megszokott hangzás. Például ilyen dolgok miatt nem lehet jó teszteket csinálni, vagy legalábbis nem úgy, ahogy sokan gondolják. Azaz hiába veszed elő a "bejáratott" kábelt, nem fog egyből ugyanúgy szólni, mint a három hónapig szolgáló második kábel.
Tudom, borzasztó ezt olvasni, hát még megtapasztalni.
Érdemes pl. otthon a hangsugárzó csavarjait ellenőrizni, mennyire vannak meghúzva? Evvel senki sem foglalkozik, különösen, ha az előlapot se veszi le. Mindenki azt gondolja, hogy gyárilag biztos kellő mértékben meghúzták, mi dolgom lenne vele? Hát az, hogy a legtöbb doboznál lemezcsavar megy bele a valamilyen mdf/pozdorja/rétegelt lemez/műanyag előlapba, segédlapba, ezek rugalmas anyagok, ráadásul a hangszóró is rázza a dobozt, hát kilazulnak a csavarok. Nem annyira, hogy kiessen, de a hangszóró csatolása a dobozhoz megváltozik, bizonyos frekvenciákon emiatt rezonancia léphet fel. Ez a fogás többet hoz és azonnal, mint a kábelsétáltatás. Persze vigyázni kell, nehogy túlhúzzuk, mert törik-szakad a műanyag, és a túlzott feszültség sem tesz jót a hangzásnak, bármennyire is furcsa. Ne jöjjön nekem senki a "olyan pici a változás, hogy úgysem hallja meg senki", mert nem igaz, valamint sok kicsi sokra megy. Egy szál csatlakozót alaposan megtisztítunk, bekenünk erre való szerrel, hát a változás mértéke határeset, mondaná Lali az Üvegtigrisből. De ha az összes csatlakozóval megcsináljuk, azonnal hallatszik, hogy valami történt. Persze, jön a ravasz szkeptikus, hogy hát megbolygattad a rendszert, szét kellett szedni a csatlakozásokat, most kezdheted elölről a bejáratást -igen, de a csatlakozók kezelése nagyobb pluszt hoz, mint a szétszedés "stressze", ami ráadásul el is múlik viszonylag rövid időn belül, és akkor még élvezetesebb lesz a hangzás. Hogy mennyivel? kinek kinek más mértékben, elég nagy az érzékenységi gradáció, én elrágcsálok magában egy szem cseresznyepaprikát, más úgy érezné, belehal. De engem is ríkatott már indiai fűszer keményen, aki kínált, meg vigyorgva zabálta.
Aki megpróbálja és nem érez semmit, az ne vonja le azt a következtetést, hogy akkor a többiek mind hülyék. Kevesebb a macera az életében, örüljön neki.
- GTomi
- V.I.P.

- Értékelés: 701
Kábelezzünk
2 pár kábelt kell venni:
három hónap mulva eljon a nirvána. majd becsomagolni és elovenni az elso pár kábelt:-)
de az se jó, mert hiába rakod vissza újra össze kell érnie a rendszerrel, hiába van bejáratva
RegaBrio, CA DacMagic 200M + TMP táp, PC/PaulPang/Audirvana, Revox B226, Hivox 3 utas zárt monitor, HiDiamond D3 hfkábel + D3 rca, IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek, Oyaide Neo usb a-b, QED QE6200 koax, Audioquest Forest RJ/E Ethernet, ifi LAN iSilencer, Viablue absorber+HS spike disc
- charlie-obrian
- V.I.P.

Kábelezzünk
"Általában és kulturálisan az ilyen tömegpszichózis ellenére kétlem, gátolom. Jómagam komponens vagyok ebben a témában, de akár a nincstelenségig is elmegyek!"
"Igazán jót sajnos még nem hallottam. A mi hangszóróinknak (a Rádióban is) érdes, kemény hangjuk van. Nem adják vissza a Hi-Fi lényegét." (Varga Ferenc)
"...Hiszen ha a hangot természetes hűségében akarjuk továbbítani, akkor nem csak az alaprezgést kell továbbjuttatni, hanem az összes felhangokat is, mégpedig azzal a viszonylagos erősséggel, amivel az eredeti hangban előfordulnak. Ez roppant nehéz feladat." (Öveges József: Érdekes fizika)
Kábelezzünk
...azt látom, a fórum 5 legfelkészültebb szakembere sem ért egyet a kérdéses jelenségek létezésében, magyarázatában.
Mi a fenét várunk akkor a mezei júzertől?
Köszönjük szépen!
.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Meg első körben rendesen tudományosan kéne igazolni, hogy van különbség. Nem elég az, hogy hazamegyek és hú de másképp szól. Rendes kísérletek kellenek, sok emberrel, sok szervezéssel, stb. aztán ha igazolva van valami, akkor kéne még összeülni sok hozzáértőnek(mérnökök, fizikusok, akusztikusok), hogy megmagyarázzák. Utána kísérletet kell felállítani ami igazolja hogy az elmélet helyes, stb. Egészen addig míg elakadnak, na akkor lehet kijelenteni, hogy nem tudják a természettudományok megmagyarázni.
... és mikor tudósaink már teljesen kifáradtak, kifogytak a törvényekből, észérvekből, besétál egy szőke hosszú hajú hamvas kislány a terembe és magabiztosan jelzi a különbségeket. No ez a probléma a fizikával.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Szerintem se valószínű hogy a gyártók, forgalmazók önmérsékletet tartva, rontva az eladásaikat leállnak a vakításról.
Ezen egyedül úgy lehet változtatni, hogy rendesen meg kell tanítani az embereknek a természettudományokat az iskolában.
Lehet, hogy igazad van, de bizonytalanságot okoz bennem, ha azt látom, a fórum 5 legfelkészültebb szakembere sem ért egyet a kérdéses jelenségek létezésében, magyarázatában. Mi a fenét várunk akkor a mezei júzertől? Hogy képezze magát? Miben? Miből? Kitől? Ohm törvényével nem lehet minden elektromos jelenséget megmagyarázni. Egyetlen olyan szakembert sem ismerek, aki érthető módon el tudná magyarázni, milyen stabil, azaz bárhol jelentkező hallható jellemzői vannak bizonyos kábelanyagoknak, szerkezeteknek, megoldásoknak. A kábelgyártók kísérleteznek, találgatnak, a jól sikerült példányokat piacra dobják. Ha tudnák a tuti receptet, azt már biztosan kilopta volna valaki a páncélszekrényből és mindenki abból dolgozna.
Kábelezzünk
Szerintem erre lehetetlen felelni. (Hacsak nem valaki fizikus közülünk és nagyon elmélyedt, esetleg hónapokat szánva erre, egy témában)
Az itt lévők többsége (beleértve engem is) nem rendelkezik megfelelő fizikai, elektronikai, akusztikai, stb tudással hogy utána tudjon járni hogy vajon ez vagy az hogy magyarázható, de ez nem jelenti azt hogy nem magyarázható, vagy nem tudná megmagyarázni valaki.
Köszönöm. Assszzzem nem megyek orvoshoz.
.
- spendorman
- Nincs visszaút

- Értékelés: 81
Kábelezzünk
2 pár kábelt kell venni:
Omnem dimittite spem, o vos intrantes!
Kábelezzünk
Nekem is jobban tetszik a hang gyertyafénynél, holott a gyertya lángja nem sok akusztikai vizet zavar...
A gyertya fénynek is kell "járódás"? Konyakkal lehet tuningolni...
.
Kábelezzünk
Hallhatok e olyasmit (kisebb-nagyobb különbözőségek, változások érzékelése kábelezés/bejáródás/elcsatolás v. akár vitatott vudu stb.), amit a fizika és egyéb törvényekkel (még) nem lehet megmagyarázni? Igen, vagy nem?
Szerintem erre lehetetlen felelni. (Hacsak nem valaki fizikus közülünk és nagyon elmélyedt, esetleg hónapokat szánva erre, egy témában)
Az itt lévők többsége (beleértve engem is) nem rendelkezik megfelelő fizikai, elektronikai, akusztikai, stb tudással hogy utána tudjon járni hogy vajon ez vagy az hogy magyarázható, de ez nem jelenti azt hogy nem magyarázható, vagy nem tudná megmagyarázni valaki.
Ilyenkor jön a "józan paraszti ésszel" való megmagyarázás, ami persze nem működik.
Szerintem amúgy azért nem tudunk rengeteg fizikai magyarázatot "belinkelni", mert a kutyát nem érdekel, hogy a hifiben ki mit hall. Vannak ennél fontosabb kérdések is. Meg első körben rendesen tudományosan kéne igazolni, hogy van különbség. Nem elég az, hogy hazamegyek és hú de másképp szól. Rendes kísérletek kellenek, sok emberrel, sok szervezéssel, stb. aztán ha igazolva van valami, akkor kéne még összeülni sok hozzáértőnek(mérnökök, fizikusok, akusztikusok), hogy megmagyarázzák. Utána kísérletet kell felállítani ami igazolja hogy az elmélet helyes, stb. Egészen addig míg elakadnak, na akkor lehet kijelenteni, hogy nem tudják a természettudományok megmagyarázni.
- charlie-obrian
- V.I.P.

Kábelezzünk
...
Hallhatok e olyasmit (kisebb-nagyobb különbözőségek, változások érzékelése kábelezés/bejáródás/elcsatolás v. akár vitatott vudu stb.), amit a fizika és egyéb törvényekkel (még) nem lehet megmagyarázni? Igen, vagy nem?
...
Hallhatsz. Sőt még agyturkász sem kell. nekem is jobban tetszik a hang gyertyafénynél, holott a gyertya lángja nem sok akusztikai vizet zavar...
(Horribile dictu ha netalán placebóról van szó, akkor sem kell agyturkász, mert az normális emberi működés bőven.)
Kábelezzünk
Az a gyártó, forgalmazó, aki tartósan nem él a megtévesztés eszközével, hosszú távon nem lesz életképes. Ez mai világunk egyik rákfenéje. A felhasználók imádják a varázsigéket. Hogy Te, mint tájékozott szakember, képes vagy ezeken felülemelkedni, nem sokat változtat a helyzeten. Ahogy az sem, ha közlöd a megtévesztett tömegekkel, hogy meg vannak tévesztve. Ennél több kell az áttöréshez!
Szerintem se valószínű hogy a gyártók, forgalmazók önmérsékletet tartva, rontva az eladásaikat leállnak a vakításról.
Ezen egyedül úgy lehet változtatni, hogy rendesen meg kell tanítani az embereknek a természettudományokat az iskolában. Illetve legalább az érdeklődést felkelteni, hogy később legalább magától valahogy felszedje az információkat.(pl natgeo-n lévő tudományos műsorokat nem fogja csak az nézni akiben van is érdeklődés, meg csak úgy fogja helyesen érteni, ha van is már valami alaptudása)
És ha vannak olyan emberek akiket már nem lehet átverni, mert bár nem is tudja pontosan a fizikai jelenségeket a dolog mögött, azért érzi hogy valami nem stimmel, mert nem illik bele a természet "logikájába", akkor lesz igény hókuszpókusz nélküli rendes cégekre.
- charlie-obrian
- V.I.P.

Kábelezzünk
Kocogtass meg egy phono kábelt (kar-phono előerősítő)! Érdekes hangokat fogsz hallani.
A vonal szintű kábelek miért viselkednének másként? Csak a hatás kisebb, de létezik.
Talán mert 100-szor nagyobb a jel?
- fülelek
- V.I.P.

Kábelezzünk
Valahogynem érted,vagy nem akarod érteni, amit írok. Van egy hangszóró, gyári TS paraméterekkel, amely paramétereket eléri a hangszóró némi idő után, amit bejáratásnak neveznek, ez lehet zene vagy mérőjel is, mindegy, lényeg a bejáratandó alkatrész (pl. pille) intenzív mozgatása, minek következtében vissza nem forduló engedékenységi változás következik be. Innentől már kis tűréssel teljesíti a papíron megadott TS értékeket. Hogy a bánatos manóba nem lehet ezt megérteni?
Akkor természetesen az összes készülék alátét, állvány, konzol is ól inkluzíve marhaság, ugye? Soha semmit se hallottál -lehet, hogy nem is kísérleteztél, vagy nem jól kísérleteztél, vagy nem is tudom...
Van egy csomó hasznos kiegészítő szerkezet az audioban, egy részük a hardverre hat, más részük a hallgató befogadási állapotára, harmadik részük meg úgy ahogy van, hülyeség. Kár ezt a harmadik részt meglovagolni, és ennek fényében szajkózni, hogy minden hülyeség ebben a kategóriában.
-
Vendég
Kábelezzünk
A normális kábelek viszont nem érzékenyek a hangfrekvenciás tartományban létrejövő mechanikai rezgésekre.
Kocogtass meg egy phono kábelt (kar-phono előerősítő)! Érdekes hangokat fogsz hallani.
A vonal szintű kábelek miért viselkednének másként? Csak a hatás kisebb, de létezik.
Kábelezzünk
... Nem hangszórótervezésről van szó, ott fontos a T/S egyensúly.A hangsugárzók mélyfrekvenciás viselkedésének a leírásához, tervezéséhez is szükségesek a hangszóró T/S paraméterek. Ha egy hangszóró T/S paraméterei (ill. azok egyensúlya - lehet, hogy nem ez a legalkalmasabb szó) oly mértékben változnak, hogy a bejáratás előtti és utáni paraméterekkel tervezett dobozok gyökeresen eltérnek egymástól akkor az a hangszóró mehet a kukába. Egy jó hangszóró esetében a paraméterek oly mértékben és arányban változnak, hogy az azok alapján tervezett hangdobozok gyakorlatilag ugyanazt az eredményt adják. Ezt tapasztaltam szimulációs programokkal is és saját mérések alapján is. Ez azt is jelenti, hogy egy jó hangszórkkal épített hangdoboz esetében a bejáratásnak ugyan van mérhető hatása, de valójában hallható hatása alig lehet. A hosszú ideig bejáratásra "ítélt" eszközök hangzásában bekövetkező változások sokkal inkább pszichológiai eredetűek mint műszaki eredetűek. Hangsugárzók esetében el tudom fogadni a változást, de kábelek, elektronikák esetében ez a vudu kategória.
... A hangdobozok rezgései nagyon is befolyásolják a hangzást, ezt talán te is belátod.Ez így van.
A félvezetős elektronikák is mikrofóniásak, természetesen nem olyan mértékben, mind a csövesek, viszont jóval nagyobb visszacsatolások és egyéb tényezők miatt igenis nem hanyagolhatóak el.Pontosan a mértékről van szó amit említettél. Mindenféle rezgés hatással van ránk is és a körülöttünk lévő tárgyakra, eszközökre, csak az nem mindegy, hogy milyen a hatás mértéke. Egyszerű példával illusztrálva: ha egy kitűnően mérhető, de senki által nem hallható változást viszek a rendszerbe akkor miért gondolod (gondolják azt sokan), hogy egy gyakorlatilag nem mérhető változás (pl. a hangfalkábelek rezgése által okozott változás) kitűnően hallható lesz? Nem ellentmondásos ez kissé? Nem lehetséges, hogy a hallani vélt változásokat valójában nem a kábelek rezgése okozza és a jelenségre más (elfogadhatóbb) magyarázat is létezik?
A fentebb említett hangdobozrezgések pl. az a kategória ami jól is mérhető és a mérések eredményei megfelelően magyarázzák a hallott jelenségeket is. A dobozrezgések ugyanis oly mértékűek is lehetnek (rossz konstrukció esetén) amelyek kitűnően hallhatóak.
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
Kábelezzünk
Komoly kérdésre szántam el magam, olvasgatva az elmúlt 1-2 nap kommentjeit.
Azért kérdem, mert már kezdem azon törni a fejem, hogy felkeresek egy agyturkász lélekbúvárt, hogy rakjon helyre, mert valami nem oké. Ha esélyes a dolog, akkor írok pü-t Ajkamicinek, Svedmalacnak, Hosszúnak és a többieknek..., hogy egységesen - valami modern és eredményes terápia által kigyógyulhassunk rendellenes 'hallomásainkból'.
.