Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
- viri
- V.I.P.

- Értékelés: 1663
Kábelezzünk
Ha ezüstözött ónnal van a vége befuttatva, szerintem akkor sem oxidálódik.
Audio PC(PPV3)- Core Audio Karuna USB/spdif - Audio Note DAC3 - Audio Note Soro SE - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - AQ Husky - Audience Conductor hf kábel + ic-k, WW Platinum digi, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature
Kábelezzünk
Évente 10centit rövidül a hangszórókábelünk :kiraly:
Lehet ám azt puceválni is, ha egyeres. Másmilyet nem érdemes közvetlenül az aljzatba beszorítani. Kényelmetlenség, dehát valamit valamiért.
Lehet most eretnekséget írok, de az oxidációs mizéria elég könnyen orvosolható háztartási sósavval. Egy pillanat alatt eltünteti az oxidációt.
Lehet érveket és ellenérveket felhozni. Én kipróbáltam, működött.
Rediscover music
-
Vendég
Kábelezzünk
Évente 10centit rövidül a hangszórókábelünk :kiraly:
Lehet ám azt puceválni is, ha egyeres. Másmilyet nem érdemes közvetlenül az aljzatba beszorítani. Kényelmetlenség, dehát valamit valamiért.
-
Vendég
Kábelezzünk
Milyen igaz ez az eszmefuttatás... És ne feledkezzünk meg a kis manufaktúra stúdiók által gyártott komponensekről és kábelekről. Ahol az ár érték arány messzebb mutat, mint a nagynevű gyártók méregdrága eszközei, kábelei. Akkor máris borul a képlet (40-15-15-15-15)
Tisztelt agai!
Most, hogy az írás már remekül megy, ajánlom a figyelmes és alapos olvasás lehetőségének megfontolását is.
Először, mert, mint írtam, a 40-15-15-15-15%-os arány egy „ökölszabály”, melynek lényegét alább már kifejtettem.
Másodszor, mert, mint látszik
Réges-régen, még a boldogult békeidőkben kialakult egy ökölszabály, ami arra vonatkozott, hogy jó ár/érték arányú készülékekből, kábelekből, stb-ből (és itt a legfontosabb szó, hogy jó ár/érték arányú) felépített rendszerben ..........................
De térjünk vissza arra a réges-régi intelemre, mely szerint akkor jók egy rendszerben az arányok (és újból hangsúlyozom, hogy jó ár/érték arányú rendszerelemeket figyelembe véve), ha a lánc teljes értékét az alábbiak szerint osztjuk fel.
..........................
Még egyszer mondom, a fent leírtak egy réges-régi, lehet, hogy ósdi, sőt, az is lehet, hogy elavult elv, de kiindulásnak talán jó lesz.
többször kihangsúlyoztam, hogy jó ár/érték arányú készülékekből összeállított láncra vonatkozik ez a felosztás.
Azaz, nem értem ezek után hogy kerül ide a „ ......... nagynevű gyártók méregdrága eszközei, kábelei”, kontra „ .......... kis manufaktúra stúdiók által gyártott komponensekről és kábelekről. Ahol az ár érték arány messzebb mutat ......... ” kérdés, és végképp nem értem, hogy ez hogy borítaná azt az arányt, ami többször hangsúlyozottan jó ár/érték arányú készülékekből felállított láncra vonatkozik.
Természetesen, az általam ajánlott figyelmes és alapos olvasás csak egy lehetőség, melynek alkalmazásáról mindenki bölcs belátása szerint dönt, és elvetése esetén sem ön lesz az egyetlen, aki csak írok és nem olvasok „üzemmódban” lesz jelen a fórumon.
Más:
Azt sem értem pontosan, hogy a DIY megoldások hogy kerültek ide, ezekhez az arányokhoz, hiszen a DIY-esek általában csak az alapanyag, vagy a bekerülési költséget szokták számolni egy-egy általuk elkészített elem vonatkozásában, a ráfordított munkaórát és rezsi költséget a legritkább esetben. (Annyira, hogy én még nem is találkoztam olyan DIY-essel, aki pl. kiszámolta volna, hogy mennyi áramköltség, szerszámkopás, gépamortizáció, stb., stb jut az általa barkácsolt készülékre, kábelre, stb-re.) De, ha már szó esett róla, akkor az alapelvet követve ezt a 40-15-15-15-15%-os ajánlást egy komplett DIY lánc vonatkozásában érdemes figyelembe venni, azaz, egy olyanban, ahol pl. csak az alkatrész, vagy ahol pl. csak a bekerülési költséget számolják a lánc minden komponense esetén.
Lehet, hogy így már megint nem is olyan nagy butaság a fenti arányokat, mint kiindulást, hangsúlyozom, mint kiindulást figyelembe venni.
Kábelezzünk
Nem esett még szó róla és mivel épp a múltkoriban szívtam meg érdemes odafigyelni erre is.Ha belenéztek az rca foglalatokba láttok egy lemezkét ami vagy függőlegesen vagy vízszintesen helyezkedik el,és mivel általában az rca dugók nagy részének a vezetőszála középen metszett,ezeket úgy célszerű bedugni hogy a dugón lévő metszés párhuzamos legyen a foglalatban lévő érintkező lemezkével.
Ellenkező esetben előfordulhat az ami velem is,hogy egyszerűen nem akar jól szólni a rendszer és gőzünk sincs hogy miért.Lehetett egy apró sorja is vagy nem tudom,mindenesetre én most már figyelek erre is.
Hitetlenek,lehet hitetlenkedni ezen is. :kiraly:
- Kovács Emil
- V.I.P.

- Értékelés: 34
Kábelezzünk
A csupasz drótrögzítéseknek nem vagyok híve, mert hamar koszolódik, oxidálódik a drót, ami 1-2 hónap alatt minőségromláshoz vezet, ezt úgy lehet bebizonyítani, hogy 2 hónap után levágjuk a drót végét, és újra blankoljuk, majd csatlakoztatjuk.Évente 10centit rövidül a hangszórókábelünk :foto:
Végülis kissebb "eredményhirdetést" lehetne tartani ebben a témában: Többen vannak azok, akik a csatlakozó használata mellett döntenek, mint nélküle.
Az elégtelen kontakt és oxidáciora hivatkozva.
Köszönöm! :kiraly:
- Kovács Emil
- V.I.P.

Kábelezzünk
Elírtam, nya, hangfalterminál akart az lenni. :kiraly:
A lényeg ,hogy már mindenki tudja mit jelent, és hogyan kell írni... :foto:
- Kovács Emil
- V.I.P.

Kábelezzünk
Érdeklődnék ,hogy ki probálta ki már azt a variácoit ,hogy a hangfalkábelét, csatlakozó nélkül simán belefogatta a hangfala termináljába?
A képen is ez látható. :kiraly:
Valóban elég csak a terminál szó használata ,ahogy én is írtam HELYESEN ,de sztem ez részletkérdés. :foto:
Köszönöm a válaszokat!
-
Vendég
Kábelezzünk
Tisztelt Mikrostúdió Úr,
Engedtessék meg, hogy e témában valamivel modernebb szeleket fújdogáljak így esős péntek estve.
Az ökölszabály, mint nevéből is érződik, elég durva közelítése a valóságnak, .............................
Tisztelt fülelek Úr!
Valóban. Az ökölszabály arra jó, hogy valamiféle támpontot nyújtson azoknak, akik micro studiumokkal rendelkeznek ezen a terülten, és kellő mennyiségű diszciplináris vagy empirikus ismeretek híján (mert pl. vagy nem ásták elég mélyen bele magukat a témába, vagy esetleg még csak most kezdenek foglalkozni ezzel) is szeretnének valami támpontot kapni a mi közös hobbink, a Hi-Fi, vagy, hogy egy szebb szóval éljek, az audió-kultúra vonatkozásában. Azaz, az ilyen ökölszabályokat olyképpen kel kezelni, mint azt az ominózus kályhát a tánciskolában a kezdőknek, ahonnan el lehet indulni.
Ezután persze ki-ki maga dönti el, hogy él-e a mondás adta bölcs tanáccsal, miszerint „Vissza a kályhához.”
Én pl., így harminc évvel azután, hogy megvettem életem első magnóját, és ezzel mintegy elindultam a Hi-Fi göröngyös utakból álló labirintusában, sok-sok kipróbált készülék, és szintén sok komplett lánc birtoklását magam mögött hagyva még mindig gyakran érzem úgy, hogy vissza kell térnem a kályhához, azaz valamely ökölszabályhoz. (És itt most nem konkrétan erre az egy, általam említettre gondolok, mivel több ilyen is létezik a Hi-Fi vonatkozásában.)
Persze, akik soha nem kételkednek a saját bölcsességükben és tudásukban, azoknak nincs erre szüksége. Ebből következően ők nyugodtan elfelejthetik azt a bizonyos kályhát.
Kábelezzünk
Elírtam, nya, hangfalterminál akart az lenni. :kiraly:
"A vízipipa bölcsességet húz ki a filozófus ajkai közül, és befogja a száját a bolondnak."
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5319
Kábelezzünk
Szerintem a legjobb megoldás - főként DIY hangfalakhoz ajánlott - ha a csatlakozóterminált is kihagyjuk a buliból és kapásból a váltóba forrasztjuk a kábelt. A hátránya természetesen az, hogy utólag eléggé nehezen variálható a kábelezés. :kiraly:
off
Könyörgöm, hagyjuk ezt a "csatlakozóterminál" szót, mert rettenetes, olyan, mint a városszéli periféria, alumínium vasvilla, öreg aggastyán, stb. A terminál már magában csatlakozót (is) jelent, nem kell fokozni, a legoptimálisabb is hülyeség, mert mennyivel optimálisabb a legoptimálisabb, mint az optimális??
Tudom, menjek a 3.14159265cs@ba a nyelvhelyességi problémáimmal.
on
Valóban jobb a csatlakozó nélküli hangszórókábel forrasztás, ha kellően nagy felületen, és alaposan forrasztjuk. A csupasz drótrögzítéseknek nem vagyok híve, mert hamar koszolódik, oxidálódik a drót, ami 1-2 hónap alatt minőségromláshoz vezet, ezt úgy lehet bebizonyítani, hogy 2 hónap után levágjuk a drót végét, és újra blankoljuk, majd csatlakoztatjuk.
Évente 10centit rövidül a hangszórókábelünk :foto:
Kábelezzünk
Szerintem a legjobb megoldás - főként DIY hangfalakhoz ajánlott - ha a csatlakozóterminált is kihagyjuk a buliból és kapásból a váltóba forrasztjuk a kábelt. A hátránya természetesen az, hogy utólag eléggé nehezen variálható a kábelezés. :kiraly:
"A vízipipa bölcsességet húz ki a filozófus ajkai közül, és befogja a száját a bolondnak."
- Kovács Emil
- V.I.P.

Kábelezzünk
Nyilván egy bizonyos szint alatt nem lehet észrevenni a csatlakozó jelenlétét, de én a "direkt kontaktust" támogatom... :foto:
Nálam így vannak... :kiraly:
Értem Kedves, Doky!
Sokan hasonloan ill. máshogy vélekednek erről.
Probálgatni fogom én is nálam, mi az igaz.
- Doky
- ♥︎ R.I.P. ♥︎
- Értékelés: 1029
Kábelezzünk
Igazából nem tudom hova írjam ezen kérdésem, de remélem nem lesz távoli az alaptémától.
Érdeklődnék ,hogy ki probálta ki már azt a variácoit ,hogy a hangfalkábelét, csatlakozó nélkül simán belefogatta a hangfala termináljába?
Javult-e a hangminőség, -ha a kontakt legalább ugyanolyan jo volt-, mint egy csatlakozoval (saru , banán dugoval) használt fogatásnál?
Ha a csatlakozó is a hang utjába áll ,akkor talán nem is hülyeség elhagyni.
Mi erről a véleménytek, tapasztalatotok? :kiraly:
A képen is ez látható. :foto:
Nyilván egy bizonyos szint alatt nem lehet észrevenni a csatlakozó jelenlétét, de én a "direkt kontaktust" támogatom...
Nálam így vannak...
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.
Kábelezzünk
A Kácsa Silver Line szériából a KCS-110 teljesen jó erre a célra...
Köszönöm a tanácsot 1-nek jó,ha valakinek van valami ötlete ne fogja vissza magát. :kiraly:
"Idegeskedni annyi,mint mások hülyesége miatt, önmagunkon bosszút állni"
Bayerdynamic DT 990
A privit hamarabb olvasom!
-
Vendég
Kábelezzünk
Srácok ismét tanácstalan vagyok ,ezért segitséget kérek,ajánljatok nekem valami nem túl drága digit coax kábelt laptop és a dac közzé.Lehet diy megoldás is. :foto: Jó lenne valami költséghatékony megoldás :kiraly: ,kicsit sokat költöttem mostanában.
A Kácsa Silver Line szériából a KCS-110 teljesen jó erre a célra...
Kábelezzünk
Srácok ismét tanácstalan vagyok ,ezért segitséget kérek,ajánljatok nekem valami nem túl drága digit coax kábelt laptop és a dac közzé.Lehet diy megoldás is. :foto:
Jó lenne valami költséghatékony megoldás :kiraly: ,kicsit sokat költöttem mostanában.
"Idegeskedni annyi,mint mások hülyesége miatt, önmagunkon bosszút állni"
Bayerdynamic DT 990
A privit hamarabb olvasom!
-
Vendég
Kábelezzünk
Igy van, de akár mondhattam volna a DIY kábeleket is...
A DIY kábel szerintem , az egyik legdrágább, ha figyelembe vesszük a ráfordított
energiát, munkát. A sikertelen példányok költségéről nem is beszélve :foto:
De hát a készítés öröme....
Nem feltétlen mennek kárba a nem sikerült darabok...Nekem mindig sikerült valamit felhasználnom belőle, vagy eladni a nemszükséges darabokat... :kiraly: De egyébként a munka benne az valóban megfizethetetlen...
Kábelezzünk
Igy van, de akár mondhattam volna a DIY kábeleket is...
A DIY kábel szerintem , az egyik legdrágább, ha figyelembe vesszük a ráfordított
energiát, munkát. A sikertelen példányok költségéről nem is beszélve :kiraly:
De hát a készítés öröme....
Philips CD930, Mission dac5 mod, Cyrus III, Cyrus PSX-R, hiVOX Alces 6, DIY hangfal Morel,Siltech SPX-20
Siltech spo-18M, Siltech hp-9,Nirvana SL rca, Daruma.
Kábelezzünk
Milyen igaz ez az eszmefuttatás... És ne feledkezzünk meg a kis manufaktúra stúdiók által gyártott komponensekről és kábelekről. Ahol az ár érték arány messzebb mutat, mint a nagynevű gyártók méregdrága eszközei, kábelei. Akkor máris borul a képlet (40-15-15-15-15)
Hifim: Úgy is csak röhögnétek...
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5319
Kábelezzünk
Tisztelt Eqx!
Réges-régen, még a boldogult békeidőkben kialakult egy ökölszabály, ami arra vonatkozott, hogy jó ár/érték arányú készülékekből, kábelekből, stb-ből (és itt a legfontosabb szó, hogy jó ár/érték arányú) felépített rendszerben az egyes elemeknek kb. milyen arányt kell képviselni.
Akkoriban még azt gondolták (és én magam továbbra is vallom), hogy a hangsugárzókat kell az alapnak tekinteni, és ehhez kell kiválasztani a lánc többi elemét is, mármint a hang tekintetében, ezért ennek megfelelően az kell, hogy képviselje a legnagyobb arányt a teljes lánc értékében. Habár mostanában látok számtalan olyan láncot ahol az erősítő kétszer-háromszor, vagy még többször drágább darab, mint a hangsugárzó, aztán szegény tulaj csodálkozik, hogy nem tudja az egyébként kiváló erősítő azt hozni, ami elvárható tőle. Hát hogy tudná, egy nála kategóriákkal alacsonyabb szintű hangsugárzókkal?
De térjünk vissza arra a réges-régi intelemre, mely szerint akkor jók egy rendszerben az arányok (és újból hangsúlyozom, hogy jó ár/érték arányú rendszerelemeket figyelembe véve), ha a lánc teljes értékét az alábbiak szerint osztjuk fel.
Hangsugárzó (állványos esetén állvánnyal együtt): 40%
Erősítő: 15%
Forrás: 15%
Kábelek (mind együtt): 15%
Egyéb kütyük, mint pl. alátétek, asztalkák, stb.: 15%
Ebből talán látszik, hogy mit gondoltak annakidején a kábelekről, és ez talán még most sem elavult.
Ráadásul, még azt is próbálták meghatározni, hogy a kábeleken belül melyiknek milyen arányt kell képviselnie. És milyen furcsa, itt is az jött ki, hogy a hangsugárzók kábelek a legfontosabbak, azaz a teljes kábelezésen belül ennek kell képviselnie az 50%-ot, 25%-ot az IC-knek együtt, 25%-ot a tápkábeleknek együtt. (Akkor még külön ösvényről, és hasonló „úri huncutságokról" szó sem volt.)
Még egyszer mondom, a fent leírtak egy réges-régi, lehet, hogy ósdi, sőt, az is lehet, hogy elavult elv, de kiindulásnak talán jó lesz.
Én pl. még mindig ehhez tartom magam, és valószínűleg már így is marad. Ami persze, nem jelenti azt, hogy ez a helyes, csak annyit, hogy nálam bevált, és én megfogadtam szegény megboldogult Varga Laci barátom tanácsát, aki azt mondta, „Tudod, mindig ott rontjuk el, amikor nagyravágyásunkban a jól bevált jónál is még jobbat akarunk.”
Tisztelt Mikrostúdió Úr,
Engedtessék meg, hogy e témában valamivel modernebb szeleket fújdogáljak így esős péntek estve.
Az ökölszabály, mint nevéből is érződik, elég durva közelítése a valóságnak, egytollú indiánoknak megfelelő, de annak, akinek egy kicsit többet sütnivalót szeretne birtokolni adott témáról, máris falsul hangzik.
A különböző audio komponensek különféle torzításokat generálnak, amiknek a hallhatósági küszöbértéke is más és más, alma, körte, szilva ízének összevetése egy kompót vonatkozásában elég nehézkes... Bár komoly izlelőbimbó mennyiséggel és főleg gyakorlattal megáldott versenyzők határozottan érzik akár egy kis rothadt körteszelet aromájának a kompótra való negatív hatását.
Van olyan torzítás, ami kizárólag elektronikákban fordul elő, hangsugárzókban sosem, és nyilvánvaló, hogy egy hangsugárzóval szemben támasztott frekvenciaátviteli követelményt könnyedén teljesít akár egy erősítő, akár egy amúgy szörnyű hangú kábel is.
Az árak százalékos felosztása a komponensek fontosságának függvényében nem badarság, csak, ha szigorúan betartjuk az ősök akkori esszenciális tapasztalatait.
Ráadásul további változóként bejön a ki mit preferál a hifiben individualizmus, ami alatt azt értem, hogy van, akit nem érdekel a sztereo tér, csak a hangtisztaság, van, akinek a basszus a legfontosabb, stb.
Van még néhány fontos tényező, ami alapvetően meghatározza a hangsugárzó árfekvését hangzásminőségétől szinte függetlenül. Milyen mély basszust szeretnék milyen hangosan? Ha elég a 60Hz-3dB és a max 95dB hangnyomás egy 15 nm-es lakótelepi szobában, akkoregy 13cm-es mélyközép hangszóróval szerelt monitordobozka megfelel a célnak, míg a 30Hz-3dB, max105dB hangnyomás egy sokkal nagyobb és persze drágább hangsugárzót kíván. No ennek a kétfajta hangsugárzónak a közép és magastartománya ártól függetlenül egészen eltérő minőségű lehet, azaz a kis doboz kevesebb pénzért jobb lehet, mint a nagyobb doboz több basszussal több pénzért. Az is szép ebben a játékban, hogy LEHET, de nem biztos.
Az adatlapok legtöbbször füllentenek, és elég kevés adatot tartalmaznak, az alapján badarság bármilyen hangsugárzót vásárolni.
Az erősítőknél hasonló a helyzet. Más ára van egy 15wattos minőségi erősítőnek, és más egy 100wattosnak, itt se sejtetnek sokat a megadott paraméterek.
Konklúzió? Tuti megoldás nincs, semennyiért sem, mert még vannak egyéb tényezők is, amiről majd legközelebb...
- Kovács Emil
- V.I.P.

Kábelezzünk
Ezek után van szíved megfosztani szegény elektront a csatlakozó által okozott örömöktől?
Én mindkét variáciot ki fogom probálni, ennyi... :foto:
Vhogy az elektron lelkivilága is a szemem előtt van ,de a hang ,ami végleg dönteni fog. :kiraly:
Kábelezzünk
Igazából nem tudom hova írjam ezen kérdésem, de remélem nem lesz távoli az alaptémától.
Javult-e a hangminőség, -ha a kontakt legalább ugyanolyan jo volt-, mint egy csatlakozoval (saru , banán dugoval) használt fogatásnál?
Ha a csatlakozó is a hang utjába áll ,akkor talán nem is hülyeség elhagyni.
Mi erről a véleménytek, tapasztalatotok? :kiraly:
A képen is ez látható. :foto:
Szegény elektron elhagyva a CD DAC-ját szembe kell nézzen a kinti világ kegyetlen játékaival, amit az irgalmat nem ismerő hifisták szántak számára. Az RCA dugónál megpillant egy sötét alagutat, és elkezdi vég nélküli bolyongását az interconnect kábel szövevényes ösvényein, ahol mindenfelől durva szigetelőanyagok nyomják szegényke feje búbját. Nagyon megörül mikor megint egy RCA csatlakozóhoz ér, hiszen a fejét már migrénes görcsök rángatják, úgy gondolja kicsit kifújja magát. De jön az előerősítő, ahol először kemény ellenállásba ütközik, nagyon szoros kis járaton kell átpréselnie magát, hogy aztán mindenféle kondenzátorokon meg ellenállásokon áthaladva vékonyabbnál vékonyabb nyáklapra telepített szinte képtelenül szűk sikátorokon keresztül vánszorogva eljusson a végfokozathoz. Itt már úgy érzi, hogy ereje teljesen elhagyta, mikor nem tudja honnét, de kap egy olyan jobbhorgost, hogy szinte pillanatok alatt a hangfalkábel csatlakozójánál találja magát. Nem győz álmélkodni az aranyozott belső enteriőrön, az igényesen kidolgozott fémcsatlakozókon. Szinte beleremeg a gyönyörűségbe. Ekkor különös erőt kezdi el tolni a hangfalkábel felé. Kapálózik, tovább szeretne maradni, de nem lehet. Élete leghosszabb gyalogtúrája következik. A hely nagyon tágas, de sötét van és fél. Hiányzik az anyukája, étele is fogytán. Úgy érzi sosincs vége, mikor ismerős fényt lát. Hiszen ezt már látta, ez ugyanaz az aranyozott gyönyörű hely. Mosolyra fakad és dudorászni kezd magában. Úgy érzi élete legszebb pillanatait éli át újra. De az élet kegyetlen, mint tudjuk. Az útnak folytatódni kell. Nyomában újabb elektronok bukkannak fel és így szegénykémnek nincs maradása, mennie kell tovább. A keresztváltónál capo strázsál, aki frekvencia szerint osztja ketté az elektronok tömkelegét. Azt mondják a mélynyomónál tovább tart a haláltusa, de legalább kétszer csúszhatnak végig a tekercsek vékonyka huzaljain. Azt is mondják, hogy még nem tért innen vissza egyetlen elektron se.
Ezek után van szíved megfosztani szegény elektront a csatlakozó által okozott örömöktől?
potatomelon.wordpress.com
- rozoga62
- Fórumlakó

- Értékelés: 95
Kábelezzünk
Aztán egy idő elteltével nem árt ellenőrizni, hogy lazult-e már a csavaros rögzítés.