https://24.hu/tech/2025/09/30/lemondott ... daniel-ek/
https://24.hu/kultura/2025/07/27/spotif ... -szoftver/
Ezt olvasva (fordítóval), valahogy azt éreztem, hogy vannak albumok, amiknél ezek szerint át vagyok verve (persze álnaív vagyok), a formátum ellenőrizetlen, pontosabban a felhasználóval nincs megosztva az infó.
Ez a megoldás a lehetségesen legegyszerűbb "minimál koncepció" . A legolcsóbb és legegyszerűbb feljebblépés, ha veszel egy Wiim Minit, azt csatlakoztatod az erősítődre a meglévő jack-rca kábeleddel, a telefonra letöltöd a Tidal és a Wiim applikációkat, mad a megfelelő - laikus számára is egyszerű - beállítások elvégzése után a Tidal-t a saját appról, Connect módban használod. Ezzel a telefonod már nem forráskészülék lesz, hanem csak a rendszer vezérlésére fogod használni, vélhetően elevejobb hanggal, mint amit ez a "filléres" alap telefon tud. Ebben az esetben nem is kell külső dac, mert a Miniben van. Ha később fejlesztenél, akkor a Miniből tudsz optikai kábellel kihozni digitális jelet, és külső dackal tovább javíthatod a hangzást.Krisztián91 írta: ↑2025.09.09., kedd 09:42Jelenleg egy filléres Android készüléken keresztül (Nokia G10) használom a Tidal app-ot. RCA - Jack kapcsolat van a telefonom és a sztereó erősítő között.
Ahhoz, hogy az elérhető legmagasabb tartalmat tudjam lehívni, szükségem lenne mindenképp egy DAC-ra, amit a rendszerbe illesztek igaz?
Ha jól látom Android fut rajta és van USB C portja is.Krisztián91 írta: ↑2025.09.09., kedd 09:42Szervusztok!
Lenne pár kérdésem zene hallgatással kapcsolatban, laikusként!
Jelenleg egy filléres Android készüléken keresztül (Nokia G10) használom a Tidal app-ot. RCA - Jack kapcsolat van a telefonom és a sztereó erősítő között.
Ahhoz, hogy az elérhető legmagasabb tartalmat tudjam lehívni, szükségem lenne mindenképp egy DAC-ra, amit a rendszerbe illesztek igaz?
Nem rendelkezem PC állomással, se laptoppal. A mobilom mindennek az alapja.
Tudnátok javasolni egy-egy alternatívát az esetemben, hogy ilyen felállás mellett merre induljak/indulhatok el? Készülék, összeköttetés stb.
Üdv,
Krisztián
Most hallgatok egy Monty A. Trio montreux-i jazzfesztivál albumot, mqa-nak jelzi, , de 24/44.1-es 22050Hz, Audirvana esetén.wittao írta: ↑2025.08.28., csüt. 22:20Meg van a lehetoseged, hogy azt a zenet MQA-nelkuli formatumban jatszd le, ami tobb verzioban is jon.
ROON-ban pl. be lehet allitani.
Audirvana kicsomagolja 24/96-ra.
Nem nagyon futok be egyebkent mostanaban, mindenhol ugy allitom be, h. az elsodleges a nem MQA es csak azokat jatszana le, ahol kizarolag MQA van (olyan meg szerintem nem sok van).
Alex_Aston írta: ↑2025.08.30., szomb. 12:36Én is sokszor ezt látom, persze én sem mozgok PC vonalon.
Egy gombnyomás, és kb. 20mp múlva fel is áll a streamer, addigra elhelyezkedem (meg erősítő is belapcsol), és már szólhat is a Deezer.
Nem kell semmit, semmivel kombinálni, csak a telefon app kell, semmi más.
Kb. havonta egyszer fordul elő, hogy újra kell indítani az appot, vagy a lejátszót. De Deezer probléma nekem meg sosem volt a lassan 4 év alatt.
Igaz nem PC-n, de megjelenése óta használom a Tidalt iOS és macOS eszközökön. Nem emlékszem arra, hogy egyetlen alkalommal problémám lett volna vele, akár bejelentkezési, akár egyéb.Luxor Audio írta: ↑2025.08.30., szomb. 07:46Igazolást / cáfolatot úton s útfélen lehet bármire találni, ha ez a cél. Itt nem a PC versus asztali lejátszó elnevezésű csont van terítéken, sokkal inkább a Tidal problémái, amik ugyanúgy érintik a PC-s felhasználókat is.supravox írta: ↑2025.08.29., pén. 16:53És sokan azért vesznek valami hálozati lejátszót mert a PC túl bonyolult![]()
Lenyűgözve olvastam a hsz-eket. Miközben egy kukkot nem értettem belőle,de ez csak rólam állít ki szegénységi bizonyítványt. Igazándiból azt látom,hogy sztrímelésnél is elég sok mindennek kell klappolnia,hogy a hőn áhított mjúzik megszólaljon. És ezek jelentős része tőlünk független.
Én is sokszor ezt látom, persze én sem mozgok PC vonalon.
Tulajdonképpen minden "hálózati lejátszó" "PC" is egyben. Annak is van alaplapja, memóriája, perifériái, processzora(i) és sokszor kijelzője is - vagyis minden olyan alkotó eleme, amitől a PC-t PC-nek (személyi számítógépnek) mondjuk.supravox írta: ↑2025.08.29., pén. 16:53És sokan azért vesznek valami hálozati lejátszót mert
a PC túl bonyolult![]()
Lenyűgözve olvastam a hsz-eket.
Miközben egy kukkot nem értettem belőle,de ez csak rólam állít ki szegénységi bizonyítványt.
Igazándiból azt látom,hogy sztrímelésnél is elég sok mindennek kell klappolnia,hogy a hőn áhított mjúzik megszólaljon .
És ezek jelentős része tőlünk független.
Igazolást / cáfolatot úton s útfélen lehet bármire találni, ha ez a cél. Itt nem a PC versus asztali lejátszó elnevezésű csont van terítéken, sokkal inkább a Tidal problémái, amik ugyanúgy érintik a PC-s felhasználókat is. Én évek óta Qobuzt használok 5 eszközön (asztali lejátszó, munka PC, laptop, mobiltelefon, autó), ez idő alatt nem találkoztam belépési, elérési problémával. Egyetlen bosszantó hibája van, hogy feldob olyan albumokat is, amiket - általában jogi okokból - nem enged lejátszani.supravox írta: ↑2025.08.29., pén. 16:53És sokan azért vesznek valami hálozati lejátszót mert a PC túl bonyolult![]()
Lenyűgözve olvastam a hsz-eket. Miközben egy kukkot nem értettem belőle,de ez csak rólam állít ki szegénységi bizonyítványt. Igazándiból azt látom,hogy sztrímelésnél is elég sok mindennek kell klappolnia,hogy a hőn áhított mjúzik megszólaljon. És ezek jelentős része tőlünk független.
Ehhez hasonló problémával én is szívtam vagy 2 évig. Ha két felhasználó ugyanahhoz a rekordhoz akart hozzáférni egy adatbázisban ugyanabban a pillanatban különféle hibák (anomáliák) léptek fel. Ez nálunk egy bizonyos rekord lockolási gond miatt volt. 2 év vesződség után sikerült a hibát kiküszöbölni ... azóta nem jelentkezett. Bár nem tudom, hogy adat olvasás esetén is (ugye itt csak "lekérdezzük" az adott zenét) ilyen jellegű probléma felléphet-e, és ha igen hogy a f#szba. (Mármint minek lockolni egy account-ot lekérdezés esetén, miért nem lehet az egy account-al több lekérdezést (zenét) is elindítsunk, de gondolom e mögött is az áll ami a legtöbb dolog mögött : a pénz.)Aszpirin írta: ↑2025.08.29., pén. 11:45(ez egy "kicsit" szakmával fűszerezett spekuláció lesz, ezért nem szakmabéliek nyugodtan kihagyhatják, Feri szerintem érteni fogja :) )kaef2 írta: ↑2025.08.29., pén. 07:19A Tidal login mechanizmusa is van, hogy megáll. Két napja segítettem valakinek egy streamert beállítani és egyikünk jelszavával sem tudtuk elindítani a Tidalt, nem fogadta el a jelszavakat. Ha valami miatt lejátszás közben megy el az autentikáció, akkor is előfordulhat, hogy emiatt megáll a Tidal. Deezer, Spotify ment gond nélkül.
Lejátszás közben már 100% hogy auth token-alapú (JWT vagy hasonló) autentikáció van a szerver-oldallal való kommunikációban, ami már szinte biztos, hogy megkerüli az autentikációs service-t (a tokeneket az általam ismert megoldásokban performancia okokból a különböző microservice-ek nem küldik el megint az auth servernek ellenőrzésre, hanem helyben ellenőrzik az érvényességét /timestamp/, tartalmát /role-ok, jogosultságok/ és az aláírását /integritás/ ha ezek rendben vannak, már tutibiztonságosnak tekinthető a kommunikáció - persze ez feltételez egy TLS alapbiztonságot ("https://") az API-végpontokon, de ez annyira nyilvánvaló, hogy kár is rá szaporítani a szót...
Ez azt is jelenti, hogy az auth service kiesése csak akkor jelent problémát, ha az /egyébiránt rendben lévő/ auth token már lejárt és újat kell kérni az auth service-től, aminek viszonylag kicsi /de nem nulla!/ a valószínűsége egy pár perces auth-server kiesésnél /hacsak nem valami karbantartásról van szó éppen, a futtató rendszernek pár perc pont elég, hogy észlelje egy single-point-of-failure szolgáltatás /mint amilyen az autentikáció/ kiesését, és lelője/újraindítsa azt vagy túlterhelés esetén új instance-ot indítson. Tehát igen, elvileg előfordulhat az amit írtál, de elég kicsinek tartom a valószínűségét.
Persze csak ha rendesen meg van csinálva minden, de ezt szerintem egy Tidal-szintű szolgáltatónál azért már nyugodtan feltételezhetjük.
(ez egy "kicsit" szakmával fűszerezett spekuláció lesz, ezért nem szakmabéliek nyugodtan kihagyhatják, Feri szerintem érteni fogja :) )kaef2 írta: ↑2025.08.29., pén. 07:19A Tidal login mechanizmusa is van, hogy megáll. Két napja segítettem valakinek egy streamert beállítani és egyikünk jelszavával sem tudtuk elindítani a Tidalt, nem fogadta el a jelszavakat. Ha valami miatt lejátszás közben megy el az autentikáció, akkor is előfordulhat, hogy emiatt megáll a Tidal. Deezer, Spotify ment gond nélkül.
Nálam fordítva szokott lenni. A win-es desktop gépen ha a tidal-t a gépre telepített progijával indítom, akkor egy óra után simán előfordul, hogy váltanék más számra, csak közben kiírja, hogy a lejátszónál hiba történt, indítsam újra a tidal-t. Zene megy tovább, újraindítás, akkor megáll minden és ismét ki kell választanom (a hangkártya helyett) a streamer-t és indíthatom a zenét. Érdekes módon a telefonról vagy a böngészőből indítva nincs ilyen anomália.kaef2 írta: ↑2025.08.29., pén. 07:19A Tidal login mechanizmusa is van, hogy megáll. Két napja segítettem valakinek egy streamert beállítani és egyikünk jelszavával sem tudtuk elindítani a Tidalt, nem fogadta el a jelszavakat. Ha valami miatt lejátszás közben megy el az autentikáció, akkor is előfordulhat, hogy emiatt megáll a Tidal. Deezer, Spotify ment gond nélkül.
Itt valami a roon-al tortent mert miutan ide beirtam eszembe jutott, hogy mobilon kiprobaljam a tidal-t es ott ment. Ilyet meg nem tapasztaltam a roon-al amiota hsznalom, megijedtem, hogy eldobta az osszes playlistemet de aztan neztem a mobil tidal aplikacioban megvoltak. Ment a roon lejatszas es egyszercsak leallt a zene es kiirta a trackre, hogy unavailable.kaef2 írta: ↑2025.08.29., pén. 07:19A Tidal login mechanizmusa is van, hogy megáll. Két napja segítettem valakinek egy streamert beállítani és egyikünk jelszavával sem tudtuk elindítani a Tidalt, nem fogadta el a jelszavakat. Ha valami miatt lejátszás közben megy el az autentikáció, akkor is előfordulhat, hogy emiatt megáll a Tidal. Deezer, Spotify ment gond nélkül.
A Tidal login mechanizmusa is van, hogy megáll. Két napja segítettem valakinek egy streamert beállítani és egyikünk jelszavával sem tudtuk elindítani a Tidalt, nem fogadta el a jelszavakat. Ha valami miatt lejátszás közben megy el az autentikáció, akkor is előfordulhat, hogy emiatt megáll a Tidal. Deezer, Spotify ment gond nélkül.