Talán nincsenek a kábel témában annyira ellentmondó vélemények, mint az ösvény keresztmetszetben.zoli73 írta: ↑2025.08.23., szomb. 15:32Mikor én a fejembe vettem az ösvényt, akkor pont olyan vélemények jöttek szembe, hogy a 2,5mm²-es a tuti, a vastagabb már inkább ront a hangon. Bár ez a megállapitás nagyon vélelmes, mert minden rendszer más. Nálam a fenti vélemények miatt, ill. azért lett 3x2,5mm²-es, mert ezt tudtam szerezni, és ezt lehetett viszonylag kevés rombolással behúzni. 3x6mm²-est sokkal nehezebben, vagy talán nem is tudtam volna szerezni(mármint bontott, bejáródott kábelt), ráadásul a behúzása is komoly fejtörést okozott volna.zoli73 írta: ↑2025.08.23., szomb. 09:01
Az "ösvényes" topicban kitárgyaltuk a témát, és mások tapasztalata alapján döntöttem a 2,5mm² keresztmetszet mellett, ill. a tűzálló kábel mellett, ami nem PVC, hanem Poliolefin szigetelésű. Ez utóbbi a hangminőség tekintetében állítólag jobb, mint a PVC, de én összehasonlítást nem végeztem. A ház hálózatánál mindenesetre egyértelműen jobb. A 2,5mm² keresztmetszet mellett pedig azért döntöttem, mert akik végeztek összehasonlító teszteket, azok megmondták, hogy az egyre vastagabb(4, 6, 10mm²) keresztmetszetű kábelek, egyre rosszabb hangot eredményeztek. A 2,5mm² kb. egy arany középút, és általában bőven elég egy hifi rendszer táplálására.
Ép ésszel én is azt gondolnám, hogy a 2.5 - es elég kellene, hogy legyen.
Ha mindenképpen nagyobb keresztmetszetben gondolkodunk, jó ötletnek találom - a többek által említett - 5 eres kábelt használva a fázis és a 0 duplázást.
( Ennek a szabvány ellentmond, - ha valakinél ez számít