Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 671

Re: Streaming szolgáltatók és ami velük kapcsolatos / Tidal, Spotify stb...

Hozzászólás Szerző: GTomi »

wittao írta:
2025.08.28., csüt. 22:20
GTomi írta:
2025.08.28., csüt. 22:15
wittao írta:
2025.07.01., kedd 13:27
Amíg tartott a Tidal/MQA házasság, addig rendre észrevettem, hogy inkább Qobuzt preferálom hangzás tekintetében. Mióta hálistennek leváltak erről az őrületről,
Tidal-en továbra is vannak mqa zenék, csak nem jelzik külön, a dac viszont igen
Meg van a lehetoseged, hogy azt a zenet MQA-nelkuli formatumban jatszd le, ami tobb verzioban is jon.
ROON-ban pl. be lehet allitani.
Audirvana kicsomagolja 24/96-ra.
Nem nagyon futok be egyebkent mostanaban, mindenhol ugy allitom be, h. az elsodleges a nem MQA es csak azokat jatszana le, ahol kizarolag MQA van (olyan meg szerintem nem sok van).
Most hallgatok egy Monty A. Trio montreux-i jazzfesztivál albumot, mqa-nak jelzi, , de 24/44.1-es 22050Hz, Audirvana esetén.
Persze ez így nekem nem mond semmit, csak hogy nagyfelbontású :D
Rega / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9146

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Alex_Aston írta:
2025.08.30., szomb. 12:36
supravox írta:
2025.08.29., pén. 16:53
És sokan azért vesznek valami hálozati lejátszót mert a PC túl bonyolult....
Én is sokszor ezt látom, persze én sem mozgok PC vonalon.
Egy gombnyomás, és kb. 20mp múlva fel is áll a streamer, addigra elhelyezkedem (meg erősítő is belapcsol), és már szólhat is a Deezer.
Nem kell semmit, semmivel kombinálni, csak a telefon app kell, semmi más.
Kb. havonta egyszer fordul elő, hogy újra kell indítani az appot, vagy a lejátszót. De Deezer probléma nekem meg sosem volt a lassan 4 év alatt.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Nem mértem le, de tippem szerint kevesebb, mint 20 mp telik el, miután felkeltem alvó állapotából a mecMinit, amiről szól a Tidal, Spotify… és elkezdem használni. Kikapcsolni nagyon ritkán, kb negyed évente 1x kapcsolom ki, de akkor sem telik sztem 1 percbe a procedúra. :rolleyes:
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9146

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Luxor Audio írta:
2025.08.30., szomb. 07:46
supravox írta:
És sokan azért vesznek valami hálozati lejátszót mert a PC túl bonyolult :D
Lenyűgözve olvastam a hsz-eket. Miközben egy kukkot nem értettem belőle,de ez csak rólam állít ki szegénységi bizonyítványt. Igazándiból azt látom,hogy sztrímelésnél is elég sok mindennek kell klappolnia,hogy a hőn áhított mjúzik megszólaljon. És ezek jelentős része tőlünk független.
Igazolást / cáfolatot úton s útfélen lehet bármire találni, ha ez a cél. Itt nem a PC versus asztali lejátszó elnevezésű csont van terítéken, sokkal inkább a Tidal problémái, amik ugyanúgy érintik a PC-s felhasználókat is.
Igaz nem PC-n, de megjelenése óta használom a Tidalt iOS és macOS eszközökön. Nem emlékszem arra, hogy egyetlen alkalommal problémám lett volna vele, akár bejelentkezési, akár egyéb. gondolkodik.gif
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Ez nem a megfelelő topic, ezért teszem Off-ba a második részét a hozzászólásomnak. Az elmúlt kb 15-20 évben, mióta macOS-t használok, egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy egy frissítést követően bármit újra kellett volna konfigurálnom, újra megkeresnem. Megveszem az eszközt, beállítom és használom. Ezért is maradtam zenehallgatás esetén ezeknél az eszközöknél.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3473

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

supravox írta:
És sokan azért vesznek valami hálozati lejátszót mert a PC túl bonyolult....
Én is sokszor ezt látom, persze én sem mozgok PC vonalon.
Egy gombnyomás, és kb. 20mp múlva fel is áll a streamer, addigra elhelyezkedem (meg erősítő is belapcsol), és már szólhat is a Deezer.
Nem kell semmit, semmivel kombinálni, csak a telefon app kell, semmi más.
Kb. havonta egyszer fordul elő, hogy újra kell indítani az appot, vagy a lejátszót. De Deezer probléma nekem meg sosem volt a lassan 4 év alatt.
Csak a Marantz! :-D

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3760

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

supravox írta:
És sokan azért vesznek valami hálozati lejátszót mert
a PC túl bonyolult :D
Lenyűgözve olvastam a hsz-eket.
Miközben egy kukkot nem értettem belőle,de ez csak rólam állít ki szegénységi bizonyítványt.
Igazándiból azt látom,hogy sztrímelésnél is elég sok mindennek kell klappolnia,hogy a hőn áhított mjúzik megszólaljon .
És ezek jelentős része tőlünk független.
Tulajdonképpen minden "hálózati lejátszó" "PC" is egyben. Annak is van alaplapja, memóriája, perifériái, processzora(i) és sokszor kijelzője is - vagyis minden olyan alkotó eleme, amitől a PC-t PC-nek (személyi számítógépnek) mondjuk.
A kettő között az a különbség, hogy a "PC"-t le tudjuk butítani hálózati lejátszónak, de a hálózati lejátszók túlnyomó többségével nem tudunk általános értelemben PC-s funkcionalitást is ellátni.

Közel 4 éve írtam egy összefoglaló posztot a blogomon, arról, hogy milyen elemei lehetnek egy igényes számítógép alapú zenehallgató rendszernek, talán érdemes elolvasni. Lehet még az idén írok hozzá egy frissítést, de az alapok benne vannak, azt hiszem.

https://medium.com/@mediaengineering/az ... 722985d913

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11028
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

supravox írta:
És sokan azért vesznek valami hálozati lejátszót mert a PC túl bonyolult :D
Lenyűgözve olvastam a hsz-eket. Miközben egy kukkot nem értettem belőle,de ez csak rólam állít ki szegénységi bizonyítványt. Igazándiból azt látom,hogy sztrímelésnél is elég sok mindennek kell klappolnia,hogy a hőn áhított mjúzik megszólaljon. És ezek jelentős része tőlünk független.
Igazolást / cáfolatot úton s útfélen lehet bármire találni, ha ez a cél. Itt nem a PC versus asztali lejátszó elnevezésű csont van terítéken, sokkal inkább a Tidal problémái, amik ugyanúgy érintik a PC-s felhasználókat is. Én évek óta Qobuzt használok 5 eszközön (asztali lejátszó, munka PC, laptop, mobiltelefon, autó), ez idő alatt nem találkoztam belépési, elérési problémával. Egyetlen bosszantó hibája van, hogy feldob olyan albumokat is, amiket - általában jogi okokból - nem enged lejátszani.

Ha a PC "túl bonyolult" lenne, biztosan nem használnám 37 éve, de a legtöbb felhasználónak bőven okoz fejtörést. Pár hete jött egy Windows frissítés, ami nálam precízen átállította az otthoni hálózat jónéhány paraméterét, eltűntek a megosztásaim, fél napomba telt helyreállítani. Egy teljesen laikus felhasználó ilyenkor már kapitulál és szakemberért kiált. Az asztali lejátszómra (meg a telefonra, TV-re, stb.) is kb havonta érkezik szoftveres frissítés, amik gondot még soha nem okoztak, csak behoztak néhány új funkciót, meg javítottak általam soha nem tapasztalt hibákat. Persze bármikor jöhet egy új probléma, ami addig nem is létezett.

De a számomra kényelmes működéshez ennek a lejátszónak is szüksége van egy háttérgépre (Roon Rock szerver) is, ami bizony egy (mini) PC, tehát nincs merev határ a kétféle megoldás között, szerintem kár is keresni. Sokunknál mindenféle eszköz keveredik a rendszerben, egyik szekértáborba sem kapunk teljes jogú bebocsátást és egyik ellen sem tudunk tiszta lélekkel harcolni.

Napjaim nagy részében többféle közlekedési módot alkalmazok, váltok a tömegközlekedés, autó és kerékpár között. Gyakran röhögök magamban azon, hogy most éppen melyik csoportot is kellene szidnom, vagy éppen elvakultan támogatnom.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2615

Hozzászólás Szerző: supravox »

És sokan azért vesznek valami hálozati lejátszót mert
a PC túl bonyolult :D
Lenyűgözve olvastam a hsz-eket.
Miközben egy kukkot nem értettem belőle,de ez csak rólam állít ki szegénységi bizonyítványt.
Igazándiból azt látom,hogy sztrímelésnél is elég sok mindennek kell klappolnia,hogy a hőn áhított mjúzik megszólaljon .
És ezek jelentős része tőlünk független.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 580

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Aszpirin írta:
2025.08.29., pén. 11:45
kaef2 írta:
2025.08.29., pén. 07:19
A Tidal login mechanizmusa is van, hogy megáll. Két napja segítettem valakinek egy streamert beállítani és egyikünk jelszavával sem tudtuk elindítani a Tidalt, nem fogadta el a jelszavakat. Ha valami miatt lejátszás közben megy el az autentikáció, akkor is előfordulhat, hogy emiatt megáll a Tidal. Deezer, Spotify ment gond nélkül.
(ez egy "kicsit" szakmával fűszerezett spekuláció lesz, ezért nem szakmabéliek nyugodtan kihagyhatják, Feri szerintem érteni fogja :) )

Lejátszás közben már 100% hogy auth token-alapú (JWT vagy hasonló) autentikáció van a szerver-oldallal való kommunikációban, ami már szinte biztos, hogy megkerüli az autentikációs service-t (a tokeneket az általam ismert megoldásokban performancia okokból a különböző microservice-ek nem küldik el megint az auth servernek ellenőrzésre, hanem helyben ellenőrzik az érvényességét /timestamp/, tartalmát /role-ok, jogosultságok/ és az aláírását /integritás/ ha ezek rendben vannak, már tutibiztonságosnak tekinthető a kommunikáció - persze ez feltételez egy TLS alapbiztonságot ("https://") az API-végpontokon, de ez annyira nyilvánvaló, hogy kár is rá szaporítani a szót...
Ez azt is jelenti, hogy az auth service kiesése csak akkor jelent problémát, ha az /egyébiránt rendben lévő/ auth token már lejárt és újat kell kérni az auth service-től, aminek viszonylag kicsi /de nem nulla!/ a valószínűsége egy pár perces auth-server kiesésnél /hacsak nem valami karbantartásról van szó éppen, a futtató rendszernek pár perc pont elég, hogy észlelje egy single-point-of-failure szolgáltatás /mint amilyen az autentikáció/ kiesését, és lelője/újraindítsa azt vagy túlterhelés esetén új instance-ot indítson. Tehát igen, elvileg előfordulhat az amit írtál, de elég kicsinek tartom a valószínűségét.
Persze csak ha rendesen meg van csinálva minden, de ezt szerintem egy Tidal-szintű szolgáltatónál azért már nyugodtan feltételezhetjük.
Ehhez hasonló problémával én is szívtam vagy 2 évig. Ha két felhasználó ugyanahhoz a rekordhoz akart hozzáférni egy adatbázisban ugyanabban a pillanatban különféle hibák (anomáliák) léptek fel. Ez nálunk egy bizonyos rekord lockolási gond miatt volt. 2 év vesződség után sikerült a hibát kiküszöbölni ... azóta nem jelentkezett. Bár nem tudom, hogy adat olvasás esetén is (ugye itt csak "lekérdezzük" az adott zenét) ilyen jellegű probléma felléphet-e, és ha igen hogy a f#szba. (Mármint minek lockolni egy account-ot lekérdezés esetén, miért nem lehet az egy account-al több lekérdezést (zenét) is elindítsunk, de gondolom e mögött is az áll ami a legtöbb dolog mögött : a pénz.)

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2060

Hozzászólás Szerző: wittao »

Ha sok masik eszkozon van hasznalva ugyanaz a Tidal account, es esetleg ugyanabban az idoben belep valaki es elindit egy szamot, akkor is megall. Jartam igy, amikor az otthoni soundbarunkon baratnom zenet hallgatott, mikozben en is probaltam a zeneszobaban Tidal/Qobuz/Presto vegyes lejatszasi listabol.
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6097

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

kaef2 írta:
A Tidal login mechanizmusa is van, hogy megáll. Két napja segítettem valakinek egy streamert beállítani és egyikünk jelszavával sem tudtuk elindítani a Tidalt, nem fogadta el a jelszavakat. Ha valami miatt lejátszás közben megy el az autentikáció, akkor is előfordulhat, hogy emiatt megáll a Tidal. Deezer, Spotify ment gond nélkül.
(ez egy "kicsit" szakmával fűszerezett spekuláció lesz, ezért nem szakmabéliek nyugodtan kihagyhatják, Feri szerintem érteni fogja :) )

Lejátszás közben már 100% hogy auth token-alapú (JWT vagy hasonló) autentikáció van a szerver-oldallal való kommunikációban, ami már szinte biztos, hogy megkerüli az autentikációs service-t (a tokeneket az általam ismert megoldásokban performancia okokból a különböző microservice-ek nem küldik el megint az auth servernek ellenőrzésre, hanem helyben ellenőrzik az érvényességét /timestamp/, tartalmát /role-ok, jogosultságok/ és az aláírását /integritás/ ha ezek rendben vannak, már tutibiztonságosnak tekinthető a kommunikáció - persze ez feltételez egy TLS alapbiztonságot ("https://") az API-végpontokon, de ez annyira nyilvánvaló, hogy kár is rá szaporítani a szót...
Ez azt is jelenti, hogy az auth service kiesése csak akkor jelent problémát, ha az /egyébiránt rendben lévő/ auth token már lejárt és újat kell kérni az auth service-től, aminek viszonylag kicsi /de nem nulla!/ a valószínűsége egy pár perces auth-server kiesésnél /hacsak nem valami karbantartásról van szó éppen, a futtató rendszernek pár perc pont elég, hogy észlelje egy single-point-of-failure szolgáltatás /mint amilyen az autentikáció/ kiesését, és lelője/újraindítsa azt vagy túlterhelés esetén új instance-ot indítson. Tehát igen, elvileg előfordulhat az amit írtál, de elég kicsinek tartom a valószínűségét.
Persze csak ha rendesen meg van csinálva minden, de ezt szerintem egy Tidal-szintű szolgáltatónál azért már nyugodtan feltételezhetjük.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

st81
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 278

Hozzászólás Szerző: st81 »

kaef2 írta:
Aszpirin írta:
2025.08.28., csüt. 17:06
tottyi írta:
2025.08.28., csüt. 13:58
Elnezest a roon eldobta a Tidal-t vagy mi de egyszer csak jo lett. Pedig akkor ujrainditittam es nem segitett. Osszes playlistet is kitorolte a Roon de most meg jo.
Valószínűleg volt egy internet-kiesés nálatok, ennyi.
Nálam fordítva szokott lenni. A win-es desktop gépen ha a tidal-t a gépre telepített progijával indítom, akkor egy óra után simán előfordul, hogy váltanék más számra, csak közben kiírja, hogy a lejátszónál hiba történt, indítsam újra a tidal-t. Zene megy tovább, újraindítás, akkor megáll minden és ismét ki kell választanom (a hangkártya helyett) a streamer-t és indíthatom a zenét. Érdekes módon a telefonról vagy a böngészőből indítva nincs ilyen anomália. gondolkodik.gif
Erősítő: Accuphase, Denon, Audio-gd
Forrás: Lindemann
Hangsugárzók: Quadral, Audioquest (fejhallgató)
Kábelek: Ricable, Crystal Cable

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 871

Hozzászólás Szerző: tottyi »

kaef2 írta:
Aszpirin írta:
tottyi írta:
Elnezest a roon eldobta a Tidal-t vagy mi de egyszer csak jo lett. Pedig akkor ujrainditittam es nem segitett. Osszes playlistet is kitorolte a Roon de most meg jo.
Itt valami a roon-al tortent mert miutan ide beirtam eszembe jutott, hogy mobilon kiprobaljam a tidal-t es ott ment. Ilyet meg nem tapasztaltam a roon-al amiota hsznalom, megijedtem, hogy eldobta az osszes playlistemet de aztan neztem a mobil tidal aplikacioban megvoltak. Ment a roon lejatszas es egyszercsak leallt a zene es kiirta a trackre, hogy unavailable.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
tottyi írta:

wittao
V.I.P.
V.I.P.

GTomi írta:
2025.08.28., csüt. 22:15
wittao írta:
Amíg tartott a Tidal/MQA házasság, addig rendre észrevettem, hogy inkább Qobuzt preferálom hangzás tekintetében. Mióta hálistennek leváltak erről az őrületről,
Meg van a lehetoseged, hogy azt a zenet MQA-nelkuli formatumban jatszd le, ami tobb verzioban is jon.
ROON-ban pl. be lehet allitani.
Audirvana kicsomagolja 24/96-ra.
Nem nagyon futok be egyebkent mostanaban, mindenhol ugy allitom be, h. az elsodleges a nem MQA es csak azokat jatszana le, ahol kizarolag MQA van (olyan meg szerintem nem sok van).

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

wittao írta:
Rega / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2025.07.01., kedd 17:13

Pont most kaptam meg a júniusi Derzer statisztikákmat, ez az alábbi lett.

2234 perc zenehallgatás (tehát csak itthon), ennek 60%-a ismert előadó volt (azaz mentett album, vagy előadó, vagy lista), a maradék új felfedezés. Ez egyébként 145 perccel kevesebb, mint májusban.

Érdekes, es jópofa ezt így utólag látni, bevallom én máshogy érzeném, ha magamtól kellene felsorolni.

A kedvenc előadók listája június:

Screenshot_20250701_170309_Deezer.jpg
Az egyik kedvenc poénom J. Carpenter horrorban mikor feltesznek egy zenét lp-én, nyugtató szándékkal egy diliházban és megszólal a főszereplő Sam Neill (ha nem is pontosan idézem): "Már megint egy kib***ott Carpenter zene " :D

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

tottyi írta:
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

st81
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 278

Hozzászólás Szerző: st81 »

Böngészőből indítottam és minden zeneszám elérhető.
Erősítő: Accuphase, Denon, Audio-gd
Forrás: Lindemann
Hangsugárzók: Quadral, Audioquest (fejhallgató)
Kábelek: Ricable, Crystal Cable

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Egyszer csak leallt a Tidal. Azt irja a trackekre, hogy unavailable. Masnal megy?

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3473

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Én csak itthon hallgatok streamet.
Kocsiban rendszerint rádió, a legtöbbet az Infó, így munkába menet es jövet a fontosabb hírekről tudni fogok, nem kell a netes oldalakat böngészni. Hosszabb utakra meg van egy 8Gyb PEN drive, meg régebbi CD-kről készítettem pár éve 320kbps válogatást, ami autóba tökéletes, úgy sem hallani a CD-hez képest a gyári szettel a különbséget.

Pont most kaptam meg a júniusi Derzer statisztikákmat, ez az alábbi lett.

2234 perc zenehallgatás (tehát csak itthon), ennek 60%-a ismert előadó volt (azaz mentett album, vagy előadó, vagy lista), a maradék új felfedezés. Ez egyébként 145 perccel kevesebb, mint májusban.

Érdekes, es jópofa ezt így utólag látni, bevallom én máshogy érzeném, ha magamtól kellene felsorolni.

A kedvenc előadók listája június:
Screenshot_20250701_170309_Deezer.jpg

És akkor legyen a május is:
Screenshot_20250701_171204_Deezer.jpg
Csak a Marantz! :-D

wittao
V.I.P.
V.I.P.

Amíg tartott a Tidal/MQA házasság, addig rendre észrevettem, hogy inkább Qobuzt preferálom hangzás tekintetében. Mióta hálistennek leváltak erről az őrületről, azóta pedig szinte mindegy a találat, elmentem azt ami fentebb van a listában. Viszont pár hete a fiammal úgy döntöttünk csinálunk egyik prototípus készülékünk bejáródását követően egy kis tesztelést egymáson. Egyikőnk leült a rendszer elé, másikunk pedig váltogatott vagy nem váltogatott. 90%-ot meghaladó pontossággal eltaláltuk mindketten mikor Qobuz és mikor Tidal (Win11, Audirvana, ASIO módban, mindkét szolgáltató az Audirvana alatt futott).
Nagyon nehéz megfogalmazni a különbségeket, azt mondanám, hogy ezekkel a különbségekkel simán együtt lehet élni, ergo tökmindegy, ugyanolyan jó volt mindkettő. Az egyértelmű, hogy a gyártók saját applikációihoz képest egy Audirvana/ASIO mód detektálhatóan jobb lejátszási minőséget ad. Egy ideje zajlik egy vita a Win-es környezetek exkluzív módjáról is, hogy valójában a Limitert az sem "lövi ki". Ezért lehet jobb egy ASIO lejátszási mód.

Ha már megemlítettétek a macOS-t. Szerintem gyalázat 2025-ben úgy kiadni egy oprendszert, ami fix felbontást használ zenelejátszás során főleg úgy, hogy jönnek a Spatial Audioval és dedikált spéci hangrendszerekkel (amik mellesleg valóban kiválóan szólnak). És emellett iOS10 verziótól már simán tudja ezt a rendszerük, nagyjából a 4-es ARM generáció óta és az ipadOS is. Szóval hogy a macOS miért maradt ki a szórásból egy évtizede, azt csak ők tudják. Az Apple Music Win10-11 változata meg egyenesen egy szégyen a cégre nézve, szerintem az ott dolgozó 50.000 programozóból egy sem foglalkozik vele, a vezetőség lehet nem is tudja van egy ilyen szoftverük...
Szóval ott tartunk, hogy egy új generációs iPhone simán lehet egy jó USB-bejárattal rendelkező DAC-kal kombinálva a zenelejátszó rendszerünk központja, iOS Tidal alkalmazás is szépen váltogatja a felbontásokat, Apple Music is kihasználja a 24/192 max felbontását. A macOS egyszerűen érthetetlen.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2025.06.30., hétf. 19:13
kaef2 írta:
2025.06.30., hétf. 18:25
Tavaly írtam egy blogposztot, nagyjából ebben a témában. Talán érdemes belinkelni, hátha lesz, akit érdekel.

https://medium.com/@mediaengineering/va ... 82ed8cf701
Szépen összefoglaltad. :tutiok:

Egyetlen kiegészítés (talán bele is írhatod a cikkbe, mert lényeges lehet): a Core Audio-t alapvetően kétféle képpen lehet használni, az egyik az exkluzív mód a másik a kevert mód. Az exkluzív módban a lejátszó "kisajátít" egyet a rendelkezésre álló megszólaltató eszközök ("audio playback device"-ok) közül, amit aztán a rendszeren futó egyéb alkalmazás nem tud használni. Ilyenkor a lejátszandó anyag közvetlenül a core Audio HAL (Hardvare Abstraction Layer) rétegére jut, ami alapesetben nem nyúl hozzás (ez sem igaz mindig, mert a hangerőt szoftveresen állíthatja, de ugyanazon a hangerőn ugyanaz a fájl különböző stream forrásokból ugyanúgy szólal meg).

Bocs a "kis" kiegészítésért :)
Nem akartam ennyire részletesen belemenni, mert akkor hasonlóan górcső alá kellett volna venni a Windows audio alrendszer sajátosságait is, meg a különböző linuxos sajátosságokat is. De igy van, ahogy írod. Kösz a kiegésztést.
Talán lesz még két része a cikknek. Az egyik a felhőben történő dolgokról beszélne (provisioning például), a másik meg azt vizsgálná meg részletesen, hogy mi történik amikor a lejátszó eszközünkön megnyomjuk a play gombot. mert elég sok minden történik az utána következő 1-2 másodpercben.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

kaef2 írta:
2025.06.30., hétf. 18:25
Tavaly írtam egy blogposztot, nagyjából ebben a témában. Talán érdemes belinkelni, hátha lesz, akit érdekel.

https://medium.com/@mediaengineering/va ... 82ed8cf701
Szépen összefoglaltad. :tutiok:

Egyetlen kiegészítés (talán bele is írhatod a cikkbe, mert lényeges lehet): a Core Audio-t alapvetően kétféle képpen lehet használni, az egyik az exkluzív mód a másik a kevert mód. Az exkluzív módban a lejátszó "kisajátít" egyet a rendelkezésre álló megszólaltató eszközök ("audio playback device"-ok) közül, amit aztán a rendszeren futó egyéb alkalmazás nem tud használni. Ilyenkor a lejátszandó anyag közvetlenül a core Audio HAL (Hardvare Abstraction Layer) rétegére jut, ami alapesetben nem nyúl hozzás (ez sem igaz mindig, mert a hangerőt szoftveresen állíthatja, de ugyanazon a hangerőn ugyanaz a fájl különböző stream forrásokból ugyanúgy szólal meg).
A kevert (non-exclusive) módban ez a "kisajítátás" nem történik meg, ehelyett a lejátszandó zeneadat átmegy egy rendszermixeren, ami hozzákeveri azt a rendszerkimenetként megadott eszközre küldött egyéb hangokhoz. A rendszermixernek a macOS-ben van egy olyan tulajdonsága, hogy a kimenetetének (output-jának) bitmélységét és mintavételezési frekvenciája fixen (de felhasználó által állítható módon) be van állítva. Minden inputot, amit egy adott device-ra küldenek, átkonvertál erre az előre beállított mintafreki/bitráta párosra, ezután keveri őket, és ezen a beállított frekin/bitrátán adja tovább lejátszásra.
Alapesetben (a hardver évjáratától függően) minden device-ra 16bit/48kHz vagy 16bit/96kHz van beállítva, de ezeket módosítani lehet. Hogy mi a gond ezzel audiofil szempontból? Hát hogy mondjuk egy 16/48-ról 16/96-ra a konverzió triviális (fordítva is), és észrevehetetlen emberi füllel a különbség, de ez sajnos nem igaz a CD-minőségű 16/44,1-ról 16/48-ra újramintavételezésnél, ami sokkal bonyolultabb művelet, és szerintem hallható lehet a különbség. Az újravételezés akkor is megtörténik, ha egyetlen input van, kivéve ha az input frekije és bitrátája ugyanaz, mint a device-ra beállított output freki/bitráta. Hozzáteszem, hogy ha csak bitráta-konverzió van, az "felfelé" nem hallható egyáltalán, "lefelé" igen drasztikus konverziónál lehet valamennyire hallható. De egy 24 bit - 16 bit konverziót, ha marad a mintavételezési freki, ember legyen a talpán, aki meghall (szerintem ez már nagyon függ a DAC-tól, de egy jóü DAC esetén nehezen lesz hallható).
Az Apple-nél tehát nem mindegy, hogy egy lejátszó a Core Audio hanglejátszási szolgáltatásait exkluzív módban vagy nem-exkluzív, kevert módban használja.
A Roon és az Audirvana, mondanom sem kell, exclusive módban használja a Core Audiót.
De az Apple Music saját alkalmazása NEM. Ezárt ha pl. ugyanazt a forrásanyagot Apple Musicról és mondjuk Tidalról Ronn-nal használjuk, az Apple Music adottságai miatt egyik esetben jó eséllyel megtörténik az újramintavételezés, a másik esetben nem, és a különbség igen jól hallható lehet.

Bocs a "kis" kiegészítésért :)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11028
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Aszpirin írta:
2025.06.30., hétf. 18:38
Nem annyira az adatkeret nagyságábal van most probléma (nálam az korlátlan), hanem azzal, hogy mondjuk hiába jelez mondjuk 4G-t vagy LTE-t a telefon, ha közben helyenként 3-5 Mbps-szel jön a "nedű", ami nem elég a Qobuznak, de elég egy Spotifynak vagy Youtube Music-nak. Ez persze főleg azon múlik, hogy hol autózgat az ember, autópályákon általában nincs ilyen gond.
Az Alföldön van néhány pont, ahol még 2025-ben sincs megfelelő mobilnet elérés. Mikor arra megyek, reggel kitalálom, mit akarok hallgatni a kocsiban, a Qobuz applikáció letölti a kijelölt albumokat, így offline elérhetők lesznek. Vészhelyzetre amúgy is pufferelve van 20-30 album a telefonon, az autó rendszerében meg néhány száz. Zene nélkül nem érdemes élni.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”