Volt erről már párszor szó, na, noh ein mal...teddysnow írta: ↑2025.02.26., szer. 14:34
De olyat nem találtam vagy nem voltam elég kitartó, hogy valaki kísérletezett volna olyannal, hogy pl, 3 körömnyi gél padot, 120 fokban ragasztott volna a lemeztányérra, mint lemezalátét. Vagy a lemezalátét csak a címke alatt van, hogy a lemez levegőben lenne, nem ér a tányérhoz. Biztos vagyok benne, hogy ez nem csak nekem jutott eszembe, gondolom ezekről is lenne videó, ha rossz lenne, hogy na ilyet ne. Arról nem is beszélve, ha mondjuk működik.
Látott vagy hallott valaki ilyet?
Régen kortársaimmal sokat kísérleteztünk a lemez három - hat pontos feltámasztásával. Gél talán még nem is volt, pukkancs fóliából három, vagy több buborékot tettünk 120 fokos eltolással egy, vagy két körben. Nem a cimke alá, hanem a fekete részen, három darabnál kb a felület külső fele alá...
Főleg a gyári filc helyett próbálkoztam vele, vagy a Nad kacsán a gumiszerű tányérra rátéve.
Végül arra jutottam/tunk, hogy az eleve gyengébb képességű lemezjátszók kamatoztattak többet a lemez elcsatolásával. Úgy is mondhatjuk, hogy a jó lemezt elcsatoltuk a rossz lemezjátszótól.
Az elcsatolás ad a hangnak egy kis plussz levegőt, transzparenciát, lazább hangzást a gyári alátéthez képest, a mély analitikusabb, viszont kevesebb lett.
Egy futómű-szint felett inkább ront rajta, a hátrányok - labilisabb tér, testetlenebb hang - felülírják az előnyöket, de szerintem érdemes kísérletezni vele, nem kerül semmibe...