Hát én továbbra is azt mondom, hogy egyfajta ítélet született, csak most nem népitélet, hanem zenetudósok által, más szűrőkön keresztül, és más szempontok alapján, de ítélet. Ami szerintem ugyanúgy senkinek sem fogja befolyásolni a zenei preferenciáit.juliush írta: ↑2025.02.12., szer. 11:34Szerintem félreértelmezitek az idézett cikk lényegét!zoli73 írta: ↑2025.02.10., hétf. 12:30Egyet értek veled! Régen is volt rengeteg előadó, akik rövid úton eltűntek a sűlyesztőben, és ma már senki sem emlékszik rájuk...dixie-chicken írta: ↑2025.02.10., hétf. 12:05
régen is volt gagyi,és jó zene...ma is van gagyi,és jó zene,annyival nehezebb,hogy nagyobb a búzatábla,több a konkoly is közte...mármint ömlesztve érkezik ránk az új zene az internetnek köszönhetően,de meg lehet az is rostálni...![]()
Egyáltalán nem a generációk közötti között újra meg újra megismétlődő véleménykülönbségre utal, amely legtöbbször a mondanivaló, hangosság, választott hangszerek és hangszínek és egyéb tényezők mentén fanyalgott a fiatalok újabb muzsikája felett!
Itt most egy zenetudósok által felállított, többé-kevésbé "objektív" feltételrendszer mentén vizsgálták a zene "komplexitását" úgy általában, az alkamazott dallamok, ritmusképletek és számos egyéb tényező mentén, és találták azt, hogy a zene folyamatosan veszít az összetettségéból. Egyre primitívebb, nyilván nagy általánosságban vizsgálva, mert azért manapság is születnek izgalmasan összetett, komplex zenék, csak jóval ritkábban, mert egyre kevesebb embert érdekelnek. Főleg a fiatalokat kevésbé. Tegnap este apa-fia program keretében voltunk a Zeneakadémián egy Haydn-Brahms-Mozart esten, és szomorúan állapítottuk meg, hogy az egyébként közel teltházas közönségben két kezünkön meg tudtuk volna számlálni a tizen-, huszonéves fiatalokat.![]()
A másik felvetésed nem tudom megítelni, hogy mennyire aggasztó.
Biztos én nem forogtam gyermekkoromban(tizenévesen) eléggé intellektuális körökben, de az én akkori ismeretségi körömben, egyetlen velem korabeli fiatal sem hallgatott komolyzenét.
Viszont közűlük ma, felnőtt fejjel többen is.
Úgy gondolom, ha gyermek fejjel nem egy olyan közegbe születünk, nevelkedünk, ahol ezzel kapcsolatba kerülhetünk, akkor csak felnőttként fedezhetünk fel magunknak ilyen utakat, de a környezeti hatások mindenképpen elengedhetetlenek.