Kíváncsi vagyok, hogy fog működni a Viv/Rs hibrid.
Dobsz fel majd képeket ?
de ezek műszakilag korrektek. nagy szabadságfokkal rendelkező mechanizmusokról van szó, magasabbal, mint a hagyományos, kétirányú (fel-le, bal-jobb) mozgásra kényszerített karok.
ne foglalkozz ilyen súlypontos elmélkedéssel. amit amúgy Rock kartárs emlegetett. ennek teljesen mindegy. mere hullámzik a lemez. Joban fáj a szívemnek, ha hullámos. mert ugyanúgy pofánveri a tű felfüggesztését, mint bármilyen más rendszerű kar, de lejátszásban semmi baja. lehet jobban ki is mozogja, sőt, holtbiztos, mint egy normál kar.dixie-chicken írta: ↑2024.12.26., csüt. 20:37persze hogy nem kell bökdösnirevox írta: ↑2024.12.26., csüt. 19:41nem kell bökdösnidixie-chicken írta: ↑2024.12.26., csüt. 12:42remélem sikerült jól levadásznom a videót...izglamas lehet egy picit hullámos lemeznél![]()
youtu.be/1JvaCZRCMCw![]()
de nem is értem, ez aviideó mit mutat be. de itt is átjön a természetes hangja![]()
ez a kar ránézésre egy vicc (bár nekem valamiért, egyből megtetszett), ha már a lemezen van a tű, egész élvezetes. Rátenni kevésbé![]()
...de hiába van magasan a kitámasztási pontja,és alacsonyan az ellensúly,"ellenritmusban" van a mozgásuk a bökdösésnél,ami gyakorlatilag kb ugyanaz,mint a picit hullámos lemez..és sajnos,sok ilyen van akár régi,akár új kiadásoknál, ahol az lemezek elején van egy kis hullámzás,akár gyors egymás utáni buckák formájában,vagy nyújtotabb "hullázásban"...de emelem kalapom hogy ilyenekhez van türelmed
,nekem kiverte a biztositékot az a forditott horogra hasonlitó "fingerlift" már régen,vlahol külföldi fórumon láttam,Michell Gyro-ra szerelve/illesztve ,a többi az csak hab a tortán
![]()
abból a grahamből a komolyabb majd 20.000usd... a viv labot a tegnapi cikben ilyenekhez hasonlítgatták.Rock60 írta: ↑2024.12.26., csüt. 20:271. Igen, erre én is gondoltam.ELEX írta: ↑2024.12.26., csüt. 14:02
1. A légcsapágyas jobb megoldás száz másik problémával (pl. drámaian eltérő effektív tömeg vízszintes és függőleges irányban.
2. Az unipivot karoknak egyetlen előnyös tulajdonsága van, a minimális súrlódási erő.
Vért lehet izzadni az unipivot karok beállításával, ami sohasem lesz pontos, pláne nem stabil. Ha meg a lemez felülete nem tökéletesen sík, el lehet felejteni minden létező beállítást, mivel a kar önálló életre kel a lemez felszíne felett.
Vertikálisan sokkal kisebb tömeget érez a hangszedő, mint horizontálisan.
Föl-le lényegében csak a kis rövid kar súlya, míg oldalirányban az egész cső tehetetlensége jelentkezik.
Ez gyakorlatban milyen problémát okozhat ?
2. És a Graham Phantom B44 ?
Az egy gyönyörű és nagyon ügyesen kitalált unipiot, a billegés mágneses kiküszöbölésével.
Volt itt egy a Fórumon eladó, de szerencsére lezárták.
Nem kell tovább kuporgatnom rá.![]()

persze hogy nem kell bökdösnirevox írta: ↑2024.12.26., csüt. 19:41nem kell bökdösnidixie-chicken írta: ↑2024.12.26., csüt. 12:42remélem sikerült jól levadásznom a videót...izglamas lehet egy picit hullámos lemeznél![]()
youtu.be/1JvaCZRCMCw![]()
de nem is értem, ez aviideó mit mutat be. de itt is átjön a természetes hangja![]()
ez a kar ránézésre egy vicc (bár nekem valamiért, egyből megtetszett), ha már a lemezen van a tű, egész élvezetes. Rátenni kevésbé![]()
az RS Labnál könnyeben beállítható kart még soee láttam. PU beszerel, saruk felhúz (itt ugyelni kell a drótok helyzetére, hogy ne forgassák el a shellt, de kb fél perc csipesszel beforgatni, hogy terheletlenül, egyenesen álljon. Utána tűnyomás és karmagasság. a kar forgástengelyének távja a tányér tengelyétől adott távon van. csak oda kell tenni a sasszira. Ebben egy PU csere nekem kb félóra a készrehúzásig. ( kell hozzá kis rutin, de mindenhez)ELEX írta: ↑2024.12.26., csüt. 14:02Csak azt nem értem, miért vonzanak téged ezek a technikai torzszülöttek?
Kb. a létező összes kar típus összes műszakilag rossz tulajdonságát ötvözik egybe.
Egyik sem küszöböl ki semmit. Sem a szöghibákat, sem a skating erőt, semmit.
Ennek fejében viszont totálisan instabilak, beállíthatatlanok.
Az egyenes kar viszont a legrémisztőbb megoldás egy ponton elforduló karnál. Az csak tangenciális karok esetében működik.
A tökéletes műszaki dilettantizmus szörnyszülötte.
Ha valakinek becsípődése a skating erő és a követési szöghiba, akkor használjon tangenciális kart. Persze azzal meg újabb nyűgöket vesz a nyakába, főleg, ha elektronikus léptetésű, optokapukkal vezérelt (Goldmund T5). A légcsapágyas jobb megoldás száz másik problémával (pl. drámaian eltérő effektív tömeg vízszintes és függőleges irányban).
Az unipivot karoknak egyetlen előnyös tulajdonsága van, a minimális súrlódási erő.
Ezenkívül csak hátrányuk van. Tök mindegy, hogy ki gyártja őket. Clearaudio, VPI, Kuzma, RS Labs, Roksan, Project, VIV Lab... A gyártók csupán egy hangzatos dumával adják el a hozzá nem értőknek az olcsóbban előállítható, műszakilag hibás konstrukcióikat. A totális megvezetés (általam büntetendő) esete valamennyi.
Nyilvánvaló, hogy egy több csapágyas kar előállítási költsége megfelelő minőségben sokszorosa egy unipivot karénak. Viszont az legalább stabil. Egyszer beállítod, az minden körülmények között úgy marad. A súrlódási erőket minőség csapányakkal elhanyagolható szintre lehet csökkenteni, a szöghibából eredő torzításokat minimalizálni lehet (bőven 1% alatti torzítást okoznak még 9"-os kar esetében is a legrosszabb esetben - a különböző beállításokkal optimalizálni lehet, hogy a lemezen hol legyen a legkisebb torzítás (Loefgren, Baerwald, Stevenson..).
Vért lehet izzadni az unipivot karok beállításával, ami sohasem lesz pontos, pláne nem stabil. Ha meg a lemez felülete nem tökéletesen sík, el lehet felejteni minden létező beállítást, mivel a kar önálló életre kel a lemez felszíne felett.
1. Igen, erre én is gondoltam.ELEX írta: ↑2024.12.26., csüt. 14:02
1. A légcsapágyas jobb megoldás száz másik problémával (pl. drámaian eltérő effektív tömeg vízszintes és függőleges irányban.
2. Az unipivot karoknak egyetlen előnyös tulajdonsága van, a minimális súrlódási erő.
nem kell bökdösnidixie-chicken írta: ↑2024.12.26., csüt. 12:42remélem sikerült jól levadásznom a videót...izglamas lehet egy picit hullámos lemeznél![]()
youtu.be/1JvaCZRCMCw

Az unipivot karoknál rendkívül fontos, hogy a karkábel aszimmetrikus erőhatását ellensúlyozzák. Valóban nem szerencsés, ha a felhasználó kezében csak a kábelek csavarási erőhatásainak játéka marad.

Egyetértek, és az éles kritika érthető, de szerintem ezeket a karokat nem érdemes teljes mértékben elítélni – aki tudatosan választja, általában tisztában van az előnyökkel és a hátrányokkal.ELEX írta: ↑2024.12.26., csüt. 14:02Csak azt nem értem, miért vonzanak téged ezek a technikai torzszülöttek?
Kb. a létező összes kar típus összes műszakilag rossz tulajdonságát ötvözik egybe.
Egyik sem küszöböl ki semmit. Sem a szöghibákat, sem a skating erőt, semmit.
Ennek fejében viszont totálisan instabilak, beállíthatatlanok.
Az egyenes kar viszont a legrémisztőbb megoldás egy ponton elforduló karnál. Az csak tangenciális karok esetében működik.
A tökéletes műszaki dilettantizmus szörnyszülötte.
Ha valakinek becsípődése a skating erő és a követési szöghiba, akkor használjon tangenciális kart. Persze azzal meg újabb nyűgöket vesz a nyakába, főleg, ha elektronikus léptetésű, optokapukkal vezérelt (Goldmund T5). A légcsapágyas jobb megoldás száz másik problémával (pl. drámaian eltérő effektív tömeg vízszintes és függőleges irányban).
Az unipivot karoknak egyetlen előnyös tulajdonsága van, a minimális súrlódási erő.
Ezenkívül csak hátrányuk van. Tök mindegy, hogy ki gyártja őket. Clearaudio, VPI, Kuzma, RS Labs, Roksan, Project, VIV Lab... A gyártók csupán egy hangzatos dumával adják el a hozzá nem értőknek az olcsóbban előállítható, műszakilag hibás konstrukcióikat. A totális megvezetés (általam büntetendő) esete valamennyi.
Nyilvánvaló, hogy egy több csapágyas kar előállítási költsége megfelelő minőségben sokszorosa egy unipivot karénak. Viszont az legalább stabil. Egyszer beállítod, az minden körülmények között úgy marad. A súrlódási erőket minőség csapányakkal elhanyagolható szintre lehet csökkenteni, a szöghibából eredő torzításokat minimalizálni lehet (bőven 1% alatti torzítást okoznak még 9"-os kar esetében is a legrosszabb esetben - a különböző beállításokkal optimalizálni lehet, hogy a lemezen hol legyen a legkisebb torzítás (Loefgren, Baerwald, Stevenson..).

Csak azt nem értem, miért vonzanak téged ezek a technikai torzszülöttek?

Elvesztettem a fonalat, melyikről van szó

Ebben a kontextusban az egyenes kar nem azt jelenti, hogy nem S, hanem nincs követési szöge(ha ezt úgy hívják).supravox írta: ↑2024.12.25., szer. 10:13Nem mennék bele,hogy az egyenes vagy az S kar az üdvözítőbb megoldás.revox írta: ↑2024.12.25., szer. 08:33Ez érdekesebb. Itt van egy kis demonstráció, miben más az egyenes kar (ami, mint a végén elmondják, nem hadúzenet egyéb megoldások felé, csak egy másik út)Big írta: ↑2024.12.25., szer. 06:54![]()
https://youtu.be/Gy1sCtVQf2o?si=kM5x8toP-R1UWNqu
https://www.stereotimes.com/post/viv-la ... tonearm-2/
Ezt fogom megfejelni egy RS Lab Rotary A3 headshellel, amivel a minimális szöghiba is eltűnik.
Aki nem perfekt (én se), dobjon rá felíratot és az automata fordító (fogaskerék, magyarra) egész értelmesen lehozza.
youtu.be/Jzd0jNgf_q8
Valószínűleg mindkettőre születtek hatékony megvalósítások.
De az én szememnek az egyenes kar borzalmasan csúnya. Főleg egy ilyen pilincka cső, a tövében egy tanktorony.
Ettől még persze lehet jó és mutathat "csinosan" futóművön.
Unipivot?
Az ugye egy tűcsapágyas megoldás?
Vagyis billeg össze-vissza?
De lehet keverem a szezont a fazonnal![]()
Nyugodtan, engem nem zavar. Alapvetően azért néztem ki, mert ebből tudok csinálni egy másik "rs lab" uni pivot kart, aminek van karliftje és ezüsthuzalozású.
Nem mennék bele,hogy az egyenes vagy az S kar az üdvözítőbb megoldás.revox írta: ↑2024.12.25., szer. 08:33Ez érdekesebb. Itt van egy kis demonstráció, miben más az egyenes kar (ami, mint a végén elmondják, nem hadúzenet egyéb megoldások felé, csak egy másik út)Big írta: ↑2024.12.25., szer. 06:54![]()
https://youtu.be/Gy1sCtVQf2o?si=kM5x8toP-R1UWNqu
Ezt fogom megfejelni egy RS Lab Rotary A3 headshellel, amivel a minimális szöghiba is eltűnik.
Aki nem perfekt (én se), dobjon rá felíratot és az automata fordító (fogaskerék, magyarra) egész értelmesen lehozza.
youtu.be/Jzd0jNgf_q8

Mivel tulajdonodban van ilyen kar, megtartom a véleményemet.
Ezt még nem láttam... jó, hosszú
Ez érdekesebb. Itt van egy kis demonstráció, miben más az egyenes kar (ami, mint a végén elmondják, nem hadúzenet egyéb megoldások felé, csak egy másik út)Big írta: ↑2024.12.25., szer. 06:54https://youtu.be/Gy1sCtVQf2o?si=kM5x8toP-R1UWNquRock60 írta: ↑2024.12.25., szer. 06:41Nem vitatom, nyilván kitalálták, csak hangosan gondolkodok...revox írta: ↑2024.12.25., szer. 00:12
Biztos ki van találva, hogy jó. nem biztos, hogy szerencsés, ha rögzítik. ezek a pivot karok elég érzékenyek minden fiszfaszra, akár csavarok megszorítására. van egy Viv Lab/Rigid Float... minden jelenlévő csavar meghúzása módosítja a karrezonanciát. Még sose jutott eszembe, hogy oda kellene csavarozni.
Mikor előszőr megláttam, nekem az első gondolatom ez volt.![]()
![]()
Mi az a Viv Lab/Rigid Float ?

https://youtu.be/Gy1sCtVQf2o?si=kM5x8toP-R1UWNquRock60 írta: ↑2024.12.25., szer. 06:41Nem vitatom, nyilván kitalálták, csak hangosan gondolkodok...revox írta: ↑2024.12.25., szer. 00:12
Biztos ki van találva, hogy jó. nem biztos, hogy szerencsés, ha rögzítik. ezek a pivot karok elég érzékenyek minden fiszfaszra, akár csavarok megszorítására. van egy Viv Lab/Rigid Float... minden jelenlévő csavar meghúzása módosítja a karrezonanciát. Még sose jutott eszembe, hogy oda kellene csavarozni.
Mikor előszőr megláttam, nekem az első gondolatom ez volt.![]()
![]()
Mi az a Viv Lab/Rigid Float ?