Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Audiophile ösvény és tápszűrő kondícionáló

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1300

Re: Audiophile ösvény vs tápszűrő kondicionáló

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

cables írta:
2024.12.14., szomb. 12:13
----
Mielőtt mindenki rohanna a boltba árnyékolt huzalokért elmondnék valamit. Két baj is van azzal a fránya árnyékolással. Az egyik hogy fémes határfelületet szab az egyes huzalok elektromágneses erőterének, tehát beleavatkozik az energia áramlásba, ami semmiképp se jó dolog. A másik, amit itt alább leírtak, hogy az árnyékolást földre kötik. A lakásba érkező földvezetékre. Annak potenciálja pedig nem állandó, csak a jó nedves földbe levert elektróda potenciálja állandó a föld végtelen elektron felvevő és leadó képessége miatt. A lakásba véges ellenállású huzalokon vezetik a földelést az már nem állandó potenciált jelent. Ha ehhez kötik az árnyékolást az hatékonyan átadja a zajt az összes vezetéknek. Az igazi megoldás az, ha a lakásban egyszerű megoldással csökkentjük a föld zajosságát, az hallható javulást eredményez. Erről zoli73 tud mesélni.
A fémes határfelülete az összes benne futó drótra kifejti a hatását! Mint ahogy a kábelek drótjai egymásra is, sodorva is, fonva is.
Kíváncsi lennék milyen megoldás csökkenti a föld zajosságát....

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1507

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Töki írta:
2024.12.14., szomb. 16:25

Nekem van ilyen Gigawatt ösvényem 13,5m hosszban. Valamivel Jobb, mint a fali 3x2,5mm2 rézdrót, de azért nem ájulok tőle el. Dinamikusabb, folyékonyabb hangú, viszont a felsőbasszus tartományban szerintem kiemel, amitől picikét gombócosabb a hang. Nem zavaróan, inkább mondhatni kellemesen csinálja. Felbontásban egál.
Kösz, ritka, hogy valaki nem dícséri halálra a saját holmiját...
Ha hozzávesszük, hogy a falban futó MCU 2.5 mindent ellát, nem csak a hifit, az még inkább beárazza a Gigawattot.
A leírtad alapján, nem biztos, hogy jobb, mint Zoli narancssárga tűzoltó tömlője... :rolleyes:

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3667

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

zoli73 írta:
2024.12.14., szomb. 12:29

Viszont az itt taglalt Gigawatt kábel, nem úgy árnyékolt, ahogy Te gondolod. Ebben nincs árnyékoló harisnya, amit az induló oldalon a földhöz kellene kötni, hanem csak alu-polimer fólia, amit nem kell kötni sehová. Nem vagyok ebben jártas, de talán valamiféle árnyékolást így is ki tud fejteni, hogy nincs a földpotenciálhoz kötve.
A szabadon hagyott, lekötetlen árnyékolás is árnyékol azzal a negatív tulajdonsággal, hogy hatása gyengébb a földeléssel lekötöttnél. Pozitív hatás lehet akkor ha azt a bizonyos fő-földelési pont/földelő szonda, PE hálózatot "zajosnak" véljük, ami így nem kerül az árnyékoló felületre. Az alacsony feszültségű, de inkább referencia feszültséghez kötött árnyékoló csökkenti a vezető körüli az elektromos tér erősséget DC-től felfelé azáltal, hogy levezeti a töltéseket a végtelen töltés tároló föld felé. Az elektromos tér mágneses összetevőjére az árnyékolás földre kötése direktben nem hat. Annyiban mégis hat, hogy E-M tér elektromos összetevője csökkenése magával "húzza" a mágnese teret, de csak magasabb frekvencián. DC mágneses téret nem befolyásol.

Egy mindenki által ismert árnyékolási mód a Faraday-kalitka, ami leginkább a kívülről érkező elektromos térerő ellen véd, akkor is, ha az semmilyen vezető összefüggésben nincs a földdel. Levegőben repülőgépet érő villám a repülő belterében semmilyen kárt nem okoz. (burkolat felületén lévő eszközök sérülhetnek) A Faraday-kalitka hasonlóság áll a sokkal kisebb feszültség-energia szintekre? Igen. Minél zártabb, folytonosabb, résmentes a Faraday-kalitka, annál magasabb frekvenciáig hatásos. Persze van még néhány paraméter, ami összefügg a hatásosságával.

/A Faraday-kalitka úgy is működik/árnyékol, hogy a kalitkán belüli elektromos forrás E-M terét nem engedi (csillapítja) a kültér felé./

Töki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 636

Hozzászólás Szerző: Töki »

szigony írta:
2024.12.14., szomb. 13:13
A GigaWatt LC-Y EVO 3x4m2 kábellel milyen tapasztalatotok van? Azon gondolkodom, hogy melyik lenne jobb meg gondolkodik.gif oldás
-A meglévő 3x4mm2 ösvény végére egy Furutech FT-SDS-NCFR ehhez egy Acrolink PC 4030 Leggenda- Puritan PSM 136SE
-Vagy GigaWatt LC-Y EVO 3x4m2 végére egy Furutech IEC ami közvetlenül a Puritan PSM 136SE menne?
Puritán szűrőm már van az Acrolinket még nem vettem meg, de a készülékekhez is ezt szeretném kipróbálni.
Külön fázison 32A van a Hi-fi és a mozi részére egy GigaWatt G-16A.
Szia,
Nekem van ilyen Gigawatt ösvényem 13,5m hosszban. Valamivel Jobb, mint a fali 3x2,5mm2 rézdrót, de azért nem ájulok tőle el. Dinamikusabb, folyékonyabb hangú, viszont a felsőbasszus tartományban szerintem kiemel, amitől picikét gombócosabb a hang. Nem zavaróan, inkább mondhatni kellemesen csinálja. Felbontásban egál.
Nem javaslom, hogy ezzel tápláld közvetlen az elosztót. Annyira nem jó. Nálam úgy van, hogy bemegy egy alu dobozba és az abba szerelt Furutech konnektorba van bekötve. Abból egy WW Platinum tápkábel megy az elosztóba.
MZX Audio PDU-F07 hálózati szűrő
Taiko Extreme DIY PC Sabo AC/DC
Dangerous Music CONVERT-2
MZX PRE-NR1
MZX 3.5 way Active Speaker IRS-AmpPack
Cables Z & Z+ / WW Platinum

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3380

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Rock60 írta:
2024.12.14., szomb. 15:30
zoli73 írta:
2024.12.14., szomb. 12:39

Ha meg hármas fonatot készítünk belőle, a fonás akkora sokkot jelent a vezetőereknek, hogy akkor már közel örökkévalóság kell a bejáratásához.
Hát, 12 méter hosszon nem biztos, hogy bevállalnám a hármas fonást, anyagilag sem járható számomra, de :
Honnan veszed a fonással járó sokkot és hogy attól ennyire megnő a bejáratási idő ?
Erről hallottam már én is innen - onnan, csak nem tudom, hogy nem szájhagyomány útján terjedő urban legend - e ? gondolkodik.gif
Például onnan, hogy a legtöbb kábelgyártó(audio célú) fennen hírdeti, hogy a kábeli stresszmentesítettek, ill. az is köztudott, hogy egy rézdrótot minél többet hajlítgatsz, az annál jobban bekeményedik.
Ez a szerkezetébe jelentős stresszt visz, ami megsokszorozhatja a bejáratási idejét.
Nem véletlen, hogy azok a gyártók(pl. LessLoss, Kimber, stb.) akik alkalmazzák a kábeleiknél a fonási technikákat, azok ezt nem tömör, egyeres vezetőkkel teszik, hanem sodrott, litze, és egyéb flexibilis kábelekkel. Ezek biztosan jobban tolerálják a fonást, kevesebb stresszt vesznek magukba.
Jóideig foglalkoztam hálózati kábelek barkácsolásával, és mindig azt tapasztaltam, hogy a sodrott kábelből font tápkábel, hamarabb bejáródik, "megnyugszik", mint a tömör, egyeresből font. A Neotech UP-OCC drótjaira ez hatványozottan is igaz, a teflon szigetelésűekre kiváltképpen.
Igaz lehet erre "Süti" elmélete, hogy ez azért van, mert a teflont magasabb hőmérsékleten viszik fel a vezető érre, mint pl. a PVC-t, és ettől a réz bekeményedik, "beedződik", és ettől extrán stresszessé válik.
Aztán ha ezt még meg is fonjuk, akkor nagy türelem kell a bejáratásukhoz. Csináltam hálózati kábeleket PVC, és teflon szigetelésű Neotech drótokból is, és messze ezeknek volt a leghosszabb a bejáratási ideje.
Ha rá is szánnám a pénzt, hogy a tűzálló kábelt kicseréljem valami minőségibb vezetékre az ösvényben, a Neotech akkor sem jöhetne szóba. 10+ métert megfonogatni eszemben sincs, akkor inkább valami ilyesmi, mit ez a Gigawatt, amit Kaef2 hozott fel.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2395

Hozzászólás Szerző: cables »

Rock60 írta:
2024.12.14., szomb. 15:34
cables írta:
2024.12.14., szomb. 13:05

A Gyuri által alább kérdezett csupasz vezetőt szokták földre kötni, az adja át a fóliának a földet

Kösz a választ !
Mi van a földre le nem kötött árnyékolással ?
Az hogy fejti ki a hatását ? Árnyékol/nem árnyékol, előny/hátrány...
Nyilván a fóliára is érvényes az, hogy fémes határfelületként beavatkozik a huzalokon haladó energia áramlásba és az bizonyára nem előnyös. De ezek a zaj, meg elektromágneses tér témák olyan összetett dolgok, hogy a tesztelés döntheti el, hogy egy adott rendszer esetén hasznos vagy káros ez fólia.

Még annyit istván01 posztjára visszautalva, hogy én azt sohasem mondtam, hogy az árnyékolás minden esetben káros. Van ahol kell. Pl. USB kábeleknél a tápvezetékeket feltétlenül kell árnyékolni, a két jelvezetéket viszont 1 m alatti hosszak esetén nem érdemes. Nyitottabb a hangzás árnyékolás nélkül.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

cables írta:
2024.12.14., szomb. 13:05

A Gyuri által alább kérdezett csupasz vezetőt szokták földre kötni, az adja át a fóliának a földet
Kösz a választ !
Mi van a földre le nem kötött árnyékolással ?
Az hogy fejti ki a hatását ? Árnyékol/nem árnyékol, előny/hátrány...

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

zoli73 írta:
2024.12.14., szomb. 12:39

Ha meg hármas fonatot készítünk belőle, a fonás akkora sokkot jelent a vezetőereknek, hogy akkor már közel örökkévalóság kell a bejáratásához.
Hát, 12 méter hosszon nem biztos, hogy bevállalnám a hármas fonást, anyagilag sem járható számomra, de :
Honnan veszed a fonással járó sokkot és hogy attól ennyire megnő a bejáratási idő ?
Erről hallottam már én is innen - onnan, csak nem tudom, hogy nem szájhagyomány útján terjedő urban legend - e ? gondolkodik.gif

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4233

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

szigony írta:
2024.12.14., szomb. 13:13
A GigaWatt LC-Y EVO 3x4m2 kábellel milyen tapasztalatotok van? Azon gondolkodom, hogy melyik lenne jobb meg gondolkodik.gif oldás
-A meglévő 3x4mm2 ösvény végére egy Furutech FT-SDS-NCFR ehhez egy Acrolink PC 4030 Leggenda- Puritan PSM 136SE
-Vagy GigaWatt LC-Y EVO 3x4m2 végére egy Furutech IEC ami közvetlenül a Puritan PSM 136SE menne?
Puritán szűrőm már van az Acrolinket még nem vettem meg, de a készülékekhez is ezt szeretném kipróbálni.
Nálam sokáig Puritan szűrővel ment minden a Gigawatt ösvényről, egy Gigawatt aljzaton keresztül és vagy a Puritan saját tápkábelét vagy Siltech Classic Legend 880P tápkábel 20A-es verzióját használva. Maximálisan elégedett voltam vele.

szigony
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1416

Hozzászólás Szerző: szigony »

Zene:
Harbeth M30.2 40th - QUAD QMP - QUAD Artera Play - Cambridge Audio 851N - Puritan PSM 1512 - MZX LPS - Cisco Meraki - Quadraspire - Final Lab Daruma
Mozi:
Arendal 1723- Datasat LS 10- Simaudio Moon Aurora - Zidoo UHD 2000 - Oppo BDP- 103EU - Apple TV - Epson 7400

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

zoli73 írta:
2024.12.14., szomb. 12:29

Viszont az itt taglalt Gigawatt kábel, nem úgy árnyékolt, ahogy Te gondolod. Ebben nincs árnyékoló harisnya, amit az induló oldalon a földhöz kellene kötni, hanem csak alu-polimer fólia, amit nem kell kötni sehová. Nem vagyok ebben jártas, de talán valamiféle árnyékolást így is ki tud fejteni, hogy nincs a földpotenciálhoz kötve.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.12.14., szomb. 11:53
Ja, megtaláltam én is.
Ez még mindig fele sincs a SOCP 12 árának.

A vékonyabb - 2 mm2 - verzió az több eres sodrott...
Igen, az SOCP-12-ből már nem lenne egy olcsó megoldás az ösvény, nem beszélve arról, hogy tapasztalataim szerint ezek a Neotech "drótok", kifejezetten hosszú bejáratási időt igényelnek.
Ha meg hármas fonatot készítünk belőle, a fonás akkora sokkot jelent a vezetőereknek, hogy akkor már közel örökkévalóság kell a bejáratásához. Ennek felgyorsításához javallott rákötni egy hegesztőgépet, vagy elektromos kemencét. :D
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:
2024.12.14., szomb. 12:13
----
Mielőtt mindenki rohanna a boltba árnyékolt huzalokért elmondnék valamit. Két baj is van azzal a fránya árnyékolással. Az egyik hogy fémes határfelületet szab az egyes huzalok elektromágneses erőterének, tehát beleavatkozik az energia áramlásba, ami semmiképp se jó dolog. A másik, amit itt alább leírtak, hogy az árnyékolást földre kötik. A lakásba érkező földvezetékre. Annak potenciálja pedig nem állandó, csak a jó nedves földbe levert elektróda potenciálja állandó a föld végtelen elektron felvevő és leadó képessége miatt. A lakásba véges ellenállású huzalokon vezetik a földelést az már nem állandó potenciált jelent. Ha ehhez kötik az árnyékolást az hatékonyan átadja a zajt az összes vezetéknek. Az igazi megoldás az, ha a lakásban egyszerű megoldással csökkentjük a föld zajosságát, az hallható javulást eredményez. Erről zoli73 tud mesélni.
Igen, tudnék mesélni, de azt ne keverjük ide, mert nem kábelezés.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.12.14., szomb. 11:53
Ja, megtaláltam én is.

Ebből a Gigawatt 4mm2-esből van 2 db 3m-es szerelve, ha valakit érdekel oda tudom adni kipróbálni.
Aktív hangfalakat szoktam velük táplálni, ha hosszabb tápkábel kell.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

----

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Ja, megtaláltam én is.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.12.14., szomb. 11:35
Kaef2 írta :

Nálam (a témánál maradva) a lakótelepi irodában a hifihez a lengyel Gigawatt 3x4mm2-es nagy tisztaságú tömör réz árnyékolt kábele vált be, a szinti elosztótól a lakás elosztóig használva.
--------------------------------------------

Van ennek a márkának kisebb keresztmetszetű változata ?
Próbáltad esetleg ?
Én vettem a fáradtságot, és rákerestem, csak ezt az egy típust kínálják.
Talán itt a legolcsóbb.: https://www.avland.hu/webshop/products/ ... abel/17489
Ennyiért már valamit mutatnia kell, bár ha valaki komolyan gondolja, akkor ennél alább nem nagyon szabad adni.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Nem sértő... :ohnoohnoohno:

Mire való a negyedik szigeteletlen szál ?

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.12.14., szomb. 11:35
Karf2 írta :

Nálam (a témánál maradva) a lakótelepi irodában a hifihez a lengyel Gigawatt 3x4mm2-es nagy tisztaságú tömör réz árnyékolt kábele vált be, a szinti elosztótól a lakás elosztóig használva.
Próbáltad esetleg ?
Nem próbáltam és nem tudom van-e, de ők is biztosan veszik valakitől, ha valaki járatos ezekben a szerelvényekben, lehet meg tudná találni kitől is veszik, kizárható, hogy saját drótgyáruk legyen.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.12.14., szomb. 11:26
Az idézés elcsúszott valamiért...
Van ilyen, ha az ember mobilról ír. Ha ez sértő így (mea culpa), akkor kérem a modikat igazítsák meg az idézési szintet.

Ettől még a lényege ugyanaz maradt, hiszen áltálános értelemben ez bármely rendszerre és komponens cserére vonatkozik.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Kaef2 írta :

Próbáltad esetleg ?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2024.12.14., szomb. 11:36-kor.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Az idézés elcsúszott valamiért...

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.12.14., szomb. 09:08
Amatőr61 írta:
2024.12.14., szomb. 01:14

A sterilség érzése egyfajta információ vesztésnek is felfogható, nem ?
Nem mondanám ezt. Lehetne ezt is mondani, de ettől valószínűleg bonyolultabb a helyzet, mivel mindig egy rendszert hallunk és nem egy komponenst.

Úgy érdemes erre gondolni, hogy (esetleg) az új kábellel megbontottuk a rendszer eddigi egyensúlyát és a rendszer másképpen reagál erre. Sokszor még azt sem egyszerű megmondani, hogy a kábel cserével a kábel csere közvetlen hatását halljuk-e, avagy a rendszer egy más komponensén keresztül annak működését megváltoztatva közvetett hatását észlelünk.

Vagyis lehetséges, hogy a korábbi kábelezés hatására egy (több ?) komponens termelt valami olyan torzítást, ami beépülve a rendszer hangjába, annak részévé vált, most a kábel csere után viszont már nem termelődik ez a torzítás.
Így "sterilebb"-nek érezzük a rendszer hangját. Miközben lehet, hogy ez most a kisebb torzítású állapot.

Kép

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Amatőr61 írta:
2024.12.14., szomb. 01:14

- MCU falon kívül, csatornában, de (fúrógéppel) sodorva /tömör rézvezeték/
- tűzálló kábel, árnyékolás a kismegszakítónál bekötve a földelésre /árnyékolt tömör rézvezeték/
- ugyanaz a tűzálló, mint fentebb, de az árnyékolás sehová volt bekötve

Továbbá az ösvényt alkotó vezetékek vastagsága (átmérője) és száma is befolyásolja a végső eredményt.

...Nos, azt kell mondjam, hogy az árnyékolt kábelű ösvények tisztább hangzást biztosítottak, igaz, sokszor jelen volt egyfajta sterilség is, ami nem mindegyik rendszernek válik az előnyére...

Ha a tűzálló 3x egyeres kábel egyik végén sincsen bekötve az árnyék, attól még fejt ki árnyékoló hatást ?
Ennek, vagy a bekötött árnyékos változatnak a hangját össze tudtad vetni a fúrógépes MCU - val ?

MCU és egyéb merev kábeleknél melyik keresztmetszetet tartod jó kompromisszumnak ?
Próbáltál-e fele keresztmetszetűt duplán vezetve ?

A sterilség érzése egyfajta információ vesztésnek is felfogható, nem ?

Ennyi... :smile53: :D

Amatőr61
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 121

Hozzászólás Szerző: Amatőr61 »

Lemaradt: Viszont érdekes módon az ösvény végén lévő elosztóból a készülékekhez menő 1,5-2 méteres tápkábeleknél már nem hallom az árnyékolt kábel előnyét...valamelyik egész jó, valamelyik meg nem.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”