Rock60 írta: ↑2024.12.14., szomb. 15:30
zoli73 írta: ↑2024.12.14., szomb. 12:39
Ha meg hármas fonatot készítünk belőle, a fonás akkora sokkot jelent a vezetőereknek, hogy akkor már közel örökkévalóság kell a bejáratásához.
Hát, 12 méter hosszon nem biztos, hogy bevállalnám a hármas fonást, anyagilag sem járható számomra, de :
Honnan veszed a fonással járó sokkot és hogy attól ennyire megnő a bejáratási idő ?
Erről hallottam már én is innen - onnan, csak nem tudom, hogy nem szájhagyomány útján terjedő urban legend - e ?
Például onnan, hogy a legtöbb kábelgyártó(audio célú) fennen hírdeti, hogy a kábeli stresszmentesítettek, ill. az is köztudott, hogy egy rézdrótot minél többet hajlítgatsz, az annál jobban bekeményedik.
Ez a szerkezetébe jelentős stresszt visz, ami megsokszorozhatja a bejáratási idejét.
Nem véletlen, hogy azok a gyártók(pl. LessLoss, Kimber, stb.) akik alkalmazzák a kábeleiknél a fonási technikákat, azok ezt nem tömör, egyeres vezetőkkel teszik, hanem sodrott, litze, és egyéb flexibilis kábelekkel. Ezek biztosan jobban tolerálják a fonást, kevesebb stresszt vesznek magukba.
Jóideig foglalkoztam hálózati kábelek barkácsolásával, és mindig azt tapasztaltam, hogy a sodrott kábelből font tápkábel, hamarabb bejáródik, "megnyugszik", mint a tömör, egyeresből font. A Neotech UP-OCC drótjaira ez hatványozottan is igaz, a teflon szigetelésűekre kiváltképpen.
Igaz lehet erre "Süti" elmélete, hogy ez azért van, mert a teflont magasabb hőmérsékleten viszik fel a vezető érre, mint pl. a PVC-t, és ettől a réz bekeményedik, "beedződik", és ettől extrán stresszessé válik.
Aztán ha ezt még meg is fonjuk, akkor nagy türelem kell a bejáratásukhoz. Csináltam hálózati kábeleket PVC, és teflon szigetelésű Neotech drótokból is, és messze ezeknek volt a leghosszabb a bejáratási ideje.
Ha rá is szánnám a pénzt, hogy a tűzálló kábelt kicseréljem valami minőségibb vezetékre az ösvényben, a Neotech akkor sem jöhetne szóba. 10+ métert megfonogatni eszemben sincs, akkor inkább valami ilyesmi, mit ez a Gigawatt, amit Kaef2 hozott fel.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech