Ez így pontatlan. Az 50A a 10*38mm bizti tartó (szakaszoló) névleges max áram képessége. Valójában régebben inkább csak 32A volt ez az érték, de elkezdék emelni, és ma már lehet 50A-es olvadót is venni bele, de én nagyon nem ajánlom.gomolalaci írta: ↑2024.09.18., szer. 20:38Biztosan 50 amperos az a szakaszolókapcsoló-biztosító?Amatőr61 írta: ↑2024.09.17., kedd 01:55Köszönöm, de nekem már évek óta van az ösvényem elején egyfázisú, 50 Amperes Tracon HBA-1P-50 szakaszolókapcsoló-biztosító, a belevaló gG típusú, 16Amperes, 14 x 51 mm-es hengeres biztosítóval.
Megjegyzés: Kicsivel tovább javult általa a hangzás a kisebb, egyfázisú, 32 Amperes Tracon HBA-1P-32 szakaszoló-biztosítóhoz /gG típusú 16A-s 10 x 38 mm-es hengeres biztosítóval/ képest.
Ismereteim szerint hazánkban a lakossági áram egy fázisa legfeljebb 32A lehet.
Lakossági csatlakozói alapdíj 32A-ig ingyenes, felette A-ként kell egyszeri kb 4ezer Ft-ot (ez is változik, de rendelet is van hozzá). De szó nincs arról hogy nincs költség pl 20A-ről növelni 32A-re. Registrált villanyszerelővel norma és áramszolgáltató előírás szerint tervezni, kiépíteni, majd jelenteni áramszolgáltanak. Kijön egy emberük, kiszállási díj, ellenőrzési dij, jegyzőkönyv... szóval csörög a kassza. Sajnos manapság az áram bővítéshez, családi házas fogyasztónál előrják a szabványos mérőhely/szekrény telepítést telekhatárra, földkábelekkel. Az igaz, ha fogyasztó hely eddig csak egyfázist kapott, és 32A fölé kéri az áramot, akkor már 3fázison fogják elosztani. Igen, én is úgy tudom, privát fogyasztó max 3x80A-t kaphat.