Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Sütés-főzés
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Értékelés: 9053
Re: Sütés-főzés
Én úgy gondolom, az alkohol fogyasztás is a gasztronómia része. Nem véletlen, hogy oly népszerűek a sajt-borkóstolók. Különleges párosításokkal kimagasló gasztronómiai élményekre tettem szert több alkalommal is. Tavaly volt szerencsém Mauritiusra utazni, ahol kiváló rumokat kóstolhattam, Belgiumban fantasztikus söröket stb. Az alkohol fogyasztásnak is van kulturált formája. Ráadásul rengeteg étel elkészítésekor használnak alkoholt, olykor a fogyasztó nincs is ennek tudatában.
Számomra az absztinencia épp annyira félelmetes, mint az alkoholizmus.
Számomra az absztinencia épp annyira félelmetes, mint az alkoholizmus.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Sőt, munka végeztével is ment az egész gk.vez.brigád a kocsmába. Minden nap.
- -CB-
- Beköltözött
- Értékelés: 1225
Ez 40 éve is így ment a fosőrök között.Vasti írta: ↑2024.09.09., hétf. 09:53Elnézést, hogy offolok, de talán elfér.
Én totál ledöbbentem, hogy mit művelnek felnőtt emberek!
OK, sulis korunkban (90-es évek) mi is piáltunk, rockerek voltunk, meg minden ;-) De aztán ahogy "felnőttem", eszembe sem jutott többé. Évente megiszok pár radlert fűnyírás közben (mondjuk 4 fél literes per év) , van otthon mindig valami kis érdekesebb pia (Tátratea pl.) , hogy ha évente 1x-2x olyan ember jön, aki elvárja a piát ;-) legyen mivel koccintani. De pl. most jöttünk meg az egy hetes nyaralásból: nulla alkohollal megoldottuk ;-)
Itthon a család annyira nem ivott soha, hogy nem is szokott itthon lenni kb. semmi szódavízen kívül, a fater még az esetleges vendégekre sem gondolt: igyanak otthon, azt mondta ;-)
A mindenféle munkahelyeimen a kollégáim is totál piamentesek voltak.
Viszont: buszsofőr lettem 2 éve, ősszel kezdtem, és elmentem az első karácsonyi bulinkra. Ami ott folyt... Hát az hihetetlen! Hivatásos sofőrök, és mintha versenyt ittak volna, hogy ki a keményebb legény, ki bír többet vedelni? Tömény, sör, tömény, sör, igyál még, ménemiszó, mi van, nem bírod, basszus... Embertelen mennyiséget megittak, mondhatom, hogy szinte kivétel nélkül alaposan lealacsonyodtak, jöttek a kínos szituációk, hááát... Nem vagyok antiszociális, de azóta egy céges rendezvényre sem mentem el, pedig vannak rendszeresen. De a versenyvedelésre nem igazán vagyok kíváncsi, és a legtöbb kollégával kb. 1 órával a buli kezdete után már egy értelmes szót sem lehet váltani.
Sőt, munka végeztével is ment az egész gk.vez.brigád a kocsmába. Minden nap.
- Vasti
- Fórumlakó
- Értékelés: 337
Elnézést, hogy offolok, de talán elfér.
Én totál ledöbbentem, hogy mit művelnek felnőtt emberek!
OK, sulis korunkban (90-es évek) mi is piáltunk, rockerek voltunk, meg minden ;-) De aztán ahogy "felnőttem", eszembe sem jutott többé. Évente megiszok pár radlert fűnyírás közben (mondjuk 4 fél literes per év) , van otthon mindig valami kis érdekesebb pia (Tátratea pl.) , hogy ha évente 1x-2x olyan ember jön, aki elvárja a piát ;-) legyen mivel koccintani. De pl. most jöttünk meg az egy hetes nyaralásból: nulla alkohollal megoldottuk ;-)
Itthon a család annyira nem ivott soha, hogy nem is szokott itthon lenni kb. semmi szódavízen kívül, a fater még az esetleges vendégekre sem gondolt: igyanak otthon, azt mondta ;-)
A mindenféle munkahelyeimen a kollégáim is totál piamentesek voltak.
Viszont: buszsofőr lettem 2 éve, ősszel kezdtem, és elmentem az első karácsonyi bulinkra. Ami ott folyt... Hát az hihetetlen! Hivatásos sofőrök, és mintha versenyt ittak volna, hogy ki a keményebb legény, ki bír többet vedelni? Tömény, sör, tömény, sör, igyál még, ménemiszó, mi van, nem bírod, basszus... Embertelen mennyiséget megittak, mondhatom, hogy szinte kivétel nélkül alaposan lealacsonyodtak, jöttek a kínos szituációk, hááát... Nem vagyok antiszociális, de azóta egy céges rendezvényre sem mentem el, pedig vannak rendszeresen. De a versenyvedelésre nem igazán vagyok kíváncsi, és a legtöbb kollégával kb. 1 órával a buli kezdete után már egy értelmes szót sem lehet váltani.
Jah, 1 millió alkoholista van az országunkban. Bárhová nézek tolják, önigazolnak, tagadnak.
Hajrá.
Hajrá.

Szerintem!
- -CB-
- Beköltözött
- Értékelés: 1225
Lecsót főztem èn is. Padlizsánnal, Kolbász-tofu betéttel.Tofu külön pirítva, csak tálaláskor kerül bele.
Szóval ez talán a legfontosabb téma.
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Értékelés: 3424
Ivás nélkül kb. 4-5 napon belül szomjan hal az ember.
Szóval ez talán a legfontosabb téma.

Csak a Marantz! :-D
- Elmo
- Törzsvendég
- Értékelés: 290
Háromféle tömény is kell a gulyásba? Nem is tudtam. :)
- Tctronic
- Beköltözött
- Értékelés: 2736
Gulyásleves. Szomszéd a kerítés túloldalán lecsót készít bogracsban. A helyzet fokozódik....

"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2798
...további fotók:
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
- tunerman
- V.I.P.
....az üst tartalma:
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
- tunerman
- V.I.P.
....és a izletes finomságok előkészületben 

- tunerman
- V.I.P.
Ma 15 órakor rajtolt el a tatabányai lecsófesztivál, amit a kertvárosi Bányász Művelődési Háznál tartottak sok-sok érdeklődővel/kóstólóra váróval
A programokkal és szinpadi fellépőkkel kibővített amatőr versenyen 32! csapat indult, a legváltozatosabb ötletekkel alaposan felkészülve, a szabadtűzön és azt üstben rotyogó ételcsodával.
Csak néhány ötlet
- vegán lecsó cukkinivel
- virslis lecsó
- füstölt kolbászos
- füstölt szalonnás
- szalonnabörkés lecsó
- házikolbászos
- "macsó lecsó" csípős paprikával
Részemről egy adagot a helyszínen betermeltem, kettőt pedig elhoztam
TJ.

A programokkal és szinpadi fellépőkkel kibővített amatőr versenyen 32! csapat indult, a legváltozatosabb ötletekkel alaposan felkészülve, a szabadtűzön és azt üstben rotyogó ételcsodával.
Csak néhány ötlet
- vegán lecsó cukkinivel
- virslis lecsó
- füstölt kolbászos
- füstölt szalonnás
- szalonnabörkés lecsó
- házikolbászos
- "macsó lecsó" csípős paprikával
Részemről egy adagot a helyszínen betermeltem, kettőt pedig elhoztam

TJ.
- tunerman
- V.I.P.
Vértesszőlősön ma a falunapot tartják, reggeltől 12 csapattal főzőversenyt rendeztek. Minden csapat kapott 6kg marhahúst (lábszárat), amiből lehetett alkotni - a Vértesszőlősi SE csapata egy pincepörkölt költeménnyel nevezett be.
Több mint 5 óra volt mire a gasztronómai remekmű elkészült (én kevergettem az üst tartalmát), végül holtversenyben az első helyen végeztünk.
TJ.
Több mint 5 óra volt mire a gasztronómai remekmű elkészült (én kevergettem az üst tartalmát), végül holtversenyben az első helyen végeztünk.

TJ.
- Vasti
- Fórumlakó
Még sohasem próbáltam... Tudok a tojásos lecsó létezéséről ;-) , de nekem a lecsó az lecsó rizzsel, vagy tarhonyával. Lehetőlegófajta lecsókolbásszal, de olyat nem sok helyen lehet kapni (Ausztriában élünk, ott meg még nem is láttam)
A legjobb rizzsel, de eleve összekever, és egy kicsit keményebb rizzsel és levesebb lecsóval készítve, és pihentetve (ez a mániám ;-) , hogy a rizs szívjon magába lecsót is.
A múlt héten volt lecsó, de most itthon vagyunk anyunál, kapunk igazi paprikát és paradicsomot: a héten megint lecsót kell főzni, úgy látom :-)
- Vasti
- Fórumlakó
...én is kb. így csinálom a lecsót :-) Mondjuk fahéj és oregánó nélkül, viszont a majoránna és a lestyán nagyon kell bele ;-)
Pöri: én zalai vagyok, ráadásul kis falusi ;-) , és felénk is van, aki lecsósan csinál szinte mindent, mert attól magyaros, és van, aki egyáltalán nem. Anyura nem jellemző pl., pedig elég jól főz, pacalpörköltet pl. szerintem senki olyat nem főz megközelítőleg sem :-)
De nem vitás: az íz az ízlés kérdése, mindenki főzzön úgy, ahogy neki ízlik :-)
Ettem már nem egy helyen "idegenben" mások által dicsért háziasszony főztjéből úgy, hogy csak az illendőség kedvéért gyűrtem le remegő szájszéllel pár falatot, annyira távol állt tőlem az az ízvilág, hogy huh. De ha a családnak stb. ízlik, akkor főzzenek úgy!
Mondjuk a lecsó túlfűszerezésén kívül ;-) általában pont az egyszerű dolgokat szeretem, nekem a kedvenc grillezett cuccom pl. egy szelet szép tarja, csak sózva, fel a rácsra a faszén fölé, és ennyi. A pácolt húsok grillezve totál nem az én világom...
Tojás....?Lemmy9.1 írta: ↑2024.08.22., csüt. 21:14Vasti:
Én is utálom a sok paprikás-paradicsomos pörit. Nem tudom ez mely tájegység jellegzetessége.![]()
Két külön kaja, minek telebaxni a pörit ezekkel. Az alábbi borjúpöri alap is távol áll az ízlésünktől.
De ahány ház, annyi szokács.
Az én lecsóm mondjuk speckó, garantált az alvászavar.
Szalonna kisütve, kolbász lepirítva(majd kivéve) , hagyma, fokhagyma, pirospaprika fele, apróra vágott (!) hámozott paradicsom, apróra vágott paprika (2x annyi mint a para), só, atomnyi fahéj (!), őrölt kömény, majoranna, pici oregánó, (!). Mikor majdnem kész, a pirospaprika másik fele. A vége elött virsli, debreceni.
Jó sűrű szaftú a miénk, nem híg lecsóleves.
Csak én csinálhatom.![]()

AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.
Én tennék abba lecsóba koriandert és tárkonyt is! All in!
- Vinkler
- Adminisztrátor
Nem kell érteni, csináld úgy, ahogy akarod.Lemmy9.1 írta: ↑2024.08.22., csüt. 21:14Vasti:
Én is utálom a sok paprikás-paradicsomos pörit. Nem tudom ez mely tájegység jellegzetessége.![]()
Két külön kaja, minek telebaxni a pörit ezekkel. Az alábbi borjúpöri alap is távol áll az ízlésünktől.
Szalonna kisütve, kolbász lepirítva(majd kivéve) , hagyma, fokhagyma, pirospaprika fele, apróra vágott (!) hámozott paradicsom, apróra vágott paprika (2x annyi mint a para), só, atomnyi fahéj (!), őrölt kömény, majoranna, pici oregánó, (!). Mikor majdnem kész, a pirospaprika másik fele. A vége elött virsli, debreceni.
Csak én csinálhatom.![]()
Én tennék abba lecsóba koriandert és tárkonyt is! All in!

Vasti:
Én is utálom a sok paprikás-paradicsomos pörit. Nem tudom ez mely tájegység jellegzetessége.
Csak én csinálhatom.
Én is utálom a sok paprikás-paradicsomos pörit. Nem tudom ez mely tájegység jellegzetessége.

Csak én csinálhatom.

Szerintem!
- Vinkler
- Adminisztrátor
Lehet majd szervezünk egy ilyen AVXFórum találkozót.