Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Solid State Triode MC RIAA

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2911
Kapcsolat:

Re: Solid State Triode MC RIAA

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Másod és harmadrendű torzítás 0,5mV bemenőjel esetén:
BCC5E289-2A6D-4426-A0CA-D75C97693E14.jpeg
BCC5E289-2A6D-4426-A0CA-D75C97693E14.jpeg (3.3 MiB) Megtekintve 3373 alkalommal
48540994-3D70-4237-869A-4F8D9205D01E.jpeg
48540994-3D70-4237-869A-4F8D9205D01E.jpeg (3.34 MiB) Megtekintve 3373 alkalommal
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Továbbmenve a kijelölt vonalon, azt találtam ki, hogy hatékonyabb, zajmentesebb lesz a phono előerősítő, ha ketté bontom a RIAA hálózatot, és először csak a magasvágó részt építem be. Így a második erősítőfokozat még a teljes, de a magastartományban korrigált jelet erősítheti, ami sokkal nagyobb bemenőjel neki, így a második fokozat jel/zaj viszonya jobban alakulhat majd. Pár dolgot még módosítottam menet közben, a kép után leírom:
D8996A3B-B908-48A8-A451-0831DAE3E949.jpeg
D8996A3B-B908-48A8-A451-0831DAE3E949.jpeg (4.19 MiB) Megtekintve 3485 alkalommal
Végülis áttértem JFET használatára az első fokozatban, mert ezek sokkal zajtalanabbak. A 2SK389 egy közös tokban lévő dual fet, aminek az az előnye is megvan, hogy egymáshoz képest eléggé azonos paraméterekkel rendelkeznek, másrészrről ez alapvetően egy nagyon alacsony zajú fet. A negatívum, hogy így szükség van negatív tápfeszültségre a gate biaszhoz, de ettől nem riadok vissza. Kísérleti jelleggel egy 4,5V-os laposelem látja el ezt a nemes feladatot.

A pont megfelel az áramgenerátor kimenetének, ami táplálja az erősítőfokozatot, az sima ügy.
Viszont a B pont egy érdekes csomópont. A felső fet, azaz az áramgenerátor aktív eleme a source körben lévő ellenálláson eső feszültséget igyekszik mindig szinten tartani, így lesz belőle áramgenerátor. Akkor is igaz ez, ha a fet source-áról elkezdünk áramot elszívni, mert akkor azt ő kipótolja. Ennél fogva a source tulajdonképpen feszültséggenerátoros viselkedést mutat. Ha pedig feszültséggenerátor, akkor terhelhető. Így aztán innen egyből meg lehet hajtani a RIAA hálózat ide eső részét.
Sőt.. lehet innen vinni a visszacsatolást az erősítőelem gate pontjára, így méginkább, mégerősebb, még alacsonyabb torzítású feszültséggenerátorrá válik.

Így a rajzon látható áramkör

290x -es erősítést produkál, ami 49.24dB.
0.5mV-ból 145mV-ot produkál.

Ha nincs betéve Cx, azaz a RIAA korrekció magaskorrekciós tagja, akkor

A sávszélesség:
4Hz…200kHz(-1dB), 4Hz…310kHz(-3dB)

A torzítás másod és harmadrendű harmonikusa:
0.5mV bemenőjelnél - 0.010%, 0.005%
5mV bemenőjelnél - 0.130%, 0.117%
7,07mV bemenőjelnél - 0.15%, 0.25%

A további harmonikusok hibahatáron túli értékűek.

A képen látható teljes kapcsolás jelzaj viszonya egy nagyon béna, félig lyukas dobozban:
0.5mV bemenőjelnél: 66.5dB
5mV bemenőjelnél: 86.6dB

Ezeket az értékeket Rohde Schwarz UPA3 Audio Analyzerrel mértem, teszek be fotókat a mérésekről.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Szóval a RIAA hálózatról azt tudom elmondani, hogy szerettem volna, ha olyan ellenállásokból és kondenzátorokból lehet felépíteni, amiből a jobb hangú típusok is beszerezhetőek, mert gyakorta használt értékeik vannak. A Kondo M7 előerősítőben alkalmazott hálózat ilyen. A két fő elem, a kondenzátorok 1nF és 10nF értékűek, ilyeneket minden gyártó készít. Ellenállások tekintetében is könnyű a beszerzés, legyen szó bármilyen gyártmányról.
Beteszek egy neten talált rajzot róla:
FD3DA239-DD7C-4D27-9393-137E96CB0574.png
FD3DA239-DD7C-4D27-9393-137E96CB0574.png (224.51 KiB) Megtekintve 3760 alkalommal
Persze az én kapcsolásom kimeneti impedanciája jóval alacsonyabb, mint a csöves Kondo M7 elején lévő kaszkód kimenete, emiatt a kezdő 300k-t biztosan módosítani kell 330-360k-ra, de kezdésnek 330k-t alkalmazva már hallgatható. Később majd anti-RIAA hálózatos méréssel ellenőrzöm, hogy valóban megfeleljen az elvárásoknak.

Így tehát kezdésnek 330k/33k+10nF/33k+1nF értékekkel építettem meg.

Fody
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 24

Hozzászólás Szerző: Fody »

Ezért folyik a fejlesztés, és a publikálás, hogy mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő hangot!

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1291

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Én csak a Borbély féle mc-sítést hallottam, de sajnos elvesztette az addigi jó csöves jellegét tőle a hang és ridegebb "félvezetős" lett, ami nagyon visszataszítóvá tette.

pancsa
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 36

Hozzászólás Szerző: pancsa »

Csatlakozom Fody hozzászólásához.

Fody
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Azt is megszeretném még említeni, hogy sok nagy nevű gyártónak van igen rossz hangú elektronikája, elég csak az idei hifi show-ra hagyatkozni!

Fody
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

ELEX írta:
2023.01.13., pén. 00:04
sutemenyx írta:
2023.01.12., csüt. 23:19

Mindenesetre remélem nem ennek kell lennie a nívónak:
75A1CFD7-9E4B-4385-936B-CDFCE23BF69A.png

32db aktív elem, 65db ellenállás, 28db kondenzátor. Ez csak a phono modul és csak az egyik oldal. Ha így 125db alkatrésszel van megoldva, akkor lennie kell benne olyannak is, ami javít a hangon, mert különben a többi meg elég sokat ront. :)
Nagyon az út elején jársz még zéró tapasztalattal.
Kisebb arc és sokkal nagyobb alázat. És kemény munka csendben, amíg valódi eredményt nem tudsz felmutatni.
Semmit nem tudsz te még ezekről a berendezésekről, mert csak képeken láttad -jó esetben- őket. Nem hogy együtt éltél volna velük.
És nem mellékesen ehhez a szinthez illeszkedő forrás és fogadó elektronika, kábelek, hangfalak is kellenek.
És sok, sok tanulás - csendben és alázattal.

Szükség lenne egy referencia láncra, hogy ne csak egy sötét szobában bekötött szemmel kóvályogj és folyton falakba ütközz.
Tudom, ez sokba kerül, piszok sokba. De hidd el, enélkül semmi értelme a "fejlesztés"-nek.
Szerencsére vannak itthon is alázatos és valódi fejlesztők, "gyártók", akik nem azzal kezdik, hogy XY neves gyártó terméke mekkora egy sz..r és milyen idióták, hogy ilyeneket gyártanak, bezzeg ők majd jól megmondják a tutit és mindent is jobban tudnak náluk.
Csendben fejlesztenek rendkívül magas szintű rendszeren. Az eredmény magáért beszél. És ezt az eredményt a felhasználói is elismerik. És rettenetesen szerények.

Nem bántásként írtam ezeket.
Te dolgod, hogy mit fogadsz meg belőle és mit nem.

Az ingyenes tanácsadásnak részemről ezzel vége.
Szerintem Te még nem hallottad Sütnek a rendszerét, és nem tudod milyen szintű elektronikát gyárt, fejleszt! Én már kötöttem be egy általa készített erősítőt egy igen nívós rendszerbe, itt a nívós az kb 10 millió forint, és szépen helyt állt az erősítő!

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Nocsak…nocsak…trollhadsereg? :smile29:
870B7797-C14B-401D-BDBC-420DD1279949.png
870B7797-C14B-401D-BDBC-420DD1279949.png (297.71 KiB) Megtekintve 3881 alkalommal
Szerintem nem ismerjük egymást, de persze javíts ki, ha tévedek! Addig is figyelmen kívül hagyom a szeméyeskedést, mert az amúgysem ide való.

Nade térjünk vissza a témához, nemsokára jön a folytatás a RIAA hálózattal.

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 866

Hozzászólás Szerző: ELEX »

sutemenyx írta:
2023.01.12., csüt. 23:19

32db aktív elem, 65db ellenállás, 28db kondenzátor. Ez csak a phono modul és csak az egyik oldal. Ha így 125db alkatrésszel van megoldva, akkor lennie kell benne olyannak is, ami javít a hangon, mert különben a többi meg elég sokat ront. :)
Nagyon az út elején jársz még zéró tapasztalattal.
Kisebb arc és sokkal nagyobb alázat. És kemény munka csendben, amíg valódi eredményt nem tudsz felmutatni.
Semmit nem tudsz te még ezekről a berendezésekről, mert csak képeken láttad -jó esetben- őket. Nem hogy együtt éltél volna velük.
És nem mellékesen ehhez a szinthez illeszkedő forrás és fogadó elektronika, kábelek, hangfalak is kellenek.
És sok, sok tanulás - csendben és alázattal.

Szükség lenne egy referencia láncra, hogy ne csak egy sötét szobában bekötött szemmel kóvályogj és folyton falakba ütközz.
Tudom, ez sokba kerül, piszok sokba. De hidd el, enélkül semmi értelme a "fejlesztés"-nek.
Szerencsére vannak itthon is alázatos és valódi fejlesztők, "gyártók", akik nem azzal kezdik, hogy XY neves gyártó terméke mekkora egy sz..r és milyen idióták, hogy ilyeneket gyártanak, bezzeg ők majd jól megmondják a tutit és mindent is jobban tudnak náluk.
Csendben fejlesztenek rendkívül magas szintű rendszeren. Az eredmény magáért beszél. És ezt az eredményt a felhasználói is elismerik. És rettenetesen szerények.

Nem bántásként írtam ezeket.
Te dolgod, hogy mit fogadsz meg belőle és mit nem.

Az ingyenes tanácsadásnak részemről ezzel vége.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

LIMAR írta:
2023.01.12., csüt. 21:46
sutemenyx írta:
2023.01.12., csüt. 21:17
Ezzel a zajszinttel már ki lennék békülve, de kelleni fog még egy RIAA hálózat, ami 1/8-ára csökkenti a jelszintet......
Másrészről Audio Note tantalum vagy Niobium ellenállasokat tervezek majd alkalmazni, ami szintén remélhetőleg segíteni fog ezen.
Ne már, hogy egy hordozható kis felbontású Tektronix digitális szkópra hagyatkozol (nekem is van ilyen).
A RIAA hálózat miért 1/8-ára csökkenti a jelszintet? 1 kHz-n -20 dB 20 kHz-n -40 dB a DC erősítéshez képest.
Te az alkatrész gyártók fétisében élsz. K..vára nem érdekli a fizikát, hogy ki gyártotta azt az 1 kOhmos ellenállást.
Nézd meg a Mark Levinson No. 25 phono előerősítő bemeneti fokozatát! Szerinted miért működik 8 FET párhuzamosan? Miért annyira alacsonyak az ellenállások értékei. És még ez a phono sem birkózik meg a 0.2-0.3 mV alatti hangszedőkkel. Pedig a világ egyik legcsendesebb phonoja. Ja, és sehol egy kondenzátor a jelúttal sorban. Ez alap egy szint felett.
Nem akarlak elkeseríteni, de ez a phono tervezés és építés sokkal rögösebb út, mint ahogy ebben a pillanatban látod.
75A1CFD7-9E4B-4385-936B-CDFCE23BF69A.png (5.23 MiB) Megtekintve 3733 alkalommal

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

LIMAR írta:
2023.01.12., csüt. 21:46
sutemenyx írta:
Ezzel a zajszinttel már ki lennék békülve, de kelleni fog még egy RIAA hálózat, ami 1/8-ára csökkenti a jelszintet......
Másrészről Audio Note tantalum vagy Niobium ellenállasokat tervezek majd alkalmazni, ami szintén remélhetőleg segíteni fog ezen.
Ne már, hogy egy hordozható kis felbontású Tektronix digitális szkópra hagyatkozol (nekem is van ilyen).
A RIAA hálózat miért 1/8-ára csökkenti a jelszintet? 1 kHz-n -20 dB 20 kHz-n -40 dB a DC erősítéshez képest.
Te az alkatrész gyártók fétisében élsz. K..vára nem érdekli a fizikát, hogy ki gyártotta azt az 1 kOhmos ellenállást.
Nézd meg a Mark Levinson No. 25 phono előerősítő bemeneti fokozatát! Szerinted miért működik 8 FET párhuzamosan? Miért annyira alacsonyak az ellenállások értékei. És még ez a phono sem birkózik meg a 0.2-0.3 mV alatti hangszedőkkel. Pedig a világ egyik legcsendesebb phonoja. Ja, és sehol egy kondenzátor a jelúttal sorban. Ez alap egy szint felett.
Nem akarlak elkeseríteni, de ez a phono tervezés és építés sokkal rögösebb út, mint ahogy ebben a pillanatban látod.
Van egy Rohde Scwarz UPA 3 Audio Analyzer is kéznél, de az nem csinál ilyen cuki FFT ábrákat, csak kiír egy számot. Nem túl látványos. Másrészt nehogy azt hidd ám, hogy mást mutat, mint a Tektronix szkóp.

Emlékem szerint -17.6dB 1kHz-en valamiért, de lehet, hogy tévedek. Nem is lényeges igazán. A mondandó lényege az volt, hogy kelleni fog még erősítő fokozat.

Igen, a fizikát egész biztosan nem érdekli, hogy ki gyártotta. Az viszont biztosan igen, hogy milyen anyagból és milyen technológiával. Pl. ha nem marad más, ott vannak a fólaiellenállások, azok ultra alacsony zajúak, csak én kevésbé kedvelem őket, mert engem pedig az érdekel, hogy hogyan szólnak. Nevezhetjük fétisnek is, olyasmi mint a vízfétis, hogy pl inkább a budapesti csapvizet szeretem meginni, mint sem hogy a gangeszból hörpintsek egy kortyot.

A Mark Levinsont nem ismerem, de sok jót abból még nem láttam kisülni, hogyha elkezdett valaki paralell kötni a gyártási szórásból adódóan eltérő munkapontú aktív eszközöket. Mindenesetre nem találtam meg a szervízkönyvét, úgyhogy ennél többet biztosan nem tudok róla. A kondenzátor meg olyan, amilyen. Van belőle jobb meg rosszabb, de egy erősítővel történhetnek sokkal nagyobb problémák, mint hogy egy kondenzátoron keresztül kell haladnia a jelnek.

Nem keserítesz el egyáltalán, majd egyszercsak kiderül, hogy mire és mennyire lehet használni. Én már napok óta hallgatom, és még nem hajítottam ki a szemétbe.

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3333
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: LIMAR »

sutemenyx írta:
Csatolmányok
20220608_071359.jpg
20220608_071359.jpg (2.68 MiB) Megtekintve 3753 alkalommal
ML No25.jpg
ML No25.jpg (186.2 KiB) Megtekintve 3753 alkalommal

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Ezzel a zajszinttel már ki lennék békülve, de kelleni fog még egy RIAA hálózat, ami 1/8-ára csökkenti a jelszintet és így mégegy erősítőfokozat is szükséges lesz. Ezek további zajt fognak termelni, úgyhogy még tervezem tovább csökkenteni a zajszintet. A BS107 mosfet helyett talán létezik jobb is, rendeltem Siliconix VN0104 tipust, ennek az adatlapján már szerepel a felhasználási területek közt, hogy ajánlják erősítőbe is. Remélhetőleg a zaja is kisebb.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

3E237676-DAA5-45EE-9775-0748303FD4A6.jpeg
3E237676-DAA5-45EE-9775-0748303FD4A6.jpeg (4.01 MiB) Megtekintve 3765 alkalommal
Jól látszik, hogy az 1/10-es (-20dB) bemenőjelhez képest a zaj általában kb -50dB (és 1kHz felett is különben), egyedül a 100Hz alatti régióban megy fel -45dB környékére, de az igazsághoz hozzátartozik még az is, hogy az egész kapcsolás csak le van téve az asztalra, árnyékolás semmi. Így azt a 100Hz alatti régiót egész biztosan megnyomja egy kicsit a levegőből összeszedett hálózati brumm.

Mindenesetre normál bemenőjel mellett -65..-70dB körüli a jel/zaj viszony. A bemenetre betett plusz ellenállásokkal és azzal az egy darab oda nem illő szénréteg ellenállással a gate osztóban.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Mértem zajt is, amihez meg kell említenem, hogy a bemenetet egy 1/100-as osztó hajtja meg, mert máskülönben nem tudnék néhánytíz vagy párszáz mikrovoltot adni neki. Így viszont sajnos ezeknek az ellenállásoknak a zaja is benne van a mérésben. A másik dolog, pedig hogy a BS107 előtti DC osztó 68kOhm-os ellenállása most még szénréteg -ami zaj szempontjából nem előnyös-, de egyelőre nem volt más.
D0ABC323-429D-4385-9302-8DE2D8E68915.jpeg
D0ABC323-429D-4385-9302-8DE2D8E68915.jpeg (4.09 MiB) Megtekintve 3770 alkalommal
4BDA6204-48A2-4641-9ED8-0E48EC632B44.jpeg
4BDA6204-48A2-4641-9ED8-0E48EC632B44.jpeg (2.24 MiB) Megtekintve 3770 alkalommal
És akkor a zajmérés relevánsabb része az 1kHz alatti régióban van inkább, mert fölfelé ugyanolyan egyenes a zajgörbe, mint 1kHz környékén. Méréskor lecsökkentettem a bemenőjelet 1/10-edére, tehát 50uV-ra, hogy arányaiban pontosabbat mutasson a szkóp. Itt látható ez a mérés:
DC228F0D-F5AA-470E-B2BC-AC2DDABB3AD2.jpeg
DC228F0D-F5AA-470E-B2BC-AC2DDABB3AD2.jpeg (4.01 MiB) Megtekintve 3770 alkalommal
És ugyanez normál, 500uV bemenőjellel:
35282D6F-EE45-4262-95C0-96F0C4C72A15.jpeg
35282D6F-EE45-4262-95C0-96F0C4C72A15.jpeg (4.01 MiB) Megtekintve 3770 alkalommal

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

5mV bemenőjelnél a kimeneti jelszint és torzítás:
33B99A15-7018-499C-971A-5C1227B8396F.jpeg
33B99A15-7018-499C-971A-5C1227B8396F.jpeg (4.08 MiB) Megtekintve 3602 alkalommal
84E50674-4A96-4BFA-ABCB-66009A69C459.jpeg
84E50674-4A96-4BFA-ABCB-66009A69C459.jpeg (3.88 MiB) Megtekintve 3602 alkalommal

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

0.5mV bemenőjelnél a kimeneti jelszint és torzítás:
F60F6866-D70B-4AC4-BD59-9FF74330D918.jpeg
F60F6866-D70B-4AC4-BD59-9FF74330D918.jpeg (4.01 MiB) Megtekintve 3572 alkalommal
E0FD2AE8-A4F2-4718-84FA-CCA79CEFFA5B.jpeg
E0FD2AE8-A4F2-4718-84FA-CCA79CEFFA5B.jpeg (3.99 MiB) Megtekintve 3572 alkalommal

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

A mostani kapcsolás legutolsó iterációja ez:
3B827C7F-939B-4A1E-A351-798630D944CC.jpeg
3B827C7F-939B-4A1E-A351-798630D944CC.jpeg (2.16 MiB) Megtekintve 3542 alkalommal
Bekerült tehát egy rendkívül kicsi bemenő kapacitású source follower az eddigi áramkör kimenetére, és a visszacsatolás mindjárt onnan is történik. Így nem számottevő a terhelése az eddigi áramkörre. A földelt drain miatt nincs miller hatás, és mivel a source mindig után van húzva, így a gate kapacitás valójában az adatlapon szereplő ábráról leolvasható 3pF-nál is még kisebb. Szinte mintha ott sem lenne :)
Ugyanakkor egy kis zajt azért termel, úgyhogy felmerült az is, hogy itt is lehetne egy valamekkora erősítésű fokozat. Ezt viszont elvetettem, mert onnantól jön a miller visszahatás, és terheli az áramgenerátort. Ráadásul a tápfeszültség sem elég. A névlegeshez képesti 10x-es kivezérlésnél már 2.2V effektív feszültség van a kimeneten, ami 6.22V csúcstól-csúcsig.

Ez így ahogy van 0.5mV-ból csinál tehát 220mV-ot, és már terhelető a kimenete is. Viszont van egy gond vele: az elejére berajzolt 1,2nF-os kondi nélkül csak 97kHz a felső határfrekvenciája a -3dB vágási ponton, és 53kHz a -1dB vágási ponton. Azért ennyi, mert bizony a BS107 fetnek a miller kapacitása is benn van a visszacsatolásban, amit viszont szépen ki lehet kompenzálni, ezt csinálja az az 1.2nF-os kondenzátor. Így már valahol 370kHz környékére adódik a -3dB vágási pont.

Felteszek pár képet méresről:

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

LIMAR írta:
2023.01.12., csüt. 16:20
sutemenyx írta:
2023.01.12., csüt. 14:38
.....
A probléma viszont még mindig az, hogy ezzel meg kellene hajtani egy passzív RIAA hálózatot.
Van azért itt sok más probléma is:
1. csatoló kondenzátor a bemeneten (ráadásul elko, még ha BG is, akkor is csak egy elko, amit ilyen jelszinteknél kerülni illik).
2. 1 kOhmos soros ellenállás a bemeneten, aminek a thermikus zaja már hatalmas egy alacsony kimenetű MC jeléhez viszonyítva, ami pár száz mikrovolt jó esetben.
3. Egy alacsony kimenetű MC hangszedőt nem illik 40+ kOhmmal terhelni. Egyszerűen nem lesz optimálisan illesztve. Rossz lesz a hangja, ha nem a neki megfelelő lezárással terheled, ami típustól függően változó.

Egyébként hajrá! Nem lesz egyszerű ez az út.
Illetve mégegy megjegyzés a bemeneti terheléssel kapcsolatban: amit lerajzoltam, annak a bemeneti impedanciája nem 40+ kOhm, hanem 1kOhm kb. Ahogy írtam korábban, a gate az itt virtuális földpont AC szempontból, mert a fet a visszacsatoló ellenálláson keresztül mindig visszahúzza ugyanarra a jelszintre a gate-et.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

LIMAR írta:
2023.01.12., csüt. 16:20
sutemenyx írta:
.....
A probléma viszont még mindig az, hogy ezzel meg kellene hajtani egy passzív RIAA hálózatot.
1. csatoló kondenzátor a bemeneten (ráadásul elko, még ha BG is, akkor is csak egy elko, amit ilyen jelszinteknél kerülni illik).
2. 1 kOhmos soros ellenállás a bemeneten, aminek a thermikus zaja már hatalmas egy alacsony kimenetű MC jeléhez viszonyítva, ami pár száz mikrovolt jó esetben.
3. Egy alacsony kimenetű MC hangszedőt nem illik 40+ kOhmmal terhelni. Egyszerűen nem lesz optimálisan illesztve. Rossz lesz a hangja, ha nem a neki megfelelő lezárással terheled, ami típustól függően változó.

Az MC hangszedő illesztésére természetesen lehet és kell is berakni azzal párhuzamosan egy lezáró ellenállást. Egyelőre nincs berajzolva, mert a fokozat szempontjából nem tartottam fontosnak.
A többit még meglátjuk.

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3333
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: LIMAR »

sutemenyx írta:
.....

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

E595790A-8B4B-4FF8-A512-8207DC6EF47E.jpeg
E595790A-8B4B-4FF8-A512-8207DC6EF47E.jpeg (3.86 MiB) Megtekintve 3349 alkalommal
A fenti egyszerű kapcsolásban egy DN2540 tipusu depletion mode vertical mosfet szerepel áramgenerátorként. Ez egy alapállapotban nyitva lévő eszköz, negatív gate feszültségre zár le, ráadásul nagyon nagy meredekségű, így szuperül használható áramgenerátornak ilyen egyszerűen. Eddig sokaknak ismerős lehet a dolog a Takács Jenő erősítője kapcsán, és valóban a hasonlóság nem véletlen.

Viszont ebben a fenti kapcsolásban óriásira van állítva az erősítés. 0.5mV bemenő jelből egy lépésben 220mV kimenőjelet produkál, teszi mindezt -58dB, azaz kb 0.125% torzítás mellett. Sőt, ha tízszeresen nagyobb jellel vezérlem, akkor 2.2V lesz a kimenőjel, és még mindíg -53dB körül alakul a torzítás, ami 0.25%-nál kevesebb. Szükség is van erre, mert a vinyl lemezre a 20kHz-es jelek már 10x-es intenzitással kerülnek, tehát a RIAA korrekció előtti fokozatoknak jól kell működniük a névlegeshez képest 10x-es bemeneti jelszinttel is, úgy biztosan meglesz a kellő dinamikatartalék.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Folytatva a magyarázatot, elmondható, hogy R1/R2 osztás állítja be a DC munkapontot, R1/R3 pedig a visszacsatolást, és ezzel az erősítést. Viszont nagyon fontos megjegyezni, hogy a mosfet gate elektródája AC szempontból egy virtuális földponttá válik, ahol lényegében az erősítőfokozat hibajele mérhető csak. Így tehát a fokozat bemeneti impedanciája annyi, amennyi R3 értéke. A kimeneti impedanciája pedig a végtelent közelíti, de legalábbis nem kevesebb R1-nél mert áramgenerátor hajtja a draint.
Tehát bár trióda karakterisztikával rendelkezik a fokozat és óriásit is képes erősíteni, mégis épp a fordítottja egy igazi triódának, aminek a bemenete a nagyon nagy impedancia, és a kimenete relatív kicsi.
A bemeneti alacsony impedancia nem probléma ebben az esetben, mert MC hangszedővel tervezzük vezérelni. A kimenet már nagyobb probléma, mert meg kellene tudni hajtani egy RIAA hálózatot vele.
4C03C29A-9A3D-4E6B-B028-459A18F42871.jpeg
4C03C29A-9A3D-4E6B-B028-459A18F42871.jpeg (2.71 MiB) Megtekintve 3333 alkalommal

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Szóval onnan indul a dolog, hogy az elmúlt 1-2évben beszélgettem elég sokat a Takács Jenővel az általa fejlesztett V-MOSPOWER SE erősítőjéről, és az egyik ilyen beszélgetés alkalmával megütötte a fülemet, mikor azt mesélte, hogy a kapcsolása elején alkalmazott fokozatnak ha a visszacsatolás osztását nagyon nagyra állítja, akkor akár 60dB, azaz 1000x-es erősítést is tud mérni. Ez nagyon izgalmas dolog, el kezdtem rajta gondolkozni.

A solid state triode elnevezés onnan jön, hogy egy alapvetően pentóda karakterisztikájú jfetet vagy mosfetet egy egyszerű ellenállás osztóval lehetséges úgy használni, hogy trióda karakterisztikát mutasson:
68DC3D62-F0F4-42FB-8D97-8640EF4757AA.jpeg
68DC3D62-F0F4-42FB-8D97-8640EF4757AA.jpeg (37.93 KiB) Megtekintve 3371 alkalommal
BE0B84C8-AF2D-4195-809E-D9E0DC395E9A.jpeg
BE0B84C8-AF2D-4195-809E-D9E0DC395E9A.jpeg (64.56 KiB) Megtekintve 3371 alkalommal
Forrás: https://www.radiomuseum.org/forum/the_t ... riode.html

És hogyha egy ilyen solid state triódát egy ideálist közelítő áramgenerátorral hajtunk, akkor óriási feszültségerősítést is kaphatunk.

Kíváncsi voltam, hogy tényleg lehetséges-e többszázszoros erősítést elérni egyetlen fokozattal, és ha igen, akkor milyen torzítással, milyen sávszélességgel és mik lesznek a gyakorlati tapasztalatok.
Ezen felül felmerült bennem annak a kérdése is, hogy akár alkalmas lehet-e ez egy phono előerősítő legelső fokozatának. Az enhancement módú vertical mosfet jó választás a próbálkozáshoz, mert rendkívül alacsony a gate kapacitása, és alapállapotban zárva van, tehát az ellenállásosztós visszacsatolással a saját DC munkapontját is automatán képes beállítani:
7B7DF800-BDD8-4461-BFEB-1EE39CFEE03E.jpeg
7B7DF800-BDD8-4461-BFEB-1EE39CFEE03E.jpeg (2.71 MiB) Megtekintve 3368 alkalommal

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”