Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kezdő hifi - tanács kéne

KLajos
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 86

Re: Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: KLajos »

BLX írta:
2022.11.10., csüt. 16:10
KLajos írta:
2022.11.10., csüt. 11:35
Felmerült egy kérdés, ehhez szeretnék tanácsot kapni olyantól, aki esetleg járt már hasonló cipőben:
a szobában (többfunkciós) kötött elhelyezésűek a zenehallgatás eszközei.
A külön elő- és végfok helyett integráltra váltok, így a hangdobozok bekötése problémás lesz. A végfok a két doboz között a szekrényben, az előfokból megy hozzá egy hosszabb, úgy jó kétméteres ic kábel.

Ez változni fog, az integráltat az előfok helyére kéne raknom, hogy a lemezjátszó jelét ne kelljen „kilométereken” keresztül a szekrényig vinni.

A kérdés: melyik a kevésbé kínos a hang szempontjából?
A hosszú hangfalkábelek (kb. 5 méter kell így az eddigi 2 helyett), vagy a lemezjátszó pici jelszintjét vezessem (most úgy 80 cm, de az integráltat a dobozok közé áttéve) úgy 2-2,5 méter hosszan?

Nekem a nagy jelszint vezetése tűnik kevésbé rossznak, de nem vagyok villamos szakértő. Sem.

Köszönöm.
Szerintem megfelelő minőség és keresztmetszet mellett a 2x5m hangfalkébel nem kéne, hogy problémás legyen. (drága sem kell, hogy legyen feltétlenül...)

A phononak elég kicsi a jelszinjte, ezt nem vinném "messzire".

Még az az opció is működhetne, ha lenne külön phono előerősítőd, amit a lemezjátszó mellé raknál egy rövid és jó minőségű IC-vel összekötve. Innen már a vonalszintű jel elmehet pár métert kényelmesen.

A témában Richard Vandersteen ezt írja egyébként:

"Since short runs of speaker cable sound better than long runs, consider placing your electronics between the speakers rather than off to one side. If for convenience or aesthetic considerations, the electronics must be located a considerable distance from the speakers, it is usually preferable to place the amplifier between the speakers and use long interconnect cables and short speaker wire."

forrás: https://www.vandersteen.com/support/faqs

Ő itt persze a vonalszintű IC-re gondol.
Köszönöm megerősítést, szerintetek is a hangfalkábel az, ami jobban bírja a hosszú jelvezetést.

Külön phono nincs, nem is lesz, MM/MC-s (mindkettőre többféle beállítással)az integrált, nem is rossz.

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1037

Hozzászólás Szerző: BLX »

KLajos írta:
Felmerült egy kérdés, ehhez szeretnék tanácsot kapni olyantól, aki esetleg járt már hasonló cipőben:
A külön elő- és végfok helyett integráltra váltok, így a hangdobozok bekötése problémás lesz. A végfok a két doboz között a szekrényben, az előfokból megy hozzá egy hosszabb, úgy jó kétméteres ic kábel.

Ez változni fog, az integráltat az előfok helyére kéne raknom, hogy a lemezjátszó jelét ne kelljen „kilométereken” keresztül a szekrényig vinni.

A hosszú hangfalkábelek (kb. 5 méter kell így az eddigi 2 helyett), vagy a lemezjátszó pici jelszintjét vezessem (most úgy 80 cm, de az integráltat a dobozok közé áttéve) úgy 2-2,5 méter hosszan?

Nekem a nagy jelszint vezetése tűnik kevésbé rossznak, de nem vagyok villamos szakértő. Sem.

Köszönöm.
Szerintem megfelelő minőség és keresztmetszet mellett a 2x5m hangfalkébel nem kéne, hogy problémás legyen. (drága sem kell, hogy legyen feltétlenül...)

A phononak elég kicsi a jelszinjte, ezt nem vinném "messzire".

Még az az opció is működhetne, ha lenne külön phono előerősítőd, amit a lemezjátszó mellé raknál egy rövid és jó minőségű IC-vel összekötve. Innen már a vonalszintű jel elmehet pár métert kényelmesen.

A témában Richard Vandersteen ezt írja egyébként:

"Since short runs of speaker cable sound better than long runs, consider placing your electronics between the speakers rather than off to one side. If for convenience or aesthetic considerations, the electronics must be located a considerable distance from the speakers, it is usually preferable to place the amplifier between the speakers and use long interconnect cables and short speaker wire."

forrás: https://www.vandersteen.com/support/faqs

Ő itt persze a vonalszintű IC-re gondol.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1435

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Annak biztos egyformának kell lennie.
Én is a hosszú hangfalkábelt preferálnám a hosszú IC helyett.
Ezzel együtt én belátogatnék a KÁBELEZZÜNK topikba, ott is meghallgatnám mit mondanak a járatosabbak, nem biztos, hogy egyértelmű.

KLajos
Nincs visszaút
Nincs visszaút

tonee73 írta:
2022.11.10., csüt. 11:39
KLajos írta:

Köszönöm.
Én a 2x5m hangsugárzó kábelre voksolnék.
Igen, nekem is ez tűnik ésszerűnek, ahogy írtam.

Az eltérő hangfalkábel-hosszak gondolom kerülendők továbbra is.

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6313

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

KLajos írta:

Köszönöm.
Én a 2x5m hangsugárzó kábelre voksolnék.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

KLajos
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Köszönöm.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Én is csak ismételni tudnám magam, és Te is, mindenkinek lehet igaza.
Még a hallgatózói szokásokról nem beszéltünk, az is közrejátszhat a végeredményben. Lehet, hogy Karl69-nek az a hangképp felelne meg, amitől mások sikitófrászt kapnának, mármint a túl sok magastól.
Összeadódhatnak a problémák :
1. Picit magashiányos a hangfal. / Ez kiderűl a tesztből. /
2. Fedett hangú a kábel. / De, van ilyen, főleg a tömörhöz képest ! /
3. Esetleg az erősítő kicsit tompa hangú. / De mind a kettő ? /
4. Nem ismerjük a forrást.
5. Nem tudjuk, Karlnak mik a prefernciái, mit tekint Ő jónak, líneárisnak.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2168

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Rock60 írta:
2022.11.09., szer. 20:17
Láttatlanba mit tudsz mondani ?
Olvasd el a hangfal tesztjét, hát nagyon nem azt írják, hogy túltengene a magasa...
Ismerjük a két erősítőt, amivel próbálta, nem gondolom, hogy azok kifejezetten magas-hang hiányosak lennének.
De, ha valakinek van jobb tippje, ami jóformán nem kerűl semmibe, kivele.
Pl meghallgatni egy bemutatóteremben hogy ott mit prudukál,és ha ott jó,márpedig valszeg igen,akkor lehet agyalni azon hogy otthon miért nem.Én arra tippelek hogy vagy az erősítő nem jó hozzá,vagy a hangfal van úgy elhelyezve ami nem esik jól neki.
Sok mindent tesznek a drótok,de olyat hogy ne,vagy kevés legyen magasuk,azt nem.
Nem ismerem ezt a hangsugárzót,de nem is túrom fel a netet miatta,viszont ha az helyesen van installálva,akkor ilyen probléma nem igazán merülhet fel,szerintem.
Döglött,unalmas hangzás ami miatt kevésnek tűnhet a magas elképzelhető még,de azon sem a drótok fognak segíteni.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Láttatlanba mit tudsz mondani ?
Olvasd el a hangfal tesztjét, hát nagyon nem azt írják, hogy túltengene a magasa...
Ismerjük a két erősítőt, amivel próbálta, nem gondolom, hogy azok kifejezetten magas-hang hiányosak lennének.
De, ha valakinek van jobb tippje, ami jóformán nem kerűl semmibe, kivele.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2168

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Skacok!Az ok hogy a drótjáték jó játék,de jelen esetben más lehet a probléma forrása.Nagyon hiányolja a magas hangokat,nem kicsit,nagyon,ezt említi a kollega,és ez nem drót problémára utal,szerintem.Konkrétan kéne tudni a-z-ig hogy miből is áll ez a rendszer,hogyan van installálva,aztán kiokoskodni valamit,és nem rögtön a drótozásra buzdítani,ismételten,szerintem. ;)

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

De, leírom, csak NEKED, hogy Te is megértsd.
A sima tömör rézdrót GYÁRI SZIGETELÉSSEL is jobb lehet, mint sok hangszórókábel.
Ha Karl69-nek tetszik a hang, amit mutat - több magas, megfogott mély - akkor érdemes megpucolni, mert a pamut dielektrikum sokkal jobb mint a PVC.
Ha ez beválik, akkor már tudja, mi az irány, amit ha akar követ, ha akar nem.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Olvasd el még egyszer, mit írtam.
Vagy ne olvasd el, csak hagyd abba a szokásos kötözködésedet.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Ez egy olcsó megoldás, de működik.
A tíz méter - 4 x 2.5 - 1800 Ft. Ha havonta kicseréli, akkor is megéri.
Te meg csak polírozd... :smile49:
Lehet, hogy szigetelten is jó, ki kell próbálni.
Van még egy B opció is, hangfal csere. / Nem akartam azzal kezdeni./

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 893

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Rock60 írta:
2022.11.09., szer. 12:28
Nem ismertem az adott hangfalak magas-képességeit, de a tesztet elolvasva lehet alapja az észrevételednek. Különösen halkan hallgatva bágyadt, feltekert hangerővel is inkább a mély dominál az ítészek szerint.
Nem tudom, milyen zenét hallgatsz, de ez egy elég rokker stílusú doboz.
Írtad, hogy a hangszórókábeled 2.5 rézkábel. Ez bármi lehet.
Ha nem vagy túl rajta - próbáld ki a 2.5 tömör villanyszerelő-boltos rézdrótot. Ez nagyon sok mindennél jobb. Ha beválik, pucold meg, és húzd be pamut cipőfűzőbe. Még jobb lesz a magasa, és megfogodtabb a mélye.
Ez egy filléres megoldás, és valamiért úgy érzem, passzolna a hangfaladhoz.
Én nekem ennél már csak nagyon sokkal drágábban sikerült jobb hangfalkábelt vegyek.
Kérdezőnek nem ártana tisztáznia, hogy mekkora mértékben kevesli a magasakat:

1. Kábellel korrigálós +/- ~0.1dB?
2. A doboz atviteléből adódó +/- 2-3dB? Itt ugye hol több, hol kevesebb a magas a referenciaértékhez képest, tehát bizonyos magas frekinél "többlete" van.
3. Szobából, hallgató pozícióból adódó +/- 5-10-20-30dB?
Nem szotkam hibázni.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Nem ismertem az adott hangfalak magas-képességeit, de a tesztet elolvasva lehet alapja az észrevételednek. Különösen halkan hallgatva bágyadt, feltekert hangerővel is inkább a mély dominál az ítészek szerint.
Nem tudom, milyen zenét hallgatsz, de ez egy elég rokker stílusú doboz.
Írtad, hogy a hangszórókábeled 2.5 rézkábel. Ez bármi lehet.
Ha nem vagy túl rajta - próbáld ki a 2.5 tömör villanyszerelő-boltos rézdrótot. Ez nagyon sok mindennél jobb. Ha beválik, pucold meg, és húzd be pamut cipőfűzőbe. Még jobb lesz a magasa, és megfogodtabb a mélye.
Ez egy filléres megoldás, és valamiért úgy érzem, passzolna a hangfaladhoz.
Én nekem ennél már csak nagyon sokkal drágábban sikerült jobb hangfalkábelt vegyek.

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 598
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

Karl69 írta:
2022.11.05., szomb. 07:09
Sziasztok!
Polk Audio Rti a7 hangfalam hallgatása során nagyon hiányolom a magas hangokat.
Jelenleg cambridge audio azur 540a erősítővel hajtom de próbáltam már onkyo 9211el is. Mi lehet a baj? Kábel 2.5mm réz milyen erősítőt ajánlatok hozzá?
Szia,
Ahogy nézem a dobozt nem a mély sok?
... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...

Karl69
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Karl69 »

Sziasztok!
Polk Audio Rti a7 hangfalam hallgatása során nagyon hiányolom a magas hangokat.
Jelenleg cambridge audio azur 540a erősítővel hajtom de próbáltam már onkyo 9211el is. Mi lehet a baj? Kábel 2.5mm réz milyen erősítőt ajánlatok hozzá?

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1116

Hozzászólás Szerző: denesdr »

tottyi írta:
2022.08.23., kedd 16:59
denesdr írta:
2022.08.23., kedd 16:50
tottyi írta:
2022.08.23., kedd 16:44
Ugy erte, hogy milyen hangosra kell tekerni a potmetert az erositon, hogy az -6 db legyen es ezt mivel merem meg? :) Esetleg van mobil aplikacio, hogy ne kelljen meromikrofont venni ha az kellene hozza?
Zavart érzek az erőben. :nonononono: :D
Mi, illetve, mihez képest legyen -6dB?
Hallani szeretnéd, hogy mennyi a 6dB különbség?
En ugy ertem a szoveget, hogy -6 db hangosan kell, hogy szoljon , hogy kiadja a 25Hz-et de lehet rosszul ertelmezem es mar egeszen halkan is kiadja azt a 25Hz-et. gondolkodik.gif
A -6dB 25Hz cut-off azt jelenti, hogy a hangsugárzód átlagos hangnyomásértékéhez képest a 25Hz 6dB-lel halkabban szólal meg reflexiómentes környezetben.
Tehát ha az átlag hangnyomás teszem azt 80dB, akkor a 25Hz 74dB hangnyomással fog szólni, ha 90dB az átlag, akkor 84dB lesz 25Hz-en (ésígytovább) visszaverődésektől mentes környezetben.
Tehát az utóbbi értelmezés a helyes, miszerint halkan szólva is kiadja a hangsugárzó a 25Hz-et.

József1960
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 124

Hozzászólás Szerző: József1960 »

tottyi írta:
2022.08.23., kedd 16:59
denesdr írta:
tottyi írta:
Ugy erte, hogy milyen hangosra kell tekerni a potmetert az erositon, hogy az -6 db legyen es ezt mivel merem meg? :) Esetleg van mobil aplikacio, hogy ne kelljen meromikrofont venni ha az kellene hozza?
En ugy ertem a szoveget, hogy -6 db hangosan kell, hogy szoljon , hogy kiadja a 25Hz-et de lehet rosszul ertelmezem es mar egeszen halkan is kiadja azt a 25Hz-et. gondolkodik.gif
Az átlag szinthez képest -6dB a 25 Hz. számszerúen: -6 osztva 20,és a hányados lesz a 10 kitevője.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 873

Hozzászólás Szerző: tottyi »

denesdr írta:
tottyi írta:
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

tottyi írta:

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 873

Hozzászólás Szerző: tottyi »

denesdr írta:
2022.08.23., kedd 16:26
tottyi írta:
2022.08.23., kedd 16:14
Hogyan tudnam merni, hogy mennyi az a -6 dB? A hangfalamnal ezt irjak "Cut-off Frequencies (-6dB, free-standing): 25Hz, 25kHz"
Ha a hangfalad saját -6dB pontját (ez a free-standing és legtöbbször ezt szokták megadni) szeretnéd megmérni, ahhoz a legpontosabb eredmény érdekében egy visszaverődésektől mentes helyen (szabadtér vagy süketszoba) kell megmérni a frekvenciaátvitelt.
Vagy lehet a mélyhangszóró és a reflexcső közeltéri átvitelét is összegezni, viszont ez kalkuláción alapszik, ezért kevésbé pontos.

Ha a szobai -6dB pontot (végeredményben ezt hallod a szobában zenét hallgatva) szeretnéd megtudni, akkor a hallgatói pozícióból kell mérni egy frekvenciaátvitelt.

A hangsugárzó saját és a szobai átvitel -6dB pontja gyakran nem esik egybe.
József1960 írta:
2022.08.23., kedd 16:24
tottyi írta:
Hogyan tudnam merni, hogy mennyi az a -6 dB? A hangfalamnal ezt irjak "Cut-off Frequencies (-6dB, free-standing): 25Hz, 25kHz"
Süketszobában,a hangszórótól 1m-re elhelyezett mérőmikrofonnal...Nyilván zárt doboz lehet,mert azoknak esik a frekvenciagörbéjük -6dB-t a rezonancia frekvencia alatt oktávonként.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

József1960 írta:
2022.08.23., kedd 16:24
Nyilván zárt doboz lehet,mert azoknak esik a frekvenciagörbéjük -6dB-t a rezonancia frekvencia alatt oktávonként.
A doboz működési elvének nem sok köze van ahhoz, hogy az ATC a hangsugárzó -6dB pontját adta meg cut-off-nak, egyébként meg reflex dobozról van szó.
Van olyan gyártó, aki a -3dB meg van aki pl a -10dB pontot adja meg és van, aki többet is feltüntet az adatlapon.

Szerk.: illetve a zárt dobozoknak, a rezonanciapontjuk alatt 12dB/oktávval csökken a hangnyomásuk.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

tottyi írta:
Ha a hangfalad saját -6dB pontját (ez a free-standing és legtöbbször ezt szokták megadni) szeretnéd megmérni, ahhoz a legpontosabb eredmény érdekében egy visszaverődésektől mentes helyen (szabadtér vagy süketszoba) kell megmérni a frekvenciaátvitelt.
Vagy lehet a mélyhangszóró és a reflexcső közeltéri átvitelét is összegezni, viszont ez kalkuláción alapszik, ezért kevésbé pontos.

Ha a szobai -6dB pontot (végeredményben ezt hallod a szobában zenét hallgatva) szeretnéd megtudni, akkor a hallgatói pozícióból kell mérni egy frekvenciaátvitelt.

A hangsugárzó saját és a szobai átvitel -6dB pontja gyakran nem esik egybe.

József1960
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 124

Hozzászólás Szerző: József1960 »

tottyi írta:
Süketszobában,a hangszórótól 1m-re elhelyezett mérőmikrofonnal...Nyilván zárt doboz lehet,mert azoknak esik a frekvenciagörbéjük -6dB-t a rezonancia frekvencia alatt oktávonként.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”