Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Moziszoba építés

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1116

Re: Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Igen, a frekimenettől függetlenül lehet a tölcséreknek "saját hangjuk" (belső diffrakciók, rezonanciák stb).

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 784

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

Van itthon vagy 4-féle driver 2-féle tölcsérrel,. mindnek más a hangja, viszont mivel a tölcsérek szinte azonosak, minimális eltéréssel sugároznak mind. A tölcsérek karaktere, átviteli frekvenciájuk teljesen eltérők egymástól, de jól hallható a tölcsér karaktere, aki nincs hozzászokva, annak lehet furcsa, zavaró.
Azért írtam, hogy három-útban kell lehet gondolkodni kisebb tölcsérrel, magasabb vágással a drivereknek, így valószínűbb, hogy kevésbé lesz zavaró.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

phyton71 írta:
2022.01.16., vas. 10:25
Tulajdonképpen a tölcsér adja az egyenletes frekvenciamenetet, és a széles lesugárzási szöget, arról nem is beszélve, hogy dinamika is elveszik amennyiben elhagyjuk a driver elöl.
Viszont én más problémára is gyanakszom a dobozok és a driver kombó kapcsán, véleményem szerint 3-utasra egészíteném ki ezeket a szetteket.
A tölcsér az irányítottságot adja (vagyis csökkenti a driver lesugárzási szögét, hogy az passzoljon a mélyközéphez és jobban a hallgatóság felé irányuljon a hang) és a hatásfokot növeli. Egy kompressziós driver önmagában nagyon széles lesugárzási szöggel rendelkezik, ezért is alkalmas tölcsérrel való kombinálásra. A konkrét tölcsértől és drivertől függ, hogy egyenenes lesz-e a nyers frekimenet avagy sem. A legjobb, konstans direktivitást közelítő tölcsérek átvitele a legtöbb esetben nem szép, de mivel off-axisban is (nagyjából) ugyanezt a spektrumot nyújtják, így szépen EQzható. Ezekhez a passzív szűrés gyakran nem elég vagy túl bonyolult lenne, viszont ha szépen ki vannak egyengetve (mondjuk DSP-vel, akár passzívval kombinálva, például JBL M2), akkor nagyon jól tudnak szólni.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 441

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

phyton71 írta:
2022.01.16., vas. 10:25
Tulajdonképpen a tölcsér adja az egyenletes frekvenciamenetet, és a széles lesugárzási szöget, arról nem is beszélve, hogy dinamika is elveszik amennyiben elhagyjuk a driver elöl.
Viszont én más problémára is gyanakszom a dobozok és a driver kombó kapcsán, véleményem szerint 3-utasra egészíteném ki ezeket a szetteket.
Akkor hogyhogy nem hallották sokkal jobbnak tölcsérrel? Vagy a nagy tölcsérrel sokkal távolabb állna össze a hangzáskép, és ezen a távolságon mint elszíneződést érzékelték? Csak a dinamikának is el kellett volna akkor tűnnie tölcsérek nélkül, még ha a lesugárzás szélességének hiánya nem is jön ki, mert mondjuk jó helyen ültek.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 784

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Vélelmezem, mert nem tudom, hogy ezek szabvány dolgok, így akár a neten találni webáruházakban, akár noname vagy ilyen hangsugárzó alkatrészekre specializálódott gyártókat, és az ő kínálatukban találni tölcséreket akár 10cm-estől felfele. Nem hiszem hogy egy ilyen műanyah tölcsér drága lenne, meg ha webáruház vissza is küldheti próba után a nem megfelelő méretet. De biztos van a neten ilyen irányú kalkuláló program, vagy táblázat is.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

DeLorean írta:
2022.01.15., szomb. 15:11
-KP- írta:
2022.01.15., szomb. 14:56
Én elhiszem, hogy a 3000-es tölcsére túl nagy, de ettől függetlenül én nem használnék nyomókamrás magasat tölcsér nélkül. Biztosan lehet találni olyan tölcsért, ami jó hozzá és méretben is passzolna nálad.
De ahogy olvastam nem a nagyság volt a probléma.
Kipróbálta tölcsér nélkül és jobban bejött neki.
:smile32:
Lehet, hogy a szoba(hallgatási pozíció)hoz illő tölcsérrel viszont javulna az eredmény.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1698

Hozzászólás Szerző: -KP- »

tatárlaki írta:
2022.01.15., szomb. 12:33
Én elhiszem, hogy a 3000-es tölcsére túl nagy, de ettől függetlenül én nem használnék nyomókamrás magasat tölcsér nélkül. Biztosan lehet találni olyan tölcsért, ami jó hozzá és méretben is passzolna nálad. Abban sem vagyok biztos(sőt biztos vagyok benne, hogy nem), hogy szerencsés a két "lavórt" vízszintesen használni,függőleges helyett és 500hz-es váltásnál nem lesz vízszintes nyalábolás(kioltások). 68centi az 500hz-es hang hullámhossza. Ugye a vízszintesen elhelyezett hangszóróknál az ideális az lenne, ha a két hangforrás középpontja vízszintesen ennek a távolságnak a negyedénél nem lenne távolabb. Szóval szívesen megnéznék egy rew-es mérést, hogy tengelyen kívül hallgatva milyen frekvenciamenetet produkálna.

Szvsz adnék nekik 3 egyforma tölcsért és visszaállítanám függőleges pozícióba.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára -KP- 2022.01.15., szomb. 15:12-kor.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Szuper! Na de itt igazodjon ki valaki a radiation patterneken a hangszórók között! :D
Passzív váltóval van használva?

tatárlaki
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 75

Hozzászólás Szerző: tatárlaki »

Nyugodtan kijelenthető hogy "rátelepedett a helyiségre" a 3001-es szett tölcsérrendszere. Naná, hiszen nagy mozikra kifejlesztett eszközről beszélünk ott pedig kell a kakaó :D
Minimális felára volt a 2501-hez képest és kíváncsi voltam a hangjára és az egyeztetési szakaszban derült ki hogy elérhető a JBL 2446-os magassal amiről koppintották a KCS S-801-es hangszórókat (amikkel szereltek a nagyobb KCS frontsugárzók).
Így alakult hogy a jó tanács ellenére belevágtam a nagy KCS rendszer kiépítésébe egy kompaktabb megoldás ellenében.
Brutál tölcsérek.jpg
Brutál tölcsérek.jpg (58.68 KiB) Megtekintve 2990 alkalommal
Oldalról.jpg
Oldalról.jpg (63.45 KiB) Megtekintve 2990 alkalommal
Oldalról2.jpg
Oldalról2.jpg (56.99 KiB) Megtekintve 2990 alkalommal
A hangjuk tölcsérekkel számunkra ebben a helyiségben nem volt meggyőző. Hozott egyfajta pluszt a hangba aminek ott szerintünk helye nem volt. Nevezzük tölcséres "elszíneződésnek".
Mielőtt kialakítottuk az előtétfalat gondoltam egy merészet és mindegyik tölcsért lekaptam!
A centerről is és a surroundokról is és mivel a centerből jön a "java" a vásznon látható történésekből így egy újabb merész húzással az egyik JBL magasat rátettem a centerre és a bal oldali frontsugárzóra került a nagy KCS magas.
Legnagyobb örömünkre jól hallhatóan megnyugodott a hangkép így az előtétfalat már a tölcsérek nélküli felállásban készítettük el.
Magasak kialakítása.jpg
Magasak kialakítása.jpg (70.12 KiB) Megtekintve 2990 alkalommal
Előtétfalat burkoltuk az Adamantium Audio Dark 2.0 szövettel és a további szobakorrekcióra is ezt az anyagot fogom használni amiért ( és az egész kivitelezés során nyújtott felbecsülhetetlen segítségéért) extra köszönet Zozi-nak :smile53:
Storm Audio ISP3D 20CH-Cavern, Christie HD6K-M, Severtson Cinema White Microperf 150" 16:9, 5xIMG STA 2000D, 2xTulun Play TIP10000q, HTPC - MadVR, DIY 9.8.6, Adamantium Audio Dark 2.0

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

tatárlaki írta:
2022.01.14., pén. 19:43
Mi is ügyködünk :)
Azok ott kompressziós magasak tölcsér nélkül? Ha igen, akkor így használod? Milyen a hangjuk így?

tatárlaki
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 75

Hozzászólás Szerző: tatárlaki »

Mi is ügyködünk :)
Vászon.jpg
Vászon.jpg (69.98 KiB) Megtekintve 2763 alkalommal
Front oldal KCS.jpg
Front oldal KCS.jpg (169.52 KiB) Megtekintve 2763 alkalommal
Storm Audio ISP3D 20CH-Cavern, Christie HD6K-M, Severtson Cinema White Microperf 150" 16:9, 5xIMG STA 2000D, 2xTulun Play TIP10000q, HTPC - MadVR, DIY 9.8.6, Adamantium Audio Dark 2.0

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1484

Hozzászólás Szerző: Cutler »

Rp526 írta:
2022.01.14., pén. 13:22
Köszönöm a tippeket. Most járok a Farkasodú felénél és már az építésnél sok jó dolgot láttam. Ezután elolvasom az ajánlott pro vonalat. Illetve olvastam AVS-en egy srácról aki JTR 228HT-akat cserél le Mackie C200-sokra, mivel a saját vaktesztjén elbukott. Így egyre jobban érik bennem ez a PA vonal.

Debrecenben ki építi, van topikja?

Ezzel kapcsolatban is akartam kérdezni, kérhetek én is topikot majd, hogy ne ide "szemeteljek? Vagy maradjon a sok általános kérdésem itt? Ennek mik a feltételei? Mert egyre több kérdésem lesz (első sorban főleg a fizikai szoba építésével kapcs.) és nyilván ott egy helyen lenne. Az igazi munka lehet lesz két év is mire el tudom kezdeni, de már most a ház tervezésénél jó lenne tudni dologokat és a padlásteret úgy alakítani. Nem tudom mennyire baj, ha lassan halad a topik, van e erre valamilyen szabály.. én úgy szeretném, hogy amit csak lehet fejben előre el tudjak dönteni nem közben és "csak" az építés maradjon. Ehhez viszont hosszas előre tervezés kell.

A szoba elméleti maximális külső méretei kb most HxSZxM 6m x 4,2m x 2,5m. Ebbe a légtérbe kell majd beletennem. Ebben már a két felső él le van csapva, mint egy koporsó teteje a tető miatt.
Írj valamelyik adminnak, hogy szeretnél topikot. Nincs szerintem különösebb feltétele.
A szobád mérete jó, de majd a topikodban beszélgessünk róla, itt el fog veszni az infó.

Rp526
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 4

Hozzászólás Szerző: Rp526 »

Köszönöm a tippeket. Most járok a Farkasodú felénél és már az építésnél sok jó dolgot láttam. Ezután elolvasom az ajánlott pro vonalat. Illetve olvastam AVS-en egy srácról aki JTR 228HT-akat cserél le Mackie C200-sokra, mivel a saját vaktesztjén elbukott. Így egyre jobban érik bennem ez a PA vonal.

Debrecenben ki építi, van topikja?

Ezzel kapcsolatban is akartam kérdezni, kérhetek én is topikot majd, hogy ne ide "szemeteljek? Vagy maradjon a sok általános kérdésem itt? Ennek mik a feltételei? Mert egyre több kérdésem lesz (első sorban főleg a fizikai szoba építésével kapcs.) és nyilván ott egy helyen lenne. Az igazi munka lehet lesz két év is mire el tudom kezdeni, de már most a ház tervezésénél jó lenne tudni dologokat és a padlásteret úgy alakítani. Nem tudom mennyire baj, ha lassan halad a topik, van e erre valamilyen szabály.. én úgy szeretném, hogy amit csak lehet fejben előre el tudjak dönteni nem közben és "csak" az építés maradjon. Ehhez viszont hosszas előre tervezés kell.

A szoba elméleti maximális külső méretei kb most HxSZxM 6m x 4,2m x 2,5m. Ebbe a légtérbe kell majd beletennem. Ebben már a két felső él le van csapva, mint egy koporsó teteje a tető miatt.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.

Cutler írta:
2022.01.13., csüt. 19:19
DeLorean írta:
2022.01.13., csüt. 16:30
Rp526 írta:
2022.01.13., csüt. 13:14
Tehát a kérdés, mit gondoltok a PA dologról? Simán beépíthetem így ahogy van a falba? Vannak köztetek akik ilyenekkel operálnak, vagy váltottak? Tényleg ennyivel jobb ár/érték arányban és csak a kinézeten bukok? Esetleg kereshetek vkit személyesen? Esetleg ezzel menjek más topikba?

Köszi Nektek! :smile29:
Van itt a fórumon pro mozis topik is és pár olyan fórumos, aki pro mozit épített. Esetleg érdemes átolvasni őket.
+Érdemes megkeresned Zozit, Cutlert, Farkincát, Heinnekent innen a fórumról, de még vannak páran, akik már ezen "átestek".
Én is...

Farkinca hasonló Klipsch rendszerről váltott, nekem is Klipsch THX szettem volt.
Zozi meg mérnöki pontossággal építette meg a szobáját.
Heinneken hasonló padlástérben csinált moziszobát.

HAJRÁ!
:tutiok:
Így van, javaslom olvasd végig a Pro topikot, mielőtt bármihez is hozzáfogsz:
viewtopic.php?f=104&t=134242
Amúgy már Avglasnak is Pa(Pro)mozija van és Hiccuszról se feledkezzünk el, aki gyakorlatilag elinditotta itt, ezt az irányt.
Pécsen is van egy, és épül most még egy Debrecenben is.

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1484

Hozzászólás Szerző: Cutler »

DeLorean írta:
2022.01.13., csüt. 16:30
Rp526 írta:
2022.01.13., csüt. 13:14
Tehát a kérdés, mit gondoltok a PA dologról? Simán beépíthetem így ahogy van a falba? Vannak köztetek akik ilyenekkel operálnak, vagy váltottak? Tényleg ennyivel jobb ár/érték arányban és csak a kinézeten bukok? Esetleg kereshetek vkit személyesen? Esetleg ezzel menjek más topikba?

Van itt a fórumon pro mozis topik is és pár olyan fórumos, aki pro mozit épített. Esetleg érdemes átolvasni őket.
+Érdemes megkeresned Zozit, Cutlert, Farkincát, Heinnekent innen a fórumról, de még vannak páran, akik már ezen "átestek".
Én is...

Farkinca hasonló Klipsch rendszerről váltott, nekem is Klipsch THX szettem volt.
Zozi meg mérnöki pontossággal építette meg a szobáját.
Heinneken hasonló padlástérben csinált moziszobát.

HAJRÁ!
:tutiok:
Így van, javaslom olvasd végig a Pro topikot, mielőtt bármihez is hozzáfogsz:
viewtopic.php?f=104&t=134242
Amúgy már Avglasnak is Pa(Pro)mozija van és Hiccuszról se feledkezzünk el, aki gyakorlatilag elinditotta itt, ezt az irányt.

Rp526
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 4

Hozzászólás Szerző: Rp526 »

Sziasztok!

Idén nagy eséllyel elkezdődik az építkezés, ahol kapok egy kb 20-25-30nm körüli padlásteret teljesen üresen. A tervem az, h építek bele egy dedikált szobát. Jelenleg panelban lakom és "halandó" szettem van (Klipsch RF + RPCenter, 3500H Denon, SPL 100). Első nagyobb kérdésem az lesz majd, hogy van e ajánlott arány amit kövessek a szoba méreteinek.. magasságának kialakításánál. A napokban hozok majd maximális méretet a tervekről. Én úgy gondoltam, h kitolódnak a "székek" amik a tetőt tartják így nagyobb a mozgásterem és ha jobb, hogy nem téglatest alakú a szoba, akkor a sarkait a tető vonalával lecsapom. Így magasabb lenne középen, akár 2 méter fölött és a széleknél alacsonyabb. Az alap ötlet OSB lap, közé üveg/közetgyapot, belül + gipszkarton. Minden előre becsövezve (7.1nek, ATMOSnak ha lesz lesz, ha nem nem, Projektornak).

A másik fontosabb kérdésem, hogy egyre jobban foglalkoztatnak a PA rendszerek, mint egy szokásos felállás.
Eddig úgy gondoltam viszem a Klipscheket.. fejlesztgetem, lesz egy nagy álló RP8000 vagy elődje stb.. Most viszont arra gondoltam, h lehet jobb lenne hangáteresztő vászon, mögé LCR és azokat minimum PA-ból csinálni.
https://www.avsforum.com/threads/monopr ... w.2553793/
Ezen cikk elolvasása után meg főleg. Itt azt írja a tesztben, hogy egy 100-150$-os Monoprice (előtte írt egy nagyon felkapott tesztet Behringerről) SUB-bal, komolyabb EQval kiegészítve mozira simán veri az 1000$-ros tornyokat. Most is PC-s lejátszás van nálam + madVR, a Cavern-nal most ismerkedem. A tesztben leírtak alapján félelmetesen érzékeny, viszonylag lapos frekimenet, és 1% alatti torzítás, 30 fokig simán jó szintén.. Itthon is találni JBL monitort 70e körül újonnan.

Quetz
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 735

Hozzászólás Szerző: Quetz »

Home Theater Gurus: Home Theater Walls like a Pro - Fabric Mate Fabric Track

youtu.be/LM12Pvfixig
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Meg a látszó hangfalak…

-KP-
V.I.P.
V.I.P.

A szőnyegre rakott frontoldalnak is biztos szuper tere lehet. Legalább fordították volna feljebb picit a hallgatói pozíció felé. De még ennyi sem..

-KP-
V.I.P.
V.I.P.

Cutler írta:
2021.09.12., vas. 10:00
Ez a hangsugárzó erdő sokkal ízléstelenebb, mint egy ledvilágítás, ami egy gombnyomással kikapcsolható.
20db 300-s, 21millióért, istenem bravo.gif
Itt is több pénz volt, mint ész, na. Előfordul az ilyesmi.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3613

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

irishcream írta:
2021.09.12., vas. 15:24
.........az jutott-e eszébe itt bárkinek, hogy ennek a szobának a tulajdonosa pont igy akarta TV-vel, túl sok csillaggal, sok-sok hangfallal, ami mind látszik..........neki igy jó és valószinűleg nem érdekli ez a sok kritika......és neki van igaza
Én messze vagyok egy mozi szobától, de kb. 4,5m-ről nézek egy 75" TV-t, ami nem olyan rossz látvány.
Itt meg 85", ránézésre 2,5-3m-ről nézve, ami elég jó azért szerintem. Persze 2x ekkora átmérő nyilván jobb. De így gondolom kevesebb kompromisszum van, és még a tv adás is nézhető, ha kell.
Csak a Marantz! :-D

irishcream
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1202

Hozzászólás Szerző: irishcream »

.........az jutott-e eszébe itt bárkinek, hogy ennek a szobának a tulajdonosa pont igy akarta TV-vel, túl sok csillaggal, sok-sok hangfallal, ami mind látszik..........neki igy jó és valószinűleg nem érdekli ez a sok kritika......és neki van igaza

darthdick

Hozzászólás Szerző: darthdick »

Ha rajta marad a dobozokon a szövet, nem csupaszon vannak, akkor szerintem abszolut nem gáz a design.Csak így feltűnő az egész, MK dobozoknak nem áll jól a csupaszság.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

A rejtett hangfalak nekem is jobban tetszenek, de azért ezek az M&K-k nem csúnya, ormótlan dobozok, van belőlük bőven, az biztos.

Mások is beletolnak ennyit más márkából is.

Ha van pénz lóvéra, miért ne!

Nekem a csillagos égbolt mennyiségével sincs semmi bajom.

Jó kis szőnyegek, stb…

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”