Amit hallgatok, amikor vettem, számított kitől (korábbi "szaktekintélynek " számító -mára már csak volt -fórumos), amit vettem, mondhatni "szekta" fórum épült köré
Ha feljebb akarsz lépni, soha sem lesz vége.
Ha vissza, akkor sem

Sztem ez azért vegyes halmaz, a kinézet mondjuk nekem fontos, de hogy kitől veszem az mindegy, csak ne vmi Kolompár legyen .Objektív teszt szinte nincs, a média csak okádja a fals reklámot, a márkák sokszor egy kézben vannak, pl. Harman.audioline írta: ↑2021.03.22., hétf. 19:35Sziasztok,
Dobnék egy kavicsot a tavacskánkba.
Szerintetek hány százalékban - nyilván csak saccolni lehet - játszik szerepet a pszichológia az audio rendszerünk vagy annak egyes elemeinek a kiválasztásánál, egy-egy voks letétel mellett. A márkahűség, a kinézet, a kitől vettem, a presztízs, a sajtó mit ír róla, a mennyit adtam érte és ehhez hasonlók mennyire befolyásoló tényezők a jó hangról alkotott nézetünkre?

Nálam? 100%audioline írta: ↑2021.03.22., hétf. 19:35Sziasztok,
Dobnék egy kavicsot a tavacskánkba.
Szerintetek hány százalékban - nyilván csak saccolni lehet - játszik szerepet a pszichológia az audio rendszerünk vagy annak egyes elemeinek a kiválasztásánál, egy-egy voks letétel mellett. A márkahűség, a kinézet, a kitől vettem, a presztízs, a sajtó mit ír róla, a mennyit adtam érte és ehhez hasonlók mennyire befolyásoló tényezők a jó hangról alkotott nézetünkre?

A nagy, drága Infinityk jók ( >7-800e), de csak ha olyan erősítőre vannak kötve, amivel hegeszteni is lehet.

Anno, mikor hasonlókat néztem lebeszéltek róla. De nyilván a mit-mennyiért-mire háromszögön belül lehet jó megoldás. Van egy Canton CT-1000 itt a fórumon eladó, olyat viszont hallottam, de inkább privátban, ha kíváncsi vagy rá.

Igen, összetett kérdés ez.cannonball írta: ↑2021.03.17., szer. 13:16Számomra egyfajta hangterápia. Napszaktól függő a stílus, és a hangzás ami terápiás hatással bír. Lenyugtatja, vagy felkorbácsolja az elmét. Ennél fogva nemcsak stílus, hanem hangzásfüggő is ami az adott pillanatban tetszik. Nyilván vannak kedvencek, és van amit nem szeretek, de lazák a határok. Pl. a cigányzenét utálom, de egy jó cimbalomszólót bármikor meghallgatok, mert szinte bizsergeti az agyamat.

Számomra egyfajta hangterápia. Napszaktól függő a stílus, és a hangzás ami terápiás hatással bír. Lenyugtatja, vagy felkorbácsolja az elmét. Ennél fogva nemcsak stílus, hanem hangzásfüggő is ami az adott pillanatban tetszik. Nyilván vannak kedvencek, és van amit nem szeretek, de lazák a határok. Pl. a cigányzenét utálom, de egy jó cimbalomszólót bármikor meghallgatok, mert szinte bizsergeti az agyamat.
Igazából én itt nem arról próbáltam írni hogy mit jelent a zene, hanem arról, hogy a hifi miben nyújt számomra többet mint másféle hallgatás. A zene szerepe és jelentése az más.

Nekem az ágy mellett volt 2 jó minőségű monitor hangfal, olyan volt zenét hallgatni, mint fejhallgatóval, mivel pont 180 fokban voltak. De ha nem ültem az ágyon hanem lefeküdtem, az alaposan megbolydította a térérzetemet, kellett kis idő mire átpozicionálta az agyam magát.hericstamas írta: ↑2021.03.14., vas. 17:03Érdekes olvasni kinek mit jelent a zene. A térről nemrég hallottam egy eszmefuttatást telefonban ami elgondolkodtatott. Az Úriember szerint a sztereo nem való semmire az esetek nagy többségében, mivel a felvétel nem tudott jellemzően sztereóban készülni. Ezért én is csináltam egy kísérletet. Elhelyeztem a szobámban egyenlő távolságra tőlem a hangfalaim, egyik előttem, másik mögöttem, de oldalt mindkettő, semmi szabályos szándékosan. Majd monoban hallgattam kb. 2 órát zenét. Egy idő után az agyam elkezdett velem szórakozni és épített egy teret, ami tutira nem a sztereo miatt lett, mivel nem lehetett. Azért ez sokmindent megmagyaráz. Azóta is nagyon gyorsan át tudok állni. Persze a sztereót könnyebben összerakom azóta is. Monoban a részletek sokkal jobban kijöttek, ami meglepett. Nagyon jó élmény volt. Egyik barátomat áthívtam, meghallgatta és neki semmi nem jött át a térből. Majd kb. fél óra múlva neki is kezdett összeállni. Sokkal jobban hozta a klubhangulatot. A zene körbevett, de nem rajtam, vagy bennem szóltak a hangszerek. Aki próbált már hasonlót, megnyugtathatna, hogy nem bennem van a “hiba”.![]()
Ezeken én is gondolkodtam már. Anno még Koscsó Feri linkelt be egy tanulmányt ide arról, hogy a gyerekek hogyan tanulják a zenei hallást (mikor milyen életkorban mi az ami kifejlődik), azt elkezdtem olvasni de aztán nem jutottam a végére. Szerintem egyénenként eleve különböző az ahogyan a zenei információk leképződnek illetve ahogyan azt az elme feldolgozza. Ugyanakkor nem csak a korábbi élmények kellenek hozzá, hanem szerintem ennél még sokkal fontosabb az, hogy egy bizonyos mértékű belső hallás képesség meglegyen. Ahhoz, hogy egy technikailag fogyatékos felvételt is élvezni tudjunk. De azért (ahogy Ward Marston, a híres restaurátor mondta) egy 100 éves operafelvétel hallgatása még a fanatikusoknak se mindennapos elfoglaltság. :-) Nagyon sok minden függ a zenétől is. Ahogyan előtérbe kerül a hangzás, egyre kevésbé adja át a lényeget a technikailag fogyatékos/gyenge felvétel. Egy klasszikus zongoraszonáta előadás majdnem minden lényeges zenei része visszajön egy gramofonlemezről is, de egy Mahler szimfónia már sokkal kevésbé. (Egy Ligeti zenekari darab meg egyáltalán nem de mondjuk ő már szerencsére nem a gramofonlemezek korában élt.) A konzerv zeneélvezethez alapjában véve nyilván nem kell hifi. Bizonyos zenékhez viszont nem árt, másokhoz meg elengedhetetlen.

Hasonló a helyzet az analóg médiumok megúszhatatlan velejáróival: a szalagzajjal és a vinyl esetében a sercegéssel, pattogással. Az agy itt is képes elnézővé válni, ha tudatosan átbillentjük azt a kapcsolót. Egy koncerten nehezen viseljük el a szomszéd cukorkászacskójának zörgését (halálmetál bulin belefér, bár ott szerintem nem cukorkáznak). Otthon a rommá hallgatott, félszázados lemez esetében meggyőzhető az agy, hogy túl nagy figyelmet ne szenteljen a zajnak. Ebben segíti az is, hogy a pattogás teljesen másként viselkedik, mint a zenei jel; nincs lecsengése, egy jobb láncon pedig még jobban le is válik. Az ismert, tanult mintázatokat alkalmazva elválasztjuk az információt az információt nem hordozó, zavaró jelektől. Hasonlóan ahhoz, ahogy a tökéletlen, hiányos vagy túl sok torzítást tartalmazó anyagokat is ismert mintázatok alapján rekonstruáljuk. De ez tényleg tanulási folyamat: gyermekeim akik nem úgy szocializálódtak, hogy ahol rögzített zene van, ott szalagzaj meg pattogás is van, ezt nehezen fogadnák el, mivel ez a tanulás számukra felesleges önkínzási gyakorlat volna.

Ez jólesett így vasárnap délután, köszi!!!Robici írta: ↑2021.03.14., vas. 11:39Cables szokott írni ha jól rémlik az "audio csodájáról". :-) (Vagy nem tudom már hogy szokott fogalmazni.) Na akkor most leírom, hogy nekem ez mit is jelent, nem "vitaindítónak", nincs az a hátsó szándékom hogy a leült topikot felpörgessem (halljátok, moderátorok? :-) hanem csak "tapasztalat megosztásnak" szánom...

És bírják is évekig? Egy időben nézegettem amúgy azokat, de csak automatikus méréshatárosat találtam.feket663 írta: ↑2021.03.03., szer. 17:57Az Aneng multiméterek szerintem elég pontosak...sutemenyx írta: ↑2021.03.03., szer. 10:35Éppen most fogom szétverni a betonon a nehany eve vasarolt decathlonos biciklipumpámat. Miért? Mert a munkahenger végébe műanyag lezáró dugót tettek a barmok és eldeformàlódik és szelel. Mégis mennyivel lett volna dragabb normalisan megcsinalni?
Ha mutat nekem valaki egy !!jó!! kínai pumpát én megveszem, de tartok tőle, hogy nem fog senki mutatni ilyet, mert csak a szemetet importálja mindenki.
Várom a javaslatokat pumpaügyben!
Illetve jöhet stabil, masszív kínai salgópolcra is tipp. Valamint nyitott vagyok mil spec kínai multiméterre is, ha valaki ismer ilyet. Ezekből eddig még csak selejtet sikerült vennem, ami kínai.
Az Aneng multiméterek szerintem elég pontosak...sutemenyx írta: ↑2021.03.03., szer. 10:35Éppen most fogom szétverni a betonon a nehany eve vasarolt decathlonos biciklipumpámat. Miért? Mert a munkahenger végébe műanyag lezáró dugót tettek a barmok és eldeformàlódik és szelel. Mégis mennyivel lett volna dragabb normalisan megcsinalni?
Ha mutat nekem valaki egy !!jó!! kínai pumpát én megveszem, de tartok tőle, hogy nem fog senki mutatni ilyet, mert csak a szemetet importálja mindenki.
Várom a javaslatokat pumpaügyben!
Illetve jöhet stabil, masszív kínai salgópolcra is tipp. Valamint nyitott vagyok mil spec kínai multiméterre is, ha valaki ismer ilyet. Ezekből eddig még csak selejtet sikerült vennem, ami kínai.

Igen, értem én, köszönöm!

Pumpa : Bécsi ócskapiac...fém és öntvény az egész..örökös darab 10 Euro.

Annál a Revelatonál nem spórolásból olyan csirke kosár, hanem a visszaverődések mérséklése miatt.cannonball írta: ↑2021.03.03., szer. 13:46...Azért nem tolták túl az anyagvastagságot. Ez az öntvénykosár lett a mai kor hívószava, ezzel lehet a parasztot megvakítani, de azért nézzünk már meg egy igazi alukosarat:

Ez a példány egy általam készített - normál esetben álló - hangdobozban dolgozott éveken át, míg a tulajdonosnak véletlenül sikerült eldöntenie a dobozt, a hangszóró kb 80 cm-t zuhant, a kosár nem tudta megtartani a mágnest, eltört. Menthetetlen, de elraktam emlékbe, mert ilyent ritkán lát az ember.