Aki ezeket a sorokat olvassa, azoknak röviden annyit magamról, hogy több mint 4 évtizede elektronikus készülékek javításával, szervizelésével foglalkozom. Ez idő alatt jól megtanultam a hibáik felismerését, amit nem csak a gyártásnál, hanem tervezés/kivitelezésnél is elkövethettek.
Én vagyok az az ember aki a világ egyik legjobb és kortalan referenciának tekintett FM tunerjében tervezési és sorozatgyártási hibát talált...ez a Sequerra model 1.
https://db.audioasylum.com/mhtml/m.html ... 3Dsequerra
Miért írtam mindezt ide, az AVX V-FET single ended amplifier topikba?
Mert ezen a mellékelt elvi, összehasonlító rajzon látható két ábra a működésük szempontjából sehol sem azonos. Viszont felfedeztem egy hibát - mivel az előforduló vitáim során mindenki mást lát a betett rajzban mint én...
A lényeg az, hogy kb. hét évtizede elkövettek egy hibát az oktatásban és ez a hiba generációról generációra száll, mindenki ezt tanulja. A hiba lényege, hogy push pull-nak állítanak be egy alapkapcsolást, ami valójában egy single end - komplementer emitterkövetővel a kimenetén!
Természetesen a push pull elvet a betett magyarázó rajz jobb oldali ábrája teljesítí kifogástalanul. Tehát mindenki aki ezeket a sorokat olvassa, abban a szent meggyőződésben teszi, hogy igaza van, a bal oldali single end ábra
De nem.
TJ.