dragonweed írta: ↑2020.04.15., szer. 17:05
Ear írta: ↑2020.04.15., szer. 13:10
Mókuskerék ez mindenhol, csak talán kevésbé feltűnő. A hifi gyártók-tervezők jó része azzal tölti az idejét, hogy a meglevő produktumaikat áttervezik az éppen elérhető alkatrészbázisra. Egész döbbenetes, ami ilyen téren folyik, gyakorlatilag csak az biztosan elérhető, ami a szekrényedben van, és annak az ára fix, amit már kiszállítottak neked. Néha még az sem.
Ezzel 100%-ig egyetértek, mind régebbi, mind közelmúltbeli tapasztalatok okán. Totem-nél iszonyat sokat szenvedtünk a változó (önkényesen változtatott, és sok esetben nem + irányba) paraméterek, minőségi konzisztencia (hiánya) miatt.
Jelen derivatíva: A HT KFT-től az elmúlt 3 évben még nem kaptam két azonos tekercset egy adott típusszám alatt (Kolibri). Így sajnos az elkészült példányokban kb. 6 féle -azonos induktivitású és DC ellenállású- tekercs található (más fizikai méret, más típusú vasmag, stb.).
Csak remélem, hogy a hangzásban nem okozn(t)ak túl nagy eltérést....
Persze, lehet egyszerre kellett volna rendelnem vagy 100 párat, akkor egyforma lenne mind (?) de ebben sem vagyok biztos.

[/quote]
A sorozatban gyártott erősítők sem szólnak egyformán...
1999. májusában, a sorban a második erősítőmet (NAD 314) szerettem volna valami jobbra és izmosabbra cserélni, olyanra, amelyik könnyedén meghajtja a B & W P4 állódobozaimat.
A székesfehérvári Ecolan cég akkori ügyvezető igazgatója, Abai-Nagy László volt olyan szíves és mindenféle előleg nélkül 2 db Roksan Caspian integrált erősítőt adott otthoni kipróbálásra. A két erősítőt elhozta az aszódi lakásomra és a visszaszállításról is Ő gondoskodott. Nyolc napig birtokolhattam e jószágokat - azóta sem találkoztam ehhez fogható kiszolgálással !
A készülékek világos eloxált előlappal rendelkeztek, újak voltak, a kereskedő elmondása szerint kb. 50-60 órát mehettek ezidáig összesen. A Caspian integráltnak Angliában 795 font volt az ára (akkori árfolyamon az kb. 302.100 forintnak felelt meg), az Ecolan Kft idehaza 295.000 forintért árulta - ebben is jók voltak.
A lényeg: a sorozatszámuk alapján egyazon napon készülhettek vagy meózhatták le, ennek ellenére a két erősítő nem szólt egyformán. Az egyik egy picit nagyobb és finomabb felbontással bírt a magas tartományban, árnyalatnyi különbségről beszélek.
Ennek hatására megkértem egyik hifis ismerősömet, hogy hozza el a saját, kb. féléves Caspian erősítőjét, vessük már össze a másik kettővel. Az ő példánya is világos előlappal rendelkezett, viszont egészen más sorozatszámmal bírt. A hangja jobban különbözött: kissé hosszabbak voltak a lecsengések. Emiatt számomra ez a példány tetszett a legkevésbé. Csináltunk pár ellenpróbát, mindkettőnknek az volt a határozott véleménye, hogy a másik két erősítő jár a helyes úton.
Évekkel később egy hosszú hétvégén két, használt Musical Fidelity A3-t tudtam összehasonlítani a saját rendszeremben. Egymáshoz képest azok is másképpen szóltak. Nem nagy különbségekre kell gondolni, ugyanakkor az egyik picit jobb benyomást tett rám, LP-ről CD-ről egyaránt.