fülelek írta: ↑2019.12.24., kedd 14:17
venomer írta: ↑2019.12.24., kedd 10:36
fülelek írta: ↑2019.12.20., pén. 18:57
tahr puppy 6.0.6 rulez!
a többit felejtsd el
Mitől jó?
Az egész Tahr Puppy op rendszer pendrájvról tölt be a rendszer memóriába, lát minden meghajtót, ahonnan lejátszuk a zenéket, felismeri az összes xmos és társai usb hidakat és dacokat, irgalmatlanul gyorsan működik, kicsi az erőforrás igénye. Hangzás tekintetében sokkal jobb, mint a szokásos ablakos megoldások, az a nyugodság jellemzi, ami a win hangzásból hiányzik. Nem a bitperfektségen múlik, mielőtt bárki belekötne, hanem a szgép belső időbeliségén és a sokkal több futó folyamat energia felhasználása miatti szórt zavarok mennyiségén. Elhiszem, hogy kicsontozott, agyon tuningolt win rendszeren is lehet jó a hang, ez a linux disztro egyszerűbb megoldás, legalábbis szerintem. Az APLinux is ugyanilyen jó, kicsit komplikáltabb a telepítése és konfigurálása, mpd használata esetén a távirányítás alapból megoldott. A Daphile lejátszó is jó megoldás, ha nem felejtjük el a számokat lejátszás előtt memóriába betölteni, különben egy lehelletnyivel elmarad hangminőségre a többitől.
Köszi az eddigi helpet! Szeretnék valamit vissza is adni a közösségnek:
Ezt most olyanoknak küldöm akik semennyire sem jártasak a linux világban, de tennének a linuxos zenehallgatással egy fájdalommentes (!) próbát. Én is csak a legalapabb dolgokat tudtam összehozni, de szól a zene Hiface1-en keresztül egy Mac Minin futó linux alól

Nekem ez elég sikerélmény.
Tahr Puppy-val (nyílván mással is) megoldható, hogy úgy hallgass zenét, hogy simán pendriveról bebootolsz, és az "live"-ként a memóriába betöltődik telepítés nélkül, majd Deadbeefel már indulhat is szinte a lejátszás.
Innen tölthető a legújabb Puppy. (a bejegyzés alján van google drive link az iso-hoz)
https://skamilinux.hu/tahrlite6-1-1-k4- ... -2020-jan/
Rufus-szal csinálj az iso-ból bootolható pendriveot. (én egy 4GB-ost fogtam, de maga az iso kisebb jóval, kevesebb is elég lehet) Bootolj be erről. Eltarthat pár percig mire betölti magát a Puppy a memóriába. Egyből a desktop látszik, valami ilyesmi
https://skamilinux.hu/phpBB3/download/file.php?id=2306
A Start gomb fölött a bal alsó sarokban találod a felcsatolt meghajtóidat (én pl. a külső NTFSre formázott vinyóm ikonját látom "sdc1" néven). Ellenőrizd le, hogy felcsatolta-e automatikusan azt ahol a zenéid vannak. Ha nem, akkor az asztalon lévő "apps"-on belül keresd a "Pmount"-ot és azzal csatold fel a meghajtót.
A lejátszót szintén az "apps"-on belül találod: "deadbeef.desktop", indítsd el. A Szerkesztés/Beállítások/Hang fülön állítsd be a hang kimeneti eszközt. Nálam Hiface, de nálad pl az USB DAC-odat válaszd.
Zene hozzáadása a Deadbeef lejátszási listához: Fájl/Fájl hozzáadása. Baloldalt "Fájl rendszer" majd "mnt" mappa, azon belül a meghajtód amin a zenék vannak. Mint írtam, nálam ez az "sdc1" (a korábbiak szerint az asztal bal alsó sarkában látod a meghajtó linuxos "nevét", ezt válaszd).
Remélhetőleg idáig eljutottál :) és már csak zenét kell választanod és hátradőlve fülelgetni.