Na srácok úgy néz ki, megvan a megoldás. Szerencsére nem szoktam egy könnyen feladni, úgy látszik megérte.
A megoldás, hátha más is belefut hasonlóba:
1. Szűz Windows 10 telepítés, de a V4-es kártya nincs a gépben.
2. Telepítés után beletettem a gépbe a kártyát, de mivel nem szed le hozzá automatikusan drivert, így leszedtem egy Paul Pang féle drivert (legújabb, 3.0-ás). Így sem történt semmi, ugyanúgy ismeretlen eszköz, bár az Eszközkezelő már látja, mint Renesas Electronic USB 3.0 Host Controller és Root Hub.
3. V4-es kártya ki a gépből, betettem egy ugyanolyan NEC USB kártyát, csak gyári, tuning mentes. Ezt elsőre felismerte.
4. Gyári kártya ki a gépből, V4-es be a gépbe és működik!!!
Tegnap késő este hallgattam egy keveset illetve ma kb. 1 órája és úgy látszik minden ok. Annyi, hogy a JRiver-nél az S.M.S.L X-USB II-es konverter csak WASAPI-val megy, nem merem ráküldeni a gyári drivert az ASIO miatt, de ez legyen a legnagyobb baj.
Egyébként igen, ahogy írták is, ezek után jött volna a táp kérdés, hogy az elég-e, esetleg a kártya nem-e hibás. Nekem is megfordult a fejemben az inkompatibilitás, de szerencsére egyik sem. Most folyik a teszt fázis, remélem az öröm maradandó lesz.
A másik probléma, hogy a gépet hiába kapcsolom ki, kikapcsolás után pár másodperc múlva felébred.
Erre is van megoldás: Vezérlőpult/Nagy ikonok nézet/Energiagazdálkodási lehetőségek/A főkapcsolók funkciójának megadása/A jelenleg el nem érhető funkciók bekapcsolása/Gyors rendszerindítás bekapcsolása (ajánlott) pipát ki kell venni.
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget, ötleteket!