Szerény véleményem szerint: a DAC azt írja ki, hogy milyen mintavételezésű digitális adatfolyamot kap a számítógéptől az USB-n. Ha 96-ot ír ki, akkor 96khz mintavételezésű adatfolyamot kap. Ergo: ha egy 44.1 khz-es (CD-minőségű) PCM anyagot tartalmazó FLAC-ból küldöd a zenét ezzel a beállítassal a DAC-odra, akkor a számítógép fogja az adatfolyamot 44.1 khz-ből 96khz-essé alakítani (ez az “upsampling”, amit a számítógéped fog így elvégezni). Direkt nem 48khz-es FLAC ot írtam, mert a duplázás az egy viszonylag egyszerű algoritmus, a 44.1 kHz 96 kHz-essé alakítása viszont már nem triviális. És ezt az átalakítást lehet, hogy a Pio dacja jobban végzi, mint a számítógép, de az is lehet, hogy nem. Most direkt próbálok egyszerűen fogalmazni... a lényeg, hogy a lejátszóprogramon is elég sok múlik. Ha a lejatszóprogram a PC oprendszerére bízza ezt az átalakítást, akkor szvsz ne várj tőle audiofil hangzást, mert az oprendszerbe épített algoritmusok nem feltétlenül audiofil célokat szolgálnak. Viszont egy fejlett audiofil lejátszóprogram tudhat olyan upsampling algoritmust, ami akár jobb is lehet, mint a Pio USB DAC-jaé.banfizoltan84 írta: ↑2019.04.18., csüt. 19:43Ez eszembe se jutott. De logikus! De bocsi, hogy értetlenkedek...ha a pc t mondjuk 44kHz re állítom akkor a dacon a 44 jelenik meg, de ha 96 ra akkor a 96. Akkor a dac érzékeli mit enged ki max a számítógép?
Szerintem: használj olyan lejátszót, amelyben magában a lejátszóban tudod beállítani a kimeneti mntavételezési frekvenciát és bitmélységet, és azzal kísérletezz; de ha mindent a Pio-ra akarsz bízni (mert kia akarod használni a Pio DAC-jának tudását), akkor a lejátszóprogramban kapcsolj ki minden upsampling/downsampling funkciót, vagyis állítsd úgy be, hogy az USB-n az adatfolyam az eredeti mintavéltelezési frekvenciával és eredeti bitmélységben menjen ki, és az oprendszer se akarjon ebbe “beleszólni”. Sajnos én Mac-et használok és nem tudok Windows-os tanácsot adni ezügyben, de az biztos, hogy a Windowsos gépekhez is vannak olyan lejatszóprogramok, amelyek megfelelő beállítással ezt tudják; a Windows-t használó fórumtársak ebben biztosan tudnak segíteni.
Ergo: sok múlik a lejátszóprogramon.