A projektor és az erősítőd között, milyen hosszú kábel van?Den írta: ↑2019.04.02., kedd 15:47Bedugod a kábelt a média lejátszó és az erősítő közé, egy másikat pedig az erősítő és a projektor közé. Ha gyenge minőségű kábelt, vagy túl hosszút használsz, akkor lényeges jelveszteséged lehet, ha minél rövidebbet és egyénileg a cuccodhoz legjobban illőt, akkor elérheted akár a 3.5 méter szélességet is.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a moziról, házimoziról
Re: Általában a moziról, házimoziról
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor

- Értékelés: 6206
Uhh, ez erős kijelentés, és nem, nem ilyen egyszerű. Fura, hogy ezzel a nicknévvel kevered a HDMI-n használt protokollt az interneten használt IP protokollal. Két külön dolog. Inkább nézz utána a HDMI-nek.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
- Den
- Kezdő Fórumlakó

- Értékelés: 119
"""a sajátomat én MINDIG a tényekre próbálom alapozni, azok pedig NEM erősítik meg a HDMI kábelek képminősége közötti különbségeket."""
Tudod Pali nálam mi számít ténynek? Az, hogy a média lejátszó és az erősítő közötti HDMI összeköttetésre hoztam összesen 6 kábelt 4 cégtől és mindegyiket tetszőleges ideig néztem. Amikor megjegyeztem a képinformációkat, akkor váltottam a következőre. A nagy képen azonnal látni a nem kicsi különbségeket. Lényegesen színekben teltebb, kontrasztban sokkal erősebb, részletgazdagabb képet kaptam.
Most vagy engem akarsz megvezetni, vagy tényleg nem látod az égbekiáltóan nagy, minden képjellemzőre kiható különbségeket?
Nem értem, hogyan merülhet fel ez a kérdés egyáltalán. Ha a gyengébb kábeleknél maradtam volna, akkor még mindig 1m2- es képet néznék. Rendkívül lényeges a minél jobb HDMI, mert annál jobb és annál nagyobb képnagyságot érhetünk el.
Mivel mindenkinek más a felszerelése, a HDMI minőségét is a cucc alapján kell belőni. Magyarul ki kell próbálni, mert máshogy nem is lehet, hogy kinek melyik kábel jön be a szeme alapján. Bedugod a kábelt a média lejátszó és az erősítő közé, egy másikat pedig az erősítő és a projektor közé. Ha gyenge minőségű kábelt, vagy túl hosszút használsz, akkor lényeges jelveszteséged lehet, ha minél rövidebbet és egyénileg a cuccodhoz legjobban illőt, akkor elérheted akár a 3.5 méter szélességet is.
Biztosan rosszul végzem a "munkámat", mert rendkívül jó minőségű 6.27 m2 kép mellett, 7.1.4- et építettem ki minőségi, a Marantz által
bekalibrált térhatású hanggal.
Tudod Pali nálam mi számít ténynek? Az, hogy a média lejátszó és az erősítő közötti HDMI összeköttetésre hoztam összesen 6 kábelt 4 cégtől és mindegyiket tetszőleges ideig néztem. Amikor megjegyeztem a képinformációkat, akkor váltottam a következőre. A nagy képen azonnal látni a nem kicsi különbségeket. Lényegesen színekben teltebb, kontrasztban sokkal erősebb, részletgazdagabb képet kaptam.
Most vagy engem akarsz megvezetni, vagy tényleg nem látod az égbekiáltóan nagy, minden képjellemzőre kiható különbségeket?
Nem értem, hogyan merülhet fel ez a kérdés egyáltalán. Ha a gyengébb kábeleknél maradtam volna, akkor még mindig 1m2- es képet néznék. Rendkívül lényeges a minél jobb HDMI, mert annál jobb és annál nagyobb képnagyságot érhetünk el.
Mivel mindenkinek más a felszerelése, a HDMI minőségét is a cucc alapján kell belőni. Magyarul ki kell próbálni, mert máshogy nem is lehet, hogy kinek melyik kábel jön be a szeme alapján. Bedugod a kábelt a média lejátszó és az erősítő közé, egy másikat pedig az erősítő és a projektor közé. Ha gyenge minőségű kábelt, vagy túl hosszút használsz, akkor lényeges jelveszteséged lehet, ha minél rövidebbet és egyénileg a cuccodhoz legjobban illőt, akkor elérheted akár a 3.5 méter szélességet is.
Biztosan rosszul végzem a "munkámat", mert rendkívül jó minőségű 6.27 m2 kép mellett, 7.1.4- et építettem ki minőségi, a Marantz által
bekalibrált térhatású hanggal.Frontok: SVS Ultra Evolution Pinnacle
Center: SVS Ultra
Subok: SVS SB16 Ultra, SB4000
2 back: SVS Ultra Tower,
8 atmos + 2 surround: Polk Signature ES20 Elite
Marantz AV10
Zidoo UHD5000
3 végfok: 2xEmotiva XPA GEN3 7ch, Audiolab 8300MB 1ch
400x225 cm 4K diamond 16:9 1,4 gain
Epson 12000B
Marantz AV10
Zidoo UHD5000
Epson 12000B
()-ben az AQ összes hdmi kábelén ami 8m felett van aktív jelerősítő van rajta. De ez a legolcsóbb pearl szériára is igaz. Nekem ilyen van, működik de ennyi.
Fogadjuk el hogy egy kábeltől digitális átvitellel nem lesz más az adat, mert nem lehet, mert nem működne az internet, ez ilyen egyszerű.
Fogadjuk el hogy egy kábeltől digitális átvitellel nem lesz más az adat, mert nem lehet, mert nem működne az internet, ez ilyen egyszerű.
Hogy cifrázzuk a kabeles tesztet, ugye volt ott wireless összeköttetés is. Na, azt se tudta senki megmondani, hogy éppen nem is hdmi kábelen megy a jel, hanem wifin
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor

Na ezt nevezik úgy, hogy marketing bullshit. Ha kiveszed belőle azt, amit a HDMI specifikáció amúgy is előír, tehát minden kábelben megtalálható, akkor nagyjából három dolog marad: 1. hogy a szálak benne ezüstözöttek 2. valami Micro-mom-filament nevű technológia, khm, khm... 3. egy állítás, miszerint ez az első és igazi és csakisigazi kábel, ami képes a teljes 4K UHD élméányt nyújtani.nemtomm írta: ↑2019.04.02., kedd 13:14Ime itt a Nordost oldala:
https://www.nordost.com/norse2/heimdall ... -cable.php
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Aszpirin 2019.04.02., kedd 15:37-kor.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
Ha viszont van adathiba a HDMI kommunikációban, akkor az - pusztán elméleti megfontolásból - ha úgy tetszik, logikusan átgondolva - okozhat lokális kontrasztcsökkenést. Ezt nem a kieső pixelek okozzák, hanem az a korrekciós algoritmus, ami ezeket helyre akarja hozni.
A fotózásból hozok példát. Gondolom láttál mág CCD-zajt, vagyis digitális zajjal rendelkező digitális állóképet. Na, a digitális zaj nagyjából az: téves fényerő-vagy színinformációval ellátott (ergo: bithibás) pixelek, random módon (de meglehetősen sűrűn) szétszórva a képen. Léteznek algoritmusok, amelyek egy CCD-zajos képen csökkentik, vagy akár eltüntetik a zajt, de ezek mindegyikének mellékhatása a képrészletek elmosása ill. a lokális kontraszt csökkentése. Nem, plusz szaturációt és plusz színt nem visznek a képbe. Csak csökkentik/eltüntetik a bithibás pixeleket, de eközben a kép "nem hibás" tartalmát is módosítják.
Namost, nem ismerem, hogy melyik HDMI fogadóoldali berendezésben milyen adathiba-helyreállító algoritmusok vannak, mert ez nincs szabványosítva, és nem is közlik a gyártók. Mi több, azt sem tudom, hogy mekkora a gagyi HDMI adatkábeleken a valódi adatvesztés (lehet, hogy nagyon nagyon alacsony). De elméletileg lehet alapja annak, hogy olcsóbb kábelnek rosszabb képe van. Épp logikusan átgondolva.
Hozzáteszem töredelmesen bevallva: a gyakorlatban én sem láttam még ennek nyomát. Vagy akadozott kép-hang (kockásodást láttam már képen rossz HDMI-kábellel, és pattogást is hallottam a hangban), vagy minden tökéletes volt.
De ettől még elméletileg nem tudom kizárni.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor

Plusz kontraszt információt nem visz át egy passzív eszköz, már csak azért sem, mert nem létezik olyan, hogy kontraszt információ. A lokális kontraszt, amiről beszéltem, az a kép egy származtatott tulajdonsága (és nem ugyanaz, mint a globális kontraszt, érdemes ráguglizni).Lemmy9 írta: ↑2019.04.02., kedd 12:25Gondolj bele logikusan! Ha adatvesztés van az random, tehát a hiba is random, és nem folyamatos pl. kevés kontraszt hiba.
Itt ott egy pixelhiba, zöld-lila képernyő, akadozás.
Ez egy hibás kábel = kuka.
Mitől vinne át egy plusz kontraszt vagy színtelitettség "infót" egy passzív eszköz.
Kétféle Hdmi kábel van: működő, és hibás.
Ha viszont van adathiba a HDMI kommunikációban, akkor az - pusztán elméleti megfontolásból - ha úgy tetszik, logikusan átgondolva - okozhat lokális kontrasztcsökkenést. Ezt nem a kieső pixelek okozzák, hanem az a korrekciós algoritmus, ami ezeket helyre akarja hozni.
A fotózásból hozok példát. Gondolom láttál mág CCD-zajt, vagyis digitális zajjal rendelkező digitális állóképet. Na, a digitális zaj nagyjából az: téves fényerő-vagy színinformációval ellátott (ergo: bithibás) pixelek, random módon (de meglehetősen sűrűn) szétszórva a képen. Léteznek algoritmusok, amelyek egy CCD-zajos képen csökkentik, vagy akár eltüntetik a zajt, de ezek mindegyikének mellékhatása a képrészletek elmosása ill. a lokális kontraszt csökkentése. Nem, plusz szaturációt és plusz színt nem visznek a képbe. Csak csökkentik/eltüntetik a bithibás pixeleket, de eközben a kép "nem hibás" tartalmát is módosítják.
Namost, nem ismerem, hogy melyik HDMI fogadóoldali berendezésben milyen adathiba-helyreállító algoritmusok vannak, mert ez nincs szabványosítva, és nem is közlik a gyártók. Mi több, azt sem tudom, hogy mekkora a gagyi HDMI adatkábeleken a valódi adatvesztés (lehet, hogy nagyon nagyon alacsony). De elméletileg lehet alapja annak, hogy olcsóbb kábelnek rosszabb képe van. Épp logikusan átgondolva.
Hozzáteszem töredelmesen bevallva: a gyakorlatban én sem láttam még ennek nyomát. Vagy akadozott kép-hang (kockásodást láttam már képen rossz HDMI-kábellel, és pattogást is hallottam a hangban), vagy minden tökéletes volt.
De ettől még elméletileg nem tudom kizárni.
A HDMI speckóban én nem emlékszem semmi olyan redundáns adat küldésére utaló nyomot, ami alapján bit-pontosan reprodukálható lenne az adat akár egyetlen bit kommunikáció során való elvesztése esetén. Ha ismered ezt a mechanizmust, akkor egy fél mondatban kérlek utalj rá, de az is elég, ha megmondod, hogy a speckó melyik fejezetében keressem :-D
De ha az van, amit sejtek, akkor egyetlen kieső bit egy egész képi adatcsomagot érvénytelenít, ami tudtommal nem egyetlen pixel.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor

Elfogadva amit mondasz, és ismételve, hogy én sem látom értelmét a drága HDMI kábeleknek, és ismerem a többször idézett HDMI-vakteszt eredményét is, ami minimum elgondolkodtató... szóval, csak elméleti vitát folytatunk:
A HDMI speckóban én nem emlékszem semmi olyan redundáns adat küldésére utaló nyomot, ami alapján bit-pontosan reprodukálható lenne az adat akár egyetlen bit kommunikáció során való elvesztése esetén. Ha ismered ezt a mechanizmust, akkor egy fél mondatban kérlek utalj rá, de az is elég, ha megmondod, hogy a speckó melyik fejezetében keressem :-D
De ha az van, amit sejtek, akkor egyetlen kieső bit egy egész képi adatcsomagot érvénytelenít, ami tudtommal nem egyetlen pixel.
-
darthdick
Van az,hogy el kell engedni valamit.Ez ebben az esetben az.Egy látó embert sosem fog meggyőzni egy vak ember,hogy nem lát,a vakot meg a látó nem fogja meggyőzni,hogy lát.
Snitt.
Egészségére DEN-nek.
Snitt.
Egészségére DEN-nek.
Den: Szerintem ha a fekete mélyebb, azt egy műszer is mutatja. Ha mélyebbnek GONDOLOD, hogy látod, de a műszer nem mutat semmit, akkor csinálj A-B tesztet. Ha 10 esetből 8-szor meg tudod mondani, hogy melyik kábelt látod (de Te NEM tudhatsz arról, hogy éppen melyiken megy át a jel) akkor elfogadom én is, hogy van különbség, de VALAMIÉRT a műszer azt nem méri. Akkor a műszer rossz vagy a mérési eljárás, AKKOR majd ismét foglalkozom a témával én is.
A Hiccusz által szervezett kábel-összehasonlító teszten MINDENKI gyakorlatilag össze-vissza ikszelgetett a papíron, tehát a HDMI kábeles elmélet az A-B teszten látványosan MEGBUKOTT (pedig sokan voltak "hívők" a jelenlévők közül). Ez volt az a pont, ahol mindenki aki tudományos alapon közelít a témához, azt mondta, hogy ha sem a műszer nem mutat semmit és senkinek a szeme sem látott különbséget, akkor ez a téma NEM ÉR MEG TÖBB ENERGIÁT. Én ezt itt és most a magam részéről lezártam, de ha valakinek van még mondanivalója, miattam NE fogja vissza magát! Én mások véleményét tiszteletben tartom, de a sajátomat én MINDIG a tényekre próbálom alapozni, azok pedig NEM erősítik meg a HDMI kábelek képminősége közötti különbségeket.
Hej!
A Hiccusz által szervezett kábel-összehasonlító teszten MINDENKI gyakorlatilag össze-vissza ikszelgetett a papíron, tehát a HDMI kábeles elmélet az A-B teszten látványosan MEGBUKOTT (pedig sokan voltak "hívők" a jelenlévők közül). Ez volt az a pont, ahol mindenki aki tudományos alapon közelít a témához, azt mondta, hogy ha sem a műszer nem mutat semmit és senkinek a szeme sem látott különbséget, akkor ez a téma NEM ÉR MEG TÖBB ENERGIÁT. Én ezt itt és most a magam részéről lezártam, de ha valakinek van még mondanivalója, miattam NE fogja vissza magát! Én mások véleményét tiszteletben tartom, de a sajátomat én MINDIG a tényekre próbálom alapozni, azok pedig NEM erősítik meg a HDMI kábelek képminősége közötti különbségeket.
Hej!
- Den
- Kezdő Fórumlakó

- Értékelés: 119
"""Mitől vinne át egy plusz kontraszt vagy színtelitettség "infót" egy passzív eszköz."""
Aktív áramkörrel rendelkeznek a legjobb AQ kábelek pl: Coffee:
HDMI (v2.0) digitális összekötő kábel, 10% ezüst tartalmú LGC réz vezetővel, aranyozott HDMI csatlakozóval.
"""NEM azt állítom, hogy a jobb minőségű kábel marhaság, hanem azt, hogy NEM a képminőség miatt érdemes ESETENKÉNT jobb minőségű kábelt venni.""" Gyulai Pali
Ezek szerint még soha nem volt dolgod aktív áramkörrel rendelkező AQ Coffee HDMI kábellel és fogalmad nincs arról, hogy megdobja a képminőséget: lényegesen nagyobb kontraszt, élénkebb színek, mély fekete.
Teljesen más lehet a műszerrel mért eredmény- elmélet és a saját szemeddel látott valóság. A saját élő tapasztalatodnál nem ér semmi többet! Magyarul amit látsz a valóságban egy vászonra vetített képnél, azt ne magyarázza meg senki, hogy mit is láttál.
Ne egy gép adja a valóságot, hanem annak higgyél, amit látsz!
Kizárólag a saját, gyakorlati tapasztalataimról írtam. Ha a gyakorlatban, saját eszközökkel végzett tesztelés eredményeit nem hiszed el nekem, akkor vedd meg, próbáld ki tenmagad.
Aktív áramkörrel rendelkeznek a legjobb AQ kábelek pl: Coffee:
HDMI (v2.0) digitális összekötő kábel, 10% ezüst tartalmú LGC réz vezetővel, aranyozott HDMI csatlakozóval.
"""NEM azt állítom, hogy a jobb minőségű kábel marhaság, hanem azt, hogy NEM a képminőség miatt érdemes ESETENKÉNT jobb minőségű kábelt venni.""" Gyulai Pali
Ezek szerint még soha nem volt dolgod aktív áramkörrel rendelkező AQ Coffee HDMI kábellel és fogalmad nincs arról, hogy megdobja a képminőséget: lényegesen nagyobb kontraszt, élénkebb színek, mély fekete.
Teljesen más lehet a műszerrel mért eredmény- elmélet és a saját szemeddel látott valóság. A saját élő tapasztalatodnál nem ér semmi többet! Magyarul amit látsz a valóságban egy vászonra vetített képnél, azt ne magyarázza meg senki, hogy mit is láttál.
Ne egy gép adja a valóságot, hanem annak higgyél, amit látsz!
Kizárólag a saját, gyakorlati tapasztalataimról írtam. Ha a gyakorlatban, saját eszközökkel végzett tesztelés eredményeit nem hiszed el nekem, akkor vedd meg, próbáld ki tenmagad.
Frontok: SVS Ultra Evolution Pinnacle
Marantz AV10
Zidoo UHD5000
Epson 12000B
Marantz AV10
Zidoo UHD5000
Epson 12000B
"Az igazi barát szemből támad."
Amúgy én "kaptam"2db 2m-es 40rugós HDMI kábelt,bazi vastag és szép fehér,és szépen világít a még bazibb csatlakozóján,viszont 1 kilós médiaboxot lecsavarta az állványról mint a sz@.t.Egy német boltban adták ajándékba, mer vettem tőlük két leárazott,postán visszamaradott TV-t,gondolom ki akarták dobni,így inkább oda adták ajándékba.De a lényeg,hogy + nem adott hozzá a képhez.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven
Ha filmet nézel egy megjelenítőn, akkor tuti nem veszel észre egy-egy pixeles hibákat. De én tesztábrákat is nézek, pl. olyat, ahol a teljes kép fekete és pár fehér pixel világít a teljes képfelületen. Ha ekkor be-be villannának "hibás" adatok okozta pixelek a képen, akkor azt látnám. Adott mennyiségű bit-hibát általában "elintéz" a hibajavítás, hiszen ekkor még bit-pontosan reprodukálhatóak az eredeti adatok, így ekkor NINCS szükség interpolációra, hiszen valódi adatvesztés sincs.Aszpirin írta: ↑2019.04.02., kedd 11:20Ebben biztos vagy, vagy csak azt sejted?
Egyébként én csak azt fejtettem ki, hogy HA van adatvesztés a kábelen, akkor az OKOZHAT képi megjelenítési problémákat. Nem a színekben, hanem pl. a képélességben. Elméletileg. Azért, mert az adatvesztés-javító algoritmusoknak (amelyek létét feltételezem) ez az egyik lehetséges mellékhatásuk.
Ha elég szar a kábel és ha elég hosszú (!!!) is, akkor valóban el lehet érni, hogy össze-vissza pöttök ugráljanak a képben, de ekkor is segít pl. a sávszélesség lecsökkentése (pl. 24Hz használata 60Hz helyett). A HDMI előnye szerintem az, hogy ha valóban nagyon szar egy kábel és tényleg nem jut át rajta az adat, akkor ez azonnal ORDÍT a képben és a kábel már repülhet is a kukába. Olyan, hogy gyengüljön az élesség, vagy hogy részletek tűnjenek el, szerintem a gyakorlatban elképzelhetetlen.
Az egy másik kérdés, hogy mi értelme egy pl. 1m hosszú "csoda" HDMI kábelnek? Mondjuk 15m hossz esetén már nagyon is VAN értelme egy rendesen megépített (és árnyékolt) kábelnek (főleg ha pl. a projektor is gyengébb típus). Vannak gépek, amelyek érzékenyebbek a HDMI kábelen átjutó jel minőségére, ezekkel így legalább LESZ kép (szar kábellel meg vagy nem lesz, vagy nézhetetlenül pöttyös lesz).
NEM azt állítom, hogy a jobb minőségű kábel marhaság, hanem azt, hogy NEM a képminőség miatt érdemes ESETENKÉNT jobb minőségű kábelt venni. A gond az, hogy a legtöbben feleslegesen dobnak ki pénzt drága kábelekre, mert a valóságban NINCS szükségük rá. Ha mindenki ésszel költené el a pénzét és a valóban lényeges dolgokat fejlesztené, akkor sokkal jobb lenne a végeredmény ... és kevesebb lenne az idegeskedés, a "fikázás", stb.
Ha megnézi valaki az apróhirdetéseket, legalább három olyan projektort is találhat, amelyek DRASZTIKUSAN javítanák (szinte) bármelyik házimozi képminőségét. Ehelyett sokan elmennek a boltba és ezeknek a valóban komoly projektoroknak a (használt) árát inkább elköltik digitális kábelre, majd bedugják a kábelt a "majdnem közepes" minőségű projektoruk fenekébe és el vannak ájulva, hogy milyen okosan költötték el a pénzüket és hogy mennyit javult a (műanyag optikával, 0,45"-es DLP chip-pel) vetített kép. Természetes, hogy fáj az ember szíve, amikor ezt látja, miközben ugyanezért a pénzért nagy chip-es és komoly optikájú gépet is vehetett volna, ami viszont valóban durva hatással lett volna a képre.
Szerintem ez az egész kábel-dolog pontosan olyan, mint amikor régen az "egyszerű gyerek" 100-as oktánszámú benzint tankolt a Trabantjába (persze tökfeleslegesen) és azonnal úgy érezte, hogy most már ő lett az utak királya. Ha ezt éveken át csinálta és (kis túlzással) egy Maserati árát elköltötte drága (és felesleges) benzinre, akkor szerintem természetes, hogy mindenkinek aki ezt látta, fájt érte a szíve és segíteni próbált neki, azaz próbálta "szegénykét" a helyes út irányába "terelgetni". De hát vannak akiken egyszerűen nem lehet segíteni (pl. hiába mondja neki több közlekedési mérnök egymástól függetlenül, hogy a 100-as benzinnek nincs semmi értelme a Trabant 8:1 kompresszió-viszonya mellett, ezt azzal intézi el, hogy a mérnökök hülyék, ő ezt jobban tudja, az iskola meg csak összezavarja az embert :-). El KELL fogadni, mások vagyunk, más szempontok alapján választunk, mindenkinek szíve joga arra költeni a pénzét, amire csak akarja.
A másik dolog, hogy valamiért az emberekben van egyfajta vágy a hitre (még akkor is, ha valami hamubasült baromság a hit tárgya!). Ezt annál jobban semmi nem bizonyítja, mint hogy manapság sokan állnak a "Lapos a Föld" hit mellé ... miközben kb. egymilliárt mérési adat bizonyítja, hogy a Föld alakja a gömbhöz hasonlít. Amikor eljön a pont, ahol valaki már a hite kedvéért hajlandó figyelmen kívül hagyni a tényeket és a mérési adatokat, akkor szerintem az értelmes vitának ott vége van. Ekkor már sem az észérvek, sem mérési adatok NEM segítenek a meggyőzésben ... ezért ekkor szerintem el kell engedni a dolgot.
Én azt mondom, hogy mindenki költse arra a pénzét, ami neki örömet okoz, ha ez a szép és drága kábel, akkor arra, ha a Thaiföldi örömlányok szolgáltatásai, akkor arra, ha meg a komoly projektor, akkor arra. Hát nem az a lényeg, hogy élvezzük? :-)
Ha hbás meg sem érkezik,vagy szétesik,de ez is a hibajavítás milyensége.Tehát ha van egy jó forrás pl HTPC ahol algókkal tökéletes képet küldesz ki,és amennyiben a kábel megfelel annak a szabványnak,nem lehet különbség.Persze lehet Bobi másként látja,meg még a szomszéd is átgyütt,asszony is monta,milyen más a szine,közben a saját haja szinére gondolt,sokminden befolyásolhatja az agyunkat.Aszpirin írta: ↑2019.04.02., kedd 11:20Ebben biztos vagy, vagy csak azt sejted?
Egyébként én csak azt fejtettem ki, hogy HA van adatvesztés a kábelen, akkor az OKOZHAT képi megjelenítési problémákat. Nem a színekben, hanem pl. a képélességben. Elméletileg. Azért, mert az adatvesztés-javító algoritmusoknak (amelyek létét feltételezem) ez az egyik lehetséges mellékhatásuk.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor

Ebben biztos vagy, vagy csak azt sejted?
A szín mérések tiszta ügy (ezt mondtam én is, nem tudom elképzelni, hogyan lenne más a megjelenített szín egy kábel miatt), de hogy teljesen korrektek legyünk: arra kiváncsi lennék, hogy ezek a mérések hogyan mutatnak ki olyan dolgokat, mint a képélesség/részletezettség/lokális kontraszt, esetleg hogy találhatóak-e olyan artifaktumok a képen, amelyek eredetileg nem votlak az anyagban. Nem azt mondom, hogy nem mutatja ki, hanem kíváncsi lenék, hogyan.
Egész konkrétan ennek a kijelentésnek a valóságtartalmát firtatnám:
Nekem voltak problémáim "nonameolcsó" HDMI kábellel (néha pattogó hang, el-eltűnő kép, az említett artifaktumok a képen), amit egy (valamivel) drágább/komolyabb kábel megoldott. Én már a 10ezres és 20ezres kategóriájú HDMI kábelek között az égvilágon semmiféle különbséget nem tudok felfedezni 1,5 m-es hossznál, és csak ámulok-bámulok, amikor a sokszázezres kábeleket látom.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor

Én is a drága HDMI kábelek ellen vagyok (ha nem derült volna még ki), de azért ne essünk át a ló túloldalára.thxfan írta: ↑2019.04.02., kedd 09:47Itt pl. mérték:
https://www.tested.com/tech/3329-the-di ... mi-cables/
A lényeg: "As you can see, there is no significant difference between the cheapest and most expensive cables with regard to color reproduction. There are some minor variations, but they all fall within acceptable limits."
A műszertől is érzékenyebb szemű superhumanek - akik köztünk járnak és itt a fórumon is jelen vannak - ezért láthatnak különbséget.
A szín mérések tiszta ügy (ezt mondtam én is, nem tudom elképzelni, hogyan lenne más a megjelenített szín egy kábel miatt), de hogy teljesen korrektek legyünk: arra kiváncsi lennék, hogy ezek a mérések hogyan mutatnak ki olyan dolgokat, mint a képélesség/részletezettség/lokális kontraszt, esetleg hogy találhatóak-e olyan artifaktumok a képen, amelyek eredetileg nem votlak az anyagban. Nem azt mondom, hogy nem mutatja ki, hanem kíváncsi lenék, hogyan.
Egész konkrétan ennek a kijelentésnek a valóságtartalmát firtatnám:
tényleg? Semmi más nem számítana egy HDMI kábelnél, csak a színhűség? Nagy színes pacákat nézünk a megjelenítőn, oszt mindegy, hogy ezek körvonala pl. hogy néz ki, csak a színük legyen megfelelő?Considering the fact that color reproduction is the primary function of a TV in displaying images, these tests should provide enough data to prove how well an HDMI cable performs when compared to its peers.
Nekem voltak problémáim "nonameolcsó" HDMI kábellel (néha pattogó hang, el-eltűnő kép, az említett artifaktumok a képen), amit egy (valamivel) drágább/komolyabb kábel megoldott. Én már a 10ezres és 20ezres kategóriájú HDMI kábelek között az égvilágon semmiféle különbséget nem tudok felfedezni 1,5 m-es hossznál, és csak ámulok-bámulok, amikor a sokszázezres kábeleket látom.
- orionr
- V.I.P.

- Értékelés: 41
Köszönöm az infót! Akkor Den fórumtársunk mit láthatott, hogy óriási különbségekről beszél?thxfan írta: ↑2019.04.02., kedd 09:47Itt pl. mérték:
A lényeg: "As you can see, there is no significant difference between the cheapest and most expensive cables with regard to color reproduction. There are some minor variations, but they all fall within acceptable limits."
A műszertől is érzékenyebb szemű superhumanek - akik köztünk járnak és itt a fórumon is jelen vannak - ezért láthatnak különbséget.
Hozzáteszem, hogy nekem alap HDMI kábeleim vannak és amúgy is szkeptikus vagyok a kábelekkel kapcsolatban.
Maximum a HSZ, IC kábelek között hallottam minimális különbségeket.
- thxfan
- Beköltözött

- Értékelés: 1202
Itt pl. mérték:
A műszertől is érzékenyebb szemű superhumanek - akik köztünk járnak és itt a fórumon is jelen vannak - ezért láthatnak különbséget
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000
- orionr
- V.I.P.

- Értékelés: 41
Valaki tesztelte már a különböző árú HDMI kábeleket? Vagyis, a sokak által egybe hangzó vélemény alapján, nincs különbség a 2000 Ft-os és a 100000 Ft-os kábel között? Vagyis nem látható, hallható? Nem vagyok szakértője a témának, csak érdeklődöm.
Én mindenkinek tisztelem a véleményét ... de Den Mester véleményével valóban nem tudok teljes mértékben azonosulni.
A HDMI kábelekről pár hozzászólással ezelőtt írt dolgok nagyon is okosak és érdekesek, de picit azt érezni belőlük, hogy a HDMI kábel egyik végén "beküldött" információnak csak egy része érkezik meg a kábel másik oldalán és ezért állandóan hibajavítani kell, tehát a kép amit látunk, inkább a hibajavítás eredménye, mint a film eredeti tartalma.
Nos, a fentiekkel én nem értek egyet. Tudtommal bit-ek NEM vesznek el egy HDMI kábelen akkor, ha nincs valami "rendkívüli esemény". Magyarul amikor lekapcsolja valaki a villanyt a lakásban és az áramkört megszakító kapcsoló egy rövid időre "szikratávíró" üzemmódba megy át, nos, akkor valóban történhet adatvesztés, amit a fogadó oldalnak kellene javítani. De ez azért egy viszonylag ritka esemény és attól, hogy mondjuk 20 percenként valaki villanyt kapcsol, NEM hiszem, hogy a színek jobbak lennének a film egésze alatt. Vagy a kontraszt. Vagy bármilyen másik képi paraméter.
A fehér falra vetítés tudom, hogy sokaknál kiveri a biztosítékot, de én NEM azt mondtam, hogy a vászonnak általában nincs semmi értelme, csak azt, hogy NEKEM nincs szükségem vászonra ebben a pillanatban, mivel:
- a mozi belül sötét színű, ablak nincs,
- a kép mögött nincsenek hangszórók (30 centi téglán kevés hang jutna át :-),
- a festett fal színekre gyakorolt torzító hatását simán eltüntetem azzal, hogy a falról visszavert fényre kalibrálok (de mások is a vászonról visszavert fényre kalibrálnak).
A gyerek most tett fel egy ezüstvásznat, mert a szobájában viszonylag világosak a falak és gyenge volt az ANSI kontraszt. Most durván jó lett az ANSI kontraszt, de van hotspot és színes "pöttyök" a képben (a vászon fémszemcséiről visszavert fény). Valamit valamiért! Mivel azonban így is sokkal többet nyert, mint vesztett, áldásom rajta.
Nekem semmi bajom nincs a vászonnal olyan esetekben, amikor valamiért szükség van rá.
A HDMI kábelekről pár hozzászólással ezelőtt írt dolgok nagyon is okosak és érdekesek, de picit azt érezni belőlük, hogy a HDMI kábel egyik végén "beküldött" információnak csak egy része érkezik meg a kábel másik oldalán és ezért állandóan hibajavítani kell, tehát a kép amit látunk, inkább a hibajavítás eredménye, mint a film eredeti tartalma.
Nos, a fentiekkel én nem értek egyet. Tudtommal bit-ek NEM vesznek el egy HDMI kábelen akkor, ha nincs valami "rendkívüli esemény". Magyarul amikor lekapcsolja valaki a villanyt a lakásban és az áramkört megszakító kapcsoló egy rövid időre "szikratávíró" üzemmódba megy át, nos, akkor valóban történhet adatvesztés, amit a fogadó oldalnak kellene javítani. De ez azért egy viszonylag ritka esemény és attól, hogy mondjuk 20 percenként valaki villanyt kapcsol, NEM hiszem, hogy a színek jobbak lennének a film egésze alatt. Vagy a kontraszt. Vagy bármilyen másik képi paraméter.
A fehér falra vetítés tudom, hogy sokaknál kiveri a biztosítékot, de én NEM azt mondtam, hogy a vászonnak általában nincs semmi értelme, csak azt, hogy NEKEM nincs szükségem vászonra ebben a pillanatban, mivel:
- a mozi belül sötét színű, ablak nincs,
- a kép mögött nincsenek hangszórók (30 centi téglán kevés hang jutna át :-),
- a festett fal színekre gyakorolt torzító hatását simán eltüntetem azzal, hogy a falról visszavert fényre kalibrálok (de mások is a vászonról visszavert fényre kalibrálnak).
A gyerek most tett fel egy ezüstvásznat, mert a szobájában viszonylag világosak a falak és gyenge volt az ANSI kontraszt. Most durván jó lett az ANSI kontraszt, de van hotspot és színes "pöttyök" a képben (a vászon fémszemcséiről visszavert fény). Valamit valamiért! Mivel azonban így is sokkal többet nyert, mint vesztett, áldásom rajta.
Nekem semmi bajom nincs a vászonnal olyan esetekben, amikor valamiért szükség van rá.
- Quetz
- Beköltözött

- Értékelés: 736
Mármint azt szeretted volna mondani, hogy kérnél párat a gyűjteményemből. Egyszer lett volna Budán kutyavásár, de amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten... akkor lesz neked ilyesmid, ha megveszed magadnak.
Hihetetlen milyen követelőzőek tudnak lenni egyesek. Csak segíteni akar az ember, felhívni a másik figyelmét az új technológiákra, és nem rögtön elkezd utasítgatni?
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
- Red75
- V.I.P.

- Értékelés: 832
Esetleg a hangsugárzókról is írnál márka és típusismertetőt?
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000