wittao írta: ↑2018.08.04., szomb. 15:05
mike-rame írta: ↑2018.08.04., szomb. 14:26
alto írta: ↑2018.08.03., pén. 21:51
Na ja, csakhogy a többség itt ha "Audio PC"-ről beszél, akkor az egy sima Windows gép, esetleg egy jobb táppal, és külön USB kártyával, és a rettenet Jriverrel. Azért ez kurva messze van egy Linntől vagy egy Lumintól.
Végre valaki "rettenetnek" meri nevezni a JRiver-t. Krátermély tiszteletem ezért. A JRiver egy igazi púpos, hájas, kenőmájas hang. Kizárólag a kezelőfelületének köszönhető, hogy feltelepítik "Audio-PC-re".
Meg mielott megint leultetnek kicsit pihenni a tanar Urak, halkan megjegyeznek par szot mindkettotok hozzaszolasaval kapcsolatosan:
- “Windows gep” ... a halozati lejatszok meg Linux gepek
- “USB-kartyaval” ... ami esetleg kulon orajellel es tapkoron fut, “picit” komolyabb es minosegibb USB kapcsolatot letrehozva, mint sok-sok dedikalt halozati lejatszoban
- “rettenet JRiver” ... valahogy egyikotok tollabol sem hangzott el konkret ok, hogy miert is rettenet? Azert mert olyan kezelofelulete van, ami semmi masnak? Esetleg a mobilos appjaval van gond, ami felmossa a padlot az OSSZES halozati lejatszohoz elerhetovel? Esetleg azert, mert ezernyi beallitasi lehetoseged van (de ha nem akarod hasznalni, eszre sem veszed - szemben a Foobarral ami egy fortelem kinezetre is -. Talan amiatt, hogy sok samplert, dekodert hasznalhatsz, nem csak egyet amit a gyarto berakott (vagy harmat-negyet az elore programozott hangzasok kozul - lasd Teac NT503)?
De jo lenne vegre olyan is leirna a velemenyet aki napi szinten hasznalta es tudja mirol is beszel. Pl. Mac-en nekem SoX algoritmussal az Audirvana+ jobban bejon mint a JRiver, de Win alatt egyelore nem hasznaltam nala jobbat.
(Tegnap este mar nem akartam tovabb fesziteni a cernat a szakerto Uraknal, amikor JRiver tamogatasrol beszeltek a halozati lejatszoknal, nagyon nem mindegy hogy csak eleri a Jriver adatbazisat, tehat latja, vagy magat a JRivert lehet vezerelni... de szerintem itt mindegy is).
Egyebkent melyik szoftvert ajanlanad ugy, ha csak egy NAS-od van, vagy beepitett vinyod (tehat dual pc, daphile, roon ilyesmi szoba sem johet)?
Eltérő szakmai álláspontot képviselünk ebben a kérdésben, de szerintem kár ebbe személyeskedést belevinni.
Nekem szakmai meggyőződésem, hogy egy általános célú személyi számítógépnek, bármennyire is finomhangolt és optimalizált erre a feladatra, nincs igazán helye forrásként egy audio láncban.
Üzleti érdek nem játszik ebben a meggyőződésemben, mint említettem, nekem mindegy hogy DAC-ot adok el vagy streamert. Félreértés ne essék, ezzel nem állítom azt, hogy ne szólhatna jól, egy olyan professzionálisan összerakott eszköz, mint pl. Core Audio új audio Pc-je, nagyon is ott van a szeren, kérdés persze hogy azon az árszinten ez üzletileg mennyire tud sikeres lenni, de szerencsére a kapitalizmus úgy van kitalálva, hogy ezt nem mi ketten fogjuk eldönteni, hanem a piac majd viszonylag gyorsan dönt a létjogosultságáról.
Egyébként még én is használok egy ilyesmi rendszert (igaz nem fő, hanem sokadik rendszerként), egy Intel NUC mikroszámítógép Roon OS oprendszerrel, USB-n keresztül hajt egy Heed Abacus DAC-ot. Persze messze van ez az optimálistól, de viszonylag hallgatható hang, és mivel minden más rendszeremet amit csak lehet (pl. Lumin, KEF LS50 wireless, Bluesound, Cocktail Audio) Roon alapon hajtok, amúgy is kell egy Roon szerver, amit így egy helységben direkt forrásként is használok. Nagy előnye, hogy a Roon OS egy szépen legyalult Linux, semmi mást nem tud csak a Roon szervert futtatni, cserébe 3-4 másodperc alatt indul, soha semmit nem kell rajta állítgatni, és 30-40 másodperc alatt frissül kliensről indítva egy klikkeléssel.
Még magam is gondolkoztam egy ideig Audio PC-k összeállításáról, 25 évet húztam le informatikában, tudás, tapasztalat, alkatrész beszerzési forrás mind rendelkezésre áll, de elvetettem. Ennek pedig a legfőbb oka az, hogy az informatika egy támogatásigényes műfaj. Vállalati körben teljesen megszokott és normális az, hogy az ügyfél a megvásárolt rendszer árának 10-20%-át évente kifizeti a szállítónak support díjként, cserébe a szállító rendelkezésre áll, és megoldja a rendszerrel kapcsolatban felmerülő problémákat. Ez jó üzlet a szállítónak, és jó az ügyfélnek is. Otthoni felhasználók esetén ez nem működik, próbálj meg támogatási szerződés kötni egy félmillós Audio PC-re évi 100ezerért, kiröhögnek. Persze ha "elromlik", akkor az elvárás az, hogy old meg, lehetőleg még aznap. Az esetek kb. 95% százalékában szó sincs elromlásról, csak elrontásról, pl. a tisztelt ügyfél gondosan megnyit minden spam folderbe érkezett .jar kiterjesztésű állományt, vagy addig buzerálja a Jrivert beállításait a "jobb hang reményében", amíg az működésképtelenné válik. Nincs ingyen vacsora, az ilyenkor kiszámlázott kiszállási díj és óradíj értetlenséget, és elégedetlenséget vált ki, én pedig elégedett ügyfeleket szeretnék, ezért néhány régi törzsvevőm kivételével nem vállalok ilyet. Az hogy ez valós probléma, jelzi hogy ezeknél az ügyfeleimnél az Audio PC eredeti szállítója (nem mondok neveket) a füle botját sem mozgatja az ügyfél panaszaira. Olyat is láttam már, hogy kifizetett spéci USB kártya helyén a nagy semmi volt, simán alaplapi USB volt helyette. Nem éppen etikus hozzáállás.
Jriver téma. Nagyon sokáig szoftveresként dolgoztam, szerintem a Foobar a 90-es évek szoftverei szintjén van, a Jriver pedig az ezredforduló környékén. Szerintem 2018-ban egy ilyen szoftvernek valahogy úgy kell kinéznie, mint amit Roon csinál. Egyszerű, és egy kevésbé gyakorlott felhasználó által is könnyen kezelhető. Roon és Jriver, ég és föld ebből a szempontból. Annak aki jártasabb az informatikában jó lehet a Jriver, de egy olyan ügyfélnek aki az Esc gombot másodpercekig keresgeti (és ők elképesztő sokan vannak, asszem ezt hívják digitális analfabetizmusnak), a Jriver gyilkos.