Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3191

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: audioline »

1 perce, fapaci írta:

Ez igaz, de az irányérzetet inkább magasabb frekvenciás hangok, felharmonikusok határozzák meg, amik a magassugárzóból érkeznek.

Ebben is van igazság. Kipróbáltam régebben bi-kábel verzió felső egyik pólus kihúz, milyen hang marad. Ekkor értettem meg igazán, mi minden jön a magassugiból. Igen komoly szerep és épp ezért nagyon nem mindegy, mi dalol odafenn... (Az ének teste maradt a helyén, csak borzasztó tompának hallatszott.)

.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11154
Kapcsolat:

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

17 minutes ago, audioline said:

Talán mert az ének "húsa" a (mély)közép sugárzó dolga, ami gondolom lejjebb van.

Ez igaz, de az irányérzetet inkább a magasabb frekvenciás hangok, felharmonikusok határozzák meg, amik a magassugárzóból érkeznek.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

8 perce, Töki írta:

Nehéz ezt így fél év távlatból részletesen megmondani. Csak egy próbálkozásnak indult, de azonnali és egyértelmű volt, hogy helyretett valamit /nálam/. 

Arra emlékszem, akkor nagyon örültem, hogy megléptem ezt az ingyen-tuningot.

Most meg is mértem és a magas 20-22 cm van magasabban mint a füleim - mégis az énekes velem egyező magasságban érzékelhető.

Talán mert az ének "húsa" a (mély)közép sugárzó dolga, ami gondolom lejjebb van.

.

Töki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 627

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Töki »

Nehéz ezt így fél év távlatból részletesen megmondani. Csak egy próbálkozásnak indult, de azonnali és egyértelmű volt, hogy helyretett valamit /nálam/. 

Arra emlékszem, akkor nagyon örültem, hogy megléptem ezt az ingyen-tuningot.

Most meg is mértem és a magas 20-22 cm van magasabban mint a füleim - mégis az énekes velem egyező magasságban érzékelhető.

MZX Audio PDU-F07 hálózati szűrő
Taiko Extreme DIY PC Sabo AC/DC
Dangerous Music CONVERT-2
MZX PRE-NR1
MZX 3.5 way Active Speaker IRS-AmpPack
Cables Z & Z+ / WW Platinum

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7790

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Érdekes a dolog, legtöbbször inkább emelni kell az elejét...
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9520

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

3 minutes ago, Töki said:

Ha a hátulját megemeli 5-6 mm-el, szerintem jelentéktelen amit veszít a stabilitásból, nem fog felborulni. Az én állványom első-hátsó tüskéi (Soundcare) között 50 cm a táv és kb. 10 mm emeltem a hátulján. Nagyon szuggerálnod kell, hogy észrevedd. Neked sem tűnt fel, amikor itt voltál

Nálam 3,5 méterre vannak a hangszórók a fülemtől - ha jól matekoztam így olyan mintha 7 centivel alacsonyabb lenne a doboz/vagy annyival magasabban ülnék. Plusz így kevésbé intenzív mennyezeti visszaverődéssel lehet számolni, alul meg úgyis szőnyeg van.

Nem is figeltem.

Mi változott a vízszinteshez képest hangban?

Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Töki
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Ha a hátulját megemeli 5-6 mm-el, szerintem jelentéktelen amit veszít a stabilitásból, nem fog felborulni. Az én állványom első-hátsó tüskéi (Soundcare) között 50 cm a táv és kb. 10 mm emeltem a hátulján. Nagyon szuggerálnod kell, hogy észrevedd. Neked sem tűnt fel, amikor itt voltál

Nálam 3,5 méterre vannak a hangszórók a fülemtől - ha jól matekoztam így olyan mintha 7 centivel alacsonyabb lenne a doboz/vagy annyival magasabban ülnék. Plusz így kevésbé intenzív mennyezeti visszaverődéssel lehet számolni, alul meg úgyis szőnyeg van.

MZX PRE-NR1

bodnart
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 204

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: bodnart »

3 hours ago, lehoako said:

Bocsánat, h önmagamtól idézek, most így előre bekuksizhatsz a csodapalotába, én így applikáltam a kb. 14 nm Heraklith C-t. Nagyon sokat javított. És ahhoz képest fillérek. Feldobni pofonegyszerű, 3 cm-es gipszkartonprofil, mint sín, alulról, felülről, becsúsztatod, mint a mesében, és már kész is. (Ha szükséges, mert monolit vasbeton a födémed, tudok vinni 2475-ös Makitát. Mennyezetre tányéros dübel. :-) ).

https://lambdawebaruhaz.hu/custom/lambd ... ta/Gyártói katalógusok/Heraklith-C_HUN_2012-11.pdf

Mit változtatott az akusztikán?

Csak kiváló akusztikai tulajdonságokról olvastam, de hogy ez konkrétan mit jelent, azt nem tudom

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9520

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

8 minutes ago, Töki said:

Én megemelném a dobozok hátulját, hogy a függőleges tengelyen is szemezz a magasakkal. Vízszintesen is próbáld magad felé fordítva őket, ha még nem tetted meg. Nekem bevált.

Picit lefelé dönteni az elejét? Biztos jó ötlet?

Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Töki
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Én megemelném a dobozok hátulját, hogy a függőleges tengelyen is szemezz a magasakkal. Vízszintesen is próbáld magad felé fordítva őket, ha még nem tetted meg. Nekem bevált.
MZX PRE-NR1

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: lehoako »

2 hours ago, lehoako said:

Plafonra Heraklith kell, mint fapacinál is van, és nálam is a sarokban a plafonig, a sötét vezérszárnyon. Csökkenti a visszaverődéseket, magasabbnak fog hatni a tér, ami a jó akusztikai tér alapja.

Bocsánat, h önmagamtól idézek, most így előre bekuksizhatsz a csodapalotába, én így applikáltam a kb. 14 nm Heraklith C-t. Nagyon sokat javított. És ahhoz képest fillérek. Feldobni pofonegyszerű, 3 cm-es gipszkartonprofil, mint sín, alulról, felülről, becsúsztatod, mint a mesében, és már kész is. (Ha szükséges, mert monolit vasbeton a födémed, tudok vinni 2475-ös Makitát. Mennyezetre tányéros dübel. :-) ).

https://lambdawebaruhaz.hu/custom/lambd ... ta/Gyártói katalógusok/Heraklith-C_HUN_2012-11.pdf

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

Általában a hifiről

6 hours ago, tonya said:

Ígérem ez az utolsó ötletem, de az igaz barát szemből támad.

Ettől a Viguier-háztól széjjelmegyek minden alkalommal. Köszi a képet! 

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

Általában a hifiről

3 hours ago, wittao said:

Igen ebben is lehet némi igazság. Olyan hűha bajom nincs vele, csak kipróbálnám milyen ha lentebb van. Momentán berendeltem 2 nagyobb panelt, ezeket felhegesztem a plafonra még lehet ma, meglátjuk segít-e a dolgon (oda a mérések alapján amúgy is kellene valami).

Túltolod...

A korábban hallgatott operánál van kb. egy ember-magasságnyi különbség a hangszerek és az énekesek szájmagassága között?

Ha igen, az a pont jó.

Plafonra Heraklith kell, mint fapacinál is van, és nálam is a sarokban a plafonig, a sötét vezérszárnyon. Csökkenti a visszaverődéseket, magasabbnak fog hatni a tér, ami a jó akusztikai tér alapja.

Diffúzorokkal csak finoman, ha nagypályás kell, szólj. Sajna, mint minden, ami szép, ez is csúnyán zsebbenyúlós...

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Én momentán szeretem, ha kicsit magasabban leledzik a 'színpad'. Ebben az esetben függőleges irányban is jobb szokott lenni a térhatás.
.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11154
Kapcsolat:

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

12 hours ago, wittao said:

a szobamban ugy erzem a rendszerem minosege meguti azt a mercet amit eredetileg az elso kapavagaskor elterveztem, nagyjabol erre a szintre akartam eljutni. Tobbszor eszrevettem az “epitkezes” folyaman, hogy a szinpadkep amit elem tar a rendszer kicsit mintha “magasabban” lenne. Olyan mintha a szinhaz 3-4. soraban ulnek es egy kicsit felfele kell nezzek ahhoz, hogy ugy erezzem velem szembe jon a zenekar.

A minőségi térleképezésre alkalmas lejátszó rendszerek sokszor kicsit a hangdobozok fölé rajzolják a teret, szóval amit tapasztalsz, normális, de legalábbis nem hiba. Ha zavar, próbáld megemelni a hallgatási pontot és/vagy csillapítsd a mennyezet akusztikai visszaverő képességét!

svan
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 185

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: svan »

Ez is egy megoldás

Sztereó: TMP Ant LE Dac | Jadis DA 60 | JMlab Utopia Mini
Sztereó 2: TMP Quantic F50 | Dynaudio Confidence C1

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2585

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: mishow »

20 perce, tonya írta:

Ígérem ez az utolsó ötletem, de az igaz barát szemből támad

Ugyanaz a megjegyzésem, mit az előbb: viccnek vicc, de nem tréfa!  

Erre utalt a korábbi hsz-emben a "lakberendezési" megjegyzés - ha nem lehet lejjebb hozni a magassugárzót, a fejnek (fülnek) kell feljebb kerülnie. Már ha feltétlenül fontos a sztereó színpad. 

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1038

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: tonya »

11 perce, mishow írta:

Javaslom, hogy a sztereó szék helyére állva próbálj meg annyira lehajolni, hogy a színpad a helyére kerüljön. Elvben ott kellene lenni a fejednek mindig - innentől jöhetnek a lakberendezési ötletek.

Ps: Tonya a LEGO emberkés fotót poénnak szánta, pedig sajnos arrafelé lakik az igazság .. 

Ígérem ez az utolsó ötletem, de az igaz barát szemből támad.

Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2585

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: mishow »

11 órája, wittao írta:

Tobbszor eszrevettem az “epitkezes” folyaman, hogy a szinpadkep amit elem tar a rendszer kicsit mintha “magasabban” lenne. Olyan mintha a szinhaz 3-4. soraban ulnek es egy kicsit felfele kell nezzek ahhoz, hogy ugy erezzem velem szembe jon a zenekar. Amikor alacsonyabb volt a monitorsugarzom allvanyon, ez az allapot javult, lentebb kerult a szinpad.

Dontsem elorebb a hangsugarzoimat? (hatul jobban emeljem meg, elol pedig tekerjem be a tuskeket?)

A jó színpadkép egyik "ökölszabálya" hogy a magassugárzóknak a zenehallható (ülő) ember fülével nagyjából egy magasságban, vagy alatta kb 10-15 fokkal kell lennie. Ha jól látom az aláírásodból, magas állódobozaid vannak, ehhez képest gondolom egy kényelmesen süppedős fotelből/kanapéról hallgatod a zenét. Ez okozhatja a virtuális sztereó színpad megemelkedését. A hatást tovább fokozhatják a ribbon magassugárzók is, amiknek elvben precízebb a térleképzése, de azt a teret pont a fejed fölé pozícionálják. Nem véletlen, hogy ezekben a nagyon magas állódobozokban, gyakran használják a "D'Appolito" elrendezést, így a magassugárzók a doboz közepére kerülnek, közelebb az ideális hallgatási magassághoz.

A hangdobozok megdöntését nem javaslom, a magasság-problémát nem oldja meg, de más hangsávokban újabb gondot fog generálni.

Javaslom, hogy a sztereó szék helyére állva próbálj meg annyira lehajolni, hogy a színpad a helyére kerüljön. Elvben ott kellene lenni a fejednek mindig - innentől jöhetnek a lakberendezési ötletek.

Ps: Tonya a LEGO emberkés fotót poénnak szánta, pedig sajnos arrafelé lakik az igazság .. nyilván nem a padlóbontásra, hanem a magasak lejjebbhozására gondolok  

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

Általában a hifiről

10 hours ago, wittao said:

Sziasztok,

nem nagyon tudtam ezt a kerdest hol tehetnem fel, ha nem ez a megfelelo hely, akkor megkernek egy moderatort tegye at a megfelelobe.

szoval az adott problemakor:

a szobamban ugy erzem a rendszerem minosege meguti azt a mercet amit eredetileg az elso kapavagaskor elterveztem, nagyjabol erre a szintre akartam eljutni. Tobbszor eszrevettem az “epitkezes” folyaman, hogy a szinpadkep amit elem tar a rendszer kicsit mintha “magasabban” lenne. Olyan mintha a szinhaz 3-4. soraban ulnek es egy kicsit felfele kell nezzek ahhoz, hogy ugy erezzem velem szembe jon a zenekar.

Amikor alacsonyabb volt a monitorsugarzom allvanyon, ez az allapot javult, lentebb kerult a szinpad. Tobb forumtarssal is beszeltem mar errol, tobb visszajelzes erkezett, hogy a magas es kozepsugarzok foldtol mert magassaga miatt van ez.

A napokban voltam egy forumos kolleganal, aki pici sajat allvanyan egy ATC dobozt hallgat es amikor zenet hallgattunk akkor a zenekar velunk egyszinten a foldon allt, nalam ez olyan 1m-tol kezdodik...

Hogy lehet ezen segiteni?

1., Dontsem elorebb a hangsugarzoimat? (hatul jobban emeljem meg, elol pedig tekerjem be a tuskeket?)

2., Akkusztikai a problema? ( fent a plafonom ferde, kb. 30 fokban emelkedik a fal szeletol a masik fal szeleig folyamatosan )

Valami olyan elemet kellene fellogatnom ami “lenyomja” a szinpadot, ugy alakitja a visszaverodeseket?

3., hagyjam ezt igy, ez ilyen...  

koszi elore is a segitseget,

W

Tapasztalatom szerint semmit sem csinálsz "rosszul", a hangkép "tere" nagyban függ a rendszertől, annak komponenseitől és így a hangsugárzótól is. Tapasztalásod útja, melyen nemrég elindultál, ahogy látod, többféle (komponens és) hangsugárzó felé is "elvezetett", olyat kell találnod, amely ízlésed szerint Neked a legjobban megfelel. Amikor a közelmúltban egy kedves fórumtárs nálam járt és elkezdtük a zenehallgatást a 13 literes monitoraimmal, az első felszisszenése az volt, hogy "Mennyire más, mint a Vandersteenek, minden sokkal közelebb van...", mások korábban " a szélessávúakhoz hasonlóan pontszerű" forrásból hallották a hangot.

Ahogy írtam, sokkomponenses játék ez, a majdnem végtelen variációból "kell" a végére kihozni a legjobbat.

Én DAC-cserekor, kábelcserekor, stb. is hallottam már a rendszeremben ezt a jelenséget.

Milyen távolról hallgatod a dobozokat?

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1038

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: tonya »

Csak 20 cm kell lefelé a padlóba. Bocs, de ezt nem hagyhattam ki.

Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4044

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Nyilt egy stúdió látogatás(ok)ra invitáló topik, talán nem baj róla itt is hirt adni, az üzenőfalon javasoltam rendszeres stúdió látogatásokat:

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 439

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

Igen, sokszor összedolgoztak, az ETERNA lemezeken a lehetséges legkisebb betűkkel jelezték a koprodukciót :-)

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 729

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

22 perce, PgSpa írta:

Nekem van néhány NDK komolyzenei LP is, amelyek DMM felvételek...

Igen, az akkori "belső német piac", biztos Teldec az is...

"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 439

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

Nekem van néhány NDK komolyzenei LP is, amelyek DMM felvételek...

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”