Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
Általában a hifiről
OFF
Egy benini (Nyugat-Afrika) faluban mesélte el egy idős férfi néhány fiatalnak a következő történetet:
"A halász hazatér fatörzsből vájt csónakján, és találkozik egy külföldi piackutató szakemberrel, aki ebben a fejlődő országban dolgozik. A piackutató azt kérdezi a halásztól, hogy miért jött haza olyan korán. A halász azt feleli, hogy tovább is maradhatott volna, de elég halat fogott ahhoz, hogy gondoskodjon a családjáról.
— Mivel tölti az idejét? — kérdezi a szakember.
— Hát, például halászgatok. Játszom a gyermekeimmel. Amikor nagy a forróság, lepihenünk. Este együtt vacsorázunk. Később összejövünk a barátainkkal és zenélünk egy kicsit — feleli a halász.
A piackutató itt közbevág, és ezt mondja:
— Nézze, nekem egyetemi diplomám van, és tanultam ezekről a dolgokról. Segíteni akarok magának. Hosszabb ideig kellene halásznia. Akkor több pénzt keresne, és hamarosan egy nagyobb csónakot tudna vásárolni ennél a kis kivájt fatörzsnél. Nagyobb csónakkal még több pénzt tudna keresni, és nem kellene hozzá sok idő, máris szert tudna tenni egy több csónakból álló vonóhálós flottára.
— És azután? — kérdezi a halász.
— Azután ahelyett, hogy egy viszonteladón keresztül árulná a halait, közvetlenül a gyárnak tudná eladni, amit fogott, vagy beindíthatna egy saját halfeldolgozó üzemet. Akkor el tudna menni ebből a porfészekből Cotonouba, Párizsba vagy New Yorkba, és onnan irányíthatná a vállalkozást. Még azt is fontolóra vehetné, hogy bevezesse a tőzsdére az üzletét, és akkor már milliókat kereshetne.
— Mennyi idő alatt tudnám ezt elérni? — érdeklődik a halász.
— Úgy 15-20 év alatt — válaszolja a piackutató.
— És azután? — folytatja a kérdezősködést a halász.
— Ekkor kezd érdekessé válni az élet — magyarázza a szakember. — Nyugdíjba vonulhatna. Otthagyhatná a városi rohanó életformát, és egy távol eső faluba költözhetne.
— És azután mi lenne? — kérdezi a halász.
— Akkor volna ideje halászgatni, játszani a gyermekeivel, a nagy forróság idején lepihenni, együtt vacsorázni a családjával és összejönni a barátaival zenélni egy kicsit."
A történet tanulsága ugyan első olvasatra nem vág ide, de akaratlanul is párhuzamot vontam néhány hifista törekvéssel...
ON
.
- karbantartó
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 17
Általában a hifiről
Nem akarok párhuzamot vonni, a CD és az lp között, de pl. Egy Michael Jackson lp azért jobban szól mint a cd kiadása.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11042
- Kapcsolat:
Általában a hifiről
Kicsit lehetne rúgózni a hangminőségen itt is, de sok értelme tényleg nincs.
Semennyire sincs. Van jó felvétel, meg rossz felvétel, csak hát ugye ezek azonosításában sincs minimális egyetértés sem, de akkor meg mi a francról beszélünk? Drámaian alacsony 60 dB-es dinamika tartomány, 0 dB-es félelmetes kivezérlési korlát, meg durva 0,001 % THD? Ugyan már! Melyik hangfelvétel sikere múlt ezeken? Végtelen rétegű megszáradt borsófőzelék van már a falon. A hangzó anyag megítélése (józan ész megléte esetén) nem azon múlik, hogy milyen korongra karcolták fel, vagy milyen formátumban mentik el egy merevlemezre. Megy a dögunalmas rugózás az öltözőben eltartott kisujjal, hogy 7 vagy 8 stoplis cipőt vegyünk-e fel, de a többség azt sem tudja, mikor látott utoljára közelről labdát. Ettől lesz az egész komikus és értelmetlen. Ha kezdőként most keverednék ide és ábrándos szemekkel beleolvasnék ebbe a topikba, hát tutira a sárkányrepülést, vagy jógát választanám hobbinak a HiFi helyett, durvább esetben kihívnám a mentőket is, hátha meg tudnak még néhány lelket menteni.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Általában a hifiről
Akkor nem untatva tovább senkit, csak megismételve kérdezek:
@fapaci
Spectral, FM Acoutics, Atmasphere, ATC, ezek szerint nem?? Tartósan elöl vannak az extra high-end -ben, az OTL csöves konstrukcióban, és talán mondható az ATC-re, az aktív monitor piacon..
De ha nem, akkor nem, megértem én Viszont akkor nézzük a profi csapatok közül, pl. ATK audiotek, Focusrite, Dante, Meyer?? Tartósan uralják pl. a Super Bowlt és a legnagyobb gálákat, fesztiválokat..
>
Hello, én egy kérdést tettem fel, amire érkeznek válaszok. Legalább Te ne játszd azt, hogy a kérdőjelet ignorálod! Csak az a probléma, hogy lassan az összes gyártó fel lesz sorolva, mint piacvezető és kizárólag tartós termékeket készítők. Csak akkor azt nem értem, miért jönnek ki évente az új cuccok és ki a második a piacon. Vagy én értelmezem tévesen a tartósság fogalmát? Szokás szerint megint azt keressük, miben nem értünk egyet.
Mert a gépük tuningjával vannak elfoglalva. Éppen hangkártyákat szerelnek be és programokat tíltanak le. Az is egy agyrém. Igazság szerint nem is értem a törekvéseiket hiszen már létezik az AK SP1000. Annál kötve hiszem, hogy otthon jobbat fognak összebarkácsolni. De azért meg fogják próbálni. Szóval ők is olyanok mint a Deákné vászna.
Itt vagyunk, rajtatok tartjuk vigyázó szemeinket. Nem programokat írtunk, hanem szolgáltatásokat és drájvereket.
Hangkártyát már régen nem használunk, az Astell & Kern-nek meg inkább az ára kellene.
Általában a hifiről
Mert a gépük tuningjával vannak elfoglalva. Éppen hangkártyákat szerelnek be és programokat tíltanak le. Az is egy agyrém. Igazság szerint nem is értem a törekvéseiket hiszen már létezik az AK SP1000. Annál kötve hiszem, hogy otthon jobbat fognak összebarkácsolni. De azért meg fogják próbálni. Szóval ők is olyanok mint a Deákné vászna.
Itt vagyunk, rajtatok tartjuk vigyázó szemeinket. Nem programokat írtunk, hanem szolgáltatásokat és drájvereket.
Hangkártyát már régen nem használunk, az Astell & Kern-nek meg inkább az ára kellene.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)
Általában a hifiről
Akkor nem untatva tovább senkit, csak megismételve kérdezek:
@fapaci
Spectral, FM Acoutics, Atmasphere, ATC, ezek szerint nem?? Tartósan elöl vannak az extra high-end -ben, az OTL csöves konstrukcióban, és talán mondható az ATC-re, az aktív monitor piacon..
De ha nem, akkor nem, megértem én Viszont akkor nézzük a profi csapatok közül, pl. ATK audiotek, Focusrite, Dante, Meyer?? Tartósan uralják pl. a Super Bowlt és a legnagyobb gálákat, fesztiválokat..
>
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver
„Audio is filled with dangerous amateurs”
Tim de Paravicini & David Smith
Általában a hifiről
Egy 3 évtizede zajló és végtelenszer kifulladt vitába csak a fanatikusok folynak bele, kívülről nézve eléggé bizarrnak hat. A CD nyakán ott a kés, de a feje már nem.
Ja, így kicsit pontosabb...
Kicsit lehetne rúgózni a hangminőségen itt is, de sok értelme tényleg nincs.
ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló
Általában a hifiről
És a szg-esek be sem nagyon szólogattak még....
Általában a hifiről
A tartós termék is szerepelt az elvárások között, ennek azért szerintem ezek a cégek annyira nem felelnek meg, de végül is mindegy.
Hát ha a tartósságnál nem kitétel a használhatóság is, akkor végülis sok tartós terméket gyártott mindegyik Van működő 286osom
Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Általában a hifiről
Azért az IT iparban elég sok ilyet lehetne mondani. Ott a legnagyobbak között az Intel, Microsoft akik a kezdetektől a csúcson vannak. HP is elég jól tartja magát.
A tartós termék is szerepelt az elvárások között, ennek azért szerintem ezek a cégek annyira nem felelnek meg, de végül is mindegy.
Általában a hifiről
... és lenne egy saját vállalatod végtelen tőkével a zsebedben. Tudunk olyan komoly technikai céget, akik tartós, megbízható terméket kínálnak sok éve és piacvezetők a saját területükön?
Azért az IT iparban elég sok ilyet lehetne mondani. Ott a legnagyobbak között az Intel, Microsoft akik a kezdetektől a csúcson vannak. HP is elég jól tartja magát.
Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Általában a hifiről
Az a vonal szerintem veszedelmesen jön fölfelé hangilag, a végvárak még állnak, de a CD korong nyakán ott a kés...
Egy 3 évtizede zajló és végtelenszer kifulladt vitába csak a fanatikusok folynak bele, kívülről nézve eléggé bizarrnak hat. A CD nyakán ott a kés, de a feje már nem.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Általában a hifiről
Ahogy ezt már mások is írták, ezek nem igazán jó példák. Nekem ezek jutottak az eszembe: Arri (kamerák, objektívek, lámpák), SSL (hangkeverők), For-A (képkeverők, videó processzorok, televízió stúdió technológia)
Lehoako példái inkább ellenpéldának jók. A Kodak akkorát bukott a tétovázása miatt, amekkorát csak lehet, a Harman meg nem gyártó, hanem egy befektetői csoport, akik felvásárolták a fél audio ipart. Az ARRI naná, hogy korrekt eset, kicsit az SSL is, bár a hangpultoknál nehéz értelmezni a tartósságot, mert szörnyen gyorsan pörög a világ ott is. Gondolom, olvastad a napokban a hírt az SSL háza tájáról.
Általában a hifiről
Vajon az itt hozzászólók rendelkeznek e olyan felbontású készülékekkel hogy messzemenő következtetéseket tudnának levonni a cd konra lp vitában?!
Az a vonal szerintem veszedelmesen jön fölfelé hangilag, a végvárak még állnak, de a CD korong nyakán ott a kés...
ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló
Általában a hifiről
A következtetések levonásához nem igazán kell sok milliós hangrendszer otthon.
Sok koncertélmény kell, némi (amatőr vagy professzionális) hangfelvételkészítési ismeret neadjisten gyakorlat, nyitott elme és sok zenehallgatás, na meg nem hátrányos általában vett műszaki és esetleg informatikai érdeklődés.
És ami a legfontosabb: kialakult és alaposan megismert saját zenei reprodukciós ízlés.
Szerinted “nemtökmindegy?!”
Itt hitviták folynak, de kezd baromi unalmas lenni.
Általában a hifiről
Ahogy ezt már mások is írták, ezek nem igazán jó példák.
Nekem ezek jutottak az eszembe:
Arri (kamerák, objektívek, lámpák), SSL (hangkeverők), For-A (képkeverők, videó processzorok, televízió stúdió technológia)
Kodak, Fuji, Harman.
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Értékelés: 9240
Általában a hifiről
Vajon az itt hozzászólók rendelkeznek e olyan felbontású készülékekkel hogy messzemenő következtetéseket tudnának levonni a cd konra lp vitában?!
Szerinted “nemtökmindegy?!”
Itt hitviták folynak, de kezd baromi unalmas lenni.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Általában a hifiről
Nem intermodulációs torzításról van szó?
De, köszönöm; további és mélyebb értelmezésben tkp. az intermodulációs torzítás egy speciális fajtája, amit inkább inharmónikus torzításnak neveznek, vagy aliasing-nak "..often modeled as the summation of many sinusoids of different frequencies and different amplitudes." Ebben az értelmezésben ez a torzítási anomália (akár) ugyanaz (is) lehet amelyet fülelek említett..bár még nem olvastam végig a hivatkozását.
>
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver
Általában a hifiről
Kodak, Fuji, Harman.
Arra a Kodakra gondolsz, amelyik 2012-ben csődbe ment és azóta csak vegetál? A Fuji gazdasagilag megall, a munkassagukba en annyira nem astam bele magam. A Harmant megint nem ertem, ok csak felvasarlasokbol elnek, semmit sem tettek le az asztalra. Mellekesen megvette oket a Samsung 2016-ban. (Na de ez ugy is csak mellekszal, igazabol a Kodaknal szaladt fel a szemoldokom. Kar ertuk, es iskolapeldaja annak, hogy lehet nyero poziciobol par elcseszett strategiai dontessel a beka segge ala jutni. Bezzegnek pedig valoban ott a Fuji. Pedig egykor meg a "Kodak" egyet jelentetett a fenykepezogeppel. )
Általában a hifiről
Tényadatok, a különböző formátumok kereskedelmi forgalma az USÁ-ban (millió dollárban, forrás: https://www.riaa.com/u-s-sales-database/)- nem világ-szintű, de reprezentatív az arányok tekintetében:
1983: LP/EP: $1689,0; SP: $269,3; Cassette: $1810,9; CD: $17,2 - egyszerűsítve a CD részesedése kevesebb, mint 1/200
Mindezek fényében kevésbé tűnik valószínűnek egy olyan kicsi és még egyszer közismerten minőség-orientált kiadó, mint a BIS részéről a gazdasági érdek egy ilyen döntés mögött.
Viszont jól látták a jövőt (mi az, hogy..), mert 2000-re meg 777-szereződött, millió dollárban a CD részesedése. Igen, szó szerinti értelmezésben az 1983-as statisztikai állapot, önmagában, nem rendelkezett feltétlen relevanciával a döntéssel kapcsolatban. Összetettebb döntés előkészítés előzte meg a lépést; ebben viszont egyet kell érts.
>
. És bár igaz, hogy ezeknek az LP-knek magasabb a THD-jük, de az is igaz, hogy jóval kevesebb az IMD-jük (intermoduláris torzítás). A kettő közül, fülünk az utóbbira sokkal érzékenyebb.
Általában a hifiről
. És bár igaz, hogy ezeknek az LP-knek magasabb a THD-jük, de az is igaz, hogy jóval kevesebb az IMD-jük (intermoduláris torzítás). A kettő közül, fülünk az utóbbira sokkal érzékenyebb.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)
Általában a hifiről
Nem tudom ki hogy van vele, de ha van választási lehetőségem és valami nem esik jól, idegesít, fáraszt stb. azt nem csinálom. Akit terhel a hifisták tébolya, ne olvasgassa, ennyi.
Azért tegyünk különbséget a "hifisták tébolya" és a tébolyult hifisták között
A jó Hi-Fi...az varázslat.
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5244
Általában a hifiről
A legtöbb mai dac csipnek már nagyon kicsi az imd értéke, bár némelyiknek még hirtelen megnő a teljes kivezérlés közelében (Sabre).
Más a probléma. De ezt nem szokták hivatalosan mérni semmilyen platformon. Úgy hívják: difference frequency distortion, ami bárhol a hangfrekis sávban két egymáshoz frekvenciában közel álló hang kombinációs torzítása, ami az alaphangoktól mind lefelé, mind felfelé jelen van, és nagyon nem egészséges dolog
http://www.diy-audio.narod.ru/litr/BKAu ... ements.pdf 10. oldaltól...
Sok elektronika df torzítása már 1kHz felett rohamosan nő, ettől cserreg rettenetesen a felvételkor a keverőpult hangszínszabályzójával magas emelt női énekhang, ami még a stúdióban nem volt zavaró mértékű.
Ha ezt mélyebben kutatnák és utána szabványosítanák, akkor nagyot fejlődhetne az általános lejátszási (és felvételi) hangminőség.
Akkor végre kihajítanák az összes felvételi és lejátszási láncban ma még nagy szerepet kapó NE5532 (és tsai) műveleti erősítőket. Valamint a kapcsolóüzemű erősítők nagy részét is...
De ez senkinek sem érdeke, mert nincs benne kellő biznisz...
- DHT1
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 162
- Kapcsolat:
Általában a hifiről
Szia! LP-im nincsenek a BIS-től, de mivel sok-sok éve a digitális formátumok mellett döntöttem, amúgy sem hallgatnám őket (a meglevő százegynéhány LP-m, amivel a hobbit kezdtem is a szülőházban "porosodik"). Viszont számtalan CD-m és SACD-m van tőlük. Egytől-egyig nagyszerű minőségű felvételek és előadások! Mivel 1983-tól kezdve digitális felvételekkel dolgoznak, nem is igazán érzem szükségét, hogy LP-átiratokon hallgassam őket!
Sibelius az egyik nagy kedvenc zeneszerzőm és a BIS skandináv kiadóként mindig is szívügyeként kezelte a finn szerző műveinek remek felvételeit (Neeme Järvi, Osmo Vänskä vagy Okko Kamu, csak hogy pár karmestert említsek). De vannak más finomságok is a repertoárban, mint például az alábbi lemez Mahler "Dal a Földről" ciklusának kamarazenekari átiratával. Ez tényleg elképesztő lemez!
Szia!
Én 17 évnyi digitezés után kaptam rá az analógra, nem vágyom vissza, de ugyanúgy tudom élvezni a digit formábamátumú műveket is. Nyilván nincs minden közelsem LP kiadásban ezért van abszolút létjogosultsága a digit lejátszásnak is, de nálam az LP utcahosszal vezet hangban. A B.I.S meg egy remek kiadó nagyon nagyon hozzáértő szakemberekkel , már amit hallottam tőlúk.
72audio.com
Általában a hifiről
RE: a digitális technológia IMD problémája:
Chord DAVE DAC - a Stereophile mérése 19+20kHz 0dBFS szinten 600 ohm terhelésre, 44.1kHz mintavételi frekvencia
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene