Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kávéházi csevegő

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: AVX »

ATC: ezt a "Ahogy csökken a hőmérséklet, úgy csökken a nyomás"-t hogy gondoltad egy ilyen gépnél mint a Lelit. Nem a pumpa határozza meg a kávét érő víz nyomását?

Ti legalább figyeltek.
Pár HX-es öreg gépnél állítgattam a gőz nyomást, de a kettőnek semmi köze egymáshoz.

írja már le nekem egy szaki pontosan, hogy mi változik, mikor a hőmérsékletet csökkentjük.
Mitől lesz sokkal lassabb a csapolás? A darálót nem állítjuk.

veng123
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 30

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: veng123 »

Az én gaggiám meg olyan rossz, hogyha 30 percig hagynám folyamatosan menni, akkor szerintem felrobbanna.
Annyira hevül, hogy a karnak a bakelit nyele is forrósodik 15 perc után, hiába cseréltem benne termosztátot. 
Annyi előnye van a dolognak, hogy hamar eléri az üzemi hőfokot, mert 20 perc után izzik a műanyag külső is

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

25-30 percet minden alkalommal varok, de volt hogy tobbet is.
A Theresia 10 perc alatt özemkész, pedig ebben jóval nagyobb bojler van.
Az persze nem hátrány, ha tovább melegszik.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Nem vagyok szaki, de ez így nem hiszem hogy igaz. Esetleg a kávépogácsa ellenállása csökkenhet az alacsonyabb hőmérsékletű víz hatására.
Közben rájöttem, hogy marhaságot írtam.
A gőzkazánnál állítom így a nyomást.

Gravity
Isten Hozott! :)
Értékelés: 1

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Gravity »

Mennyi időt hagysz a gépnek bemelegedni? Nem ismerem ezeket a Leliteket, de gondolom 20-25 perc itt is kell. Ha nincs meg a hőstabil állapot, akkor a csapolás végére nagyon le tud esni a víz hőmérséklete.
25-30 percet minden alkalommal varok, de volt hogy tobbet is.

p0m0gacs

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: p0m0gacs »

Erre majd a szakik megadják a szakszerű választ.
Szerintem ha csökkentem a hűmérsékletet, akkor a kazán nyomás is csökken.
Ha hülyeséget írtam, akkor 1000 bocs.

Nem vagyok szaki, de ez így nem hiszem hogy igaz. Esetleg a kávépogácsa ellenállása csökkenhet az alacsonyabb hőmérsékletű víz hatására.

p0m0gacs

Kávéházi csevegő

Eljött hát a gépváltás, és a tapasztalatkérés ideje. Az Ecm helyet keresek egy másikat (közben el is vitték). Minden napi használatra valami stabil kis masinát. 
Figyelem folyamatosan a beszélgetést de nem igazán látok szimpatikus gépet. Van a kamrában valahol egy Astoria Argenta gépem is elrakva. Érdemes lenne kicsinosítani ( megfelelne-e a minden napi használatra )? Mi a vélemény a gépről ?Mondjuk én nem tartom szépnek( valamit kezdenem kell vele nézegetni akarom minden nap ). Más alternatíva is érdekel. Akár karos is.

Szerk: Elvárás az hogy ne kelljen játszanom a géppel egy jó kávéhoz, relatív gyorsan melegedjen. Reggel ezek nem igazán férnek bele. 

Nem ismerem a kávézási szokásod és hogy mennyit szánsz a gépre, de szerintem egy pillantást megérdemel  La Spaziale S1 sorozata, különösen a dream: http://www.laspaziale.com/index.php/en/ ... 1/s1-dream
Én egy elődjét nyúzom és csupa jót tudok róla mondani, nagyon kezes bárány, igaz előtte csak pavonit használtam, az után lehet minden az lenne. 25perc alatt hőstabil.

Valamint a technikai paraméterek alapján izgalmasnak tűnik ez a gép, amit valamikor hifis linkelt be: http://truly-coffee.de/index.php/de/preise-xenia
Erről tapasztalatokra szerintem sokan kíváncsiak lennének a fórumon, különösen én. Veng, te nem vállalod be?

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Mennyi időt hagysz a gépnek bemelegedni? Nem ismerem ezeket a Leliteket, de gondolom 20-25 perc itt is kell. Ha nincs meg a hőstabil állapot, akkor a csapolás végére nagyon le tud esni a víz hőmérséklete.
15 perc elég.
A bemutatóban napi szintem egy ilyen PID nélküli  masinát használ Gergő.
Iszonyat jókat húz vele.
A múlt szombaton is nagyon jól állta a sarat a nagy gépek mellett.
Akkor sem melegedett 15 percnél tovább.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Hmmm, tehat akkor mindegy hogy 92 es durvabb, vagy 96 es finomabb ugyanzazt az eredmenyt hozza?

Erre nem válaszoltam.
Nem nem. Azért kell lejebb vinni a hőmérsékletet, mert szerintem 96 fokon, meg fog égni a kávé.
A csapolás szinte egyforma lesz szemre, de ízre nem.
92 fokon eltűnik a keserű íz, ha előtte az volt.

p0m0gacs

Kávéházi csevegő

Egy ujabb probalkozas 1 het utan.
Kave ugyanaz.
16g orlemeny (durvabbra allitva mint a legutobbi videonal), igy 22 sec alatt jott le, de mar talan itt is "beszokult a vegere" tehat leallithattam volna hamarabb.
Es itt van is kerdesem a szokulessel kapcsolatban. Kaptam tanacsot az elozo videonal is, hogy a lemert grammok, meg masodperc egy dolog, okolszabaly, de a kave ize fontosabb, es leven az elozonel is beszokult mar, le kellett volna kapcsolnom hamarabb es nem ragaszkodni a 25-30 masodperces aranyszabalyhoz.
Most durvabb orlemennyel ugye gyorsabban jon le (22 - 23 sec) de mar itt is beszokult.
Szeretnem ha valaki tisztazna a fejemben, hogy ez a beszokules minek a fuggvenye?
Es termeszetesen minden egyebb eszrevetelt szivesen veszek!
U.i: wdt mar volt az elokeszitesnel, talan lathato is a lefolyasan, de lehet csak en bizom el magam hogy szebb lett. egyenletesebb lett.

https://www.youtube.com/watch?v=I41wAN3 ... e=youtu.be

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 60

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Katoci »

Nem izlett meg, illetve nekem meg messze van attol amiket itt irtatok hogy csokibomba... nekem meg mindig savanykas.
Oke akkor a kovetkezot ugy probalom, hogy durvabbra allitom az orlemenyt es visszaveszem a hofokot 92-re.
(habar ez is ellentmondasos szamomra, mert azt olvastam, es talan itt vagy masik forumon is irta valaki, hogy minel kissebb a homerseklet ugy lesz savanykasabb a kave, minel magasabb ugy lesz csokisab ezert is mentem feljebb a hofokkal, az eredetihez kepest ami 94 volt.)

Ezeket a kávékat svanyúnak is fogod érezni egy ideig, a megszokott szénné égett téglák után. Eltelik 1-2 hónap, és meg sem iszod a régi kávékat

ATC: ezt a "Ahogy csökken a hőmérséklet, úgy csökken a nyomás"-t hogy gondoltad egy ilyen gépnél mint a Lelit. Nem a pumpa határozza meg a kávét érő víz nyomását?

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Hmmm, tehat akkor mindegy hogy 92 es durvabb, vagy 96 es finomabb ugyanzazt az eredmenyt hozza?
Mert most a legelso kommentek alapjan en magamtol finomabbra oroltem volna, ugyanezen a hofokon, igy a relativ gyors 20-23 secbol gondolom felmenne 25-30-ra, viszont nem tudom a szokesedest hogy oldja meg, vagy szabalyozza.
Ugye te azzal kezdted hogy neked sok a homerseklet...

Szerintem sok, de egy próbát megér így is.
Akkor lesz jó a csapolás, ha szép egérfarok lesz.
Ha túlságosan égett a kávé, akkor kell lejebb vinni a hőfokot.

Gravity

Kávéházi csevegő

Kipróbálhatsz egy 96 fokos állást is, de ahhoz finomabbra kell a darálót állítanod.
Hidd el, hamarosan ezt rutinból csinálod.
Ez a kávé tényleg egy csokibomba.

Mert most a legelso kommentek alapjan en magamtol finomabbra oroltem volna, ugyanezen a hofokon, igy a relativ gyors 20-23 secbol gondolom felmenne 25-30-ra, viszont nem tudom a szokesedest hogy oldja meg, vagy szabalyozza.
Ugye te azzal kezdted hogy neked sok a homerseklet...

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Nem izlett meg, illetve nekem meg messze van attol amiket itt irtatok hogy csokibomba... nekem meg mindig savanykas.
Oke akkor a kovetkezot ugy probalom, hogy durvabbra allitom az orlemenyt es visszaveszem a hofokot 92-re.
(habar ez is ellentmondasos szamomra, mert azt olvastam, es talan itt vagy masik forumon is irta valaki, hogy minel kissebb a homerseklet ugy lesz savanykasabb a kave, minel magasabb ugy lesz csokisab ezert is mentem feljebb a hofokkal, az eredetihez kepest ami 94 volt.)

Kipróbálhatsz egy 96 fokos állást is, de ahhoz finomabbra kell a darálót állítanod.
Akkor lesz jó, ha lassan csordogál csak.
Hidd el, hamarosan ezt rutinból csinálod.
Ez a kávé tényleg egy csokibomba.

Gravity

Kávéházi csevegő

92-re.
De ha neked így ízlett, akkor OK, de én ezt a kávét 88 fokos beállítással ittam, ha jól emlékszem.
Ahogy csökken a hőmérséklet, úgy csökken a nyomás.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Nem mondtam hogy nem hiszek neked:)
En meg nem latom at ezeket az osszefuggeseket azert kerdezem, es most a valaszodbol azt ertettem meg, hogy a homerseklet csokkenese lassitja a lefolyast.
96-97 fokra volt most beallitva, mennyire vigyem vissza?

92-re.
De ha neked így ízlett, akkor OK, de én ezt a kávét 88 fokos beállítással ittam, ha jól emlékszem.
Ahogy csökken a hőmérséklet, úgy csökken a nyomás.

Gravity

Kávéházi csevegő

Higyj nekem, így kell csinálni.
Attól függ mennyivel viszed lejebb a hőfokot.
Azért javaslom ezt a fajta próbát, mert ez így biztonságos.
Ha a darálón nem állítanál, lehet annyit csökkenne a nyomás a 2 fok miatt, hogy nem jönne le semennyi kávé.
Én mindig így tesztelem a kávét.
Beállítom saccra a hőfokot és ha túl gyors még így is a csapolás, akkor picit finomítok.
Így minden esetben lesz a pohárban kávé. Ha csak a hőmérsékletet állítod, akkor meg ki tudja? Lehet csak pár csepp.

Nem mondtam hogy nem hiszek neked:)
En meg nem latom at ezeket az osszefuggeseket azert kerdezem, es most a valaszodbol azt ertettem meg, hogy a homerseklet csokkenese lassitja a lefolyast.
96-97 fokra volt most beallitva, mennyire vigyem vissza?

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Ertem, megprobalom, de most az zavar picit, hogy azt mondod alacsonyabb hofok es druvabb orlemeny.

Ha mar igy is relativ gyors volt 23 masodperc, akkor ha meg durvabbra veszem, meg inkabb gyorsulni fog nem? (vagy az alacsonyabb hofok, "lassitja is" a lefolyast?)

Higyj nekem, így kell csinálni.
Attól függ mennyivel viszed lejebb a hőfokot.
Azért javaslom ezt a fajta próbát, mert ez így biztonságos.
Ha a darálón nem állítanál, lehet annyit csökkenne a nyomás a 2 fok miatt, hogy nem jönne le semennyi kávé.
Én mindig így tesztelem a kávét.
Beállítom saccra a hőfokot és ha túl gyors még így is a csapolás, akkor picit finomítok.
Így minden esetben lesz a pohárban kávé. Ha csak a hőmérsékletet állítod, akkor meg ki tudja? Lehet csak pár csepp.

Gravity

Kávéházi csevegő

Részben egyetértek velük. 20-23mp abszolút lehet ideális. Én 10-15mp-re gondoltam, a gyors lefolyásnál.
Nekem a hőmérséklettel van bajom.
Szerintem túl magas.

Ertem, megprobalom, de most az zavar picit, hogy azt mondod alacsonyabb hofok es druvabb orlemeny.

Ha mar igy is relativ gyors volt 23 masodperc, akkor ha meg durvabbra veszem, meg inkabb gyorsulni fog nem? (vagy az alacsonyabb hofok, "lassitja is" a lefolyast?)

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Ezt tanacsoltak par napja az elozo probaval kapcsolatban:
"Ez a kávé szereti a tempót, nem baj ha gyorsabban jön mint az ökölszabály így finom csokis édes ha nagyon belassítod keseredik, de ahogy olvasom ezt már tapasztaltad."

Tehat probaltam gyorsitani, ahogy irtam is....

Amugy a kave: Brazil Natural Águas Frias Pörkölt Kávé 500 g  

Részben egyetértek velük. 20-23mp abszolút lehet ideális. Én 10-15mp-re gondoltam, a gyors lefolyásnál.
Nekem a hőmérséklettel van bajom.
Szerintem túl magas.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Eljött hát a gépváltás, és a tapasztalatkérés ideje. Az Ecm helyet keresek egy másikat (közben el is vitték). Minden napi használatra valami stabil kis masinát. 
Figyelem folyamatosan a beszélgetést de nem igazán látok szimpatikus gépet. Van a kamrában valahol egy Astoria Argenta gépem is elrakva. Érdemes lenne kicsinosítani ( megfelelne-e a minden napi használatra )? Mi a vélemény a gépről ?Mondjuk én nem tartom szépnek( valamit kezdenem kell vele nézegetni akarom minden nap ). Más alternatíva is érdekel. Akár karos is.

Szerintem az egyik legfontosabb kérdés, hogy tudsz e várni a felmelegedéssel, de mivel idáig E61-es géped volt, ez nem lehet gond.
Sok régebbi masina elég gyorsan eléri az üzemi hőmérsékletet.
Ráadásul a régi masinákból elég könnyen lehetne DB-es gépet is fabrikálni.
Simi lehet tudna ebben segíteni.
A komolyabb masinák nem olcsók.
Neked kell tudnod, hogy mennyit szánnál rá.
DB-es gépek mindegyike 300 fölött van jóval. Egyedül a Catler ami olcsó, de valahogy nekem nem szimpi az a masina.

Gravity

Kávéházi csevegő

Ez melyik kávé?
Szerintem túl magas a hőmérséklet.
Próbáld ki alacsonyabb hőmérsékleten is, de ekkor a darálót picit durvábbra kell állítani.
Ne az idővel törődj, hanam azzal, hogy mikor kezd el kivilágosodni.
Ha későn kapcsolod le, akkor savassá válhat az íze.
Nem biztos, hogy a 40 mp-es kávé rossz.
Ha viszont túl gyors, az biztos nem lesz jó.

Ezt tanacsoltak par napja az elozo probaval kapcsolatban:
"Ez a kávé szereti a tempót, nem baj ha gyorsabban jön mint az ökölszabály így finom csokis édes ha nagyon belassítod keseredik, de ahogy olvasom ezt már tapasztaltad."

Tehat probaltam gyorsitani, ahogy irtam is....

Amugy a kave: Brazil Natural Águas Frias Pörkölt Kávé 500 g  

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Kávéházi csevegő

Egy ujabb probalkozas 1 het utan.
Kave ugyanaz.
16g orlemeny (durvabbra allitva mint a legutobbi videonal), igy 22 sec alatt jott le, de mar talan itt is "beszokult a vegere" tehat leallithattam volna hamarabb.
Es itt van is kerdesem a szokulessel kapcsolatban. Kaptam tanacsot az elozo videonal is, hogy a lemert grammok, meg masodperc egy dolog, okolszabaly, de a kave ize fontosabb, es leven az elozonel is beszokult mar, le kellett volna kapcsolnom hamarabb es nem ragaszkodni a 25-30 masodperces aranyszabalyhoz.
Most durvabb orlemennyel ugye gyorsabban jon le (22 - 23 sec) de mar itt is beszokult.
Szeretnem ha valaki tisztazna a fejemben, hogy ez a beszokules minek a fuggvenye?
Es termeszetesen minden egyebb eszrevetelt szivesen veszek!
U.i: wdt mar volt az elokeszitesnel, talan lathato is a lefolyasan, de lehet csak en bizom el magam hogy szebb lett. egyenletesebb lett.

https://www.youtube.com/watch?v=I41wAN3 ... e=youtu.be

Ez melyik kávé?
Szerintem túl magas a hőmérséklet.
Próbáld ki alacsonyabb hőmérsékleten is, de ekkor a darálót picit durvábbra kell állítani.
Ne az idővel törődj, hanam azzal, hogy mikor kezd el kivilágosodni.
Ha későn kapcsolod le, akkor savassá válhat az íze.
Nem biztos, hogy a 40 mp-es kávé rossz.
Ha viszont túl gyors, az biztos nem lesz jó.

Begicafe
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 75

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: Begicafe »

Pedig egyszerű... Aki már évek óta kávézik, az már kipróbált pár fajta kávét, és biztos van egy kedvenc terméke, amit előszeretettel újra meg újra vásárol. Már meg is van a kedvenc kávé kategória. Aztán a következő lépés, hogy ki pörköli, és már meg is van a kedvenc pörkölő kategória. 
A kedvenc kávézó kérdés meg szintén egyszerű, ahova a legtöbbet jársz vissza.  Itt kérdezd meg a bárista nevét, és már meg is van a bárista kérdésre a válasz

Én nehezen szavazok, egy jó kávézót se ismerek, ahova visszajárnék, a környékünkön nincsen normális. A kávét magamnak pörkölöm, báristákkal nem vagyok képben... Részemről ennyi volt, max mindenben magamra szavazok

Nekem is ez ugrott be
Nuova Simonelli Mac Cup, Quamar M80E
Saját pörkölésű kávék: Ethiopia-BWF, India Monsooned Malabar

veng123
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 30

Kávéházi csevegő

Hozzászólás Szerző: veng123 »

El nem tudom képzelni, hogy egy magamfajta kávéfogyasztó hogyan tudna ebben a kérdeésben dönteni. Ahhoz először végig kéne kóstolnom az összes forgalmazó összes termékét. Az ízlés amúgy is szubjektív, a  pörkölés pedig erősen szakmai kérdés. Az is hol ilyen, hol olyan, az azonos típusok sem egyformák a vásárlások időpontjától függően. Baristákra pedig név szerint szavazni?

Ez nem mérhető úgy, mint a 100 méteres síkfutás.

Pedig egyszerű... Aki már évek óta kávézik, az már kipróbált pár fajta kávét, és biztos van egy kedvenc terméke, amit előszeretettel újra meg újra vásárol. Már meg is van a kedvenc kávé kategória. Aztán a következő lépés, hogy ki pörköli, és már meg is van a kedvenc pörkölő kategória. 
A kedvenc kávézó kérdés meg szintén egyszerű, ahova a legtöbbet jársz vissza.  Itt kérdezd meg a bárista nevét, és már meg is van a bárista kérdésre a válasz

Én nehezen szavazok, egy jó kávézót se ismerek, ahova visszajárnék, a környékünkön nincsen normális. A kávét magamnak pörkölöm, báristákkal nem vagyok képben... Részemről ennyi volt, max mindenben magamra szavazok

Válasz küldése

Vissza: “Kávés csevegő”