Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Moziszoba építés

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2576

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Tonyka »

Engem sem csábít el az atmos, igaz még sosem hallottam olyan rendszert. Azt viszont nem tudom elképzelni, hogy bármilyen processzálás mellet ugyanúgy szóljanak különböző hangsugárzók. Sokszor leírtam már, hogy nem érték el az 5.1 technikai határait, de ha akarnák ( néha-néha sikerül ), tökéletesen meg tudnák teremteni a fejünk feletti hangok illúzióját atmos nélkül is.

Ha ebből indulok ki, ugyanúgy javarészt gyenge hangprodukciót fognak elénk rakni ezzel az újdonsággal is. Aztán pár év múlva megint kitalálnak valamit ( pl rakjunk ki a helységben 10 db mikrofont a megadott helyekre ami online kapcsolatban van az erősítővel és mindent tud korrigálni.. stb), amivel elámítanak majd, és lehet cserélni a rendszert.

Ohh ne izgulj, ha megtelt a plafon, jön majd a padló, mert mi van ha alulról jön fel valami? Szóval van még szabad terület, és potencia az objektumokban.
Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP

Fedale
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 81

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Fedale »

Engem sem csábít el az atmos, igaz még sosem hallottam olyan rendszert. Azt viszont nem tudom elképzelni, hogy bármilyen processzálás mellet ugyanúgy szóljanak különböző hangsugárzók. Sokszor leírtam már, hogy nem érték el az 5.1 technikai határait, de ha akarnák ( néha-néha sikerül ), tökéletesen meg tudnák teremteni a fejünk feletti hangok illúzióját atmos nélkül is.

Ha ebből indulok ki, ugyanúgy javarészt gyenge hangprodukciót fognak elénk rakni ezzel az újdonsággal is. Aztán pár év múlva megint kitalálnak valamit ( pl rakjunk ki a helységben 10 db mikrofont a megadott helyekre ami online kapcsolatban van az erősítővel és mindent tud korrigálni.. stb), amivel elámítanak majd, és lehet cserélni a rendszert.

Az első résszel teljesen egyet értek, nagyon jó minőségű hangfalak kellenek az Atmos-hoz is, nemcsak a 7.1-hez. Hallottam "konzervdobozokat" szólni a mennyezetről, fentről cincogtak a magasak, alul meg morgott a sub, nagyon gáz volt, gyenge hang élmény.

Szerintem az eddig megjelent Atmos filmekkel nem raktak elénk rossz produkciókat. A vicc az egészben az, hogy nem is érdekli az embert kb. 10 perc után, hogy Atmos vagy nem Atmos, jó és kész, élvezi a filmet.

A fejlődés meg ne álljon meg, kellenek a füleinknek az egyre jobb hangképek, igaz ne 10 mikrofonnal kelljen macerálni.

djkoxi
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 98

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: djkoxi »

Hifilala
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 747

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Hifilala »

Szerintem igen is nagy durranás az Atmos!
Megéri a befektetett energia, itt érezni igazán, hogy a kép együtt él a hanggal, szinte eggyé válnak.
Ettől még lehet hallgatni 2.0-t, 11.2-t, vagy bármilyen rögzített hangot, abban az elgondolásban, ahogy készítették, vagy ahogy a hallgató szereti hallgatni.
Ezért kell szerintem olyan rendszer építésére törekedni, amilyenre a használójának szüksége/igénye van.

Megjegyzem, érdemes megnézni legalább egy Atmos filmet mindenkinek, hogy eldöntse tetszik neki vagy nem.
Jogos,ezért írtam hogy meg kell hallgatni lehetőleg saját rendszerben,mert addig nem lehet érdemben nyilatkozni.Nekem nejött a dolog.Tetszik ahogy működik,pedig csak 5.1.2-ben hallgattam.

Fedale
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 81

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Fedale »

Szerintem igen is nagy durranás az Atmos!
Megéri a befektetett energia, itt érezni igazán, hogy a kép együtt él a hanggal, szinte eggyé válnak.
Ettől még lehet hallgatni 2.0-t, 11.2-t, vagy bármilyen rögzített hangot, abban az elgondolásban, ahogy készítették, vagy ahogy a hallgató szereti hallgatni.
Ezért kell szerintem olyan rendszer építésére törekedni, amilyenre a használójának szüksége/igénye van.

Megjegyzem, érdemes megnézni legalább egy Atmos filmet mindenkinek, hogy eldöntse tetszik neki vagy nem.

mezzo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 103

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: mezzo »

Mindenképpen itt érdemes róla beszélgetni, akár munka közben is, valamilyen mobil eszköz és 3-4G segítségével

Hifilala
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Moziszoba építés

Az Atmost érdemes otthoni körülmények között kipróbálni,talán akkor lehet érdemben jobban nyilatkozni.Szerintem jobb mint a hagyományos formátumok,de nem mondanám hogy mellbevágó a különbség.Annak idején a ProLogic és a Dolby Digital között volt rendesen azt sokan meg is hallották,ezt nem fogják.Ráadásul nem keveset kell költeni a kicsi különbségre,viszont hol ha nem itt kell beszélni róla? Termésetesen az objektum alapú processzingre gondoltam amikor kis különbséget mondtam.A mennyezeti hangszórókat mindenki meg fogja hallani.

Hifilala
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Moziszoba építés

Az Atmost érdemes otthoni körülmények között kipróbálni,talán akkor lehet érdemben jobban nyilatkozni.Szerintem jobb mint a hagyományos formátumok,de nem mondanám hogy mellbevágó a különbség.Annak idején a ProLogic és a Dolby Digital között volt rendesen azt sokan meg is hallották,ezt nem fogják.Ráadásul nem keveset kell költeni a kicsi különbségre,viszont hol ha nem itt kell beszélni róla?

feherlaci
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 433

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: feherlaci »

Nagyszerű lenne (?) egy napot fórumozással tölteni.

Az említett részletek fontosságát vélhetően mindenki a maga vérmérséklete alapján súlyozza. Azt hiszem, magam részéről elég, ha annyit mondok, hogy leragadtam a 2.0-nál otthon. Már az 5.1 sem izgatott, nem hogy az Atmos, meg amiket még kitermel a marketing üzletág életem hátralévő éveiben.

Meghajlok a nyugodságod előtt!
Háááááááát ... Egy filmnél, azért jobb az, ha több hangsugárzóból jön a hang mint kettő!
Eljutottam oda, hogy csak a nagy filmekért kapcsolom be a vetítőt, legfőképp olyanok miatt amiket 3D-ben tudok kikölcsönözi! A 3D miatt a kép nem tökéletes, de sokkal érdekesebb látványt produkál mint a lapos verzió, (hogy Tonykának is válaszoljak) többségében nem HD a hang mert Magyar szinkronnal nézzük a filmeket, a rendszer belőve nincs (már nem is izgat). Tudod mintha megvennéd az új autódat, de nem finomhangoltatnád mert úgy is megfelel arra, amire használod. 
Én is attól tartok, hogy az Atmos el fog halni. Ha a térsugárzók tényleg nem szólnak csak bizonyos effekteknél akkor a 9.1-2, 11.4 kiosztás többet ér, mivel azokon a csatornákon mindíg van valami nyöszörgés ...   

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11176
Kapcsolat:

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Teljesen jó így, vélemény, ellenvélemény, ki így, ki úgy látja. Sőt azt mondom, legyen igaza azoknak akik ebben látják a fejlődés útját. Én azt gondolom a széles réteg ahogy fapaci is mondja, nem fog-e mögé állni. Kíváncsi lennék egy százalékos tortára az otthoni felhasználói szokásokról. 

1. DivX
2. DVD
3. MKV
4. BD anyag

Azt hiszem, meglehetősen beszédes infó a torrent oldalak letöltési statisztikája, ott pedig még ma is a DIVX és a 720p MKV anyagok a legnépszerűbbek. Márpedig a torrentezők némileg az átlaglakosság felett állnak technikai tudásban és igényességben.

A lejátszó készülékekről tudtommal nincs használható statisztika, de azt hiszem, a leggyakoribb megoldások manapság a laptop+DIVX, illetve a media player+LCD TV kombók. Szép dolog, hogy létezik egy szűk, de lelkes csapat, aki mindig beleugrik a legújabb technológiákba, de szerintem esetükben tévedés piacilag számottevő tömegről beszélni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Moziszoba építés

Amúgy ti nem dolgoztok, csak otthon ültök egésznap és fórumoztok és azon jártatjátok az agyatokat, hogyan lehetne másképpen? 

Szerintetek az a legfontosabb egy étkezdében, hogy a ruhátokat hány fokon vasalták ki, hány másodpercig tartott mindez, hány centire ültök az asztaltól, hány centi magas a szék, a támlája hány fokos szöget zár be, a cipő sarka mm magas vagy alacsony, milyen távol és szögben ültök a bejárattól stb-stb, miközben a kaja 95% ehetetlen moslék ... 

Nagyszerű lenne (?) egy napot fórumozással tölteni.

Az említett részletek fontosságát vélhetően mindenki a maga vérmérséklete alapján súlyozza. Azt hiszem, magam részéről elég, ha annyit mondok, hogy leragadtam a 2.0-nál otthon. Már az 5.1 sem izgatott, nem hogy az Atmos, meg amiket még kitermel a marketing üzletág életem hátralévő éveiben.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Moziszoba építés

Az IT oldal, a hardver,szoftver oldal össze sem hasonlítható azzal, amiről beszélsz. Már az nem releváns, hogy mi volt 5 éve ebben a világban, nem hogy mi volt 20 vagy 30 éve. A "digitális forradalom" - vagy hívjuk ahogy akarjuk nagyon felgyorsult, aminek rengeteg vetülete van az életünkben, még felsorolni is sok lenne, hogy mi előtt állunk. A mozi világa pedig eléggé szenved attól, hogy megragadt valahol és az elmúlt 15 év vívmányai közül csak a CGI-t tudták több kevesebb sikerrel integrálni és a 3D tervezést. A hollywoodi sztárkultusz már nem hoz úgy és annyit a konyhára mint anno. Nincs más lehetőségük mint az IT forradalom és olyan technológiák kiaknázása, mint ahogy ezt más iparban teszik.
Akkor most olvasd el ismét, mit írtam! Objektum alapú hangkeverésről volt szó, ami már 70 éve létezik a hangtechnikában. Azóta számomra, a hangmérnök számára két mérföldkőnek tekinthető fejlesztés történt, ez pedig a digitális technika megjelenése és az 5.1 anyagok és otthoni rendszerek elterjedése, ami nagy mértékben változtatta meg a munkánkat.

Aztán hogy a fogyasztók felé hatalmas újításként tálalt blöffcsomagok mit tesznek hozzá a filmek színvonalához, egy teljesen más kérdés, nem is mennék bele, de talán érdemes néha erre is gondolni.

Roli80
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 131

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Roli80 »

Ezzel én úgy vagyok, hogy teljesen felesleges. Azért a pár (nem is filmért csak) jelenetért plusz hangfalakat beépíteni felesleges. Kevés a film is . Például 7.1-es erősítők is kb. 1999 óta vannak, és milyen kevés lemez készült el így kikeverve. Az Atmos sajnos szerintem ugyanerre a sorsra jut. Egy két nagyobb költségvetésű filmnél lesz a többinél marad a hagyományos 5.1. Az, hogy a hangokat meg akár fentről halljuk szerintem csak hangmérnök kell aki a fázisokat úgy változtassa, hogy a fülünket becsapja.

Fish
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2206

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Fish »

én biztosan kivárok, megvárom azt ami valóban befut, azonnal rohanni a boltba valamit megvenni amihez még anyag sincs felesleges számomra! Még  a 4k,8k sem mozgatott meg mert amíg elterjed ,addigra valószínű sokkal jobb vetitőket lehet majd venni! de nme látom a gyártóktól a rohanást,pezsgést ,ez is érdekes számomra! Az atmos még kezdetleges valami, az az 1-2 film ami már elkészült szintén még gyerekcipőben jár, 1-2 év múlva valószínű már megszokottak lesznek ,de a várakozás a legjobb megoldás számomra..
proj:Epson EH-LS12000B,proc/amp:Lexicon MC10/JBl Synthesis SDA-7200, hangfalak:Revel Concerta F12,M12,Performa C52,Canton Incelling 885,sub:REL HT/1508 predator,player:Zidoo UHD3000, kábelek: HiDiamond D2 rca,D3 sub,AQ Carbon 4K+HDR,P568-15M-FBR,Wireworld Solstice,Aq X2,FP.Luxor

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.

Moziszoba építés

Teljesen jó így, vélemény, ellenvélemény, ki így, ki úgy látja. Sőt azt mondom, legyen igaza azoknak akik ebben látják a fejlődés útját. Én azt gondolom a széles réteg ahogy fapaci is mondja, nem fog-e mögé állni. Kíváncsi lennék egy százalékos tortára az otthoni felhasználói szokásokról. 

1. DivX
2. DVD
3. MKV
4. BD anyag

Valamiért úgy érzem a DivX nem lenne elhanyagolható a tortából ma sem. 

Aztán

1. Tévé hang
2. Hangprojektor 
3. 2.0 sztereó erősítő
4. Egybe mozi, 20e.-től felfelé
5. Sima HD hang nélküli régebbi vas 5.1-6.1
6. Újabb HD-s vasak

Az első 5 kategóriát nem igazán fogja megmozgatni az Atmos pár kivételtől eltekintve. 

Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP

feherlaci
Törzsvendég
Törzsvendég

Moziszoba építés

Ez a hobbi ...
Sajnos nem élünk kaviáron mostanában, de azért pont az Atmos jelent olyan morzsákat, amit meg lehet(ne) beszélni.

A szenvedélybetegség is betegség. Ha a fiad bele lenne "pistulva" valamilyen nyerő(vesztő) játékba nem felhívnád a figyelmét arra, hogy az amit csinál az nem teljesen helyes? Azt látom, hogy "hobbi" szó a felnőttek menedéke, így már nem is számít mennyi pénzt ver el a családtól! Természetesen van pici cinizmus is, de a lényeg a lényeg.
Eljutottunk odáig, hogy nem a filmek jelentik az értéket(két mondattal le tudjuk, hogy milyen volt), hanem a körítés, amiről hónapokig-évekig lehet eszmét cserélni-vitázni mert az kiapadhatatlan forrás mert az sosem lesz tökéletes ...
Na én megyek dolgozni, lejárt az időközi pihenőm.  

Vendég

Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Vitába szállnék veled! A 7.1-2 teljesen rendben van! A 9.1-2 vagy a 11.4 ki sem alakult többségünknél, pedig pár emberkénél a központi készülék képes lenne rá!!!
Amúgy ti nem dolgoztok, csak otthon ültök egésznap és fórumoztok és azon jártatjátok az agyatokat, hogyan lehetne másképpen? 
Szerintetek az a legfontosabb egy étkezdében, hogy a ruhátokat hány fokon vasalták ki, hány másodpercig tartott mindez, hány centire ültök az asztaltól, hány centi magas a szék, a támlája hány fokos szöget zár be, a cipő sarka mm magas vagy alacsony, milyen távol és szögben ültök a bejárattól stb-stb, miközben a kaja 95% ehetetlen moslék ...   

Miért kellene otthon ülni a fórumozáshoz?

Ez a hobbi része. Sajnos nem élünk kaviáron mostanában, de azért pont az Atmos jelent olyan morzsákat, amit meg lehet(ne) beszélni.

De ha szerinted nem kell fórumozni és amúgy sincs miről beszélni, akkor ezt miért volt fontos neked leírnod? 

feherlaci
Törzsvendég
Törzsvendég

Moziszoba építés

Nagyjából annyi hatása lesz, mint az 5.1 után érkező 7.1 rendszereknek, azaz a felhasználók tömege számára zero.

Vitába szállnék veled! A 7.1-2 teljesen rendben van! A 9.1-2 vagy a 11.4 ki sem alakult többségünknél, pedig pár emberkénél a központi készülék képes lenne rá!!!

Vendég

Moziszoba építés

Az IT oldal, a hardver,szoftver oldal össze sem hasonlítható azzal, amiről beszélsz. Már az nem releváns, hogy mi volt 5 éve ebben a világban, nem hogy mi volt 20 vagy 30 éve. A "digitális forradalom" - vagy hívjuk ahogy akarjuk nagyon felgyorsult, aminek rengeteg vetülete van az életünkben, még felsorolni is sok lenne, hogy mi előtt állunk. A mozi világa pedig eléggé szenved attól, hogy megragadt valahol és az elmúlt 15 év vívmányai közül csak a CGI-t tudták több kevesebb sikerrel integrálni és a 3D tervezést. A hollywoodi sztárkultusz már nem hoz úgy és annyit a konyhára mint anno. Nincs más lehetőségük mint az IT forradalom és olyan technológiák kiaknázása, mint ahogy ezt más iparban teszik.

Bizony így van!

Ráadásul a mostani hangmérnököknek gondolom hatalmas plusz munkát és kihívást fog jelenteni egy Atmos hanganyag elkészítése.
Majdnem olyan lehet, mintha egy autóversenyzőnek azt mondanák, hogy OK, akkor itt egy repülőgép és már indulhatsz is.

mezzo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Moziszoba építés

Vannak korlátok, ilyen pl. a hang. Jó magam még nem voltam pl. olyan helyen, legyen az mozi vagy több milliós házimozi. Ahol a mély egyformán szólt volna minden széken, minden sorban.

Ez pont nem a mélyekről szól, hanem a "finom részletekről".

A mozit üzemelteti valaki. Azért mert van 5 évente egy komoly kasszasiker, évente pár megtérülő film, egyébként meg üres fecsegés és locsogás, amiért a többség moziba nem megy, akkor a mozisok nem fogják üzemeltetni az üres termeket. A filmkészítés még lehet jövedelmező, hogy a mozi már egyre kevésbé az.

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.

Moziszoba építés

A technológia kiaknázása nem "rajtunk" múlik. De több mint húsz éve egy helyben topog a térhangzás. A DD és DTS 5.1 után a HD hangok csak több információt jelentettek (lényegében elkezdték kiaknázni a DD és DTS 5.1 technológia lehetőségeit), nem változtattak a hangkép technológián. Itt az ideje, hogy virítsanak valamit.

A mozi meg mint tudjuk eléggé haldoklik. Gondolom sok producert izgat a kérdés, hogy hogyan is lehet a moziból még pénzt csinálni. A 3D képhez 3D hang dukálna. Szerintem pont ez a legnagyobb problémája a 3D képnek, nem a szemüveg. Ha kapnál hozzá olyan hangélményt, mint amit vizonálnak, akkor azért nem lenne kérdés 3D sikere. Tudjuk már az Avatar óta, hogy 3D és 3D kép között óriási különbségek lehetnek. Na most az Atmos hang is lehet pont ilyen. A technológia kiaknázása nem azt jelenti, hogy az erősítő otthon kiírja, hogy "Dolby Atmos".

Vannak korlátok, ilyen pl. a hang. Jó magam még nem voltam pl. olyan helyen, legyen az mozi vagy több milliós házimozi. Ahol a mély egyformán szólt volna minden széken, minden sorban. A mozinál nem értem miről beszélsz, bőven megtérül egy - egy sikerfilm költsége. A bukták simán benne vannak a limitben. Ameddig tartják a megjelenési sorrendet, sőt sztem ha később jelenne meg (jelentősen) időben az otthoni megnézés lehetősége. Még többen mennének moziba. De a haszon megvan így is, úgy is, régebben abban látták a több pénz lehetőségét, h viszonylag hamar eljuttatják az emberek otthonába az új filmet. Ezek a technikai csiribirik max arra jók, h picit feldobják az érdeklődés idejére a profitot. Ezt láttuk a 3D esetében. Aztán gyorsan lankad az érdeklődés. A 3D nem segít sem az Atmos, sem más. Egy dolog segítene, h nem lenne annyi hátrányos kényelmetlen tulajdonsága. Hopp bocs ez több dolog. Számomra vannak olyan dolgok a világban amik tökéletesek, és mindenféle hozzányúlás már csak szenvedés, sőt akár el is lehet rontani valamit a nagy fejlődés jegyében. 

Az SW-re 43e. jegyet adtak el két nap alatt, azt hiszem nem panaszkodhatnak majd a producerek.

Vendég

Moziszoba építés

A technológia kiaknázása nem "rajtunk" múlik. De több mint húsz éve egy helyben topog a térhangzás. A DD és DTS 5.1 után a HD hangok csak több információt jelentettek (lényegében elkezdték kiaknázni a DD és DTS 5.1 technológia lehetőségeit), nem változtattak a hangkép technológián. Itt az ideje, hogy virítsanak valamit.

A mozi meg mint tudjuk eléggé haldoklik. Gondolom sok producert izgat a kérdés, hogy hogyan is lehet a moziból még pénzt csinálni. A 3D képhez 3D hang dukálna. Szerintem pont ez a legnagyobb problémája a 3D képnek, nem a szemüveg. Ha kapnál hozzá olyan hangélményt, mint amit vizonálnak, akkor azért nem lenne kérdés 3D sikere. Tudjuk már az Avatar óta, hogy 3D és 3D kép között óriási különbségek lehetnek. Na most az Atmos hang is lehet pont ilyen. A technológia kiaknázása nem azt jelenti, hogy az erősítő otthon kiírja, hogy "Dolby Atmos".

Ezzel értek egyet. 

A régóta létező keverés "objektumokból" teljesen más technika.
Persze, a lézerkard hangját külön kellett rákeverni a film hangjára és még rengeteg mást is.
De ez nem ugyanaz!

A hang megszabadul a csatornák szerinti kötöttségektől és szerintem ez bizony jó + szép és jobb, mint a régi.

Az Atmos másképp hangzik sima 5.1 felállásban is.

Én azért gondolom, hogy várni kell igazi ütős hanganyagokra, mert a mostaniak csak kicsit felturbózott változatok.
Ezért írtam az Atmos demo-t.
Az egyik részletben egy madár körberepüli az embert.
Atmos erősítővel ez gyönyörűen követhető füllel, "sima" erősítővel hallgatva sokkal-sokkal gyengébb. Kicsit, mintha beteg lenne az a madár. 

mezzo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Moziszoba építés

Azért mielőtt felszenteljük az új grált az Atmos személyében, felhívnám a figyelmet, hogy ez az objektum alapú keverés nagyon szépen hangzik, de már sok évtizeddel ezelőtt, a 2.0 hanganyagnál is megvolt.

mezzo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Moziszoba építés

Így van, leírva jól hangzik, én továbbra is azt mondom nem nagy gurítás. Arról nem beszélve, h a gyakorlatban azért nem ilyen egyszerű ez.

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.

Moziszoba építés

Pedig a technológia kb. ilyen ugrásra képes. Olyan mint a 2D és 3D kép. Ahogy a képet is tudják a nézőhöz igazítani térben, hogy milyen közel és távol lásd magad körül, az irányokról nem is beszélve, úgy a hangokat is úgy tudják beállítani objektumként szinte centire pontosan. Ezért nincs csatorna, mert nem csatornákra kevert hangokról beszélünk, amit a különböző dobozok együttesen alkotnak, hanem van egy hangkép, amiben a térbeli hangobjektumok el vannak helyezve a hangmérnök kedve szerint. Úgy pakolgathatja a különböző objektumokat egy "gömbszerű hangtérben" mint a legókat.

Az Atmost ezért hívja a Dolby 3D hangnak és ezért beszél objektumokban. Igazi térbuziknak való hangkép, amiben minden hangelem(objektum) pontosan és irányítottan elhelyezhető. Mondjuk beszél egy ember és mozog az adott térben. Azt érezned és hallanod kell, ahogy változik a beszélő távolsága, iránya hozzád képest, egész finom kis részletességgel. Mondjuk oda sétál eléd és az orrodtól 5 cm távolságra beszél és közben a szemedbe néz. Majd a bal és jobb füledbe is súg valamit utána pedig elsétál és a hátad mögött kezd el mondani valamit, stb.

Az biztos, hogy feldobhatja a 3D képélményt majd. A következő Avatar gondolom ilyesmire készül. Valósághű "hű b+" élményre, amikor a 3D hangok egyesülnek a 3D képpel. Na erre képes az Atmos a Dolby szerint.

Így van, leírva jól hangzik, én továbbra is azt mondom nem nagy gurítás. Arról nem beszélve, h a gyakorlatban azért nem ilyen egyszerű ez. Minimum szűkséges egy akusztikailag patent helység. Mint tudjuk a kalibráló szoftverek többsége csak javítgat. Az Eq tologatás nem megoldás az akusztikai hibák javítására. Na most ezt jól megfejelték még egy rakat hangszóróval, még több számítással, még több Eq-val. A végeredmény meglátjuk milyen lesz, ha már sokan ki építik, és lesz tapasztalat. Ráadásnak ahogy említetted a 3D jobb példa nem is kell, hogyan is áll a 3D népszerűsége a nagy vízen túl, és amúgy a világban? Arról nem beszélve, h a mai napig meglepődöm, h nem kevés, nem is olyan régi filmen 5.1-es master hang van, még csak nem is 7.1.  Persze ettől függetlenül elismerem az előnyét azokban a pillanatokban mikor tényleg van. Az már más kérdés, h ez az előny kinek mit ér meg forintosítva, no meg mennyire fog elterjedni a kiadványokon. Per pillanat még igen sivár a kínálat. Közben látom fapaci véleményét, 100% így gondolom, és látom én is.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”