Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Ilyet veszek...szerintetek O.K.?
Sziasztok!
Laikusként kérdezem, hogy mik a fő különbségek a Yamaha RX-V450 és az RX_V350 között (az árukon kívül persze)? Mennyivel tudd többet a 450-es, milyen extrákat tettek bele, ami a 350-esből hiányzik?
Köszi.
feelgood
Picit nagyobb a teljesítménye a 450-esnek és az már 6.1-et is tud, a 350-es csak 5.1-et.
TV1: Sony KDL-52W4500 ,TV2: Sony KV-32FQ86 , DVD: Sony RDR-HX710 , CD: Sony CDP-XE570 , A/V Erősítő: Denon 1909 , Sztereó Erősítő: Rotel RA-985BX , Front: JBL Northridge E60 , Center: JBL Northridge EC25 , Surr: JBL Northridge E20 , Sub: Yamaha YST-SW315, VHS: LG LV3798, IC-k: Arzachel, Hangfal kábel: Evidence Audio Siren II, Kimber 8TC, Táv: Logitech Harmony 785,
Sziasztok!
Laikusként kérdezem, hogy mik a fő különbségek a Yamaha RX-V450 és az RX_V350 között (az árukon kívül persze)? Mennyivel tudd többet a 450-es, milyen extrákat tettek bele, ami a 350-esből hiányzik?
Köszi.
feelgood
.....azt nem tudom, hogy az SACD jelet átviszi-e a teljes 192 khz-en vagy csak 96 khz-n?....
SACD-nél nem igazán beszélhetünk olyan mintavételezésről, mint a CD, DVD-Video, DVD-Audio esetén. Amire te gondolsz (192 KHz) az a DVD-Audio sajátja. Az SACD alapvetően másképpen működik: 1 bites DSD kódolást használ így nem igazán számítható át a hagyományos CD rendszerének továbbfejlesztésével létrejött DVD-Audio-hoz.
Vay átviszi az iLink a teljes SACD tartalmat és a receiverbe épített DSD dekódolja azt, vagy semmit. Gondolom átviszi, mert csak DVD-Audio-ra nem lenne sok értelme.
A meghallgatáshoz még annyit, hogy ha két ilyen készüléet összekötsz, akkor hallod mit produkál iLinkkel és analóg összeötéssel, de azt nem hallod, hogy hogyan "kellene szólnia". Mondjuk ha lesz rá lehetőség kíváncsiságból hallgasd meg ugyanazt a lejátszót sztereó SACD-vel, analóg összekötéssel egy közepes (mondjuk 100 eFt-os) sztereó erősítővel és hasonlítsad össze az iLinken az AVreceiverrel hallható között.
gordon314.fw.hu
Na utánnanéztem és tényleg van mindegyikben iLink, de most látom, hogy neked nem csak házimozira kell, hanem zenére is. Na így már nehezebb a kérdés, de én pl. több jót hallottam zenei téren a Denonokról, mint a Pio-król!
Sikerült végre meghallgatni mindkettőt ugyanazon a hangfalon, bár a Pio-t csak 686-os DVD-n. A tanácsok ellenére mégis inkább a Pio-t fogom választani, mert jobban tetszett a hangja. A 868 DVD lejátszóval esetleg van valakinek gyakorlati tapasztalata? Az iLinken keresztüli összeköttetés minőségét szerintem csak hallghatással lehet megtapasztalni, de azt nem tudom, hogy az SACD jelet átviszi-e a teljes 192 khz-en vagy csak 96 khz-n?
Tamás
Külömben meg nem értem, hogy egy erősítőbe miért ne lehetne rakni egy normális DACot! Olyan bonyolul lenne?
Bonyolultnak nem lenne bonyolult. Csak akkor jóval többe kerülne az erősítő, mint most a köétséghatékony tervezés korában.
Na de elvileg ha megveszed a legjobb integrált erősítőt, amit lehet kapni most a piacon, akkor sem lesz olyan jó hangja CDvel, mint pl. egy 150eFt-os CD lejátszónak.
Olyan se, mint egy 50 eFt-osnak!
Szerintem ez nem feltétlenül spórolásból adódik, inkább abból, hogy az AVreceiverek konvertereit inkább a mozihanghoz igazítják, ami más követelményeket jelent, mint a zenénél.
Szerintem sokkal nagyobb zenei élményhez lehet jutni ha halaki egy (akármilyen!) SACD lejátszó analóg kimenetét ráköti egy tisztességes sztereó erősítőre és az SACD sztereó sávját hallgatja, mintha egy igen drága (és amúgy nagyon jó) AVreceiver-re kötne ugyanazt a készüléket, akár digitálisan, akár 6 csatornás analóg bekötéssel.
Persze ez akkor fedi a valóságot, ha valakit nem kifejezetten a multicsatornás zene izgat. Én is nagy "rabja" voltam és bevallom élveztem. Viszont "gyorsan" rá is untam.
gordon314.fw.hu
a "ki tud matrixolni" olyan áltudományos kifejezés szvsz. Az zavarhat meg, hogy a PL illetve a DD-EX a nem diszkrét dts es matrixos kódolást használ a hátsó center jel ódolására. A dts neo viszont nem ezekből dolgozik (dts es, DD-EX) legfeljebb csak PL jellel van köze a matrixos analóg kódoláshoz. Sima sztereó jelből is dolgozik a "lelkem". Amikor pedig a 2.0-ából 5.1-et, 6.1-et kever ki, akkor sok mindent csinál, de szerintem a matrixol nem teljesen pontos kifejezés Ne használjuk ijenre szerintem.
A mátrixolást nem a dts neo:6 működésére értettem, hanem a tényleges dts-ES Matrix 6.1 ill. DD-EX Matrix 6.1 (nálam ilyenek vannak) üzemmódokra. Egyébként egész jól leírtad a dolgot azoknak,akik eddig ezt nem tudták.
TV: LG OLED55G23, BDR: Panasonic DMR-BCT730, BDP+DVD-A/V+SACD: Pioneer BDP-450
CD: Marantz CD6006, AVR: Pioneer SC-LX59-K
Front: Monitor Audio Silver RX6, Silver RX Centre, Silver RXFX, Sub: KEF Q400b.
Külömben meg nem értem, hogy egy erősítőbe miért ne lehetne rakni egy normális DACot! Olyan bonyolul lenne?
Bonyolultnak nem lenne bonyolult. Csak akkor jóval többe kerülne az erősítő, mint most a köétséghatékony tervezés korában.
Na de elvileg ha megveszed a legjobb integrált erősítőt, amit lehet kapni most a piacon, akkor sem lesz olyan jó hangja CDvel, mint pl. egy 150eFt-os CD lejátszónak.
Szerintem ez a digitális jelátvitel egy kicsit el van túlozva!Miért fontos ez? Hogy a lejátszó D/A konverteri helyett a receiverben lévő hasonlóan zeneileg gyenge egység végezze el az átalakítást?
Bár bevallom szintén, hogy SACD-vel, DVD-Audio-val még nem hallottam AVreceiver saját DAC-jait szólni, de ha abból indulunk ki, hogy mit művelnek egy CD-vel....
Az analóg összekötéstől nem tudom miért kell félni? Sztereofil rendszereknél digitális összekötést csak a futómű és a külső DAC között találsz. A DAC-tól az előfokig, az előfoktól a végfokig analóg kábel megy. Mégis sokkal zeneibb egy ilyen rendszer hangja, mint a "jobb" digitális összekötést használó AV rendszerekben.
Van egy nyomós érv viszont ezek mellett a spéci digitösszeköttetések mellett: sokkal olcsóbb, mintha 6 minőségi anaóg interkonnektet venne az ember. Ez persze annak számít, aki 5.1-ben akár SACD-t, DVD-Audiot hallgatni. Ha valaki megelégszik a sztereó zenehallgatással, akkor nem kell csak a Denon és a Pio (Onkyo?) rendszerek között választani.
Szerintem az lenne itt a lényeg, hogy az SACD és a DVD-At hogy tudod átdobni a kettő között, hiszen ha egy 200eFt-os DVD! lejátszó dekódol egy SACDt, akkor kétlem, hogy olyan fényes lenne a minősége. Őszintén megvallva én is jobban örülnék, ha az erősítőm dekódolna, nem pedig a 130eFt-os DVDm. Külömben meg nem értem, hogy egy erősítőbe miért ne lehetne rakni egy normális DACot! Olyan bonyolul lenne? De ha arra gondolunk, hogy a DD meg a DTS jelet szépen tudja dekódolni az erősítő, akkor az SACDvel is elboldogulhatna.
Ha már így elkalandoztunk:
Tervezek venni egy Onkyo DS-TX777 erőlködőt. Ez egy igen goromba nagyvas, 18 kiló, ámde négy éves is elmúlt a kicsike. Nem tud PLII-t, DTS Neo-t, DD EX-et, és természetesen (sajnos) Logic 7-et sem.
Továbbá, olyan DVD játékost fogok venni nagy valószínűséggel, amelyiknek van belső PLII dekodere. (A nyertes eddig a Sigmatek PRO400, most ne menjünk bele hitvitába a márkás / noname vonalon, mert offtopic). Ezen ugye van 5.1 kimenet.
Kérdéseim a következők (bár már kérdeztem egy részét)
- Ezt az Onkyot hallotta már szólni valaki? A zenei hangját elvileg ma meghallgathatom két 100 literes Videoton ládával, de az eladónak nincs több hangszórója. THX-es a kis dög, viszont azt nem tudom, hogy a nem THX-logos filmeknél egy ilyen feature dob-e valamit a mozihangzáson.
- Meg tudom-e csinálni, hogy a játékost digitálisan és analóg 5.1-5.1 módon is összekötöm az erőlködővel? Ekkor hogyan fognak kinézni az érzékelt jel dolgok, amitől automatikusan adott lejátszási módra kapcsol az erőlködő? (Mindez csak a PLII miatt kell, ha netán használni szeretném, és miért ne szeretném). Esetleg az erőlködőn kell ilyenkor forrást váltani?
- Egy ilyen összekötés hogy befolyásolja a video jelet? Scartot vagy S-videot használjak? (Az erőlködőn és a TV-n is van mindkettő, a TV-t jelenleg is Svideon kötöm össze a szgéppel mint szükségmegoldás, és hát finoman szólva nem kápráztat el a képe (TV műsoron szebb bír lenni, pedig egy vén Grundig). A kábel minősége persze amolyan "számítógépes".
- Ha "hangilag" műsorforrást kell váltani az erőlködőn PLII használata esetén, attól még a video összeköttetés ugyanaz, ugye? Szóval ez 2 független dolog?
- Az Onkyo "TV Logic" üzemmódjáról (ami valami TV-re optimalizált surround hallgatási mód) van valakinek közvetlen tapasztalata?
Bocs ha kicsit terjengős voltam, de most már érik a vétel, és erre a pár kérdésre szeretnék választ kapni
Thx!
Számítógép => Edirol UA-101 USB "DAC" => Monitor IC => Yamaha RX-V750 mint előfok => Kácsa Bézik IC => Heed Obelisk kapcsolású quad mono végfok => Cat 5, Cat7, CAV kábelek cserélgetve /emoticons/default_smile.png" alt=":)" data-emoticon="" srcset="/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" /> => CAV DP880 Hivox tuninggal.
Szerintem ez a digitális jelátvitel egy kicsit el van túlozva!
Miért fontos ez? Hogy a lejátszó D/A konverteri helyett a receiverben lévő hasonlóan zeneileg gyenge egység végezze el az átalakítást?
Bár bevallom szintén, hogy SACD-vel, DVD-Audio-val még nem hallottam AVreceiver saját DAC-jait szólni, de ha abból indulunk ki, hogy mit művelnek egy CD-vel....
Az analóg összekötéstől nem tudom miért kell félni? Sztereofil rendszereknél digitális összekötést csak a futómű és a külső DAC között találsz. A DAC-tól az előfokig, az előfoktól a végfokig analóg kábel megy. Mégis sokkal zeneibb egy ilyen rendszer hangja, mint a "jobb" digitális összekötést használó AV rendszerekben.
Van egy nyomós érv viszont ezek mellett a spéci digitösszeköttetések mellett: sokkal olcsóbb, mintha 6 minőségi anaóg interkonnektet venne az ember. Ez persze annak számít, aki 5.1-ben akár SACD-t, DVD-Audiot hallgatni. Ha valaki megelégszik a sztereó zenehallgatással, akkor nem kell csak a Denon és a Pio (Onkyo?) rendszerek között választani.
gordon314.fw.hu
Na utánnanéztem és tényleg van mindegyikben iLink, de most látom, hogy neked nem csak házimozira kell, hanem zenére is. Na így már nehezebb a kérdés, de én pl. több jót hallottam zenei téren a Denonokról, mint a Pio-król!
Házimozira és zenehallgatásra szolgáló elektronikában szeretnék tanácsot kérni.
Jelöltek:
Denon 3910 + Denon 3805
Pioneer DV-868AVi + Pioneer VSX-AX 5(A)i
Sajnos nem találtam olyan helyet ahol mindkettőt ugyanazon hangfalon hallgathattam volna és a képet ugyanazon a kivetítőn nézhettem volna.
Kérem, hogy akinek van tapasztalata a kettő összehasonlításában, adjon információkat ezekről, esetleg más, hasonló kategóriájú elektronikáról. Hangfalnak valószínűleg JMLab-ot fogok választani, esetleg Infinity Kappát. Kappát Budapesten hol lehet meghallgatni?
Tud abban valaki segíteni, hogy Denon-Link 3rd, illetve az i-Link SACD (192 khz)átvitelre is képes-e?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Tamás
Szerintem házimozira mindkettő qurvajó választás. Az iLink az viszont tuti van a Denon DVD-ben is? Mert nyílván mindkettőben kell lennie, különben érdekesen tudnád összekötni . Ja és nem szabad megkeverni sem, mert úgy nem muxik az iLink (tehát pl. Denon erősítő Pio DVDvel nem jön össze).
Egyébként kérdésedre az a válaszom, hogy az iLinken keresztül minden audió jel átmegy kivétel nélkül. Tehát akár SACD, akár DVD-A akár DTS, vagy bármi, át fog menni.
Házimozira és zenehallgatásra szolgáló elektronikában szeretnék tanácsot kérni.
Jelöltek:
Denon 3910 + Denon 3805
Pioneer DV-868AVi + Pioneer VSX-AX 5(A)i
Sajnos nem találtam olyan helyet ahol mindkettőt ugyanazon hangfalon hallgathattam volna és a képet ugyanazon a kivetítőn nézhettem volna.
Kérem, hogy akinek van tapasztalata a kettő összehasonlításában, adjon információkat ezekről, esetleg más, hasonló kategóriájú elektronikáról. Hangfalnak valószínűleg JMLab-ot fogok választani, esetleg Infinity Kappát. Kappát Budapesten hol lehet meghallgatni?
Tud abban valaki segíteni, hogy Denon-Link 3rd, illetve az i-Link SACD (192 khz)átvitelre is képes-e?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Tamás
Na összedugdostam és potosan úgy van, ahogy mondod . Iagzából nem fogom használni csak a kiváncsiság hajtott. Köszi a választ!
szívesen! Szerintem egyébként érdemes használni 2.0-ás filmeknél, mert jobb, mint a PLII már amennyire emlékszem. h/k-n sokat nem volt használva, mert ott volt Logic7 és az még jobban tetszett!
gordon314.fw.hu
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem Yamaha RX-V2500 vagy Pioneer VSX-2014 típusú erősítőt vásároljak? (csak e kettő közül) Árban hasonlóak. Tudásban? Aki vágja a témát pár szóban melyiket inkább, esetleg kis összehasonlítás. JBL Northridge angsugárzó szettet hajtana.
Főleg házimozihoz lenne használva. Előre is köszönöm. Csaba
a "ki tud matrixolni" olyan áltudományos kifejezés szvsz. Az zavarhat meg, hogy a PL illetve a DD-EX a nem diszkrét dts es matrixos kódolást használ a hátsó center jel ódolására. A dts neo viszont nem ezekből dolgozik (dts es, DD-EX) legfeljebb csak PL jellel van köze a matrixos analóg kódoláshoz. Sima sztereó jelből is dolgozik a "lelkem". Amikor pedig a 2.0-ából 5.1-et, 6.1-et kever ki, akkor sok mindent csinál, de szerintem a matrixol nem teljesen pontos kifejezés Ne használjuk ijenre szerintem.
Cosmo
Nem azért nem ment mert 5.1-es, hanem inkább arra tippelnék, hogy egy digitálisan érkező DD2.0-ás jelre próbáltad ráereszteni. A h/k-nák ius csak akkor működött, ha analóg vagy PCM digitális jelet kapott a receiver. Végülis érthető, hogy a procitól nem várhatjuk el, hogy kibontsa a DD2.0-át rendes 2.0-ává, majd ebből keverjen ki dts:neo-t. A procik ezért DD2.0 esetén sztereót vagy PL, PLII-őt tudnak adni. Érdemes rákötni ezért a lejátszót analóg kábellel is a receiverre.
Próbáld ki! Kíváncsi leszek megy-e majd analógról a dts:neo!
Na összedugdostam és potosan úgy van, ahogy mondod . Iagzából nem fogom használni csak a kiváncsiság hajtott. Köszi a választ!
Cosmo
Nem azért nem ment mert 5.1-es, hanem inkább arra tippelnék, hogy egy digitálisan érkező DD2.0-ás jelre próbáltad ráereszteni. A h/k-nák ius csak akkor működött, ha analóg vagy PCM digitális jelet kapott a receiver. Végülis érthető, hogy a procitól nem várhatjuk el, hogy kibontsa a DD2.0-át rendes 2.0-ává, majd ebből keverjen ki dts:neo-t. A procik ezért DD2.0 esetén sztereót vagy PL, PLII-őt tudnak adni. Érdemes rákötni ezért a lejátszót analóg kábellel is a receiverre.
Próbáld ki! Kíváncsi leszek megy-e majd analógról a dts:neo!
gordon314.fw.hu
Érdekes, én is próbáltam egyszer DTS:Neo-ba kapcsolni a távirányítón, de nem vitte 5.0-ás kiépítés mellett.
Ebben is eltér egymástól a Denon, a h/k és a Yamaha.
Érdekes, én is próbáltam egyszer DTS:Neo-ba kapcsolni a távirányítón, de nem vitte 5.0-ás kiépítés mellett.
A 6ch stereo biztos, hogy nem működik 5.1-el, mert akkor az már 5 ch stereo. Ne tévesszen meg, hogy 6ch stereo van a gombra írva.Nálam a h/k (ami 7.1-es procit és 6 végfokot tartalmazott) vitte 5.1-es hangsugárzószett esetén is a dts:neo-t, Logic7-ent és értelem szerűen 5 ch stereot írt ki, ha a 5 hangsugárzó volt rákötve és megnyomtam a sztereó üzemmódok közti váltó gombot.
Nem tudom mit akarsz mátrixolni? A dts:neo egy jelfeldolgozó üzemmód, ami sztereó jelből kever ki, akár 6.1 csatornára jelet, akár a PLII 5.1-re vagy a Logic7 akár 7.1-re, de ettől függetlenül a dts:neo és a Logic7 is képes csak 5.1-re is működni.
Úgy értettem, hogy legalább 6.1 erősítő esetén az 5.1 jelből ki tud mátrixolni az erősítő egy hátsó center jelet. Szerintem ezt nem lehet kiválasztani, ha az erősítő menüjében ki van kapcsolva a hátsó center. A 6ch stereo felirat nálam megjelenik, nem tudom, hogy 5.1 hangfal esetén ugyanezt a beállítást kiválasztva 5ch stereo-t írna-e ki egy Yamaha is. Mindegy, én a hazgzástípus kiválaszthatóságára gondoltam, nem arra, hogy ténylegesen hány csatorna szólal meg.
Szerintem a 6ch stereo is működik, mátrixolni viszont nem lehet(?).
A 6ch stereo biztos, hogy nem működik 5.1-el, mert akkor az már 5 ch stereo. Ne tévesszen meg, hogy 6ch stereo van a gombra írva.
Nálam a h/k (ami 7.1-es procit és 6 végfokot tartalmazott) vitte 5.1-es hangsugárzószett esetén is a dts:neo-t, Logic7-ent és értelem szerűen 5 ch stereot írt ki, ha a 5 hangsugárzó volt rákötve és megnyomtam a sztereó üzemmódok közti váltó gombot.
Nem tudom mit akarsz mátrixolni? A dts:neo egy jelfeldolgozó üzemmód, ami sztereó jelből kever ki, akár 6.1 csatornára jelet, akár a PLII 5.1-re vagy a Logic7 akár 7.1-re, de ettől függetlenül a dts:neo és a Logic7 is képes csak 5.1-re is működni.
gordon314.fw.hu
A Neo 6 nem keveri a két hátsó surroundra a center jelet, ha csak 5.1 a rendszer?
Dehogynem! Működik az 5.1-el is!
Szerintem a 6ch stereo is működik, mátrixolni viszont nem lehet(?).
A Neo 6 nem keveri a két hátsó surroundra a center jelet, ha csak 5.1 a rendszer?
Dehogynem! Működik az 5.1-el is!
gordon314.fw.hu
Ehhez az kell, hogy 5.1 hangfalad és legalább 6.1-es erősítőd legyen.
Valószínűleg kikeveri, ha egyáltalán bekapcsolható 5.1 felállás esetén.
(Nekem van hátsó centerem, nem próbáltam még menüből kikapcsolni és úgy kipróbálni a neo:6, matrix és 6ch stereo beállításokat.)
Robotk@:
Inkább zárjuk le az OFF témát, szerintem eléggé kiveséztük.