Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11063
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

A mikrofont viszont nem lehet becsapni. A szubjektív véleményeknek nem feltétlen érdemes "bedőlni".
Természetesen igazad van, de ilyenkor bennem mindig felmerül a kérdés, hogy a mikrofonnak, vagy a saját fülünknek tetsző hangot szeretnénk-e elérni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Egyszerűen az átvitel mérési eredményekből lehet ezt következtetni. A szobai mérések alapján a basszustartomány igen mélyre lemegy, mindezt jelentős membránfelülettel teszi ami első hallásra (de még sokadszorra is) igen nagy hatással van az emberekre. A középtartományban (400-500Hz) csúcsosodik az átvitel, ami nagyon szép hangszer és énekhangokat eredményezhet (ezt is sokan szeretik), majd onnantól kezdve lassan de biztosan esik az átvitel (ez a jobb oldali, 1m-es mérésről is látszik). Ennek az az eredménye (ha nem túl nagy az esés), hogy a hangsugárzót úgy fogják jellemezni mint ami hosszan hallgatható. Régen én is így terveztem a hangsugárzóimat, mert idegesített a sok és éles magashang ami számos felvételen hallható volt. Mára megváltozott a véleményem. Ha tudatosan tervezünk tulajdonképp fix EQ-t a dobozokba (tehát színezzük a hangzást) az egyes felvételeket fel tud javítani, másokat viszont nagyon el tud rontani. Szóval én inkább az egyenes átvitelt preferálom, mert az nem színez, azt hallja az ember ami a felvételen van. Ha a hangmérnök sok magasat "hagyott" a felvételen, akkor sok lesz a magas nálam is, ha megugrottak a potik a mélyebb regiszterekben akkor sok mélyem lesz nekem is. Röviden erről szól a történet.
Kösz, bár reménykedtem valami titkos paraméterben, amit felfedeztél a görbéken.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Talán tanulságos lenne, ha rávezetnéd az olvasókat, ezt milyen mérési adatokból következtetted ki.
Egyszerűen az átvitel mérési eredményekből lehet ezt következtetni. A szobai mérések alapján a basszustartomány igen mélyre lemegy, mindezt jelentős membránfelülettel teszi ami első hallásra (de még sokadszorra is) igen nagy hatással van az emberekre. A középtartományban (400-500Hz) csúcsosodik az átvitel, ami nagyon szép hangszer és énekhangokat eredményezhet (ezt is sokan szeretik), majd onnantól kezdve lassan de biztosan esik az átvitel (ez a jobb oldali, 1m-es mérésről is látszik). Ennek az az eredménye (ha nem túl nagy az esés), hogy a hangsugárzót úgy fogják jellemezni mint ami hosszan hallgatható. Régen én is így terveztem a hangsugárzóimat, mert idegesített a sok és éles magashang ami számos felvételen hallható volt. Mára megváltozott a véleményem. Ha tudatosan tervezünk tulajdonképp fix EQ-t a dobozokba (tehát színezzük a hangzást) az egyes felvételeket fel tud javítani, másokat viszont nagyon el tud rontani. Szóval én inkább az egyenes átvitelt preferálom, mert az nem színez, azt hallja az ember ami a felvételen van. Ha a hangmérnök sok magasat "hagyott" a felvételen, akkor sok lesz a magas nálam is, ha megugrottak a potik a mélyebb regiszterekben akkor sok mélyem lesz nekem is. Röviden erről szól a történet.

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

lamalas
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Nem vonom kétségbe a szakértelmedet, biztos vagyok benne, hogy nagyon sok mindent ki tudsz olvasni a mérésekből, amihez én nem értek...
Ezek fényében viszont kissé furcsállom, hogy a beszámolókban szinte kivétel nélkül mindenki épp azt emelte ki, hogy mennyire neutrális, valósághű hangzást produkál ez a doboz   

Nincs olyan gyakorlott fül amit meg ne lehetne téveszteni a különböző felvételekkel és/vagy akusztikai környezetekkel. A mikrofont viszont nem lehet becsapni. A szubjektív véleményeknek nem feltétlen érdemes "bedőlni". Az előző hozzászólásomban belinkeltem egy blogbejegyzést, amiben a második ábra 4db hangsugárzó (P, I, B, M)  mérési eredményeit ábrázolja. Kettős vakteszt alkalmával az ábrán látható sorrendet állították fel a tesztalanyok: a legfelső, P hangsugárzó tetszett nekik a legjobban, míg a legalsó, M a legkevésbé. Ugyanezzel a 4 hangsugárzóval csináltak hagyományos teszteket is amikor minden hangsugárzó látható volt és tudták mikor melyik szól. Ebben az esetben az M jelű hangsugárzó tetszett legjobban a közönségnek. Fontos megemlíteni, hogy az M hangsugárzó egy drága, hifi körökben elismert hangsugárzó amiről nagyon sokan áradoznak milyen természetes, jó hangja van. Kell még ezt tovább magyarázni?

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- akusztikai mérések

lamalas
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

A netes mérések/hiányosságok alapján hallatlanban előre meg lehet állapítani, hogy színezni fog a doboz?   ...
Igen, meg lehet mondani korrekt mérési eredményekből, hogy kb. milyen jellegű hangot fogunk hallani egy hangsugárzóból. Ahhoz, hogy pontosabb és teljesebb képet kapjunk nem elegendő egyetlen (on-axis) frekvenciamenet, de ha már az sem megfelelő akkor több mérésre nincs szükség.

Minden érdeklődőnek ajánlom Sean Olive blogját olvasgatásra (jó angol szövegértés szükséges). Kapásból egy ide vágó blogbejegyzést ajánlanék: http://seanolive.blogspot.hu/2008/12/pa ... eaker.html

- akusztikai mérések

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Én ugyan nem építettem ilyen hangsugárzót, nem is hallottam, de a neten fellelhető mérések alapján hatásvadász hangsugárzónak tartom. 
Talán tanulságos lenne, ha rávezetnéd az olvasókat, ezt milyen mérési adatokból következtetted ki.

Tibi98
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 100

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Tibi98 »

Üdv!

Én ugyan nem építettem ilyen hangsugárzót, nem is hallottam, de a neten fellelhető mérések alapján hatásvadász hangsugárzónak tartom. Nem csodálom, hogy általában áradoznak róla. Ha fontos számodra, hogy minél kevésbé színezzen a hangdoboz akkor én nem ajánlanám. Ha nem fontos, hogy színez a hangsugárzó és az egész frekibalansz el van billenve, mert amúgy neked tetszik a hangja (egy meghallgatás követően), akkor persze más a helyzet.

Nem vonom kétségbe a szakértelmedet, biztos vagyok benne, hogy nagyon sok mindent ki tudsz olvasni a mérésekből, amihez én nem értek...
Ezek fényében viszont kissé furcsállom, hogy a beszámolókban szinte kivétel nélkül mindenki épp azt emelte ki, hogy mennyire neutrális, valósághű hangzást produkál ez a doboz   

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3191

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: audioline »

Üdv!

Én ugyan nem építettem ilyen hangsugárzót, nem is hallottam, de a neten fellelhető mérések alapján hatásvadász hangsugárzónak tartom. Nem csodálom, hogy általában áradoznak róla. Ha fontos számodra, hogy minél kevésbé színezzen a hangdoboz akkor én nem ajánlanám. Ha nem fontos, hogy színez a hangsugárzó és az egész frekibalansz el van billenve, mert amúgy neked tetszik a hangja (egy meghallgatás követően), akkor persze más a helyzet.

A netes mérések/hiányosságok alapján hallatlanban előre meg lehet állapítani, hogy színezni fog a doboz?   Szvsz kicsit azért összetettebb dolog a hangsugárzó építés. Remek paraméterekkel megáldott hangszórókból is lehet színezett hangút építeni...és nem tökéletesből hallgatható/zeneit.   
.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Sziasztok!

Troels DTQWT-jével kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Esetleg épített már valaki ilyet kis hazánkban?

Komolyan fontolgatom a megépítését.

...

Ettől függetlenül Tőletek is szívesen vennék minden véleményt, észrevételt, ...
Üdv! 

- akusztikai mérések

Tibi98
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

a befektetett pénzért milyen gyári dobozt lehetne venni, erre meg mindannyian tudjuk a választ.

Szerintem ebből a szempontból nem áll olyan rosszul ez a konstrukció...

Hol használnád és mivel hajtanád?

Mindkét kérdés képlékeny...
Épp lakás/ház vásárlás/építtetés előtt állok, így megpróbálom majd úgy alakítani a dolgokat, hogy legyen egy viszonylag nagyobb, 30-35 nm egybenyitott tér, ahol ki tudják futni magukat a dobozok.
Ugyanakkor Troels azt is elmondta, hogy a hiedelmekkel ellentétben, ez a doboz akár egy kisebb, 18-20 nm-es helyiségben is tud jól szólni...

Az, hogy mivel hajtom majd, szintén képlékeny, van többféle DIY elektronikám, illetve jelenleg is építés alatt áll néhány, majd meglátjuk, mivel szól jobban.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Troels DTQWT-jével kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Esetleg épített már valaki ilyet kis hazánkban? Komolyan fontolgatom a megépítését.
Nekem tetszik és nem is igényel raklapnyi pénzt, persze ez szubjektív. Én a DIY hangsugárzóknál azt szoktam nézni, a befektetett pénzért milyen gyári dobozt lehetne venni, erre meg mindannyian tudjuk a választ.

Dolgoztam már egy hasonló Jantzen motorral, tisztességes cuccnak tartom.

Hol használnád és mivel hajtanád?

Tibi98
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Mikor lehet jönni meghallgatni? :-)
Attól tartok, az még odébb van

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 30

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: baskiria »

Bizony, elég egybehangzóan pozitív véleménnyel vannak róla, szerte a világban.
És nem csak az utánépítők áradoznak (ami elfogultság gyanúja miatt talán megkérdőjelezhető lenne), hanem sokan, aki csak vendégségben voltak meghallgatni.
Érdekes, hogy több zenész (legyen az hobbizenész, vagy főállású, több évtizedes szakmai múlttal) is megépítette , mondván eddig ettől hallották a legvalósághűbb hangszer/énekhangokat, fantasztikus térleképzést, stb.. akár több tízszeresébe kerülő gyári rendszerekkel összehasonlítva is.

Mikor lehet jönni meghallgatni? :-)

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Egy barátom megkért hogy valamit kezdjek a 15 éves JAMO Studio 180 hangfalával. A gyári hangszórók egy része már rég megadta magát. A projektnek bele kellett férnie 40e forintba. Nem volt egyszerű, de sikerült. Vifa BC25 és Peerless SDS került bele. 

szép,nagyon szép munka,gratulálok hozzá!Ügyes fiú vagy  

Tibi98
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Jókat írnak róla, gondolom... Hajrá hajrá! Egy bizonyos szint után csak lényegesen nagyobb befektetéssel lehet jobb hangot kapni, simán megérheti ha kihagyod a pénztemető köztes lépéseket. Ráadásul ez egy kidolgozott terv, egy ptofitól, mi sülhet el balul?
Bizony, elég egybehangzóan pozitív véleménnyel vannak róla, szerte a világban.
És nem csak az utánépítők áradoznak (ami elfogultság gyanúja miatt talán megkérdőjelezhető lenne), hanem sokan, aki csak vendégségben voltak meghallgatni.
Érdekes, hogy több zenész (legyen az hobbizenész, vagy főállású, több évtizedes szakmai múlttal) is megépítette , mondván eddig ettől hallották a legvalósághűbb hangszer/énekhangokat, fantasztikus térleképzést, stb.. akár több tízszeresébe kerülő gyári rendszerekkel összehasonlítva is.

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Jókat írnak róla, gondolom... Hajrá hajrá! Egy bizonyos szint után csak lényegesen nagyobb befektetéssel lehet jobb hangot kapni, simán megérheti ha kihagyod a pénztemető köztes lépéseket. Ráadásul ez egy kidolgozott terv, egy ptofitól, mi sülhet el balul?

Tibi98
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

A hangszórókészlet hallottad már más dobozban, akár külön külön?
Nem.
Bár szerintem ezzel a hangszórókészlettel -főleg a mélyközéppel- nem is igazán épül másféle doboz

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

A hangszórókészlet hallottad már más dobozban, akár külön külön?

Tibi98
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

... ha nem sajnálod rá azt a raklapnyi pénzt.

Nézőpont kérdése...
Egyik barátom filozófiáját követve, most én is úgy döntöttem, inkább kihagyok pár kisebb lépcsőt a rendszerfejlesztésben, és merek egy nagyot álmodni. Talán ezzel már jó időre meg tudok állapodni, és megspórolom a köztes fejlesztések költségét, a beleölt munkaórákról nem is beszélve... 

Quadlipi
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 180

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Quadlipi »

Sziasztok!

Troels DTQWT-jével kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Esetleg épített már valaki ilyet kis hazánkban?

Troels oldalán mindent végigolvastam ezzel kapcsolatban, illetve több külföldi fórumon is elolvastam a hangfallal kapcsolatos topikokat, utánépítői visszajelzéseket. Ezek alapján még biztosabb lettem benne, hogy ezzel nehéz melléfogni...

Ettől függetlenül Tőletek is szívesen vennék minden véleményt, észrevételt, annak pedig kiváltképp örülnék, ha kiderülne, hogy elérhető közelségben valaki már megépítette, és lenne lehetőségem meghallgatni.

A beépített driverek nekem már régóta nagyon szimpatikusak. Az is szimpi, hogy végre nem a megszokott zárt vagy reflex doboz hanem valami jóval összetettebb. Szerintem jó ötlet belevágni ha nem sajnálod rá azt a raklapnyi pénzt.
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
diyaudio.hu  facebook/Audophile Room

Tibi98
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hangsugárzó építés

Sziasztok!

Troels oldalán mindent végigolvastam ezzel kapcsolatban, illetve több külföldi fórumon is elolvastam a hangfallal kapcsolatos topikokat, utánépítői visszajelzéseket. Ezek alapján még biztosabb lettem benne, hogy ezzel nehéz melléfogni...

Ettől függetlenül Tőletek is szívesen vennék minden véleményt, észrevételt, annak pedig kiváltképp örülnék, ha kiderülne, hogy elérhető közelségben valaki már megépítette, és lenne lehetőségem meghallgatni.

Barkács
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 113

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Barkács »

Sziasztok!

Nem találtam a kérdésemnek jobb topic-ot, remélem, hogy jó helyen járok.
Felvált a szeretett JPW polcsugárzóm fekete eleje. Hogyan lehet ezt visszacsinálni?

Köszi!
jpw.jpg

.Először is azt kellene tudni milyen anyag lehet .Ha műanyag alapú amit rásütöttek akkor nagyon nehéz lesz.

balintk
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 11

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: balintk »

Gratulálok,nagyon szépek...Nekem Chariora és a Sonus Faberre hasonlít,két egyvelege.

Köszönöm. Sonusokat nézegettem és arról igyekeztem sokat olvasni mielőtt megterveztem.

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

A karácsonyi akcióban nagyon sok hangszóró gazdára talált, de még nem láttam ezen a fórumon az ebből készült hangfalakat. Lehet, hogy mások még lassabban dolgoznak mint én?
Én is bevásároltam akkor és most szeretném bemutatni ennek a frissen elkészült eredményét. Én magam eddig a fórumoknak csak olvasója voltam, ez az első alkalom, hogy nyilvánosság elé állok egy saját készítésű dolgommal.
kesz1.jpg hangfal.jpg
A doboz és az állvány anyaga 22 mm vastag tömör tölgyfa. A doboz belső térfogata 17 liter, reflex kivitelű. A belső csillapítása öntapadós bitumen lappal és szintén öntapadós "tojástartó" alakú szivaccsal történt. Szeretnék később majd a gyapjú csillapítással is kísérletezni.  Az előlap fekete bőr bevonatot kapott. Az állvány belül üreges, és kvarchomokkal van feltöltve. A tüskék az aljára most készülnek, szintén fából lesznek és néhány nap múlva kerülnek a helyükre. A hangszórókészlete: Seas ER 18RNX mély és Seas 27 TDFC magas. A váltó elsőrendű szűrőkkel épült, a váltás 2 kHz-en van. egy Litze huzalos Mundorf tekercsből és egy Mundorf kondenzátorból áll. Miért pont ezzel és miért pont ott? Mérni most nincs lehetőségem, és az első körben az volt a vezérelv, hogy minél kevesebb alkatrész kerüljön a jel útjába. A nyáron fognak bekerülni majd a végleges helyükre, akkor meg is mérem őket, és a váltón elképzelhető hogy változtatni fogok.
A hangjáról sokat mondani még nem tudok, hiszen csak néhány napja hallgatom, de ígéretesnek tartom.

Gratulálok,nagyon szépek...Nekem Chariora és a Sonus Faberre hasonlít,két egyvelege.

atesz007
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 26

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: atesz007 »

Egy barátom megkért hogy valamit kezdjek a 15 éves JAMO Studio 180 hangfalával. A gyári hangszórók egy része már rég megadta magát. A projektnek bele kellett férnie 40e forintba. Nem volt egyszerű, de sikerült. Vifa BC25 és Peerless SDS került bele. 

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”