Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Komolyzenei ajánló

Shinagawa
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 359

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: Shinagawa »

Nagy kedvencem volt fiatalon, régen nem hallgattam, de ma ismét elbűvölt a játékával David Ojsztrah!
Brahms hegedűversenyét muzsikálja, Klemperer vezényel ezen a felvételen!
Gyönyörűen szól a Strad a kezében!
A modern kor elvárásainak is megfelelő tempók, - húsz év elteltével, és jó pár előadás után is így gondolom - érzelmi kifejezőereje annyira intenzív, hogy engem odaláncol a székhez mikor hallgatom!

http://www.youtube.com/watch?v=Ac79cqjMJkU

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: chord »

Ismét egy nagyon jó Alpha:

Luis de Briceño: El Fenix de Paris

Hangminőség: a szokásos.
Az Alpha lassan iskolát teremt a nagyon kevés (olykor csak kettő) mikrofonjával a komolyzenei kiadók között.

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

Shinagawa
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

Kicsit megkésve, tegnap ünnepelte születésnapját Kocsis Zoltán!

http://www.youtube.com/watch?v=8nEcM4UgfHY

Isten éltesse!

suprnova
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 184

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: suprnova »

Mai beszerzés Hyperion-ról, 24 bit 96 kHz felbontásban 10,5 fontért, nagyon jó album, természetesen ebben a felbontásban kitűnően is szól

Naim Uniti Nova -> Chord Epic XL -> Spendor A7 (Sennheiser HD600)

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Egy különleges Alpha: Nova Metamorfosi

2.20 -nál egy olyan belépés, hogy végigfut az ember hátán a hideg...

Hangminőség: kisebb rendszereken eléggé problémás, mondhatni nem jó; nagyobb/jóhangú rendszereken: ELKÉPESZTŐ.

Shinagawa
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

Én is belegondoltam. Egyik legszebb koncertélményem a pécsi székesegyházban az Énekek énekének szövegére írt polifón darabok a Hillier előadásában.

Az általam leírtak nem arra vonatkoztak, hogy egy templom nem lehet remek koncerthelyszín, oda illő művel, jó előadókkal!
Ezt támasztja alá amit te is írtál, de ettől még a lehetőségek erősen behatároltak maradnak.
A Kodály Központ koncerttermének az akusztikája nagyon jó, és a klasszikus zenei repertoár megszólaltatására a lehetőség megvan!
A hallgató és előadó számára megfelelő környezet sem utolsó szempont.
Az más kérdés, hogy a ház műsorszerkesztése tartalmaz-e nekünk tetsző programot.
Tehát valóban nem a hellyel van gond!

Red Priest tetszik! Nekem belefér, szeretem az egyéni elképzeléseket.

ui: Bolykiék szerintem nagyon jól csinálják, semmiképpen nem sorolnám a komolyzene műfajába, de nagyon profik.
Amúgy aktív tagjai a klasszikus zenei életnek is!

http://www.youtube.com/watch?v=9fP2czpWsLU

Vendég

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Régi nagy kedvenc Tartinitól az Ördög(trilla) szonáta. Egyetlen felvételem van belőle Andrew Manzeval, több Tartini darabbal (pl. Corelli-variációkkal) együtt játssza őket szóló hegedűn az eredeti kotta alapján, bár némileg transzponálva:

A keletkezése fausti történetbe illő, és Coleridge Kubla kánjának zenei megfelelője is lehetne: az ördöggel való álombeli találkozás során Tartini utánozhatatlanul csodás dallamot hallott tőle, s mikor felébredt, akkor komponálta ezt a darabot. Az álom talán a Veracinivel (a kor hegedűvirtuózával) való találkozás kellemetlen élményével állítható párhuzamba az életrajzban: állítólag Tartini előadóművészként hosszú időre visszavonult a nyilvános előadásoktól, mert annyira megszégyenítőnek találta riválisa vonókezelését (az Ördög egy levél tanúsága szerint sokkal szebb dallamot játszott a szerző szerint, mint amilyenre az övé sikeredett), hogy úgy érezte, fejlesztenie kell technikáját (meg persze a hangszert: vastagabb húrok, hosszabb vonó a testesebb hangzás érdekében). Előadói karrierjének állítólag egy vívóbaleset vetett véget (a hegedisták annak idején a kardot is jól forgatták, talán nem véletlenül.)
Ennyit arról, hogy mit tudok plagizálni a CD-hez mellékelt könyvecskéből (ebben nem csak én vagyok jó). Inkább szóljon a remek Ördögszonáta:

http://www.youtube.com/watch?v=WwilbHST ... ure=relmfu

Jó lemez!

Vendég

Komolyzenei ajánló

Soha nem a hellyel van/volt gond.
Gondoljatok bele, menyi gyönyörű és remek akusztikájú templomunk van...

Belegondoltam...
Én nem sokat ismerek. Zengő, hosszú lecsengésű visszhanggal, már egy nagyobb
apparátust igénylő Bach műnél olyan harmónia zavar lesz, hogy ember legyen a talpán
aki kibírja!
Télen megfagysz, nyáron egész kellemes lehet a hőmérséklet, de 60 percnél tovább nem lehet maradni,
vannak egyéb szükségletek amihez kevés egy templom infrastruktúrája!

Én is belegondoltam. Egyik legszebb koncertélményem a pécsi székesegyházban az Énekek énekének szövegére írt polifón darabok a Hillier előadásában. Ezzel szemben a horror: egy távoli családtag hazajött Hollandiából a muzikológus barátnőjével, és kaptak két jegyet a Kodály Központ újévi meglepetéskoncertjére, ahol a Bolyki Brothers nyomta az arcukba az Abbát meg a Queent... Elképedve ültek a zenekar felszólítását követő, lelkesen tapsoló közönség soraiban.
Egyetértek chorddal, soha nem a hellyel van a probléma....

Más. Lehet, megosztom ezzel a kedélyeket, de a legfrissebb "szerzeményem" a Red Priest Nightmare in Venice c. albuma, és kövezzetek meg, de nagyon tetszik. A borító ocsmány:

Az élő előadás finoman szólva is hatásvadász:

http://www.youtube.com/watch?v=-x-b-m5Xjwg

De én fülesen hallgatom, és aki teheti, így próbáljon meg megbarátkozni vele. Egyébként egy főleg korai angol népzenével foglalkozó kollégám ajánlotta figyelmembe a "zenekart", akik így adják elő Vivalditól a Tavaszt:

http://www.youtube.com/watch?v=myc5IIEb ... re=related

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Egy spanyol/Latin-Amerikai ritmus:

Achas

Sebastian Aguirre (1700 körül), leszármazottja a hírhedt Lope de Aguirre -nek, baszk konkvisztátornak, aki 1560 -ban expedíciót vezetett El Dorado felkutatására.

Vendég

Komolyzenei ajánló

.

Nem érek rá a számvetéssel foglalkozni

Interjú Kocsis Zoltánnal

"... nincs időm az ünneplésre, mert állandóan mennek a munkák, lesz ez a koncert [Rahmanyinov III. zongoraverseny, Brahms II. szimfónia a Nemzeti Filharmonikusokkal], csinálom a MÁV-val a Brahms műveiből álló koncertet Alexander Markovval, aki a Hegedűverseny szólistája lesz – érdekes, mostanában mennyi D-dúros művet fogok dirigálni Brahmstól –, majd a május 30-i koncert Berkes Kálmánnal, Lakatos Györggyel és az Erkel Kamarazenekarral, utána megyek Japánba, de előbb Kalocsára."

2.
"... nincs olyan nehéz dolga a laikusnak sem, mert állítom, hogy laikus füllel több mindent meg lehet hallani, mint szakmaival. Vannak barátaim, akik nem ismerik a kottát, fogalmuk nincs a zene alapelemeiről, de egyrészt Bartók-vonósnégyeseket hallgatnak élvezettel, másrészt pedig sokkal megbízhatóbb zenei ízlésük van, mint akik éveken keresztül tanulták a zenét."

.

Shinagawa
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

Belegondoltam...
Én nem sokat ismerek. Zengő, hosszú lecsengésű visszhanggal, már egy nagyobb
apparátust igénylő Bach műnél olyan harmónia zavar lesz, hogy ember legyen a talpán
aki kibírja!
Télen megfagysz, nyáron egész kellemes lehet a hőmérséklet, de 60 percnél tovább nem lehet maradni,
vannak egyéb szükségletek amihez kevés egy templom infrastruktúrája!

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Shinagawa
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

..
Amúgy a dolog rendben van, az akusztikai lehetőségek tényleg csodálatosak, nem is értem, minek morgok itt.

Én azért tudnék csemegézni...
Csak volt egy-két jó koncert!
Jegyár mindenhol horror, Pesten is.

Vendég

Komolyzenei ajánló

A pécsi zenehallgató közönség kivételes helyzetbe került, a Kodály Központ koncertterme odaveri a Müpát rendesen!

Már csak a helyhez méltó koncertekkel kellene megtömni a naptárat, amihez persze művelt közönség is dukálna, valamint megfizethető jegyárak.
De Virág elvtárs is megmondta már...
Amúgy a dolog rendben van, az akusztikai lehetőségek tényleg csodálatosak, nem is értem, minek morgok itt.

Shinagawa
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

.

Újabb díj a Kodály Központnak

A FIABCI Prix d’Excellence ingatlanfejlesztési pályázat középület kategóriájának második helyezését érte el a pécsi intézmény.

A díjat dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere vette át Szentpéterváron május 15-én, a FIABCI (Nemzetközi Ingatlanszövetség) 63. kongresszusán. "Nagyon örülünk az elismerésnek, különösen annak, hogy nemcsak mi Pécsiek találjuk nemzetközileg is kiemelkedőnek a Kodály Központot" - mondta el Hauer János, a Kodály Központ üzemeltetési igazgatója.

Bővebben: fidelio.hu

.

A pécsi zenehallgató közönség kivételes helyzetbe került, a Kodály Központ koncertterme odaveri a Müpát rendesen!

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Egy remek Alpha:

Különleges lemez; feltétlen ajánlom.

Vendég

Komolyzenei ajánló

.

Újabb díj a Kodály Központnak

A FIABCI Prix d’Excellence ingatlanfejlesztési pályázat középület kategóriájának második helyezését érte el a pécsi intézmény.

A díjat dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere vette át Szentpéterváron május 15-én, a FIABCI (Nemzetközi Ingatlanszövetség) 63. kongresszusán. "Nagyon örülünk az elismerésnek, különösen annak, hogy nemcsak mi Pécsiek találjuk nemzetközileg is kiemelkedőnek a Kodály Központot" - mondta el Hauer János, a Kodály Központ üzemeltetési igazgatója.

Bővebben: fidelio.hu

.

suprnova
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

Machaut-tól ez van meg, bár ritkán veszek elő ilyen zenét, ez nálam a téli időszakra eső csoportba tartozik.

suprnova
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

Nem vagyok Mozart "fan" de ez nagyon jó doboz, 5 lemezzel, finom, jó értelemben vett "Bartók rádiós" hangzással!

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Egy másik Machaut lemez,
a kultikus 'rózsaszín Machaut':

A régizenében sincs sok olyan lemez, amire 'úgy felkapták a fejüket' - ez olyan.
Ráadás: a hangminőség lenyűgöző.

Akinek esetleg eredetiben megvan, diszkréten megkereshetne...

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Egy 'klasszikus' az Ensemble Organum kínálatából:
Messe de Notre Dame
Egészen rendkívüli lemez.

Kyrie

Vendég

Komolyzenei ajánló

Mostanában esténként munka közben le sem kerül a fejemről a fülhallgató, és mivel hirtelen nagyon sok anyag birtokába jutottam, elhatároztam, hogy lassan "lemorzsolgatom" őket: minden este egy-két lemez az esti csendben. Mégis azon kapom magam, hogy két album vissza-visszatér, és nem nagyon van kedvem máshoz, újhoz, mert annyira megkedveltem őket, már-már hiányoznak.
Az egyik a tőlem már megszokott barokk-klasszika átmenethez kapcsolódik, hiszen természetesen egy C. P. E. Bach lemezről van szó, a Floregium előadásában. A lemez címe egyben hangulatát is tükrözi: Sanguineos and Melancholicus.

A Wq 161. nr. 4. fenn van a videómegosztón: I., II., III. tétel, de igazából mindegyik szonáta (még a szóló fuvolára írott is) és a kvartett is nagyon jó a lemezről.

A másik album pedig Locatelli op. 7-es concertói a nizzai barokk zenekar előadásában, Gilbert Bezzina vezetésével. Nekem néha túlságosan is "orfikus" a lant, a hárfa, a teorba, és mostanában kezdek concertofüggő lenni.

Megosztva ebből a feldolgozásból nem nagyon van (még így fülhallgatón keresztül is hallani, milyen csodálatos ez a felvétel), de azért érdemes magába a darabba is belehallgatni. Ez itt éppen a Concerto Köln:

http://www.youtube.com/watch?v=OkH6MckST0c

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Részemről az egyik legkülönlegesebb Savall lemez.
Hihetetlenül élő.

Amit sokan ismerünk:
Recercada Primera

Amit kevésbé:
Recercardas Sobre el Madrigal O Felici Occhi Miei

Vendég

Komolyzenei ajánló

.

2012. május 31. 18.00 óra
Baráti Kristóf diplomahangversenye

„A szó hitelét a hang adja meg."
Richard Wagner

Helyszín: Kodály Központ (Pécs, Breuer Marcell sétány 4.)

Műsor:
Franz. Schubert: C-dúr vonósötös D. 956

Előadják:
Baráti Kristóf - hegedű
Bánfalvi Zoltán - hegedű
Bársony Péter - brácsa
Bogányi Tibor - cselló
Várdai István - cselló

J. Brahms: D-dúr Hegedűverseny Op. 77 (szólista: Baráti Kristóf)

Közreműködik: Győri Filharmonikus Zenekar (vezényel: Berkes Kálmán)

.

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Egy híres dallam a la Couperin:
'Barricades Mistériuses'

sok jó lemez van, pl. ez:

a youtube -on is bő a kínálat,

egy zseniális előadás egy gyönyörű hangszeren.

Válasz küldése

Vissza: “Zene, amit hallgatunk”