Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Diy erősítő építés

DDL
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 11

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: DDL »

Üdv: DDL
Szia DDL!
Ha jól tudom, nem ismeretlen előtted az Orion SE1025B erősítők lelkivilága. Nos, nekem kallódik egy igen zilált, ám működő példány a kamrában. Szeretném újra harcképes állapotba hozni, esetleg némi moddal a hangját szebbé varázsolni. Ehhez szeretnék némi segítséget, tanácsot kapni Tőled, meg persze mástól is, aki otthon van a témában.
Ha benne vagy, akkor vázolnám a project részleteit.
Segítesz?

Essünk neki.

Analóg:

Technics SL-151MKII/Dynavector Karat Rubi RS-23MKII/Ortofon MCA-76/maszek csöves RIAA Lp játszó

Digitális:

Blaupunt CP-2990 cd játszó

Pioneer N50A hálózati zene

Cayin MT-35 erősítő.

ProAc Response 2.5 hangdoboz.

Ortofon AC3800, Arzahel, Straight Wire Rhapsody-S, Kimber 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. maszek készülékállvány.

Marci,az eb
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 1

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: Marci,az eb »

Szia DDL!
Ha jól tudom, nem ismeretlen előtted az Orion SE1025B erősítők lelkivilága. Nos, nekem kallódik egy igen zilált, ám működő példány a kamrában. Szeretném újra harcképes állapotba hozni, esetleg némi moddal a hangját szebbé varázsolni. Ehhez szeretnék némi segítséget, tanácsot kapni Tőled, meg persze mástól is, aki otthon van a témában.
Ha benne vagy, akkor vázolnám a project részleteit.
Segítesz?

Kacsento
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 15

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: Kacsento »

Aha...de itt se találtam még csak hasonlót sem.
" Nagyon szépen szól, az éles is és a mély hangok is tiszták. "

sajti
Törzsvendég
Törzsvendég

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: sajti »

Köszi  
De az oldalon nincsenek dobozok feltüntetve.

Mert elcsesztem. Nem Lomex, hanem Elimex. A honlap sémája ugyanaz!

Sajti

Kacsento
V.I.P.
V.I.P.

Diy erősítő építés

Nem tudtam hova tenni,szerintem ide illik legjobban.Nos...tud valaki olyan céget,magánembert aki vállalna Ehhez hasonló(persze egyszerűbb bordákkal megoldott) dobozt építeni.És a Plinius feliratot se kérném rá.

Lomex. www.lomex.hu

Van mindenféle dobozuk, többek között olyan is, aminek az oldala hűtőborda. Kicsit aranyárban van, de viszonylag masszív

sajti

Köszi

De az oldalon nincsenek dobozok feltüntetve.

sajti
Törzsvendég
Törzsvendég

Diy erősítő építés

Nem tudtam hova tenni,szerintem ide illik legjobban.Nos...tud valaki olyan céget,magánembert aki vállalna Ehhez hasonló(persze egyszerűbb bordákkal megoldott) dobozt építeni.És a Plinius feliratot se kérném rá.

Lomex. www.lomex.hu

Van mindenféle dobozuk, többek között olyan is, aminek az oldala hűtőborda. Kicsit aranyárban van, de viszonylag masszív

sajti

svga
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 4

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: svga »

és mit raknál bele?
valami végfok-félét?

Kacsento
V.I.P.
V.I.P.

Diy erősítő építés

Nem tudtam hova tenni,szerintem ide illik legjobban.
Nos...tud valaki olyan céget,magánembert aki vállalna Ehhez hasonló(persze egyszerűbb bordákkal megoldott) dobozt építeni.És a Plinius feliratot se kérném rá.

Vendég

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

na lehet kicsit eltúloztam azt hogy nem szakértők. nem kontárok, hobbiból csinálják, és imho azért értenek hozzá.... csak nem ez a munkájuk.... vagy nem is tudom hogy kéne írni <br />

<br />
hangfalépítésről már le is tettem, mert azt ahogy olvasgattam főleg ilyen hozzá nem értőnek mint nekem eléggé nehéz jót építeni.
<br />

<br />
de erősítőt? azt akkor ugye érdemes?

a 90 es évek rádioteknika évkönyveiben olyan kiváló hangfaltervek vannak már többet is épitettem belőlük gyönyörüen szólnak lekörözik még a jobb gyáriakat is igaz akkoriban még a KEF is kiadta a terveit vagy nem tudom, hogy került bele

ezt jól megmondtam 2001

Vendég

Diy erősítő építés

na lehet kicsit eltúloztam azt hogy nem szakértők. nem kontárok, hobbiból csinálják, és imho azért értenek hozzá.... csak nem ez a munkájuk.... vagy nem is tudom hogy kéne írni <br />

<br />
hangfalépítésről már le is tettem, mert azt ahogy olvasgattam főleg ilyen hozzá nem értőnek mint nekem eléggé nehéz jót építeni.
<br />

<br />
de erősítőt? azt akkor ugye érdemes?

a 90 es évek rádioteknika évkönyveiben olyan kiváló hangfaltervek vannak már többet is épitettem belőlük gyönyörüen szólnak lekörözik még a jobb gyáriakat is igaz akkoriban még a KEF is kiadta a terveit vagy nem tudom, hogy került bele

Vendég

Diy erősítő építés

épitettem egy 100l -es exponenciális tölcséres hangfalat két keresztváltót akarok beépiteni a közép és a magas hangokat külön dobozból akarom leadni egy kétutas6db/oktáv Fx150Hz és továbbvezetve szintén kétutas 12db/oktávFx2500Hz van-e értelme vagy az egyszerübb megoldások jobbak?

DDL
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 11

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: DDL »

TUNING: Nekem egy sima QUAD panel lett feltuningolva most nem akarok mindent leírni csak a fontosabbakat pl: hogy 2db BD-249C helyett 6db 2N3773-as tranzisztor van benne, a tranzisztorok egyenkénti teljesítménye (2N3773) 125W ebből egy oldalon van 6db ami magában is tekintélyes és persze a tápot is megnöveltem 90V-ra!!!

WOW ! 2*90V az brutál ...
Most is van egy 40VA-s Quadom a padláson :-)

Annyira, hogy a meghajtónak leírt BD-k ki sem bírják...

sajti

Hááát igen. A 100V-os tranyó nem nagyon szeresse a kb. 170V-ot Na meg arról sem vagyok meggyőződve, hogy a 140V-os 2N3773 is sokáig húzza Nem beszélve a BD-k híresen nagy (és lineáris) bétájáról az A-osztályú részben. Mi hajtja meg??

Analóg:

Technics SL-151MKII/Dynavector Karat Rubi RS-23MKII/Ortofon MCA-76/maszek csöves RIAA Lp játszó

Digitális:

Blaupunt CP-2990 cd játszó

Pioneer N50A hálózati zene

Cayin MT-35 erősítő.

ProAc Response 2.5 hangdoboz.

Ortofon AC3800, Arzahel, Straight Wire Rhapsody-S, Kimber 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. maszek készülékállvány.

sajti
Törzsvendég
Törzsvendég

Diy erősítő építés

TUNING: Nekem egy sima QUAD panel lett feltuningolva most nem akarok mindent leírni csak a fontosabbakat pl: hogy 2db BD-249C helyett 6db 2N3773-as tranzisztor van benne, a tranzisztorok egyenkénti teljesítménye (2N3773) 125W ebből egy oldalon van 6db ami magában is tekintélyes és persze a tápot is megnöveltem 90V-ra!!!

Annyira, hogy a meghajtónak leírt BD-k ki sem bírják...

sajti

NZoli
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 3

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: NZoli »

Hang: Yamaha RX-V371, KX-580, Acoustic Research S50, S20, SC2, Sub 30A
Kép: Samsung LE40ES6100, LE32D551, ASUS O!Play HDP-R1, UPC HD-DVR

Rag
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 17

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: Rag »

Ja és szerintem Mindegy erre a JLH leírásra gondolt:
http://www.tcaas.btinternet.co.uk/index.htm

Vagyis ez a link mükszik.

Üdv
Rag
Sztereó: Project turntable, Pioneer N-50, Pioneer PDS-901
Pointe Amplifica, vanDamme, Belden, Opera 2, Sytem Audio 1550
Mozi: CA Azur 551R + Sony KD-55XE9005

Rag
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 17

Diy erősítő építés

Hozzászólás Szerző: Rag »

Építeni vagy nem építeni és inkább venni?
Ez nem gazdasági kérdés szerintem, mert használt árral nem lehet versenyezni.
Építés ilyen szinten csak hobbi lehet, mely akár nagyon sikeres is lehet, mert van az embernek sikerélménye és akár jobb is lehet a produktum néhány gyári készüléknél.
azért van a Quad-n túl is erősítő, itt sokat említettek, de hogy infót is adjuk a kérdezőnek az első bátortalan lépések megtételéhez:
http://audiodiy.atw.hu/index.php

Szerintem ez olyan kérdés, mint a horgászat
Mindenki halat akar, a kérdés csak az, hogy hogyan?
Be lehet menni bármey nagyáruházba és venni..
Mégis sokan küzdenek a vízparton és aztán akár még a bolti árnál többet fizetnek érte.

Üdv
Rag
Sztereó: Project turntable, Pioneer N-50, Pioneer PDS-901
Pointe Amplifica, vanDamme, Belden, Opera 2, Sytem Audio 1550
Mozi: CA Azur 551R + Sony KD-55XE9005

Vendég

Diy erősítő építés

Sziasztok csak azt karom mondani főleg azoknak akik azt mondják hogy ne építsünk erősítőt hanem vegyél inkább egy elfogadhatót, azok akik nem értenek az elektronikához azok ne nagyon mondjanak ilyet mert egyszerűen nem lehet összehasonlítani a házilag készített QUAD-405-öt persze igényesen szereltet egy házimozi erősítővel!!! Nekem van egy Pioneer VSX-1015-ös 140.000,- volt az ára meg van egy normál QUAD-405 meg egy feltuningolt QUAD-405 mindkét QUAD-ot én építettem! A Pioneer elméletileg 7x150W/6Ohm elméletileg a QUAD-405 pedig 2X100W/8ohm ez azt jelenti hogy a pio 8ohmon lead 112,5W-ot ott kezdődik a gond hogy a mélyet egyszerűen nem szereti és ez minden házimozi vagy csak egyszerű gyári erősítőre igaz szerintem de vannak kivételek! Magyarul úgy tudnám elmondani a külünbséget hogy a gyári erősítők otthoni hallgatásra valók a QUAD-405 is használható otthon de ha adunk neki egy jó stabil 60-65V-os tápot és ventillátoros hűtést vagy egy nagy hűtőbordát és a 40cm-es REFLEX 500W-os mélynomót egyszerűen gyilkolja míg ha rákötöm a hangszórót a pioneerre akkor csak krákog!!! Szóval így tudnám egyszerűen jellemezni és nem túlzok!

Ennél a teljesítménynél ami szám szerint műszerrel kimérve 300W/8ohm természetes hogy ventillátoros hűtést kell alkalmaznunk!!! És ami még fontos hogy a meghajtó tranzisztorokat is kicseréltem ami engem is meglepett hogy mekkora a különbség!!! BD243-244-et cseréltem BD249-250-re!

Vendég

Diy erősítő építés

aa :smile23:

Vendég

Diy erősítő építés

Én sem akarok ezen a 10-ed rendű témán vergődni, a mágnes
kérdést is "Mindegy" kolléga hozta szóba. A nagy mágnest
én a nagy indukciójú mágnes szinonimájaként használtam.
A légréssel kapcsolatban (részben) igazad van

Vendég

Diy erősítő építés

Tényleg nem szeretnék olyasmin rágódni ami nem a topic fő témája, de hátha mást is érdekel. (szóljatok ha nem)
A Preludiumokba épített Vifa hangszórók nem rosszak, csak a legolcsóbbak a Vifa-k közül.
A mágnessel kapcsolatban csak azért szólaltam meg, mert egy hangszórót nem lehet a mágnesköre alapján minősíteni. Az mágneses mező erősségét nem csak a mágnes méretének növelésével, hanem a légrés csökkentésével is lehet növelni. A mágnes anyaga szintén nagyban befolyásolja az erősségét.
Leginkább arra akartam felhívni a figyelmet, hogy ne a mágnes mérete legyen a szempont. Én például úgy is felfoghatom, hogy azért van nagy mágnes egy hangszórón mert a gyártó nem tud előállítani nagyerejű mágnest és/vagy nem tudja tartani a kis légréshez szükséges geometriai pontosságot.

Vendég

Diy erősítő építés

A Vidivel kapcsolatban igazad van, ez volt a fő ok, nekik tömeg (olcsó, a hangzás mellékes) erősitő kellett.
A hangszóró mágnessel kapcsolatban viszont vitába szállok veled: a nagy mágnes egy laposabb lefutású mélyátvitelt eredményez (kisebb jóság) és a hatásfok javulás csak a rezonanciafreki felett érződik. Kiemelésnek azért nem nevezném.Egyébként nyilván minden relativ, adott hangszóróhoz létezik egy "optimális" mégnesméret, amikor a mélyátvitel, hatésfok stb paraméterek ősszhangban vannak.
A Preludium hangszóró pedig nem lehet annyira rossz, ha a Heybrooknak is megfelelt (na jó, kicsit módositva).

Vendég

Diy erősítő építés

Csak pár gondolat a hozzászólásokhoz:
A Vidi olyan erősítőket gyártott, amit a kereskedőik el tudtak adni. A fejlesztők otthoni cuccaitól azért leesett az állam anno a 80-as években. (Ismerem őket azért is védem)
A Vifá-nak nem csak az a két olcsó hangszórója van amit a Preludiumokba építettek. Akkoriban a magyar piacra még így is drága lett egy kicsit. Elnézést ha félreérthető voltam és úgy tűnt, hogy még mindig a kiinduláskor hallgatott Preludiumnál tartok.
A gyenge és erős mágnes kérdéssel egy kicsit óvatosan kell bánni, mert az erős mágnes a hatásfok javulás mellett púposabb frekimenetet (kiemelést) okoz. Semmi sincs ingyen.

Vendég

Diy erősítő építés

Egy volt elektromérnök ismerősöm tervezett egy ilyen ohne feedback erősitőt és el akarta adni a Vidinek a 80-as évek elején, de nem érdekelte őket. Ő esküdözött nekem, hogy a Quadot nem lehet egy lapon emliteni vele. Azt hiszem a rajz megvan még valahol, de én túl problematikusnak tartottam megépiteni.

Vendég

Diy erősítő építés

Mindegy,
úgy veszem ki a szavaidból, hogy hasonlóak a tapasztalataink.Azért a Canopus és a Piret közti (kapcsolás és hangzásbeli) különbség jóval nagyobb.
Én sem tartom túlméretezettnek a Vifa mágnesét, de ettől még jól sikerült konstrukció marad.

Vendég

Diy erősítő építés

Kollegak!
Szerintem a Preludium Vifa melykozepsugarzojaval nem sok tennivalo van. Nagyon szereny, elavult darab, dionyi magnessel. A H&T kapcsolasokrol: a Canopus nagyon hasonlit a Piretre, csak a kimenete kompozit-komplementer es lazabban visszacsatolt. A Piretet annak idejen en is megcsinaltam, de verszegeny es kisse kasas lett (ezt kesobb masok is megerositettek, maga a szerzo is probalt javitani rajta). Egy ismerosomnek a regi Sipos-fele verzioja van meg, uA709/2N 3055. En megepitettem egy 405/2-est (TL071/BD 249), de a regi valtozat, az ismerosome, valoban jobb. Sokkal teresebb, sokkal tobb a basszusa (!), viszont egy kicsit lomha. A Piretnel lenyegesen jobb. Urban csak rontani tudott a kapcsolason. Foglalkozott-e valaki nyilthurku (atfogo negativ visszacsatolat nem tartalmazo) vegerositovel? Tapasztalat?

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”