Ne haragudj de az általad közölt ábra ab ovo sántít.juliush írta: ↑2019.07.16., kedd 18:41A veszteség mentességről:
Gondolom, sokatok számára ismert az alábbi ábra, amely a különböző formátumok frekvencia tartomány- és dinamika-béli büdzséjét ábrázolja (nyilván idealizált A/D->D/A átalakításokat feltételezve). Kiegészítettem az emberi hallás számára érzékelhető tartománnyal, ami többé-kevésbé megfelel a RedBook CD szabványban rögzítetteknek (bármennyire is szeretnék sokan máshogy hinni, ez így van!).
Ebből világosan látszik, hogy mondjuk egy 1xDSD->PCM @ 24/96 konverzió matematikailag per definitio veszteséges, a hallható tartomány jelentős részén elméleti dinamika veszteséggel jár, míg 48kHz fölött is eldobunk információt. Ugyanakkor a hallgató számára praktikusan észrevehetetlen - lenne természetesen ideális átalakítókat feltételezve, a gyakorlatban érzékelhető különbség többnyire arra a technikai tényre vezethető vissza, hogy az egyes átalakítók valamelyik formátumra optimalizáltak. Akkor ez most tényleg veszteséges átalakítás? Én praktikusan nem tekintem annak.
Ugyanígy feltehető akkor a kérdés az MQA esetén, amely ha jól értem a fent említett büdzsével zsonglőrködik, bizonyos érzékelhetetlennek tartott információ helyére a zenei történés általuk fontosnak tartozó egyéb jellemzőit, valamilyen úton-módon kódolt időzítési információt pakolja (a hozzáértők majd kijavítanak, ha nem így van), hogy praktikusan veszteséges? Hozzáteszem, jelenlegi eszközeim nem támogatják az MQA-t, így nem szereztem vele annyi élményt, hogy értékítéletet alkothassak, a kérdésem pusztán elvi jellegű!
A normál emberi hallás 20 Hertz-től 20 KiloHertz-ig terjed (nagyon kevesen 20 KiloHertz fölött is hallanak).
20 Kilohertz = 20 ezer Hertz.
A Te ábrád mindössze 1.4 KHz-ig ábrázolja a ferkvenciatartományt (14.000 Hz).
Én már elmúltam 60 és nem hallom a magas hangokat 1.4 KHz fölött (szerencsémre itt még a cintányérok hangja tisztán hallható), de simán hallom a külömbséget a 24/192 és a 24/96-os felvételek között (lehet, hogy azért, mert leggyakrabban ilyeneket hallgatok), és persze a 16/44.1 (redbook) és az ennél jobb felbontású felvételek között is hallom a differenciát.
A DSD formátumnak is külömböző minőségei vannak (DSD 64, 128, 256 stb.).
Ha DSD felvételeket PCM-re konvertálunk, akkor ez általában 384 KHz/32 Bit-es, vagy 48 Bit-es WAV formátumba történik első lépésben, de mivel az ilyen felbontású zene hatalmas tárhelyet igényel, később átalakítjuk 192/24-es, vagy 96/24 es FLAC formátumba. (Egy normál hosszúságú szimpla lemez 192/24-es FLAC formátumban 1-1.2 GB tárhelyet foglal el.)
Ami az MQA-t illeti, azon kívül, hogy mindenféle hókusz-pókuszokat végeznek az átalakítás során, azért veszteséges, mert a tömörítési eljárás ALGORITMUSA veszteséges (ugyanúgy, ahogyan az MP3 esetében, vagy a JPEG esetében, ha képformátumról beszélünk, vagy a BlueTooth esetében, ha vezeték nélküli adatátvitelről).
És még valami az MQA-val kapcsolatban: személy szerint súlyos etikai, morális problémákat látok a háttérben - a tisztán üzletiek mellett, de ebbe most ne menjünk bele, mert nagyon messzire vezet...