Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Komolyzenei ajánló

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: chord »

Kozena: gyönyörű hang.
Egy nagyon jó lemez:

Furcsa élőben ezen a videón látni - nagy a kontraszt a Bach kantátás videóval...
Szerencsére a hangja ugyanaz.

Rögtön az első szám: Vitali -

Nagy hangerőn (is): elképesztő

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

Vendég

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: Vendég »

...egy NŐ, a nő szépsége nem attól lesz tetsző hogy elmagyarázzák, ha magyarázni kell akkor ott baj van.

Azért vannak rafinált szépségek, meg ízlések és pofonok. A "komolyzene" is ilyen...

Vendég

Komolyzenei ajánló

.

Emmy-díjas a BFZ-ről szóló film

A Budapesti Fesztiválzenekart bemutató A Joyous Sound (Egy örömteli hang) című alkotás a művészeti eseményekről szóló televíziós munkák között nyerte el a New York-i területi Emmy-díjat.

A BFZ április 4-i közleménye szerint a Julie Cohen rendezte film a Budapesti Fesztiválzenekar életéről, mindennapjairól, a próbákról, a koncertekre való felkészülésről, a lemezfelvételekről, a turnékról és a Lincoln Center-beli fellépéseikről számol be. Az A Joyous Sound: Maestro Ivan Fischer and the Budapest Festival Orchestra című összeállítást, amely a New Yorkot és környékét lefedő Thirteen/WNET közszolgálati csatorna számára készült, a hosszabb lélegzetű művészeti műsorok kategóriájában díjazták a vasárnap éjjel tartott New York-i díjátadón.

Forrás:
fidelio.hu 
.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3492

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

azután Magdalena Kozena (pár évvel fiatalabb szépségében) és Bach

http://www.youtube.com/watch?v=mJcL-dSn ... D4F3A2C791

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3492

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Akkor legyen barokk zene, legyen egyik kedvenc és aranyos szoprán énekesemmel, interjúval vegyített lemezbemutató.

Én megint kilógok a sorból, a topic-sodorból, mert én nem szeretem a zenéről okos magyarázkodást, az éppen hallott zene vagy be tudja indítani a hallgató érzelmi hullámait, vagy nem. Egy profán hasonlattal úgy tudom ezt alátámasztani, hogy egy NŐ, a nő szépsége nem attól lesz tetsző hogy elmagyarázzák, ha magyarázni kell akkor ott baj van.
http://www.youtube.com/watch?v=WN_1fQ71 ... ure=relmfu

gyuszmo
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 856

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: gyuszmo »

Én ezt nem értem.
"Az orgona egy könnyű hangszer: a megfelelő billentyűt a megfelelő időben kell lenyomni,és a hangszer magától játszik." /Bach/

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Természetesen - bár nem értem - tiszteletben tartom az ön 415 Hz-s és korhű hangszeres vonzalmát.

Akit mélyebben érdekel, miért lényeges a régizene meg a 415Hz és miért csalt Bach és Werckmeister, javaslom egy megtekintésre ezt.

Speedy Gonzales
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 218

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: Speedy Gonzales »

Ezt a véleményét a legteljesebb mértékben osztom, mert a kulturált vita minden ügyet, így a komolyzene ügyét is előbbre viszi.

.

Ez gyönyörűen hangzik. Lehetne is külön topicot nyitni neki. A helyével volt/van bajom, nem a tartalmával/hangnemével.
Mint mindennel, ezzel sem kell egyetérteni. Én pl. nem ezért jövök ide a komolyzenei ajánlóba
...
Részemről lezárva, mert lassan bort iszok és vizet prédikálok az off-jaimmal.
Philips Cd950/Wiim Pro- Audio Note C - TMP Ant DAC SE - SAEC - Moth Series 30 - Kondo - Contrast Audio Model One AS-3 Reference

ajkamici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 854

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: ajkamici »

Uraim, tökéletesen egyetértek.
A vita is örök., de lehet ezt olyan úriemberek közötti kultúrált formában is tenni, mint azt Önök ebben a topikban teszik.
Üdítő dolog ezt látni !

Ezt a véleményét a legteljesebb mértékben osztom, mert a kulturált vita minden ügyet, így a komolyzene ügyét is előbbre viszi.

.

DCS Debussy / Aurender A100 / Leben CS600 / Harbeth M40.2 - Entreq Olympus - Shunyata Research és Radnai kábelezés

Vendég

Komolyzenei ajánló

.

Talán korábban már tettem be Trabacit (akitől sajnos egyetlen lemezem sincs), de ha nem, akkor most pótolom:

http://www.youtube.com/watch?v=sy0guXxW ... re=related

.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1363

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: akvapark »

.

>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Vendég

Komolyzenei ajánló

Különféle nézetek ütköz(tet)ése, ill. azok megbeszélése egy topic életének természetes folyománya.

.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

Ez hihetetelen. Van, ami örök.
Eész idáig az egyik, vagy inkább a legjobb topic volt az AVX-en. Kíváncsi voltam, meddig marad az, kicsit azért többre tippeltem.

OFF vége

Különféle nézetek ütköz(tet)ése, ill. azok megbeszélése egy topic életének természetes folyománya.

Speedy Gonzales
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 218

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: Speedy Gonzales »

Ez hihetetelen. Van, ami örök.
Eész idáig az egyik, vagy inkább a legjobb topic volt az AVX-en. Kíváncsi voltam, meddig marad az, kicsit azért többre tippeltem.

OFF vége
Philips Cd950/Wiim Pro- Audio Note C - TMP Ant DAC SE - SAEC - Moth Series 30 - Kondo - Contrast Audio Model One AS-3 Reference

akvapark
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

Nem is feltételeztem, hogy ön bármit is nem a legjobbaktól tanult volna, vagy hogy létezne a bármiben is bármit számító személyek közül olyan, akivel ön ne állna közelebbi barátságban, vagy legalábbis ne ismerne személyesen.

Köszönöm!

.

Erre tudatos életmóddal törekszem is.

Vendég

Komolyzenei ajánló

Uram!
Mint céloztam rá - nem a rögös útra - igen sokféle út vezet a zene élvezetéhez, ami igencsak sokféle.
Nincs zenei Róma.

Ez bizony már csak így van, ezért is van még egy Hi-Fi-s fórumon is sokféle zenei topik, mint pl. Progresszív Rock, Hard Rock & Heavy Metal, J A Z Z, Elektronikus zenék, Post-rock, 80-as évek zenéi, stb., hogy a hasonló zenei stílust kedvelők egymás között tudják megbeszélni, amit az adott műfajjal kapcsolatban fontosnak tartanak.

Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy évtizedekig szomszédom volt a magyar korhű hangszeres régizenélés anyja, aki az első könyvet írta a témában a '80-as években. Nála jobb tanítómester - aktív csembaló ( otthon virginal) játékos - tehát az elmélet mellett a gyakorlat asszonya is, melyet lemezei bizonyítanak.Tőle tanultam meg a sokféle zenélés tiszteletét, pl. pont az emlegetett Gould-ot.

Nem is feltételeztem, hogy ön bármit is nem a legjobbaktól tanult volna, vagy hogy létezne a bármiben is bármit számító személyek közül olyan, akivel ön ne állna közelebbi barátságban, vagy legalábbis ne ismerne személyesen.

Természetesen - bár nem értem - tiszteletben tartom az ön 415 Hz-s és korhű hangszeres vonzalmát.
Köszönöm!

.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

Cselekedjen saját belátása szerint.
Amit leírtam, az az én viszonyomat mutatja ezekhez a zenékhez, az én értékrendemet tükrözi, amit ellenben nem akarok ráerőltetni senkire, sőt, még követendő példának állítani sem. Ellenben az ilyen szarkasztikus megjegyzések, amikkel burkoltan minősíteni próbálja az én barokk zenéhez való közelítésemet, nem fogják alapjaiban megrengetni vagy akár csak kis mértékben is megváltoztatni azt, amit évtizedek óta gondolok erről. Ami nem jelenti azt hogy ne változna a barokk zenéhez való attitűdöm, hanem mindössze annyit, hogy jobban adok azok szavára, véleményére, akik naponta tízen órákat foglalkoznak csak a barokk zenével, mint azokéra, akik -egyéb számtalan zenei műfaj mellett- belekapnak ebbe is, de ez alapján már nyugodt szívvel tesznek ironikus megjegyzéseket.

.

Uram!
Mint céloztam rá - nem a rögös útra - igen sokféle út vezet a zene élvezetéhez, ami igencsak sokféle.
Nincs zenei Róma.
Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy évtizedekig szomszédom volt a magyar korhű hangszeres régizenélés anyja, aki az első könyvet írta a témában a '80-as években. Nála jobb tanítómester - aktív csembaló ( otthon virginal) játékos - tehát az elmélet mellett a gyakorlat asszonya is, melyet lemezei bizonyítanak.
Tőle tanultam meg a sokféle zenélés tiszteletét, pl. pont az emlegetett Gould-ot.

Vendég

Komolyzenei ajánló

........ azzal értek egyet, amit akvapark mond arról, hogy a "komolyzenébe" vezető utak eltérőek, és eltérő ízlésekről tanúskodnak, ........

Feltételezem, az alábbi idézetre utalt, de ez a gondolat (amivel egyébként a legteljesebb mértékben egyetértek) most nem akvaparktól, hanem supranova kollégától származik. És mint az utóbbi időben láttuk, a forrás pontos megjelölése igen fontossá válhat.

........ A komolyzenéhez rögös út vezet és saját tapasztalatom, hogy nem az operák vagy az egyházi ihletésű énekes darabok vezetnek oda............

Mint mondtam, azzal tökéletesen egyetértek, hogy a komolyzenéhez több út is vezethet. Ellenben a diskurzusunk lényeg nem az oda vezető út volt, hanem maga a cél, azaz, hogy mit is tekinthetünk komolyzenének, és hogy félrevezető lehet-e a még "úton levőknek", ha nem a műfajhoz tartozó zenékkel találkozik egy komolyzene ajánlóban.

.

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Az az Alio Modo nagyon jó lemez; így Bach szinte hallgatható...

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Loussier nyilvánvalóan nem illik a képbe; ő a jazz felől közelít, ezért ezek soha nem lesznek igazán jó zenék.
A régizene tisztán 'eszmei' zene; igen szigorú szabályokkal; a felső harmóniák lehozatala az alsó világba, egy nagyon erős és igen régi harmóniatanba ágyazottan.
A jazz - más alap, más cél, más kor, más zene. Az improvizáció mindkettőben döntő jelentőségű, de az egyik alma, a másik körte.
L. számomra egyetlen érdeme az, hogy rávezethet embereket nagyon jó dolgokra.
Az a 'Funeral Theme' - furcsa, de totálisan régizene; Loussier soha nem lesz az.

Vendég

Komolyzenei ajánló

A régi billentyűsök ma már használhatatlanok; szinte mindenki kópiákon játszik.
Ezen senki se bánkódjon, mert a csembaló/spinét/claviorganum/stb. utánépítési kultúrája igen nívós; olyan műhelyek vannak, hogy hihetetlen.
Ezen a lemezen Elizabeth Farr egy Keith Hill -féle replikán játszik.
Jó láncon figyelmesen hallgatva átjön sokféle 'hangszertest-rezonancia', az egyik konstans hangmagasságú - mint egy leheletfinom harangszó-féle halk csengés. Gondoljatok bele, hogy milyen tudás kell úgy megépíteni a hangszer rezonáns részét, hogy ez a hang harmonikus távolságra legyen a húrok megpengetett hangjával - éspedig hajszálpontosan, máskülönben rögtön kihallatszik a disszonancia.
Nagyon jó zene; a fenti effekt pedig lenyűgöző.

Nagyon régen a Bartókon hallottam egy lemez bemutatóját, melyen 17. századi női zeneszerzők szerzeményei szerepeltek. De régen keresem azt az albumot égen-földön. Ő volt az egyik (és az egyik első, a történelem során számon tartott) női zeneszerző, és igen-igen tetszett, amit tőle hallottam az Ars Femina Ensemble, egy női zenetörténetre szakosodott zenekar előadásában. Ha valaki a felvételeikre klikkel, akkor a "Non Tacete!" lemez az.

Vendég

Komolyzenei ajánló

Egyáltalán nem érdektelen és akadémikus a vita, ami most itt zajlik, és nem csak arról szól, hogy mit lehet posztolni egy "komolyzenei ajánló" nevezetű témában. Én azt hiszem, egyenlő távolságra állok a "virágozzék minden virág" és "az igazság nem más, mint a valóság időbeli sorrendben" megközelítésektől. Egyrészt azt hiszem, elkötelezett régizene hívő vagyok: egyetértek gaborka8X8-cal abban, hogy nem lehet helyettesíteni a csembalót zongorával, ha egyszer annak idején még nem létezett, és akármilyen "jó" egy felvétel, ha nincs benne meg az az alázat, hogy "historizáljon", nekem hibádzik valahol: Gould, Fischer Annie, Yo-Yo Ma, egyre megy. Van tőlük ez-az, de már nem hallgatom őket. Másrészt viszont van egy másik szenvedélyem. Nagyon szeretem az átiratokat, melyek élővé teszik a régizenét. Korábban írtam már a NCSQ Fúga művészete szaxofon-átiratáról, de nagyon kedves a szívemnek a már szintén megénekelt Alio Modo, ami Bach csembaló- és orgonadarabjainak violakonzorttal elkövetett változata, de hogy egy újabbat is mondjak, Bylsma kísérleteit, hogy az eredetileg hegedűre írott partitákat cselló pikkolón adja elő, is nagyon szeretem. A régizenén edzett fülemnek ezek legitimek, pedig a szaxofon sem létezett még Bach korában, mégis megszólaltatja azt a kontrapunktot úgy, hogy ritkán hallani azt a letisztultságot. A violák pedig, nem is tudom, hogyan, az orgonából és a csembalóból hozzák ki azt a sok hangszert, ami eredetileg is benne rejlik e hangszerek regisztereiben. Bylsma meg csak Bylsma.
Hogy ellent is mondjak magamnak: Louissier-ért viszont egyáltalán nem rajongok, és nem a dzsesszesítés miatt, hanem mert helyenként bántóan lapos, és a legtöbbször nagyon rosszul kevert, a zongora hangját agyonvágó felvételeket készít (különösen az SACD változatban).
S hogy tovább fokozzam az ellentmondásokat: kedvelem a kimondottan aktualizáló, a modern operai színpad adta lehetőséget maximálisan kihasználó rendezéseket, ha azok nem öncélúan pompázatosak, hanem a barokkos burjánzás lényegéből keltenek valamit életre, s jó zenei interpretációval társulnak, mint az offtopkban linkelt Rameau-rendezés.
Hogy valami konklúziót is fűzzek ehhez a zavaros egyveleghez, mely igyekezett ajánlani is ezt-azt: azzal értek egyet, amit akvapark mond arról, hogy a "komolyzenébe" vezető utak eltérőek, és eltérő ízlésekről tanúskodnak, s ha ezt is megjeleníti a "komolyzenei ajánló", akkor remélhetőleg nem fog senkit elijeszteni.

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

A régi billentyűsök ma már használhatatlanok; szinte mindenki kópiákon játszik.
Ezen senki se bánkódjon, mert a csembaló/spinét/claviorganum/stb. utánépítési kultúrája igen nívós; olyan műhelyek vannak, hogy hihetetlen.
Ezen a lemezen Elizabeth Farr egy Keith Hill -féle replikán játszik.
Jó láncon figyelmesen hallgatva átjön sokféle 'hangszertest-rezonancia', az egyik konstans hangmagasságú - mint egy leheletfinom harangszó-féle halk csengés. Gondoljatok bele, hogy milyen tudás kell úgy megépíteni a hangszer rezonáns részét, hogy ez a hang harmonikus távolságra legyen a húrok megpengetett hangjával - éspedig hajszálpontosan, máskülönben rögtön kihallatszik a disszonancia.
Nagyon jó zene; a fenti effekt pedig lenyűgöző.

Vendég

Komolyzenei ajánló

.

Ha már régi hangszerek.
Van nekem egy ilyen

LP-m, amin valóban korabeli hangszerek hangját lehet hallani, tehát, ha pl. csembaló szólal meg rajta, az nem most épített hangszer. Amikor végighallgatja az ember, igen megdöbbentő, hogy minden sokkal nyersebben szól, mint a mai hangszerek esetében.
.

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Aki Bach -ot szereti meg a zongorát - azért Glenn Gould nagyon jó.
Viszont ha már billentyűs, akkor érdemes visszafelé menni kicsit; hangszerileg a csembalóra, szerzőnek meg Frescobaldi -ig legalább.
Gyönyörű harmóniái vannak, kicsit furcsa, különleges ízzel.
Pazar lemezek vannak, olyan hangszerekkel, hogy még nézni is jó. A hangjuk meg egyenesen elképesztő.
Egyik kedvenc (a tényleg sok közül):

La Frescobalda

Válasz küldése

Vissza: “Zene, amit hallgatunk”