Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Komolyzenei ajánló

Vendég

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: Vendég »

A régi billentyűsök ma már használhatatlanok; szinte mindenki kópiákon játszik.
Ezen senki se bánkódjon, mert a csembaló/spinét/claviorganum/stb. utánépítési kultúrája igen nívós; olyan műhelyek vannak, hogy hihetetlen.
Ezen a lemezen Elizabeth Farr egy Keith Hill -féle replikán játszik.
Jó láncon figyelmesen hallgatva átjön sokféle 'hangszertest-rezonancia', az egyik konstans hangmagasságú - mint egy leheletfinom harangszó-féle halk csengés. Gondoljatok bele, hogy milyen tudás kell úgy megépíteni a hangszer rezonáns részét, hogy ez a hang harmonikus távolságra legyen a húrok megpengetett hangjával - éspedig hajszálpontosan, máskülönben rögtön kihallatszik a disszonancia.
Nagyon jó zene; a fenti effekt pedig lenyűgöző.

Nagyon régen a Bartókon hallottam egy lemez bemutatóját, melyen 17. századi női zeneszerzők szerzeményei szerepeltek. De régen keresem azt az albumot égen-földön. Ő volt az egyik (és az egyik első, a történelem során számon tartott) női zeneszerző, és igen-igen tetszett, amit tőle hallottam az Ars Femina Ensemble, egy női zenetörténetre szakosodott zenekar előadásában. Ha valaki a felvételeikre klikkel, akkor a "Non Tacete!" lemez az.

Vendég

Komolyzenei ajánló

Egyáltalán nem érdektelen és akadémikus a vita, ami most itt zajlik, és nem csak arról szól, hogy mit lehet posztolni egy "komolyzenei ajánló" nevezetű témában. Én azt hiszem, egyenlő távolságra állok a "virágozzék minden virág" és "az igazság nem más, mint a valóság időbeli sorrendben" megközelítésektől. Egyrészt azt hiszem, elkötelezett régizene hívő vagyok: egyetértek gaborka8X8-cal abban, hogy nem lehet helyettesíteni a csembalót zongorával, ha egyszer annak idején még nem létezett, és akármilyen "jó" egy felvétel, ha nincs benne meg az az alázat, hogy "historizáljon", nekem hibádzik valahol: Gould, Fischer Annie, Yo-Yo Ma, egyre megy. Van tőlük ez-az, de már nem hallgatom őket. Másrészt viszont van egy másik szenvedélyem. Nagyon szeretem az átiratokat, melyek élővé teszik a régizenét. Korábban írtam már a NCSQ Fúga művészete szaxofon-átiratáról, de nagyon kedves a szívemnek a már szintén megénekelt Alio Modo, ami Bach csembaló- és orgonadarabjainak violakonzorttal elkövetett változata, de hogy egy újabbat is mondjak, Bylsma kísérleteit, hogy az eredetileg hegedűre írott partitákat cselló pikkolón adja elő, is nagyon szeretem. A régizenén edzett fülemnek ezek legitimek, pedig a szaxofon sem létezett még Bach korában, mégis megszólaltatja azt a kontrapunktot úgy, hogy ritkán hallani azt a letisztultságot. A violák pedig, nem is tudom, hogyan, az orgonából és a csembalóból hozzák ki azt a sok hangszert, ami eredetileg is benne rejlik e hangszerek regisztereiben. Bylsma meg csak Bylsma.
Hogy ellent is mondjak magamnak: Louissier-ért viszont egyáltalán nem rajongok, és nem a dzsesszesítés miatt, hanem mert helyenként bántóan lapos, és a legtöbbször nagyon rosszul kevert, a zongora hangját agyonvágó felvételeket készít (különösen az SACD változatban).
S hogy tovább fokozzam az ellentmondásokat: kedvelem a kimondottan aktualizáló, a modern operai színpad adta lehetőséget maximálisan kihasználó rendezéseket, ha azok nem öncélúan pompázatosak, hanem a barokkos burjánzás lényegéből keltenek valamit életre, s jó zenei interpretációval társulnak, mint az offtopkban linkelt Rameau-rendezés.
Hogy valami konklúziót is fűzzek ehhez a zavaros egyveleghez, mely igyekezett ajánlani is ezt-azt: azzal értek egyet, amit akvapark mond arról, hogy a "komolyzenébe" vezető utak eltérőek, és eltérő ízlésekről tanúskodnak, s ha ezt is megjeleníti a "komolyzenei ajánló", akkor remélhetőleg nem fog senkit elijeszteni.

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: chord »

A régi billentyűsök ma már használhatatlanok; szinte mindenki kópiákon játszik.
Ezen senki se bánkódjon, mert a csembaló/spinét/claviorganum/stb. utánépítési kultúrája igen nívós; olyan műhelyek vannak, hogy hihetetlen.
Ezen a lemezen Elizabeth Farr egy Keith Hill -féle replikán játszik.
Jó láncon figyelmesen hallgatva átjön sokféle 'hangszertest-rezonancia', az egyik konstans hangmagasságú - mint egy leheletfinom harangszó-féle halk csengés. Gondoljatok bele, hogy milyen tudás kell úgy megépíteni a hangszer rezonáns részét, hogy ez a hang harmonikus távolságra legyen a húrok megpengetett hangjával - éspedig hajszálpontosan, máskülönben rögtön kihallatszik a disszonancia.
Nagyon jó zene; a fenti effekt pedig lenyűgöző.

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

Vendég

Komolyzenei ajánló

.

Ha már régi hangszerek.
Van nekem egy ilyen

LP-m, amin valóban korabeli hangszerek hangját lehet hallani, tehát, ha pl. csembaló szólal meg rajta, az nem most épített hangszer. Amikor végighallgatja az ember, igen megdöbbentő, hogy minden sokkal nyersebben szól, mint a mai hangszerek esetében.
.

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Aki Bach -ot szereti meg a zongorát - azért Glenn Gould nagyon jó.
Viszont ha már billentyűs, akkor érdemes visszafelé menni kicsit; hangszerileg a csembalóra, szerzőnek meg Frescobaldi -ig legalább.
Gyönyörű harmóniái vannak, kicsit furcsa, különleges ízzel.
Pazar lemezek vannak, olyan hangszerekkel, hogy még nézni is jó. A hangjuk meg egyenesen elképesztő.
Egyik kedvenc (a tényleg sok közül):

La Frescobalda

Vendég

Komolyzenei ajánló

Szegény Glenn Gould...
Hiába dünnyög a lemezeken.
Meg hát a csodás archív Klemperer lemezek Budapestről Fischer Annieval, meg az Ő zongorájával az V. Barandenburgiban...
És Schiff András?
Ki is dobom ezeket.

Cselekedjen saját belátása szerint.
Amit leírtam, az az én viszonyomat mutatja ezekhez a zenékhez, az én értékrendemet tükrözi, amit ellenben nem akarok ráerőltetni senkire, sőt, még követendő példának állítani sem. Ellenben az ilyen szarkasztikus megjegyzések, amikkel burkoltan minősíteni próbálja az én barokk zenéhez való közelítésemet, nem fogják alapjaiban megrengetni vagy akár csak kis mértékben is megváltoztatni azt, amit évtizedek óta gondolok erről. Ami nem jelenti azt hogy ne változna a barokk zenéhez való attitűdöm, hanem mindössze annyit, hogy jobban adok azok szavára, véleményére, akik naponta tízen órákat foglalkoznak csak a barokk zenével, mint azokéra, akik -egyéb számtalan zenei műfaj mellett- belekapnak ebbe is, de ez alapján már nyugodt szívvel tesznek ironikus megjegyzéseket.

.

suprnova
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 184

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: suprnova »

Gould nem hiába dünnyög, engem pl. megőrjít vele , így nincs is tőle semmilyen album.
Naim Uniti Nova -> Chord Epic XL -> Spendor A7 (Sennheiser HD600)

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1368

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Kérem, ne vegye a lelkére. Én már csak ilyen nagyon konzervatív módon viszonyulok a zenéhez.
Nekem pl. elfogadhatatlan anakronizmus már az is, ha Bach-ot zongorán játszanak, és mindegy, hogyan próbálják nekem megmagyarázni, hogy de pedál használat nélkül játsszák, meg a csembalóhoz illeszkedő billentési stílusban, stb., stb. Hiszen Bach nem hogy nem írt zongorára művet, de az életében nem is létezett a zongora. A zongora elődjével, a forte pianóval is csak egyszer találkozott, illetve játszott rajta, mintegy kipróbálandó, már egészen idős korában, és kijelentette, hogy szépen szól ugyan, de ő nem akar ilyen hangszeren játszani, és soha nem fog ilyen hangszerre zenét komponálni. De ugyanúgy nem szeretem, ha Bach esetében a hegedűs alkalmazza a vibrációt, mivel éppen Bach tiltakozott ez ellen a technika ellen, és korholta érte még a saját fiait is. Ezért a bachi zeneértelmezés, és bach emlékével szembeni tiszteletlenségnek tartom, még akkor is, ha pl. olyan nagy művész játszik Bach művet vibracóval, mint pl. Yehudi Menuhin.

.

Szegény Glenn Gould...
Hiába dünnyög a lemezeken.
Meg hát a csodás archív Klemperer lemezek Budapestről Fischer Annieval, meg az Ő zongorájával az V. Barandenburgiban...
És Schiff András?
Ki is dobom ezeket.
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

suprnova
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

Nem veszem a lelkemre Értem a hozzáállását, jómagam barokk fanatikus vagyok, bár most a topic jóvoltából rákaptam a reneszánszra is!

Vendég

Komolyzenei ajánló

Nem mentem volna ilyen messzire, de, az én linkem előtt ott volt az OFF szócska ill. kiszürkítettem azt. Az Anastasia nevű csapat pedig ortodox liturgikus énekeket kever macedón folkkal. Az idetévedőknek iránymutatásul pedig Prokofjev Péter és a farkasát kellet volna ajánlanunk, ne adj' Isten Sean Connery vagy jujj, Sting narrálásával. Vagy hasonló populárisabb műveket, maradva az orosz mestereknél, Musszorgszkij Egy kiállítás képei, Csajkovszkij Diótörő és Hattyúk tavának szvitjei stb. A komolyzenéhez rögös út vezet és saját tapasztalatom, hogy nem az operák vagy az egyházi ihletésű énekes darabok vezetnek oda. Írom ezt minden élc és szarkazmus nélkül!
Még egyszer elnézést! Az utána általam linkelt Bagpipes from Hell pedig tényleg érdekes darab!

Kérem, ne vegye a lelkére. Én már csak ilyen nagyon konzervatív módon viszonyulok a zenéhez.
Nekem pl. elfogadhatatlan anakronizmus már az is, ha Bach-ot zongorán játszanak, és mindegy, hogyan próbálják nekem megmagyarázni, hogy de pedál használat nélkül játsszák, meg a csembalóhoz illeszkedő billentési stílusban, stb., stb. Hiszen Bach nem hogy nem írt zongorára művet, de az életében nem is létezett a zongora. A zongora elődjével, a forte pianóval is csak egyszer találkozott, illetve játszott rajta, mintegy kipróbálandó, már egészen idős korában, és kijelentette, hogy szépen szól ugyan, de ő nem akar ilyen hangszeren játszani, és soha nem fog ilyen hangszerre zenét komponálni. De ugyanúgy nem szeretem, ha Bach esetében a hegedűs alkalmazza a vibrációt, mivel éppen Bach tiltakozott ez ellen a technika ellen, és korholta érte még a saját fiait is. Ezért a bachi zeneértelmezés, és bach emlékével szembeni tiszteletlenségnek tartom, még akkor is, ha pl. olyan nagy művész játszik Bach művet vibracóval, mint pl. Yehudi Menuhin.

.

suprnova
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

Nem mentem volna ilyen messzire, de, az én linkem előtt ott volt az OFF szócska ill. kiszürkítettem azt. Az Anastasia nevű csapat pedig ortodox liturgikus énekeket kever macedón folkkal. Az idetévedőknek iránymutatásul pedig Prokofjev Péter és a farkasát kellet volna ajánlanunk, ne adj' Isten Sean Connery vagy jujj, Sting narrálásával. Vagy hasonló populárisabb műveket, maradva az orosz mestereknél, Musszorgszkij Egy kiállítás képei, Csajkovszkij Diótörő és Hattyúk tavának szvitjei stb. A komolyzenéhez rögös út vezet és saját tapasztalatom, hogy nem az operák vagy az egyházi ihletésű énekes darabok vezetnek oda. Írom ezt minden élc és szarkazmus nélkül!
Még egyszer elnézést! Az utána általam linkelt Bagpipes from Hell pedig tényleg érdekes darab!

Vendég

Komolyzenei ajánló

Gábor, .........

Ejnye-ejnye István!
Elszomorítottál.
"Az igazság nem más, mint a valóság időbeli sorrendben." Ebben az esetben pedig jól nyomon követhető az időbeli sorrend. Az a hozzászólása bta-nak, amire válaszoltam, az Anastasia linkek után következett, aminek még akkor sincs semmi köze a komolyzenéhez, ha az mégoly szerteágazó is, mint írod.
Azaz, tényként megállapítható, nem az általad bemutatott indiai komolyzenékre vonatkoztak. (Amiket én valóban nem szeretek, de itt az én zenei preferenciáim irrelevánsak.)
A másik kérdésedre, illetve "keresztkérdésedre" a válasz, hogy a jazz, még ha barokk szerzőket dolgoz is fel, véleményem szerint, nem ennek a topiknak a tárgya (szintén függetlenül az én zenei preferenciáimtól). Ott van rá a jazz topik.
Ez a fórum nem a Café Momus, itt csak nagyon kevés komolyzene kedvelő van, ezért szerintem nem kellene a véletlen idetévedő, a komolyzenét nem ismerő érdeklődőt azzal bevinni a "susnyásba" hogy ilyen Anastasiák kerülnek a topikba, mert a végén még elehiszi, hogy ez, vagy ez is a komolyzene része. De ugyanígy aggódom azért is, hogy akik nem ismerik Mozart életrajzát, azok a sok Oscar-díjjal jutalmazott Amadeus című förmedvény megnézése után elhiszik, hogy az valóban Mozart életét mutatta be, és hogy Mozart a valóságban is a filmen ábrázolt félnótás, idióta módon vigyorgó korabeli punk volt, aki zsenijének köszönhetően olyan mértékben rúghatta fel az udvari etikettet, ahogy azt a filmen ábrázolják. Pedig még Mozart életét sem kell hozzá ismerni, csak a történelmi kort, hogy tudjuk, ez bizony csak filmes képzelgés valóságos személyekre és valóságos eseményekre építve. Mint ahogy szörnyű igazságtalanságnak tartom a film Salieri ábrázolását is, azaz, hogy úgy próbálja bemutatni, mintha Salieri maga lett volna a sátán, de minimum valaki olyan, aki eladta a lelkét a sátánnak, csak hogy vetélytársát legyőzhesse.
Mint mondtam, az ilyenektől félek, mert sokan elhiszik, hogy ha egy film ezt mutatja, akkor valóban ilyen volt Mozart és Salieri élete és jelleme, mint ahogy elhiszik, ha a komolyzenei topikban látják Anastasiát, hogy az amit tőlök hallanak, az már komolyzene, csak azért, mert ott olvastak róla, ott pedig már csak tudják.

.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3493

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Ezt én is szomorúan látom, és attól tartok, egyszer csak jönnek majd "Beethoven rock ritmusban" típusú ajánlatok.

.

Gábor, bízom benne eme kijelentésed nem pejoratív, annak ismeretében hogy én tudom, te határozottan nem szívleled az általam felhozott indiai klasszikus zenét. Ez a zene nem az általunk ismert népcsoport-népi kultúra jellegű zene, jóval több annál, részben vallási, részben funkcionális, és csak képzett zenészek adják elő.

Idézet wikipediáról
"Az indiai klasszikus zene az emberiség legrégebbi töretlen zenei tradíciója. Két, egymástól független, ugyanakkor egymással kompatibilis zenei rendszeren alapszik: az egyik a rága – a dallam rendszere, a másik a tála – a ritmus rendszere"

Miért példálózok ezzel, azért mert amit mi szűkebb értelemben (európai hagyományok) szerint klasszikus zenének hívunk, annak keretén belül is sok-sok féle műfaj van sorolva, egyházi, szóló hangszeres, zenekari, táncjáték, oratórium, opera stb, oly széles és szabad, hogy a például a mai kortárs zenék sokszor nem is sorolhatók egyikbe-másikba. Egyéb iránt az egyes művek köszönik szépen megvannak magukban műfaji besorolás nélkül is. Szerintem nincs olyan ember a földön aki komoly zenén belül minden műfajt, minden zeneszerzőt, minden művét kedveli. Én például kevésbé szeretem a vonósnégyeseket, a kamarazenét azt nagyon szeretem, nem kedvelem a Schubert dalokat, viszont kezdem egyre inkább szeretni Wagner operáit, (a hosszú és unalmas recsitatívókkal és felemelő áriákkal), nagyon szeretem a szoprán énekeseket, szoprán áriákat, Handel, Purcell és Vivaldi összes operáit stb,stb, miközben tudom neked más és talán valamivel szűkebb a zenei érdeklődésed, a zenekari műveknél sűrűsödik.

Tehát műfaj és tradíciók sokfélesége volt és lesz mindig is a komoly zenében, de a komoly zenén kívüli kategóriában is.

Az idejárókra meg talán sértés feltételezni hogy Beethoven diszkóstílusbant valaki értéknek tekinti, miközben tele van a zenei világirodalom átiratokkal, feldolgozással, olykor az átírat érdekesebb és szebb is mint az eredeti.

Egy keresztkérdés feléd, hogyan viszonyulsz Jack Loussier zenei munkásságához, akinek zongora játéka magasan a legnagyobb klasszikus pianistáékkal vetekszik, lemezei többsége 1959-től napjainkig kevés kivétellel mind klasszikus művek, Bach, Vivaldi, Mozart, Ravell stb Jazz hangszerelésben, és kevés improvizatív többlettel adja elő.
Tudom te a Jazz zenét sem kedveled, úgy amblokk, miközben az is szerte ágazó.

suprnova
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

Vezeklésképpen egy nagy kedvenc, vegyes szerzők és művek, elbűvölő interpretáció. Ma csak fél ebédet eszem, mea culpa!

Vendég

Komolyzenei ajánló

... és eljutottatok a komolyzenei ajánlótól a népi tradicionális zene, illetve crossover ajánlóig:-)

Ezt én is szomorúan látom, és attól tartok, egyszer csak jönnek majd "Beethoven rock ritmusban" típusú ajánlatok.

.

Vendég

Komolyzenei ajánló

... és eljutottatok a komolyzenei ajánlótól a népi tradicionális zene, illetve crossover ajánlóig:-)

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Van a lemezen egy

- félelmetes.És félelmetesen jól szól.

suprnova
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

OFF: Borzongás? Akkor csak is ez a Macedón csapat: Anastasia (nem keverendő a gyengusz ami énekesnővel), szomorú de egyben gyönyörű: Ez egyébként a képen látható Before the Rain c. film zenéje is egyben ami elég depresszív.
http://www.youtube.com/watch?v=Vutw0a_w ... re=related

ajkamici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 854

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: ajkamici »

Meghallgattam, köszönöm,.. fantasztikus !!.
Engem nem csak a zene szépsége, hanem - bevallom - Anoushka is "megfogott"
Mindkettő gyönyörű.

most megint műfaj kitérőt feszegetek. Az indiai klasszikus zene néhány ezer évvel megelőzte a nyugati klasszikus zene kialakulását, ezért zavarba ejtő mindkettőt klasszikus zeneként sorolni.
Ettől függetlenül én nagyon gazdagnak és érdekesnek tartom, szeretem hallgatni, természetesen mint minden műfajt szokni-tanulni kell fejben, hangulatban.

egy részlet a Darbar fesztiválról, az eleje intro

és egy nyugatias szép hölgy, Ravi Shankar lánya játszik egy másik darabot
http://www.youtube.c...feature=related

DCS Debussy / Aurender A100 / Leben CS600 / Harbeth M40.2 - Entreq Olympus - Shunyata Research és Radnai kábelezés

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

most megint műfaj kitérőt feszegetek. Az indiai klasszikus zene néhány ezer évvel megelőzte a nyugati klasszikus zene kialakulását, ezért zavarba ejtő mindkettőt klasszikus zeneként sorolni.
Ettől függetlenül én nagyon gazdagnak és érdekesnek tartom, szeretem hallgatni, természetesen mint minden műfajt szokni-tanulni kell fejben, hangulatban.

egy részlet a Darbar fesztiválról, az eleje intro

és egy nyugatias szép hölgy, Ravi Shankar lánya játszik egy másik darabot
http://www.youtube.com/watch?v=8CnhcGpm ... re=related

chord
Beköltözött
Beköltözött

Komolyzenei ajánló

Egyik nagy kedvencem:

A díszítések nagyon emlékeztetnek a ortodox liturgikus zenében használtakra.
Mások szerint inkább az arab zenei nyomulás szép hagyatéka.

Szándékolt félhang-negyedhang lecsúsztatások: az embert kirázza a hideg, komolyan.
Feltétlen ajánlom.

Vendég

Komolyzenei ajánló

Kicsit más műfaj, orosz ortodox zene, ami tudvalevő mindig csak ének, kórus, hangszeres zene ott nincs. Többnyire férfi egyházfiak énekelnek, énekelve miséznek. Annyiban eltér a keresztény (katolikus) gregóriántól hogy ez ma is élő, mindennapos liturgikus zene. Kíváncsi vagyok rajtam kívül mást is érdekel ez a fajta zene.

Nálunk az egyik családtag szenvedélyes rajongója ennek a "műfajnak". Nagyon ritkán, ha megadatik, éjszaka, egyedül, egy pohár jó vörösbor mellett, szigorúan gyertyafényben én is meghallgatom Arvo Part (leho mindjárt kijavít, hogy hová tettem az umlautot) Kanon Pokajanenjét, ami ennek a hagyománynak kortárs zenei "átirata". Nem linkelek videót (tele van vele a youtube), ezt egyben kell hallani, a fent leírt körülmények között.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Komolyzenei ajánló

Kicsit más műfaj, orosz ortodox zene, ami tudvalevő mindig csak ének, kórus, hangszeres zene ott nincs. Többnyire férfi egyházfiak énekelnek, énekelve miséznek. Annyiban eltér a keresztény (katolikus) gregóriántól hogy ez ma is élő, mindennapos liturgikus zene. Kíváncsi vagyok rajtam kívül mást is érdekel ez a fajta zene.

elefantman
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 2

Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: elefantman »

Le kellene iratkoznom mert nagyon fogy a pénzem....
Full DIY:(sk)Lowther Fidelio hangfal DX4 hangszóróval. Kondo Spz hangfalkábel, EML 300B MESH végerősitő, DC csatolt MM fokozat, WE417a kimenő trafós vonal erősítő, közte Kondo Vz és AN Sogon kábelek, Orpheus Lp játszó AN 1s Sogon kar AN IO2 hangszedő, Marantz CD85 full BG

Vendég

Komolyzenei ajánló

Nem találok youtube linket - nagy kár.

Nem is kell. 5 GBP-t nekem megért az angol amazonon. Köszönettel...

Válasz küldése

Vissza: “Zene, amit hallgatunk”