Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Zeneszoba

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5225

Re: Zeneszoba

Hozzászólás Szerző: fülelek »

A magassugárzóknál az irányítottság 5-6kHz felett kezdődik, és csak 10kHz felett szokott jelentős lenni.
A szőnyegeknek (anyagtól és vastagságtól függően) csak 2-3kHz felett jelentős >40% az elnyelési tényezőjük.
De: az iránykarakterisztika és az elnyelés is nem hirtelen változik, hanem folyamatosan, tehát pont a 3-10kHz tartomány, ahol a szőnyeg a padlóhoz képest jelentős elnyeléssel bír, igenis fontos tényező az első visszaverődéseknél.
Az utózengési időre általában kis hatással van, mert a szoba összes felületéhez képest kicsi a felülete.

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Bevallom, nem teljesen értem, miért olyan fontos a szőnyeg.
Anyagából, vastagságából fakadóan csak a magasfrekvenciákat tudja csillapítani, amik elég irányítottak, és úgy 1 m magasan sugároznak a hallgató irányába. Így nehezen tudom elképzelni, hogy létrejöhet ebben a sávban első visszaverődési pont a padlón.
Utózengés szempontból pedig azt elvileg majdnem mindegy, hogy hol csillapítjuk, ha van elegendő egyéb magas-nyelő felület a szobában, akkor miért a padló?
Hol a hiba a fentiekben?
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5225

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Ha a hallgatási távolság 2,5m, -ez egy 22vagy több nm szobában megvalósítható, akkor elegendő a hallgatási hely és a hangsugárzók síkja közé tenni keresztben egy kb, 2,4m x 1,6m szőnyeget, ami 3,8nm, ez érdemben nem befolyásolja a padlófűtés hatásosságát, legfeljebb egy picit lassabban melegszik fel a szoba, ugyanakkor akusztikailag kellően hatásos elsősorban 2kHz felett.
Van más módszer is a padlóreflexió csökkentésére, 4db szövetburkolatú, felül vastag habszivaccsal bélelt puff visszaverődési pontra való elhelyezésével szőnyeg mentesen meg lehet oldani a problémát.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11021
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

NADEger írta:
2021.08.15., vas. 21:12
Pl. jarolapos helyeken is jo hangzast tapasztaltam egy ulogarnituraval korbe keves butorral.
Akkor egy kisebb csoda tanúja voltál.

NADEger
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 26

Hozzászólás Szerző: NADEger »

Üdv!
Érdeklődnék hogy a manapsag elterjedo modern padlofuteses nappalikban szonyeg nelkul hogy lehet kielegito akuszrikat elerni? Tobb ilyen nappaliban hallottam zenet , eleg megfogott volt, de itthon szonyeg nelkul parkettaval idegesito kaotikus a helyzet.

Pl. jarolapos helyeken is jo hangzast tapasztaltam egy ulogarnituraval korbe keves butorral.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 779

Hozzászólás Szerző: ANDS »

denesdr írta:
2021.08.10., kedd 15:04
asebestyen írta:
2021.08.10., kedd 13:26
Alex_Aston írta:
2021.08.10., kedd 12:53

Az a helyzet, hogy ettől még lehetne jó. Én jártam Alexnél még az előző lakásukban ....

.........."................és bár ott más hangfalak voltak,
".........
Nyilván most más a helyzet, mert csak az elektronika az, ami abból maradt és a szoba most egészen más, ........... nagyobb, meg üresebb).
Ennyi csak, ami változott.....
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

“Hülyékkel ne vitatkozz! Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”- Mark Twain.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3456

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

asebestyen írta:
2021.08.10., kedd 15:10
denesdr írta:

Az a helyzet, hogy ettől még lehetne jó. Én jártam Alexnél még az előző lakásukban (ahol jóval kisebb volt a "hifis" szoba), hasonlóan elhelyezett hifivel és hallgatási pozícióval és bár ott más hangfalak voltak, de teljesen vállalható volt a hang a mélytől a magasakig, tere is volt, jól szólt.
Nyilván most más a helyzet, mert csak az elektronika az, ami abból maradt.
Persze, mindig arról van szó, hogy ahhoz képest, ahogy akkor szólna, ha optimálisan lenne elhelyezve...
Ezért is meglátom majd, mi lesz minden még bekerülő berendezéssel, függönnyel, polcokkal, könyvekkel, miegymással.

Előző szoba eléggé zsúfolt volt, lehet ezért is szólt "jól", vagy legalább is akusztikailag ideálisabbhoz közelebb.

Meg ugye mint írtam és fotóztam, ki lehet tolni, mindkét hangfalat, fél perc sincs, mert jól mozgatható a gránit alátéttel. Az is segít.
Csak a Marantz! :-D

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7654

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

denesdr írta:

Az a helyzet, hogy ettől még lehetne jó. Én jártam Alexnél még az előző lakásukban (ahol jóval kisebb volt a "hifis" szoba), hasonlóan elhelyezett hifivel és hallgatási pozícióval és bár ott más hangfalak voltak, de teljesen vállalható volt a hang a mélytől a magasakig, tere is volt, jól szólt.
Nyilván most más a helyzet, mert csak az elektronika az, ami abból maradt.
Persze, mindig arról van szó, hogy ahhoz képest, ahogy akkor szólna, ha optimálisan lenne elhelyezve...
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1113

Hozzászólás Szerző: denesdr »

asebestyen írta:
2021.08.10., kedd 13:26
Alex_Aston írta:

Szia!
Köszi az infókat.
Volt mérés és tanácsadás. Akusztikus panelek a kanapé mögé kerülnek, és mennyezetre is.
Függöny is lesz, bár inkább fényáteresztő, mint hangfogó. De nyilván a semminél jobb ez is. Könyvespolcok is lesznek az egyik hangfallal szembeni sarokban, a kanapé felett-mellett, a másik sarokban megy egy kis home office sarok, egy sarok asztallal, polcokkal, papírokkal. Ezek is mind javítanak majd valamit.
Aztán szőnyeg csere. De mivel feleségem és egyik lányom poratka allergiás, így vastag nem jöhet szóba, csak vékony, viszont méretre nagyobb lesz.

Aztán ha mindez megvan, majd utána térek vissza a basszus kérdésre, mert lehet változik ezektől az egész hangzás annyira, hogy nekem már bőven megfelelő. Majd kiderül.
Tök mindegy, milyen akusztikust hívsz, hány panelt szerelsz fel és hova, amíg a hangsugárzók a sarokban vannak meg a fal tövében, a hangsugárzók körül üveges meg sík dizájn bútor, a hallgatási pozíció meg a szembe fal tövében, addig szar lesz.
Nyilván most más a helyzet, mert csak az elektronika az, ami abból maradt és a szoba most egészen más, mégha hasonló is (csak nagyobb, meg üresebb).
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára denesdr 2021.08.10., kedd 15:10-kor.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:

Szia!
Köszi az infókat.
Volt mérés és tanácsadás. Akusztikus panelek a kanapé mögé kerülnek, és mennyezetre is.
Függöny is lesz, bár inkább fényáteresztő, mint hangfogó. De nyilván a semminél jobb ez is. Könyvespolcok is lesznek az egyik hangfallal szembeni sarokban, a kanapé felett-mellett, a másik sarokban megy egy kis home office sarok, egy sarok asztallal, polcokkal, papírokkal. Ezek is mind javítanak majd valamit.
Aztán szőnyeg csere. De mivel feleségem és egyik lányom poratka allergiás, így vastag nem jöhet szóba, csak vékony, viszont méretre nagyobb lesz.

Aztán ha mindez megvan, majd utána térek vissza a basszus kérdésre, mert lehet változik ezektől az egész hangzás annyira, hogy nekem már bőven megfelelő. Majd kiderül.
Tök mindegy, milyen akusztikust hívsz, hány panelt szerelsz fel és hova, amíg a hangsugárzók a sarokban vannak meg a fal tövében, a hangsugárzók körül üveges meg sík dizájn bútor, a hallgatási pozíció meg a szembe fal tövében, addig szar lesz. A szoba mérete és arányai, illetve a hangsugárzók és a hallgatási pozíció megválasztása az akusztika alapja. Ez nem jelenti, hogy a többinek nincs értelme, csak azt, hogy ezek nélkül a többi nem sokat ér. Rántott hús hús nélkül...
Azt persze meg lehet érteni, hogy ez a hifin kívül minden más szempontból nektek így jó, csak akkor nem kell várni a normális megszólalásra, hanem el kell fogadni, hogy ez ilyen körülmények közt így szól. Ezzel semmi baj sincs.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

TomLeftiger írta:
2021.08.10., kedd 12:37
denesdr írta:
2021.08.10., kedd 12:30
cannonball írta:
2021.08.10., kedd 12:23
Szvsz. az EQ egy igényes hifi láncban Skandalum!
Ez elég szomorú. De talán (nagyon)lassacskán változni látszik ez a tendencia. Egyre több nagynevű gyártó is beszáll az EQ témába, példának mondanám az Accuphase-t.
https://www.accuphase.com/model/dg-68.html
De ezeket a problémákat szerintem EQ-val megoldani nem nagyon lehet. Először amennyire lehet rendbe kell tenni az akusztikát, ami tökéletes soha nem lesz, de a nagyon rosszból, lehet egy átlagosan rossz, vagy egy majdnem jó is. A végül persze lehet EQ-val finomhangolni, de az már csak finomhangolásra való. Szerintem.
De meg lehet oldani, vagyis pont annyit lehet vele javitani, hogy abszolút hallgatható legyen a rendszer. Közép- és magassávra lesznek akusztikai panelek oké, de a 33Hz-es kiemelésre nem lesz más, praktikusan elfogadható megoldás csak az EQ, mivel falkiütés meg hangolt rezonátorok felállítása nem játszik, illetve a hallgatói pozíció is elég fix.
Aki nem próbált idáig EQ-t, az nyilván fanyalog miatta, hogy de hát ne nyúljunk már bele hangba, pedig ha olyan hangsugárzót használunk, ami nem +/- 0dB 20Hz-20kHz, akkor a hangsugárzó saját átvitele ugyanúgy EQ-nak (is) számít.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

TomLeftiger írta:
2021.08.10., kedd 12:27

Évekig életem együtt hasonló problémával, és tudom mennyire idegesítő. Ez a szoba nagyon hasonló ahhoz amiben nekem volt a hifim korábban, és nálam is volt egy kb. 10dB-s kiemelés a mély tartományban, ami sok fejfájást okozott. Ehhez még hozzájött az is, hogy a szoba minimalista stílusban volt berendezve, emiatt az utózengési idő nagyon magas volt, ráadásul a mély tartományban volt a legmagasabb. (1 másodperc) Szóval nem elég, hogy ott volt az a kiemelés, még sokkal tovább is hallottam, mint ideális helyzetben azt kellett volna. A legtöbb zenén ez nagyon intenzíven jelentkezett, ez a mély rátelepedett a alsó közép frekvenciákra, és nagyon nem volt jó így zenét hallgatni. Próbálkoztam olyan kábelekkel, vasakkal, amik nem annyira erősek mélyben, volt mikor az integrált erősítőmön inkább letekertem a mélyet, mert még úgy is sokkal jobb volt a helyzet, de egyik megoldás sem szerencsés sajnos.

Nem akarlak elszomorítani, de ez az egyik legrosszabb szoba ilyen szempontból, és a legrosszabb helyen van a hifid, és a hallgatási pozíció is.

Ha tényleg nincs lehetőséged máshova elrakni a hifit, pl. a rövidebb falra (aztán lehet ez sem oldaná meg a gondod) és a hallgatási pozíciód is nagyjából fix., akkor a következőket javaslom. Amennyire csak lehet, ülj előbbre. Minél távolabb van a fejed a hátsó faltól, annál jobb. Az egész hátsó falra, és még ahova csak kell, pakolj fel minél több széles sávú elnyelőt. Az utózengési időt próbáld a teljes tartományban 0,3 mp-re leszorítani, de szerintem még a 0,2 sem túlzás. Süket szobát azért nem csinálj, mert akkor is rossz lesz a hang, de szerintem ebben az esetben jobb ha egy kicsit túl van csillapítva a szoba. A legjobb amúgy ha fokozatosan teszed fel az elnyelőket, mindig mérsz, és hallgatózol. A földre rakj le egy jó vastag szőnyeget, és a bal oldali üvegfelületek elé is jó lenne behúzni egy vastagabb függönyt, akár olyat ami még a radiátort is takarja ilyenkor. Ha nagyon fanatikus vagy, akkor zenehallgatási idejére a TV-t is letakarhatod, és a szekrényeden az a két üvegajtóval, és az üvegekkel is kezdhetnél valamit... Ha a szekrény marad, és az üvegajtók is, akkor ezek elég is berakhatsz ilyenkor egy-egy pont ide gyártott panelt. Ja, és még ott van a plafon is, amire szintén érdemes lehet panelt, diffúzort, rakni, ami kell. Ezek pontos helyét és típusát, ha teheted, és közel vagy a tűzhöz inkább bízd szakemberre. Tudom, hogy ez sokszor nagyon macerás, meg sok egyéb szempont is közrejátszik, de minél többet megcsinálsz ezekből, annál jobb lehet a helyzet. Ha erre nincs lehetőséged, akkor marad az, hogy elfogadod a helyzetet. Ha nagyon zavar ez a jelenség, én végső megoldásként a hangsugárzó cseréjén is elgondolkodnék, egy olyan típusra, ami mondjuk csak 40-45 Hz-ig megy le, és jól tolerálja a hátsó fal közelségét. Ebben az estben nem a hs. jön közelebb hozzád, mint a lenti képek egyikén, hanem te tudnál esetleg még közelebb ülni a hangsugárzóhoz, ezáltal jobban leszakadni a hátsó faltól. Ezt úgyis ki tudod próbálni, hogy a szokásos kanapéd helyett egy olyan székre ülsz, amit könnyen tudsz mozgatni, és ide-oda pakolod, ezzel változtatod a hallgatási pozíciót.

Sok sikert, és jó játékot kívánok, szurkolok neked! :)
Szia!
Köszi az infókat.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

cannonball írta:
Egy (pláne kettő) Marantz nem lehet igényes! :D

TomLeftiger
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 496

Hozzászólás Szerző: TomLeftiger »

denesdr írta:
2021.08.10., kedd 12:30
cannonball írta:
Ez elég szomorú. De talán (nagyon)lassacskán változni látszik ez a tendencia. Egyre több nagynevű gyártó is beszáll az EQ témába, példának mondanám az Accuphase-t.
De ezeket a problémákat szerintem EQ-val megoldani nem nagyon lehet. Először amennyire lehet rendbe kell tenni az akusztikát, ami tökéletes soha nem lesz, de a nagyon rosszból, lehet egy átlagosan rossz, vagy egy majdnem jó is. A végül persze lehet EQ-val finomhangolni, de az már csak finomhangolásra való. Szerintem.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

cannonball írta:

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1228

Hozzászólás Szerző: -CB- »

De egyébként Alex pont basszusban erős hangfalat keresett. Megtalálta.
Én is bass fanatic vagyok, nekem is soknak tűnik néha amit hallok (Arden). De a múlt hetet egy fesztiválon töltöttem, ahol sztem a hangmérnök nem igazán hallott 50 Hz alatt. Soha nem fogom megérteni, miért kell a lábdobnak( csak a lábdobnak) plusz 20 dB-vel szólnia, és miért nincs magas egy egyébként igényesen hangosított rendezvényen. Hazatérve nagyon elégedett vagyok az itthoni "basszus szegény" rendszeremmel :-)

TomLeftiger
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 496

Hozzászólás Szerző: TomLeftiger »

Alex_Aston írta:
2021.08.09., hétf. 10:11
fapaci írta:
2021.08.09., hétf. 10:00
Alex_Aston írta:
2021.08.09., hétf. 09:07
A 33Hz kiemelés nem tudom, miként oldódik meg. Hátsó és oldalsó faltól is 1-1m-re eltolva a dobozokat is jelen van... gondolkodik.gif
Ahogy ezt a helyszínen is elmondtam, 33 Hz-en van egy keresztirányú állóhullám, ami a szoba sajátja. Ilyen alacsony frekvenciájú problémát vékonyka porózus elnyelő panelekkel csillapítani nem igazán lehet, más eszközökkel is maximum enyhíteni tudnád, megszüntetni nem, a teljes sikerhez ki kellene verni valamelyik oldalfalat. A szoba átrendezése is segíthet, mégpedig olyan pontra ülni és onnan hallgatni a muzsikát, ahol a módus nem a legvadabb stádiumában (nagy kiemelés, vagy kioltás) tombol. Amíg a fal előtt néhány cm távolságra ülsz, a probléma jelen lesz az életedben. Mindezt hónapokkal ezelőtt is leírtam itt, amikor közzétetted a tervedet.
Akkor együtt kell élnem vele.
Most 40cm-re van a tarkóm a faltól (ha rakok magam mögé párnákat, 50-60cm-re el tudom magam még távolítani :rolleyes: ).

Ha így eltoltam a faltól a dobozokat, akkor is jelen volt (persze lehet nem 10-12dB, hanem "csak" 7-8-9), pedig a méréskor bent voltak a szekrények mellett ugye. Akkor mégsem számít ennyire ebből a szempontból a hangfalak elhelyezése? gondolkodik.gif

Eltolt dobozok.jpg
Évekig életem együtt hasonló problémával, és tudom mennyire idegesítő. Ez a szoba nagyon hasonló ahhoz amiben nekem volt a hifim korábban, és nálam is volt egy kb. 10dB-s kiemelés a mély tartományban, ami sok fejfájást okozott. Ehhez még hozzájött az is, hogy a szoba minimalista stílusban volt berendezve, emiatt az utózengési idő nagyon magas volt, ráadásul a mély tartományban volt a legmagasabb. (1 másodperc) Szóval nem elég, hogy ott volt az a kiemelés, még sokkal tovább is hallottam, mint ideális helyzetben azt kellett volna. A legtöbb zenén ez nagyon intenzíven jelentkezett, ez a mély rátelepedett a alsó közép frekvenciákra, és nagyon nem volt jó így zenét hallgatni. Próbálkoztam olyan kábelekkel, vasakkal, amik nem annyira erősek mélyben, volt mikor az integrált erősítőmön inkább letekertem a mélyet, mert még úgy is sokkal jobb volt a helyzet, de egyik megoldás sem szerencsés sajnos.

Nem akarlak elszomorítani, de ez az egyik legrosszabb szoba ilyen szempontból, és a legrosszabb helyen van a hifid, és a hallgatási pozíció is.

Ha tényleg nincs lehetőséged máshova elrakni a hifit, pl. a rövidebb falra (aztán lehet ez sem oldaná meg a gondod) és a hallgatási pozíciód is nagyjából fix., akkor a következőket javaslom. Amennyire csak lehet, ülj előbbre. Minél távolabb van a fejed a hátsó faltól, annál jobb. Az egész hátsó falra, és még ahova csak kell, pakolj fel minél több széles sávú elnyelőt. Az utózengési időt próbáld a teljes tartományban 0,3 mp-re leszorítani, de szerintem még a 0,2 sem túlzás. Süket szobát azért nem csinálj, mert akkor is rossz lesz a hang, de szerintem ebben az esetben jobb ha egy kicsit túl van csillapítva a szoba. A legjobb amúgy ha fokozatosan teszed fel az elnyelőket, mindig mérsz, és hallgatózol. A földre rakj le egy jó vastag szőnyeget, és a bal oldali üvegfelületek elé is jó lenne behúzni egy vastagabb függönyt, akár olyat ami még a radiátort is takarja ilyenkor. Ha nagyon fanatikus vagy, akkor zenehallgatási idejére a TV-t is letakarhatod, és a szekrényeden az a két üvegajtóval, és az üvegekkel is kezdhetnél valamit... Ha a szekrény marad, és az üvegajtók is, akkor ezek elég is berakhatsz ilyenkor egy-egy pont ide gyártott panelt. Ja, és még ott van a plafon is, amire szintén érdemes lehet panelt, diffúzort, rakni, ami kell. Ezek pontos helyét és típusát, ha teheted, és közel vagy a tűzhöz inkább bízd szakemberre. Tudom, hogy ez sokszor nagyon macerás, meg sok egyéb szempont is közrejátszik, de minél többet megcsinálsz ezekből, annál jobb lehet a helyzet. Ha erre nincs lehetőséged, akkor marad az, hogy elfogadod a helyzetet. Ha nagyon zavar ez a jelenség, én végső megoldásként a hangsugárzó cseréjén is elgondolkodnék, egy olyan típusra, ami mondjuk csak 40-45 Hz-ig megy le, és jól tolerálja a hátsó fal közelségét. Ebben az estben nem a hs. jön közelebb hozzád, mint a lenti képek egyikén, hanem te tudnál esetleg még közelebb ülni a hangsugárzóhoz, ezáltal jobban leszakadni a hátsó faltól. Ezt úgyis ki tudod próbálni, hogy a szokásos kanapéd helyett egy olyan székre ülsz, amit könnyen tudsz mozgatni, és ide-oda pakolod, ezzel változtatod a hallgatási pozíciót.

Sok sikert, és jó játékot kívánok, szurkolok neked! :)

-CB-
Beköltözött
Beköltözött

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 732

Hozzászólás Szerző: Quetz »

Alex_Aston írta:
2021.08.10., kedd 09:58
fapaci írta:
2021.08.10., kedd 09:21
istvan01 írta:
2021.08.10., kedd 09:14
Számoljál a 33Hz többszörösével is, tehát 66Hz. 99Hz, 132Hz, ezek is fognak lengedezni. És ez a szoba egyik mérete módusa. Az ilyen szoba rezonánsok nagyon kicsi gerjesztés hatására beindulnak, erősödnek, ott is ahol maga hangsugárzó már alig mozdul. De 66Hz és 99Hz-en már normál hangnyomást ad a hangszóró, és szoba ezeken önállóan fog "zenélni".
Igen, mindig megjelennek a felharmonikusok is. Szerencsére ezeket jóval könnyebben (akár egy jól megpakolt könyvespolccal is) tudjuk csillapítani, mint az alaphullámot.
Viszont, ha jól láttam, és hallom is, ezek a felharmonikusak szerencsére (számomra) nem zavaró mértékűek, és talán a mérés alapján sem, ha jól értelmeztem.
.
SPL LR.jpg
EQ-val egyszerűen tudod kezelni a problémádat. Az ingyenes manuális megoldástól a több száz euro-s automata korrekcióig széles skálán találsz opciókat.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.

Shimano írta:
2021.08.10., kedd 12:03
Alex_Aston írta:
2021.08.10., kedd 11:37

Így van. Azért is indítottam egy netes basszus frekvencia skálát. Nem olyan kifinomult, de hallásra jó volt.

Szívesen látok bárkit egy fülelésre, akit érdekel esetleg a dolog, hogy hallható legyen zenével, mi az ami birizgálja a fülem.
Ellenőrizd le azt is újra hogy jól kötöttél e be mindent.Rutinosabb versenyzőknél is előfordul az hogy a nagy sietségben felcserélnek pl egy polaritást valamelyik hangsugárzón.Persze lehet minden ok,de egy átnézésből,ellenőrzésből baj nem keletkezhet.
Akkor pont kevés lenne a basszus, másrészt Faló a mérésekből egyből látta volna. Mint ahogy már látta is többször, még a dobozon belüli, 1 hangszórót érintőt is. :)

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2168

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Alex_Aston írta:
2021.08.10., kedd 11:37

Így van. Azért is indítottam egy netes basszus frekvencia skálát. Nem olyan kifinomult, de hallásra jó volt.

Szívesen látok bárkit egy fülelésre, akit érdekel esetleg a dolog, hogy hallható legyen zenével, mi az ami birizgálja a fülem.
Ellenőrizd le azt is újra hogy jól kötöttél e be mindent.Rutinosabb versenyzőknél is előfordul az hogy a nagy sietségben felcserélnek pl egy polaritást valamelyik hangsugárzón.Persze lehet minden ok,de egy átnézésből,ellenőrzésből baj nem keletkezhet.

-CB-
Beköltözött
Beköltözött

Saját tapasztalatból tudom, hogy 40 Hz alatt nem nagyon tudod csökkenteni a szoba rezonanciáját, hacsak nem csinálsz belőle stúdiót. Inkább a falak kibocsájtását kell kezelni. a játékmackós-zoknis módszer első fokon, de nem kell félni a dobozok belső vattázásától sem.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

denesdr írta:
2021.08.10., kedd 11:30

Azt hiszem Alex már a mérés előtt is meghallgatta tesztfrekvenciákkal és ott is egyértelmű volt neki a 33Hz-es kiemelés.
Amúgy meg érdemes megnézni egy-egy zene spektrogramját, rengeteg zenénél van még bőven hangnyomás 30Hz körül, mégha általában nem is ott van a csúcs.
Egyébként annyiból szerencsés a helyzet, hogy általános basszustöbbletről szerintem nem beszélhetünk (a két SPL görbe alapján), szóval még ha a 30Hz körüli problémát nem is fogják orvosolni a panelek, de feljebb valószínűleg kiegyenlítettebb átvitelt fog kapni, mert jó eséllyel a középtartomány kiemeltsége csökkenni fog, de ez majd kiderül.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

fapaci írta:
2021.08.10., kedd 11:26
Alex_Aston írta:
2021.08.10., kedd 09:58
Viszont, ha jól láttam, és hallom is, ezek a felharmonikusak szerencsére (számomra) nem zavaró mértékűek, és talán a mérés alapján sem, ha jól értelmeztem.
Pedig iskolapélda szerűen ott van a görbén az első és második felharmonikus is, az elméletnek megfelelően ellenkező stádiumban, tehát kioltásként.
Nem az volt a felvetés, hogy ott vannak-e a felharmónikusok vagy sem, hanem, hogy zavaróak-e vagy sem. A kioltások a legtöbb esetben jóval kevésbé zavaróak fülre, mint a kiemelések, gondolom ebben egyetértünk.
Szerintem ezt Alex is alá tudja támasztani és talán már meg is tette korábban.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára denesdr 2021.08.10., kedd 11:38-kor.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Shimano írta:
2021.08.10., kedd 11:13
Alex_Aston írta:
2021.08.10., kedd 10:05
fapaci írta:
2021.08.10., kedd 09:38

Talán igen, de egy 33 Hz-es problémán én nem rugóznék ennyit. A hangfelvételek többségénél nem sok minden történik abban a tartományban. Ez a tartomány inkább a házimozisok fétise.
Lehet különleges hangfelvételeket hallgatok, de a gyűjteményem elég jelentős számánál hallom ezt a kiemelést. Persze lehet a kezelés után ez olyan mértékre csökken ami már nem túlzó, és kész, probléma megoldva. Talán most még kár ezen rugózni. Csak persze zavar, mert most hallani... :rolleyes:
Az is lehet hogy nem azt a kiemelést hallod,ha nem valami mást,de most hogy tudod hogy van,erre fogod azt is. :D Ha faló és a többiek is azt mondják hogy ez nem okozhat akkora problémát,akkor az úgy is lehet.
Egyébként a szekrények elött már is jobban fest az összkép a dobozokkal,jó lesz az előbb utóbb.
Azt hiszem Alex már a mérés előtt is meghallgatta tesztfrekvenciákkal és ott is egyértelmű volt neki a 33Hz-es kiemelés.
Amúgy meg érdemes megnézni egy-egy zene spektrogramját, rengeteg zenénél van még bőven hangnyomás 30Hz körül, mégha általában nem is ott van a csúcs.
Egyébként annyiból szerencsés a helyzet, hogy általános basszustöbbletről szerintem nem beszélhetünk (a két SPL görbe alapján), szóval még ha a 30Hz körüli problémát nem is fogják orvosolni a panelek, de feljebb valószínűleg kiegyenlítettebb átvitelt fog kapni, mert jó eséllyel a középtartomány kiemeltsége csökkenni fog, de ez majd kiderül.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”