Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Zeneszoba

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11029
Kapcsolat:

Re: Zeneszoba

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Alex_Aston írta:
2021.08.10., kedd 09:58
Viszont, ha jól láttam, és hallom is, ezek a felharmonikusak szerencsére (számomra) nem zavaró mértékűek, és talán a mérés alapján sem, ha jól értelmeztem.
Pedig iskolapélda szerűen ott van a görbén az első és második felharmonikus is, az elméletnek megfelelően ellenkező stádiumban, tehát kioltásként.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2168

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Alex_Aston írta:
2021.08.10., kedd 10:05
fapaci írta:
2021.08.10., kedd 09:38
denesdr írta:
2021.08.10., kedd 09:28
Oké, de még mindig jobb (nagyságrendekkel jobb), mint a kiemelést hallgatni.
Talán igen, de egy 33 Hz-es problémán én nem rugóznék ennyit. A hangfelvételek többségénél nem sok minden történik abban a tartományban. Ez a tartomány inkább a házimozisok fétise.
Lehet különleges hangfelvételeket hallgatok, de a gyűjteményem elég jelentős számánál hallom ezt a kiemelést. Persze lehet a kezelés után ez olyan mértékre csökken ami már nem túlzó, és kész, probléma megoldva. Talán most még kár ezen rugózni. Csak persze zavar, mert most hallani... :rolleyes:
Az is lehet hogy nem azt a kiemelést hallod,ha nem valami mást,de most hogy tudod hogy van,erre fogod azt is. :D Ha faló és a többiek is azt mondják hogy ez nem okozhat akkora problémát,akkor az úgy is lehet.
Egyébként a szekrények elött már is jobban fest az összkép a dobozokkal,jó lesz az előbb utóbb.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7668

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Alex_Aston írta:
2021.08.10., kedd 10:05
fapaci írta:
denesdr írta:
Talán igen, de egy 33 Hz-es problémán én nem rugóznék ennyit. A hangfelvételek többségénél nem sok minden történik abban a tartományban. Ez a tartomány inkább a házimozisok fétise.
Lehet különleges hangfelvételeket hallgatok, de a gyűjteményem elég jelentős számánál hallom ezt a kiemelést. Persze lehet a kezelés után ez olyan mértékre csökken ami már nem túlzó, és kész, probléma megoldva. Talán most még kár ezen rugózni. Csak persze zavar, mert most hallani... :rolleyes:
80Hz alatt nem sok minden fog változni, a 33Hz-cel meg abszolút semmi. A közép tartomány fog tisztulni és érzetre kevesebb lesz, hiszen annak a reflexióit fogják a panelek javarészt elnyelni. Még úgy is érezheted majd, hogy még hangsúlyosabb lett az a basszus burjánzás, hiszen arányaiban jó eséllyel így is lesz.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3493

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

fapaci írta:
denesdr írta:
Csak a Marantz! :-D

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
2021.08.10., kedd 09:21
istvan01 írta:
2021.08.10., kedd 09:14
Számoljál a 33Hz többszörösével is, tehát 66Hz. 99Hz, 132Hz, ezek is fognak lengedezni. És ez a szoba egyik mérete módusa. Az ilyen szoba rezonánsok nagyon kicsi gerjesztés hatására beindulnak, erősödnek, ott is ahol maga hangsugárzó már alig mozdul. De 66Hz és 99Hz-en már normál hangnyomást ad a hangszóró, és szoba ezeken önállóan fog "zenélni".
Igen, mindig megjelennek a felharmonikusok is. Szerencsére ezeket jóval könnyebben (akár egy jól megpakolt könyvespolccal is) tudjuk csillapítani, mint az alaphullámot.
Viszont, ha jól láttam, és hallom is, ezek a felharmonikusak szerencsére (számomra) nem zavaró mértékűek, és talán a mérés alapján sem, ha jól értelmeztem.
.
SPL LR.jpg
SPL LR.jpg (131.83 KiB) Megtekintve 1438 alkalommal

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1115

Hozzászólás Szerző: denesdr »

fapaci írta:
denesdr írta:
Meg Alexé. :)
Amúgy kíváncsi vagyok mi lesz majd belőle. :smile32:

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

denesdr írta:

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

fapaci írta:
2021.08.10., kedd 09:24
denesdr írta:
2021.08.10., kedd 09:19
Alább látható a dobozaid süketszobai átvitele (Stereoplay mérés). Érdemes eljátszani a gondolattal, hogy mi lenne, ha a szoba fő rezonanciája mondjuk 25Hz (ez a doboznak kb a -15dB pontja a mérés szerint) lenne a 33Hz helyett. Gyakorlatilag az történne, hogy különösebb kiemelés nem lenne hallható és a szobai átvitel kiterjedne kb 25Hz-ig.
Nem egészen, mert az állóhullámok amellett, hogy energiában többletet, vagy hiányt okoznak, időben is másként viselkednek, mint a többi hullám. Nem célszerű egy hibát egy másik hibával kezelni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

denesdr írta:
2021.08.10., kedd 09:19
Alább látható a dobozaid süketszobai átvitele (Stereoplay mérés). Érdemes eljátszani a gondolattal, hogy mi lenne, ha a szoba fő rezonanciája mondjuk 25Hz (ez a doboznak kb a -15dB pontja a mérés szerint) lenne a 33Hz helyett. Gyakorlatilag az történne, hogy különösebb kiemelés nem lenne hallható és a szobai átvitel kiterjedne kb 25Hz-ig.
Nem egészen, mert az állóhullámok amellett, hogy energiában többletet, vagy hiányt okoznak, időben is másként viselkednek, mint a többi hullám. Nem célszerű egy hibát egy másik hibával kezelni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

istvan01 írta:
2021.08.10., kedd 09:14
Számoljál a 33Hz többszörösével is, tehát 66Hz. 99Hz, 132Hz, ezek is fognak lengedezni. És ez a szoba egyik mérete módusa. Az ilyen szoba rezonánsok nagyon kicsi gerjesztés hatására beindulnak, erősödnek, ott is ahol maga hangsugárzó már alig mozdul. De 66Hz és 99Hz-en már normál hangnyomást ad a hangszóró, és szoba ezeken önállóan fog "zenélni".
Igen, mindig megjelennek a felharmonikusok is. Szerencsére ezeket jóval könnyebben (akár egy jól megpakolt könyvespolccal is) tudjuk csillapítani, mint az alaphullámot.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Alex_Aston írta:
2021.08.10., kedd 07:39
ANDS írta:
2021.08.09., hétf. 19:54

Ha jól emlékszem, dixie javasolta neked, hogy előbb legyen meg az új lakás, és majd utána keress oda új hangsugárzót ( a milyen hangsugárzót topicban)... azt írtad erre a javaslatra, hogy persze...
tapasztalatcsere megvolt... nem baj, csak fordítva néha jobban sül el, hogy egy adott szobához keres az ember hangfalat, mi ott jól szól.
Ha jól tudom, ez a 33Hz kiemelés nem a hangszóró miatt van.
Igen, jól tudod, pontosabban a kiemelés a szoba és a hangfal kombinációja.
Ezt persze meg is lehetne fordítani úgy, hogy mondjuk a doboznak lenne 33Hz-en a -10dB pontja, így szintén megszűnne a kiemelés és az átvitel kiterjedne legalább 33Hz-ig, de jó eséllyel még kicsit lejjebb is, köszönhetően a szoba rezonanciájának.
Screenshot_20210514-202454_Drive.jpg
Screenshot_20210514-202454_Drive.jpg (711.29 KiB) Megtekintve 1277 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára denesdr 2021.08.10., kedd 09:23-kor.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3524

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Alex_Aston írta:
2021.08.10., kedd 07:39
ANDS írta:

Ha jól emlékszem, dixie javasolta neked, hogy előbb legyen meg az új lakás, és majd utána keress oda új hangsugárzót ( a milyen hangsugárzót topicban)... azt írtad erre a javaslatra, hogy persze...
tapasztalatcsere megvolt... nem baj, csak fordítva néha jobban sül el, hogy egy adott szobához keres az ember hangfalat, mi ott jól szól.
Ha jól tudom, ez a 33Hz kiemelés nem a hangszóró miatt van. Vagyis annyiban igen, hogy képes addig lemenni. Olyat meg nem vettem volna ami nem megy 40Hz alá (előző is 38Hz-ig ment ±3dB mellett).
Visszhang pedig egyáltalán nem hangfal függő.

Kezelés után meglátjuk, mi és mennyit változik.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

ANDS írta:

Ha jól tudom, ez a 33Hz kiemelés nem a hangszóró miatt van. Vagyis annyiban igen, hogy képes addig lemenni. Olyat meg nem vettem volna ami nem megy 40Hz alá (előző is 38Hz-ig ment ±3dB mellett).
Visszhang pedig egyáltalán nem hangfal függő.

Kezelés után meglátjuk, mi és mennyit változik.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 791

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Alex_Aston írta:
2021.08.08., vas. 10:48
istvan01 írta:
2021.08.08., vas. 10:09
Alex_Aston írta:
2021.08.08., vas. 08:36

Na, és nálam ugye ezek azok a dolgok, amik nem lesznek itt a nappaliban sosem megvalósítva, a korábban említett dolgok miatt.
Ok, mindent értünk, de, akkor mi volt a célod ezzel az új lakás, szoba, TV-s nappai, dolgozó, gyerkőc játszó bemutatóval?
Ami talán szinte mindenkinek egy fórumon. Tapasztalat megoszlás, eszmecsere, ötletelés, ilyesmi.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

“Hülyékkel ne vitatkozz! Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”- Mark Twain.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 791

Hozzászólás Szerző: ANDS »

fapaci írta:
2021.08.08., vas. 11:03

Igazad van, ennél a pontnál erősen megoszlik a hifista csapat. Eleinte nagyon fintorogtam az olyan eseteknél, ahol közölték velem, hogy minden marad, ahol van, mert ott a helye, a család nem szeretné mozgatni, mert a nagypapa oda rakta 68 évvel ezelőtt. Azóta már elengedtem ezt a mérgelődést, hiszen nem én lakom ott, nincs jogom átrendezni senki életét. Persze el szoktam mondani, hogy akusztikai szempontból ez nem jó így, de ezzel részemről vége is az erőlködésnek.

El kell fogadnunk, hogy nagyon eltérő mértékben vesszük komolyan ezt a hobbit. Te a jókora zeneszobáddal egy végletet képviselsz. Írom ezt azért, mert a másfél ezer általam látott helyzetben alig pár tucatnyi hasonló esettel találkoztam, mindenki más, a hobbitársak 99,2 %-a (saját becslés) átlagos lakószobákban hallgat zenét kompromisszumos körülmények között. Közülük néhányan korlátozottan megpróbálják kihozni a helyzetből, amit lehet, de a többség még ennyit sem tesz meg. Ráncolhatjuk a homlokunkat, hogy miért törődnek bele, miért nem törnek a csúcsra, de mostanában már hajlamos vagyok tisztelni azokat, akik meg tudnak állni egy szinten és nem nyomorítják meg az elméjüket a folyamatos farigcsálással, elégedetlenséggel, költekezéssel.

Az olimpián is volt, aki szétvert egy szállodai szobát, mert csak ezüstérmes lett, más meg a 7. helynek is ugrálva örül. El lehet gondolkodni rajta, melyikük élete kellemesebb.
Ezt a hsz- t ki kellene emelni, és javaslom, mentsük el az utókor számára, mert a forum egyik leghasznosabb hsz- e lett szerintem.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

“Hülyékkel ne vitatkozz! Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”- Mark Twain.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1189
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

ZolaBA írta:
2021.08.09., hétf. 12:47
Ha van érzéked a számítógépes programokhoz érdemes a REW-et kipróbálni, van benne szoba szimuláció, beállítod és tologathatod a hangsugárzót a rajzon és realtime mutatja mikor melyik frekvencia csesződik el. A rew azért éri meg, hogy megérts ez nem egy szög amit be kell verni, nagyon komplex.... és lelövöm a poént, nincs tökéletes megoldás, csak olyan ami talán kevésbé rossz.
Meg azért is mert jól mutatja, hogy amikor kiügyeskedek egy olyat hogy egy frekvencián nagyjából jó lesz akkor 10 másik elromlik. :-) Amúgy az én egyszerű téglatest alakú szobámban a REW szimulációja nagyon durván ugyan de azért valamennyire összhangban van a mérésekkel, viszont Alex_Aston szobája ha jól látom nem ilyen egyszerű alakú. Meg aztán a berendezési tárgyak (és a fal anyaga...) mind módosítanak a dolgon, szóval játszani jó a REW de aztán a mérést nem pótolja.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Robici 2021.08.09., hétf. 16:55-kor.

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

Alex_Aston írta:
2021.08.09., hétf. 10:11
…Most 40cm-re van a tarkóm a faltól (ha rakok magam mögé párnákat, 50-60cm-re el tudom magam még távolítani :rolleyes: ).

Ha így eltoltam a faltól a dobozokat, akkor is jelen volt (persze lehet nem 10-12dB, hanem "csak" 7-8-9), pedig a méréskor bent voltak a szekrények mellett ugye. Akkor mégsem számít ennyire ebből a szempontból a hangfalak elhelyezése? gondolkodik.gif
Megoldhatatlan a hallgatohely előbbre hozása ? (pl. ülőbútor marad ahol van, de könnyű zenehallgato fotel előtte, “mikor ugy hallgatsz zenét”
(nekem lenyegesen kisebb szobaban kb. 1.5m a fül mögött a fal)

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:
2021.08.09., hétf. 12:10

Ahogy kivettem, a 33Hz az neked mindig meg lesz. A szoba rezonanciája. Ennek maximumát legfeljebb csillapítani tudod. Dobozok elhelyezésével, mélyfrekvencia leszívásával. Ilyenkor nem nagy öröm, ha a doboz túlteljesíti a szoba paramétereit. Nesze neked 28Hz határfreki! :( Ha feljebb emeled a dobozokat az is segíthet. De ott akkor meg lehet,hogy más paraméterek szenvednek majd csorbát. Fókuszáltság, irányítottság. Húzogatni úgysem fogod sokáig a dobozt zenehallgatáshoz, mert megunod és nem praktikus. Rámegy erre sok időd, meg lehet, hogy pénz is mire a végére jutsz.
Ja, ezek szerint "túl jó" a hangfalam mélyátvitel szempontból... :D
Csillapítás már lehetet felelő lesz nekem. Talán kár is rugózni ezen addig, amíg el nem készül minden más. Aztán majd utána megnézni, mit lehet tenni még esetleg., ha kell.

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1724

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Alex_Aston írta:
2021.08.09., hétf. 11:13
a 33Hz kérdésben
Elég sok választ kaptál, de ha kell segítek még egy nagyon amatőr válasszal én is :D

Szerintem felesleges ennyire rápörögni egyetlen, amúgy sem kritikus frekvenciára. Amit hallasz az betippelem nem a 33Hz, hanem, hogy döng az egész szoba a nagy utózengéstől. Görcsölsz 5-10 centi előrehozáson, ami oké és jó lehet (mert az elv jó), csak nem a 33Hz miatt kell... Lusta vagyok számolni, de a 33Hz-nek 10 méter felett van hullámhossza, amatőr szintre egyszerűsítve, hogy hallható különbséget hozz létre a 10 méternek mondjuk az 1/8-át kéne elmozduljon vagy a hangsugárzó vagy a fotel, ami 120+ centi. Reménytelen.
A másik pedig, hogy a hullámhossz a frekvencia függvénye, egy dolgot pl. a 33Hz-et "beállítasz" másik "100" elmászik/elmászhat. Mondjuk az énekhang, ahol 10 centi eltolás is különbséget okozhat. Persze a visszaverődések miatt ez nem fekete-fehér, egyszerre hallod a direkt hangot és egy csomó visszaverődést. Ha a hang 300 métert tesz meg egy másodperc alatt, nálad 0,8sec az utózengés, akkor a 6 méteres szobában csak egyik oldalt oda-vissza számolva is 40 visszaverődés van, és ezeket mind hallod egyre csökkenő hangerőn, a másik rövidebb oldalt meg még több, pláne a belmagasság... ezek meg közben kioltják/erősítik egymást, ésatöbbi. És persze minden frekvencián más, és még az elnyelődés is más...
Szóval várd meg a szakértői tanácsot, csillapítsd az utózengést, esetleg ha kész még méress rá, de ez a mostani görcs tök felesleges :D
Ha van érzéked a számítógépes programokhoz érdemes a REW-et kipróbálni, van benne szoba szimuláció, beállítod és tologathatod a hangsugárzót a rajzon és realtime mutatja mikor melyik frekvencia csesződik el. A rew azért éri meg, hogy megérts ez nem egy szög amit be kell verni, nagyon komplex.... és lelövöm a poént, nincs tökéletes megoldás, csak olyan ami talán kevésbé rossz.
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2942

Hozzászólás Szerző: earforce »

Nem értek hozzá, csak agyalok, de egy jófajta mélynyomóval ez az anomália nem szüntethető meg? A szubot sokkal könnyebb 'elrejteni' és tologatni.
Persze így a frontokat cserélni kellene.
Vagy marad a DSP vagy marad minden így. :rolleyes:
SYNOLOGY|ZIDOO X20|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 2.7|REL S3 SHO

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1258

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Alex_Aston írta:
2021.08.09., hétf. 11:13
fapaci írta:
2021.08.09., hétf. 10:21
Alex_Aston írta:
Ha így eltoltam a faltól a dobozokat, akkor is jelen volt (persze lehet nem 10-12dB, hanem "csak" 7-8-9), pedig a méréskor bent voltak a szekrények mellett ugye. Akkor mégsem számít ennyire ebből a szempontból a hangfalak elhelyezése? gondolkodik.gif
De, számít, csak attól tartok, már annyira ráfeszültél a kérdésre, hogy mindenhol ugyanazt a gondot hallod. Vedd lazábban, pláne hogy olyan alacsony frekvenciáról van szó, ami nem fog drámai problémát okozni zenehallgatás közben.
Ezért írtam korábban valakinek (talán virinek), hogy úgy néz ki, és sok olyan zenét hallgatok, amikben ilyen frekvenciák is vannak, mert igencsak hallani sok esetben... sad.gif

De persze majd végső bútorozás után kiderül, mennyit javul, meg mennyit tudok majd még tologatni. Az már biztos, hogy a szekrény elé fogom betolni, ha "jobban" leülök, és nem csak úgy szól a háttérben, vagy esetleg TV megy (annál nem számít úgy sem).

Egyébként melyik számít jobban jelen helyzetben a 33Hz kérdésben. A bal hangfal hátsó, vagy az oldalsó faltól való távolsága? Mert mondjuk még esetleg jobbra be tudom tolni valamennyit, bár túlságosan szűkíteni sem szeretném.

Ahogy kivettem, a 33Hz az neked mindig meg lesz. A szoba rezonanciája. Ennek maximumát legfeljebb csillapítani tudod. Dobozok elhelyezésével, mélyfrekvencia leszívásával. Ilyenkor nem nagy öröm, ha a doboz túlteljesíti a szoba paramétereit. Nesze neked 28Hz határfreki! :( Ha feljebb emeled a dobozokat az is segíthet. De ott akkor meg lehet,hogy más paraméterek szenvednek majd csorbát. Fókuszáltság, irányítottság. Húzogatni úgysem fogod sokáig a dobozt zenehallgatáshoz, mert megunod és nem praktikus. Rámegy erre sok időd, meg lehet, hogy pénz is mire a végére jutsz.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
2021.08.09., hétf. 10:21
Alex_Aston írta:
De, számít, csak attól tartok, már annyira ráfeszültél a kérdésre, hogy mindenhol ugyanazt a gondot hallod. Vedd lazábban, pláne hogy olyan alacsony frekvenciáról van szó, ami nem fog drámai problémát okozni zenehallgatás közben.
Ezért írtam korábban valakinek (talán virinek), hogy úgy néz ki, és sok olyan zenét hallgatok, amikben ilyen frekvenciák is vannak, mert igencsak hallani sok esetben... sad.gif

De persze majd végső bútorozás után kiderül, mennyit javul, meg mennyit tudok majd még tologatni. Az már biztos, hogy a szekrény elé fogom betolni, ha "jobban" leülök, és nem csak úgy szól a háttérben, vagy esetleg TV megy (annál nem számít úgy sem).

Egyébként melyik számít jobban jelen helyzetben a 33Hz kérdésben. A bal hangfal hátsó, vagy az oldalsó faltól való távolsága? Mert mondjuk még esetleg jobbra be tudom tolni valamennyit, bár túlságosan szűkíteni sem szeretném.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Alex_Aston írta:

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
2021.08.09., hétf. 10:00
Alex_Aston írta:
2021.08.09., hétf. 09:07
A 33Hz kiemelés nem tudom, miként oldódik meg. Hátsó és oldalsó faltól is 1-1m-re eltolva a dobozokat is jelen van... gondolkodik.gif
Ahogy ezt a helyszínen is elmondtam, 33 Hz-en van egy keresztirányú állóhullám, ami a szoba sajátja. Ilyen alacsony frekvenciájú problémát vékonyka porózus elnyelő panelekkel csillapítani nem igazán lehet, más eszközökkel is maximum enyhíteni tudnád, megszüntetni nem, a teljes sikerhez ki kellene verni valamelyik oldalfalat. A szoba átrendezése is segíthet, mégpedig olyan pontra ülni és onnan hallgatni a muzsikát, ahol a módus nem a legvadabb stádiumában (nagy kiemelés, vagy kioltás) tombol. Amíg a fal előtt néhány cm távolságra ülsz, a probléma jelen lesz az életedben. Mindezt hónapokkal ezelőtt is leírtam itt, amikor közzétetted a tervedet.
Akkor együtt kell élnem vele.
Most 40cm-re van a tarkóm a faltól (ha rakok magam mögé párnákat, 50-60cm-re el tudom magam még távolítani :rolleyes: ).

Eltolt dobozok.jpg
Eltolt dobozok.jpg (2.2 MiB) Megtekintve 1650 alkalommal

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Alex_Aston írta:
2021.08.09., hétf. 09:07
A 33Hz kiemelés nem tudom, miként oldódik meg. Hátsó és oldalsó faltól is 1-1m-re eltolva a dobozokat is jelen van... gondolkodik.gif
Ahogy ezt a helyszínen is elmondtam, 33 Hz-en van egy keresztirányú állóhullám, ami a szoba sajátja. Ilyen alacsony frekvenciájú problémát vékonyka porózus elnyelő panelekkel csillapítani nem igazán lehet, más eszközökkel is maximum enyhíteni tudnád, megszüntetni nem, a teljes sikerhez ki kellene verni valamelyik oldalfalat. A szoba átrendezése is segíthet, mégpedig olyan pontra ülni és onnan hallgatni a muzsikát, ahol a módus nem a legvadabb stádiumában (nagy kiemelés, vagy kioltás) tombol. Amíg a fal előtt néhány cm távolságra ülsz, a probléma jelen lesz az életedben. Mindezt hónapokkal ezelőtt is leírtam itt, amikor közzétetted a tervedet.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”