Ez mennyire okoz problémát?
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Elektroncső topik {___]=
Re: Elektroncső topik {___]=
ECF80 430..450 mA fűtőáram (gyártótól függően);
E80CF 330 mA fűtőáram.
Ha az utóbbi kerül bele, a kisebb terhelés miatt 6.3V-nál kicsivel magasabb lesz a fűtőfeszültség (adott terhelésre van tervezve minden AC fűtés).
Ezt lehet kompenzálni soros ellenállással, de ehhez bele kell nyúlni az erősítőbe.
Analóg: Roksan Xerxes, SME IV, Supex 900S, Paravicini MC3, Audio Innovations 200;
Digit: Roon ROCK, SOtM 200, Singxer SU-1; Lite DAC50, Soekris 1941;
Preamp: #26 tube+TVC, #801 tube; Amp: 300B SET;
Kábelek: VhAudio Flavor 2 és 4 táp, Jon Risch DIY IC és hangfal;
Speaker: Acoustic Energy Aelite 3
Digit: Roon ROCK, SOtM 200, Singxer SU-1; Lite DAC50, Soekris 1941;
Preamp: #26 tube+TVC, #801 tube; Amp: 300B SET;
Kábelek: VhAudio Flavor 2 és 4 táp, Jon Risch DIY IC és hangfal;
Speaker: Acoustic Energy Aelite 3
T.Fórumtársak!
Tapasztalatokat szeretnék kérni KT88 csővel kapcsolatban!
Tudom, hogy valamilyen NOS amerikai cső lenne a legjobb, sajnos erre nincs keret!
8 db. cső kellene,max.200000 Ft-ig!
Jelenleg Svetlana SED 6550 Winged C orosz cső van az erősítőmben, tulajdonképpen ezzel a csővel is nagyon tetszik az erősítőm hangja.
Mivel lassan cserére szorul, a megadott árban szeretném a legjobbat!
Ami tudat alatt szimpatikus, az a kínai Psvane KT88-T-MII/2 ,van-e valakinek ezzel kapcsolatban saját tapasztalata?
A kt90, 120, 150 Cryo csövek milyenek?
Üdv. Gyuri
Tapasztalatokat szeretnék kérni KT88 csővel kapcsolatban!
Tudom, hogy valamilyen NOS amerikai cső lenne a legjobb, sajnos erre nincs keret!
8 db. cső kellene,max.200000 Ft-ig!
Jelenleg Svetlana SED 6550 Winged C orosz cső van az erősítőmben, tulajdonképpen ezzel a csővel is nagyon tetszik az erősítőm hangja.
Mivel lassan cserére szorul, a megadott árban szeretném a legjobbat!
Ami tudat alatt szimpatikus, az a kínai Psvane KT88-T-MII/2 ,van-e valakinek ezzel kapcsolatban saját tapasztalata?
A kt90, 120, 150 Cryo csövek milyenek?
Üdv. Gyuri

Küldtem PM-etKoko21 írta: ↑2020.12.30., szer. 20:23Köszönöm a segítő hozzászólásokat, most már így tudom nagyjából, hogy milyen irányba induljak. (pont erre gondoltam, hogy leírjátok melyik cső milyen hangzású) A moderátortól pedig elnézést a korábbi hozzászólásomért, igyekszem betartani a fórum szabályzatát és tudomásul vettem hogy ez nem adok-veszek topik.
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......
Köszönöm a segítő hozzászólásokat, most már így tudom nagyjából, hogy milyen irányba induljak. (pont erre gondoltam, hogy leírjátok melyik cső milyen hangzású) A moderátortól pedig elnézést a korábbi hozzászólásomért, igyekszem betartani a fórum szabályzatát és tudomásul vettem hogy ez nem adok-veszek topik.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6002
Némiképp ellentmondva az előttem szólónak, de hát nagyon ízlés kérdése..Koko21 írta: ↑2020.12.30., szer. 17:15Annyira nem vagyok tapasztalt a csöves erősítőkben de köszönöm a segítő jellegű hozzászólásokat. Egy Pointe Platinum erősítővel rendelkezem, ami alapból EL34 végcsövekkel rendelkezik de KT77 készlettel helyettesíthető a gyártó szerint minden probléma nélkül. Ezt a második lehetőséget szerettem volna kipróbálni... de hallgatok rátok, akkor ezt elengedem és maradok az EL34 csöveknél. Milyen csöveket ajánlanátok még az eddig említetteken kívül? Az árban mehetünk kicsit feljebb, engem csak a hangminőség érdekel. Pár típust írjatok légyszíves mit keressek....
Tavaly decemberben a Core Audio csöves napján volt alkalmam hallani egy Pointe Platinum-ot elől Telefunken E80CF, hátul RFT EL34 csövekkel, és számomra NAGYON meggyőző volt. Az RFT-k ráadásul nem is horror árúak, és még könnyen beszerezhetőek.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Szekeres István (Pointe) szerint nem lett volna szabad belerakni a Telefunken E80CF-et a Platinumba (én sem igazán értettem, hogy miért, de ez a “hivatalos” álláspont), szóval ha ezt is terveznéd (“zsebbenyúlós” történet), akkor egyeztess vele mmindenképp, de a “gyári” ECF80-asaival és ar RFT EL34-esekkel is nagyon szépen szólt.
A Platinum eredetileg tudtommal orosz (új) Tung-Sol EL34-esekkel érkezik, azokhoz képest nem vagyok biztos, hogy előrelépést jelentene a JJ KT77, szóval én inkabb javasolnám az RFT-ket).
Tesla EL34-ből van nekem is (nem eladók), tényleg nem rosszak, és korrekt árban adják őket most is, viszont azokat nem hallottam Pointe Platinumban (megkockáztatom, hogy nem járnál rosszul azokkal sem ár/érték arányban).
Próbálj meg úgy vásárolni, hogy előtte ki is próbálhatod a saját erősítőben, mert úgy magad tudsz meggyőződni, hogy számodra milyen.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2880
- Kapcsolat:
Hát az RFT szerintem kihagyhatod, mert híján van a selymes, zenei megszólalásnak. Az inkább arra jó, ha nem elég dögös a hang. Vad, nyers erő van bennük, mintha egy horda vad germán támadna rád.Koko21 írta: ↑2020.12.30., szer. 17:15Annyira nem vagyok tapasztalt a csöves erősítőkben de köszönöm a segítő jellegű hozzászólásokat. Egy Pointe Platinum erősítővel rendelkezem, ami alapból EL34 végcsövekkel rendelkezik de KT77 készlettel helyettesíthető a gyártó szerint minden probléma nélkül. Ezt a második lehetőséget szerettem volna kipróbálni... de hallgatok rátok, akkor ezt elengedem és maradok az EL34 csöveknél. Milyen csöveket ajánlanátok még az eddig említetteken kívül? Az árban mehetünk kicsit feljebb, engem csak a hangminőség érdekel. Pár típust írjatok légyszíves mit keressek....
Teslak nemrosszak, de különben hasonlo a TAD STR EL34 is.
Aztan följebb mar joval dragabb dolgok vannak, amikbol legalabb 100ezer egy quad.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
- tonee73
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6212
Legközelebb ha megoldható akkor ne az általános csöves topikban keress, van erre célra megfelelő rész:
viewforum.php?f=121
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Annyira nem vagyok tapasztalt a csöves erősítőkben de köszönöm a segítő jellegű hozzászólásokat. Egy Pointe Platinum erősítővel rendelkezem, ami alapból EL34 végcsövekkel rendelkezik de KT77 készlettel helyettesíthető a gyártó szerint minden probléma nélkül. Ezt a második lehetőséget szerettem volna kipróbálni... de hallgatok rátok, akkor ezt elengedem és maradok az EL34 csöveknél. Milyen csöveket ajánlanátok még az eddig említetteken kívül? Az árban mehetünk kicsit feljebb, engem csak a hangminőség érdekel. Pár típust írjatok légyszíves mit keressek....
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Felkerült az adokveszekbe egy olyan quad, amit szeretnél!
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
Annyiféle jó EL34 van, miért pont ezt a vacakot választod.....

Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Annál még a szovjet 6P3SZ-E -vel is jobban jarsz

- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1225
Árulnak itt Tesla El34-eket. Kétlem, hogy a JJ KT77 jobb lenne. Az eredeti USA Tungsol 6550-et nem merem ajánlani az ár kikötésed miatt.
Sziasztok! KT77 JJ csöveket keresek 4db-ot de persze más gyártó terméke is érdekelhet csak ne horror áron:))) EL34 helyett szeretném őket kipróbálni, ajánlatokat privátban várom.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Bicske és Tatabánya között, kb félúton. De tényleg privátban beszéljük meg (részemről egy kicsit később, mert most át kell ugranom a barátomékhoz...)
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Ok. Amugy merre? Mostanában jelentős családi program az autózás is.Aszpirin írta: ↑2020.12.27., vas. 18:14Budapesttől 50 km-re lakom, és épp ma szeltem keresztül a várost, de ha ideadod őket egy próbakörre
, akkor elmegyek értük. Megkereslek privátban.

- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Budapesttől 50 km-re lakom, és épp ma szeltem keresztül a várostsutemenyx írta: ↑2020.12.27., vas. 16:11Árulok feketeanódos Japánokat. Én a helyedben megprobalnam. Ha pesten vagy a kornyeken vagy, akkor oda tudom adni probakörre.

- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Rohadj meg, te Gonosz!!!

Nem elég, hogy lenyúltad előlem a liciten a görögtől, de még kérkedsz is vele, hadd egyen csak a fene engem

Mintha lenne itthon egy pár darab EI KT90..... 

- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Árulok feketeanódos Japánokat. Én a helyedben megprobalnam. Ha pesten vagy a kornyeken vagy, akkor oda tudom adni probakörre.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Tudom, most EL34-ről van itt szó, de azért ha valakinek van egy quad jóállapotú KT90-ese abból a jugoszláv fajtából, és saját erősítőben rosszhangúnak hallja őket, én szívesen átvenném... adnék értük gondolkodás nélkül Tesla EL34-eseket

A veszélyes felizzás a csövednél az anódlemezre a vonatkozik. Az indirekt fűtés, de a direkt fűtőszál is narancssárgában izzik, az természetes. Az anód lemez kezd világítani, akkor kapcsold le, vedd ki a csövet.pferi írta: ↑2020.12.27., vas. 13:39Napi átlag 2-3 órás zenehallgatással van még 2-3 évem, akkor nem idegeskedem. Az erősítőben van lágy indítás, így az nem terheli nagyon a csöveket. Olvastam, hogy a vége felé meggypirosan felizzik a cső (ami most narancssárga), majd figyelek a hangerő/torzítás változásra. Nagyon köszönöm a segítséget.
Napi átlag 2-3 órás zenehallgatással van még 2-3 évem, akkor nem idegeskedem
. Az erősítőben van lágy indítás, így az nem terheli nagyon a csöveket. Olvastam, hogy a vége felé meggypirosan felizzik a cső (ami most narancssárga), majd figyelek a hangerő/torzítás változásra. Nagyon köszönöm a segítséget.

Zene lejátszó: Advance WTX-Stream Tubes, Argon Audio Solo, DAC: Audio Note One 1.x, RIF DAC, Erősítö: Line Magnetic 211IA; Tápkábel:PS Prelude Sc; Hangsugárzó: Xavian XN 270; IC kábel: Audience Conductor, Arzachel; Hangfalkábel: van den Hul M.C. - FT The Inspiration Hybrid.
Ha élettartama alatt nem kapott több sokkot, vagy durva túlvezérléseket és kíméletes táp indításokat kapott, ez utóbbi veszélyesebb, akkor szép lassan fogy a katódból az emisszió, fűtése is csökken, meredeksége csökken. Ez erősítés gyengülést is jelent, növekszik a torzítás. Jobb esetben fűtés megszakad, és ez szerencsésebb eset, ezzel leáll cső. Durvább eset ha gáz fogy el a csőből, ekkor átmehet szikrázásba, zárlatba. A zárlat megrántja az anódáramot, ha van rajta bizti, akkor az kiolvad. Ha csak táptrafó primer oldalon van bizti, akkor az nem biztos kiold, ez a zárlati áram átfolyik a kimenő trafó primerén. Ha ettől az túl melegszik, akkor menet zárlat is lehet. Szerintem ez a túláram mégis inkább kipukkasztja a csövet, a kimenő talán nem füstöl el.pferi írta: ↑2020.12.27., vas. 12:12Üdvözlet!
A kérdésem, hogy mennyi üzemórát bír ki az EL34 (mullard) illetve a KT77 (JJ) végfokcsövek, illetve élettartamuk végén, van-e valamilyen árulkodó jel a közeli halálukra? Olvastam olyat is, hogy egyes erősítőknél magukkal tudják vinni a kimenő trafót is a valhallába? Valamint mullard ecc82-es (kizárólag új) előfok csöveket valaki forgalmaz kis hazánkban, ecc83-ast találtam.
Ha tartós a zárlati áram egy PP kimenő primerén, akkor attól az felmágneseződhet. Ez nem jelent tönkre menés, azonban csőcsere után, anódáramok kiegyenlítése után eltelik jó pár üzemóra, míg a felmágneseződés a trafó vasban semlegesítődik. A PP erősítőben az is okoz felmágnesezést, ha a PP csőből az egyik leáll, megszakad, ekkor nem zárlati áram folyik a kimenőn, hanem a másik ép cső nyugalmi anódárama.
Normál üzemi határok között használt cső 5000-10000 üzem órát kell kibírni, ritkán elmehet 15000-ig is. De mivel teljesítmény csövekről van szó, örülni kell a 10000órának.
A beszerzésekben nem tudok segíteni.