Igen! Ezt én is meg tudom erősíteni, legalábbis abban az esetben, amit próbáltam. Épp nemrég próbáltam ki, hogy ugyanaz az anyagú, hosszúságú, kezelésű ezüst vezeték, ugyanolyan elrendezésben és ugyanolyan RCA dugókkal máshogy szól ha teflon szigetelés van rajta, mintha természetes pamut. Tehát minden megegyezett, csak a szigetelés nem.Aszpirin írta: ↑2024.07.01., hétf. 00:23A szigetelők pedig - szerintem - legalább annyira számítanak a kábelek viselkedésében, mint a vezetők, legalábbis egy kábelekkel (is) foglalkozó német kollégám szerint, igaz ő nem audio témában mutatta ezt, hanem kis DC motorok tápolásánál, ott viszont olyan komoly klábelszimulációkkal dolgoznak nálunk a mérnökök, hogy leesett az állam, amikor láttam...
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hálózati audio lejátszók
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2871
- Kapcsolat:
Re: Hálózati audio lejátszók
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Javítás:sutemenyx írta: ↑2024.07.01., hétf. 00:28Igen, de nem csak EM zajokról beszélek, hanem a megelőző készülékből (pl streamerből) jövő derivatív tápzaj komponensekről is.
Merthogy ez a kérdéskör részemről 2éve, 2022 augusztusban abból az indíttatasból lett felvetve, hogy miért tud jelentősen jobban szólni egy streames lánc pusztán annyi változtatással, hogy a router tápköreibe blackgate kondik kerülnek.
…(pl routerből) jövő derivatív tápzaj…
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Ittvan pl egy RCA dugó:
https://www.hificollective.co.uk/phono_ ... -plug.html
A leírásban szerepel, hogy 106% IACS standard-nak megfelelő a vezetőképessége.
IACS az ez:
https://www.nde-ed.org/Physics/Material ... ical.xhtml
Röviden arról van szó, hogy réznek és réznek lehet más a vezetőképessége és éllenállása attól függően, hogy hogy van megmunkálva az anyag. És mint leírtam nem csak az ellenállása, hanem a zaj és torzitas spektruma is.
Szóval egyaltalan nem marhaság, amit a KLE csinál, és az sem, amit az AudioQuest elmond a hevenyészett műszakias leírásaiban. Ha jobban belemerül valaki, akkor ez a napnál is világosabbá válik. Ugyanerre a dologra törekvés az OCC (Ohno Continuous Casting) eljárás is, ahol olvadékból húzzák a madzagot és nem hidegen, ahogy általában.
https://www.hificollective.co.uk/phono_ ... -plug.html
A leírásban szerepel, hogy 106% IACS standard-nak megfelelő a vezetőképessége.
IACS az ez:
https://www.nde-ed.org/Physics/Material ... ical.xhtml
Röviden arról van szó, hogy réznek és réznek lehet más a vezetőképessége és éllenállása attól függően, hogy hogy van megmunkálva az anyag. És mint leírtam nem csak az ellenállása, hanem a zaj és torzitas spektruma is.
Szóval egyaltalan nem marhaság, amit a KLE csinál, és az sem, amit az AudioQuest elmond a hevenyészett műszakias leírásaiban. Ha jobban belemerül valaki, akkor ez a napnál is világosabbá válik. Ugyanerre a dologra törekvés az OCC (Ohno Continuous Casting) eljárás is, ahol olvadékból húzzák a madzagot és nem hidegen, ahogy általában.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Igen, de nem csak EM zajokról beszélek, hanem a megelőző készülékből (pl streamerből) jövő derivatív tápzaj komponensekről is.
Merthogy ez a kérdéskör részemről 2éve, 2022 augusztusban abból az indíttatasból lett felvetve, hogy miért tud jelentősen jobban szólni egy streames lánc pusztán annyi változtatással, hogy a router tápköreibe blackgate kondik kerülnek.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5977
Szerintem itt a lényeg, és ezt fogalmaztam meg én is sokkal hosszabban, még ha nem is az anyagszerkezet által közvetlenül okozott zavarhatásra vezettem vissza elsősorban.teljesítményű
A szigetelők pedig - szerintem - legalább annyira számítanak a kábelek viselkedésében, mint a vezetők, legalábbis egy kábelekkel (is) foglalkozó német kollégám szerint, igaz ő nem audio témában mutatta ezt, hanem kis DC motorok tápolásánál, ott viszont olyan komoly klábelszimulációkkal dolgoznak nálunk a mérnökök, hogy leesett az állam, amikor láttam...
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Csak azért írtam le, hogy miért és hogyan van jelentősége manapság is a jitternek egy streamer esetén is, mert -KP- ezt kifogásolta.Aszpirin írta: ↑2024.07.01., hétf. 00:10Ha nem az S/PDIFről szedi le az órajelet, akkor a pufferből már a DAC készülék saját órajelével lesz kivéve, és akkor a kábelnek már nincs szerepe a jitterben, csak a belső órajelnek. Szerintem, persze.sutemenyx írta: ↑2024.06.30., vas. 23:53Ahogyan bemegy a hálózat a streamerbe, ott igen, még időzített -sőt hibajavított- aszinkron adatátvitek van. Belül viszont van ugyanolyan szinkron adatátvitel, legkésőbb a DAC chip már így kapja a jelet, annak muszáj valós idejűnek lennie, mert az agyadat már nem tudod összeszinkronizálni a kijövő analóg jellel. Tehát ott, közvetlenül a dac chipen számit a jitter. Amúgyis mindig ott számít, nem máshol. És az a jitter nem csak spdifből tud ám jönni, hanem minden a készülékben keletkező vagy kívülről jövő elektromos zaj rontja a dac chip időzítését, mivel a dac chip nem ugyanolyan időközzel fogja bekapuzni az új adatot és ezáltal nem is ugyanolyan időközzel jeleníti meg az analóg kimeneten. Tehát de, a jitter a fő probléma az átalakításnál. És sajnos erre még az is befolyással van, hogy mennyi és milyen zajt kap a LAN irányából.
HDMI-nélmás a helyzet, mert az egyik TMDS csatornára mindig a küldő teszi rá az órajelet, az ennek van fenntartva, és a szabvány szerint azzal kell leolvasni (hanginformáció esetében is). De ott is ez csak a leolvasási órajel, azzal nem mehetne a DAC-ra, mert lásd hogy működik a HDMI, képinfók közé van a hang ékelve, tehát muszáj pufferelni és más órajellel küldeni a DAC-ra...
Just my two pence
És sajna a zaj miatt ami bekerül a keszulekbe, még az aszinkron kapcsolatot biztosító madzagok milyensége is számít -legalábbis gyakorlat szerint-, amit bizonyitani nem tudok, viszont a logikus teória az rá, hogy ezeknek a kábeleknek az anyagminősége befolyással van a bekerülő zaj spektrumára, mert arra úgy hatnak, mintha analóg interconnectek lennének.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Ha valóban érdekel, akkor mélyebbre lehet ásni a témában. Egyszer már fogok csinálni két pár demókábelt, ugyanabból az anyagból, ugyanolyan szigeteléssel, ugyanolyan dugókkal, ugyanolyan elrendezésben, de mégis gyökeresen másképp szólóakat. És igen, az egyik rossz, a másik jó! A kristályszerkezet milyenségével (is) ugyanis nagymértékben változik a hang egy ezüst vezetőnél például. De különben mérhető is laboratoriumi körülmények között simán ellenállásméréssel is a különbség. Mégsem tisztán, közvetlenül az ellenálláskülönbség miatt szól máshogy, de van hozzá köze. Az ellenállás ugyanis abból adódik a vezetőkben, hogy ütköznek az anyaggal, és vissza-vissza pattannak elektronok az áramlás közben. Ennek egyszerűen utána lehet olvasni. Ezért képződik zaj is az áramlás közben minden vezetőben. Namost ha ezt elfogadjuk, akkor onnantól már könnyen belátható, hogy a vezető kristályszerkezete nagyban befolyásolja az áramlás minőségét, és ezzel a termelődő zaj és torzítás mennyiségét és spektrális eloszlását is. Azt hinné bárki, hogy ez jelentéktelen dolog, de sajnos elég jól hallható.richard87 írta: ↑2024.06.30., vas. 23:35Értem![]()
Még erre ráfűznék egy gondolatot, de kérném senki ne vegye már vitaindítónak(eddig sem az volt a célom):
"Informatikusként hidd el, én is bejártam ezt az utat"
Villamosmérnökként én ezt a hifis utat a pár év alatt még nem jártam be, de talán szakmámból adódóan az első, hogy megkérdőjelezem az ilyen kijelentéseket, hogy mondjuk a HAMA ócska, de majd az audiofil gyártó......
Esetemben pl mindegy, hogy melyik gyártó készíti az adott feeder kábelt, ha az tudja a szabványt, hisz végül kb ugyan az a teljesítmény fog jutni az antennára (akár spektrumanalizátorral mérve is) és természetesen a kábelgyártó abszolút nem tudja befolyásolni az adott (egyéb gyártók) antenna karakterisztikáját, hisz arra semmilyen hatást nem tud gyakorolni, max lehet lesz 0.1-0.2 dBm eltérés.
Na innen ered az abszolút hitetlenségem, de elfogadom az ellenvéleményt és ha lesz rá lehetőségem még ki is fogom próbálni, függetlenül attól, hogy jelenleg úgy gondolom, hogy nem fogok tapasztalni érdemi különbséget és frekvenciamenetet mérve meg ugyan azt fogom kapni.
Mint írtam, ez nem vitaindító![]()
Ahogy a vezető körüli szigetelés milyensége is simán hallható, valószínüleg az is valamilyen hatással lehet az áramlásra, de ez már csak tipp.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Ha nem az S/PDIFről szedi le az órajelet, akkor a pufferből már a DAC készülék saját órajelével lesz kivéve, és akkor a kábelnek már nincs szerepe a jitterben, csak a belső órajelnek. Szerintem, persze.sutemenyx írta: ↑2024.06.30., vas. 23:53Ahogyan bemegy a hálózat a streamerbe, ott igen, még időzített -sőt hibajavított- aszinkron adatátvitek van. Belül viszont van ugyanolyan szinkron adatátvitel, legkésőbb a DAC chip már így kapja a jelet, annak muszáj valós idejűnek lennie, mert az agyadat már nem tudod összeszinkronizálni a kijövő analóg jellel. Tehát ott, közvetlenül a dac chipen számit a jitter. Amúgyis mindig ott számít, nem máshol. És az a jitter nem csak spdifből tud ám jönni, hanem minden a készülékben keletkező vagy kívülről jövő elektromos zaj rontja a dac chip időzítését, mivel a dac chip nem ugyanolyan időközzel fogja bekapuzni az új adatot és ezáltal nem is ugyanolyan időközzel jeleníti meg az analóg kimeneten. Tehát de, a jitter a fő probléma az átalakításnál. És sajnos erre még az is befolyással van, hogy mennyi és milyen zajt kap a LAN irányából.
HDMI-nélmás a helyzet, mert az egyik TMDS csatornára mindig a küldő teszi rá az órajelet, az ennek van fenntartva, és a szabvány szerint azzal kell leolvasni (hanginformáció esetében is). De ott is ez csak a leolvasási órajel, azzal nem mehetne a DAC-ra, mert lásd hogy működik a HDMI, képinfók közé van a hang ékelve, a legtöbb esetben tömörítve (kivéve LPCM), tehát muszáj pufferelni, a legtöbb esetben processzálni is, és más órajellel küldeni a DAC-ra, mint amivel a TMDS-ről leolvasta, mert a TMDS-órajel nem fog stimmelni (nem úgy, mint az S/PDIF-ről leszedett)...
Just my two pence
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
De hát akkor Te vagy a könnyebb esetben, bemész a MediaMarkt-ba, megveszed a HAMA kábelt (mellesleg még abból is van drágább meg olcsóbb), és nincs probléma, még jó árban meg is úszod... hol itt a probléma? Win-win.

- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Ahogyan bemegy a hálózat a streamerbe, ott igen, még időzített -sőt hibajavított- aszinkron adatátvitek van. Belül viszont van ugyanolyan szinkron adatátvitel, legkésőbb a DAC chip már így kapja a jelet, annak muszáj valós idejűnek lennie, mert az agyadat már nem tudod összeszinkronizálni a kijövő analóg jellel. Tehát ott, közvetlenül a dac chipen számit a jitter. Amúgyis mindig ott számít, nem máshol. És az a jitter nem csak spdifből tud ám jönni, hanem minden a készülékben keletkező vagy kívülről jövő elektromos zaj rontja a dac chip időzítését, mivel a dac chip nem ugyanolyan időközzel fogja bekapuzni az új adatot és ezáltal nem is ugyanolyan időközzel jeleníti meg az analóg kimeneten. Tehát de, a jitter a fő probléma az átalakításnál. És sajnos erre még az is befolyással van, hogy mennyi és milyen zajt kap a LAN irányából.-KP- írta: ↑2024.06.30., vas. 23:33Én annyira bírom mikor hálózati lejátszásnál még mindig jittert emlegetünk 2024-ben. Mikor hálózati lejátszásnál eleve nem valós idejű aszinkron átvitel van,mint egy spdif/usb-s átvitel esetén,és nem biteket, hanem adatcsomagokat küldünk, ami korántsem csak magát a zenei jelet, hanem sok egyéb adatot is tartalmaz és a hálózati lejátszók pufferelik az adathalmazt a memóriájukba. Ha kihúzzuk a lan kábelt a készülékből még vagy fél percig szól a zene (készülékfüggő). A csomagok fel vannak vértezve sorszámmal, és egyáltalán nem feltétel hogy időben előbb küldött csomagnak időben hamarabb kell megérkeznie, mint egy időben később küldött csomagnak, mert mindegyik csomagnak van egy saját sorszáma, fejléce,és fel van vértezve egyéb okosságokkal. Amíg a puffer ki nem ürül kb. akármilyen sorrendben is érkezhetnek az adatcsomagok, mert a hálózati protokolok hibátlanul végzik a dolgukat az adathalmaz feldarabolásában, sorszámozásában, majd a kapott csomagokból összeállítandó adathalmazzal. Ez az egyik hatalmas előnye.sutemenyx írta: ↑2024.06.30., vas. 21:50Nagyon ügyes ez a Bence gyerek, csak a problémakör feléről nincsen sajnos fogalma. A digitális jel analóggá képzésében nem csak az adat a lényeges. Kettő dolog szükséges hozzá: az egyik az adat, a másik az időzítés. Ha nemjó az időzítés, akkor egymáshoz képest nem ugyanakkor fogod hallani a konverzió végén lévő analóg jelszinteket, mint ahogyan eredetileg volt. Ez pedig nagyon érdekes torzításokhoz vezet. Látszólag azt hallod, ami az anyag, csak a finom részleteit mégsem. Akár nagyon nem.richard87 írta: ↑2024.06.30., vas. 21:30
https://sbence.hu/webapp/paudio/digital.php
https://youtu.be/XFbJD6RE4EY?t=358
De feladom, hisz nekem amúgy sem volt célom senkit meggyőzni az ellenkezőjéről. Mint írtam ez egy hobbi és ha a drága kábel jobb hallgatói élményt eredményez (mindegy milyen úton éri azt el), akkor annak örülni kell, de úgy látom, hogy ennek a véleményeknek itt nincs helye.
Ügyesen leírta az SBence, hogy a digitális jel valójában analóg, ebből simán eljuthatott volna a jitter problémaköréig, de nem tette. Hát.. nem volt elég alapos. Hát ez van.
-
- Nincs visszaút
- Értékelés: 27
ÉrtemAszpirin írta: ↑2024.06.30., vas. 22:52A HDMI kábelek szerintem érdekes állatok - úgy kell őket elképzelni, mint négy teljesen szimmetrikus és még néhány aszimmetrikus kábel egybepakolva, ahol a szimmetrikus csatornákon a TMDS protokollal még a bitrátát is csökkentik az eredeti jelhez képest - a hangot viszont diszkrét csomagokban küldi kb így: egy sor kép, egy adag hang vagy egyéb, egy sor kép, megint egy adag hang vagy egyéb, stb... Ez a módszer még abból az időből származik jól láthatóan, amikor katódsugárcsöves tévék voltak az uralkodóak, amiknek szinkronban kellett küldeni az analóggá alakítandó digitális jelet, de ugyanakkor a sugárnyaláb visszatérési idejét másra - főleg hangtovábbításra használták fel. Az így elküldött jel tehát spektrumában több helyen (a jellegzetes mintázat miatt első körben a kép- és sorváltási frekvenciáknál) kicsúcsosodó, hangfrekvenciás zavarjelet mindenképp okozó, de ugyanakkor eléggé jól megoldható az EMI-zavarvédelem a "lényeges" részein - vagyis a négy darab TMDS-csatornát szálító 12 fémvezetőn (összesen 19 fémvezető plusz a teljes kábelárnyékolás van benne, ha jól emlékszem). Hogy mindez mennyire jól van megoldva, az a kábeltől függ, és a HDMI kábelek komplexitása miatt a megoldások is igen komplexek lehetnek - gyorsan az egekbe juttatva a HDMI-kábelek méterárát.
Bevallom őszintén, én HDMI kábelt csak házimozizásra használok, abból is alsó-középkategóriás AVR-rel és tévével, szóval nincsenek audiofil elvárásaim vele szemben - ezért az AudioQuest Forest 48G szintje fölé én nem mentem (nekem az van, és az én igényeimhez az egy korrekt kábel).
HDMI ügyben nem vagyok tehát a legjobb tanécsadó, ha minőségi zenehallgatásra használnád.

Még erre ráfűznék egy gondolatot, de kérném senki ne vegye már vitaindítónak

"Informatikusként hidd el, én is bejártam ezt az utat"
Villamosmérnökként én ezt a hifis utat a pár év alatt még nem jártam be, de talán szakmámból adódóan az első, hogy megkérdőjelezem az ilyen kijelentéseket, hogy mondjuk a HAMA ócska, de majd az audiofil gyártó......
Esetemben pl mindegy, hogy melyik gyártó készíti az adott feeder kábelt, ha az tudja a szabványt, hisz végül kb ugyan az a teljesítmény fog jutni az antennára (akár spektrumanalizátorral mérve is) és természetesen a kábelgyártó abszolút nem tudja befolyásolni az adott (egyéb gyártók) antenna karakterisztikáját, hisz arra semmilyen hatást nem tud gyakorolni, max lehet lesz 0.1-0.2 dBm eltérés.
Na innen ered az abszolút hitetlenségem, de elfogadom az ellenvéleményt és ha lesz rá lehetőségem még ki is fogom próbálni, függetlenül attól, hogy jelenleg úgy gondolom, hogy nem fogok tapasztalni érdemi különbséget és frekvenciamenetet mérve meg ugyan azt fogom kapni.
Mint írtam, ez nem vitaindító

- -KP-
- V.I.P.
- Értékelés: 1679
Én annyira bírom mikor hálózati lejátszásnál még mindig jittert emlegetünk 2024-ben. Mikor hálózati lejátszásnál eleve nem valós idejű aszinkron átvitel van,mint egy spdif/usb-s átvitel esetén,és nem biteket, hanem adatcsomagokat küldünk, ami korántsem csak magát a zenei jelet, hanem sok egyéb adatot is tartalmaz és a hálózati lejátszók pufferelik az adathalmazt a memóriájukba. Ha kihúzzuk a lan kábelt a készülékből még vagy fél percig szól a zene (készülékfüggő). A csomagok fel vannak vértezve sorszámmal, és egyáltalán nem feltétel hogy időben előbb küldött csomagnak időben hamarabb kell megérkeznie, mint egy időben később küldött csomagnak, mert mindegyik csomagnak van egy saját sorszáma, fejléce,és fel van vértezve egyéb okosságokkal. Amíg a puffer ki nem ürül kb. akármilyen sorrendben is érkezhetnek az adatcsomagok, mert a hálózati protokolok hibátlanul végzik a dolgukat az adathalmaz feldarabolásában, sorszámozásában, majd a kapott csomagokból összeállítandó adathalmazzal. Ez az egyik hatalmas előnye.sutemenyx írta: ↑2024.06.30., vas. 21:50Nagyon ügyes ez a Bence gyerek, csak a problémakör feléről nincsen sajnos fogalma. A digitális jel analóggá képzésében nem csak az adat a lényeges. Kettő dolog szükséges hozzá: az egyik az adat, a másik az időzítés. Ha nemjó az időzítés, akkor egymáshoz képest nem ugyanakkor fogod hallani a konverzió végén lévő analóg jelszinteket, mint ahogyan eredetileg volt. Ez pedig nagyon érdekes torzításokhoz vezet. Látszólag azt hallod, ami az anyag, csak a finom részleteit mégsem. Akár nagyon nem.richard87 írta: ↑2024.06.30., vas. 21:30https://sbence.hu/webapp/paudio/digital.php
De feladom, hisz nekem amúgy sem volt célom senkit meggyőzni az ellenkezőjéről. Mint írtam ez egy hobbi és ha a drága kábel jobb hallgatói élményt eredményez (mindegy milyen úton éri azt el), akkor annak örülni kell, de úgy látom, hogy ennek a véleményeknek itt nincs helye.
Ügyesen leírta az SBence, hogy a digitális jel valójában analóg, ebből simán eljuthatott volna a jitter problémaköréig, de nem tette. Hát.. nem volt elég alapos. Hát ez van.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Ok! Én még javasolnék egy AQ Chocolate-et is próbára, ha tudsz szerezni.richard87 írta: ↑2024.06.30., vas. 23:08BP mellett lakom szóval ez nem probléma és köszönöm az ajánlatot. Idővel majd lehet írok ez ügyben, ha üzletből mégsem tudok elhozni kábelt. (bevallom azt gondoltam, hogy sok százezres kábelekről beszélünk, mondjuk a Wireworld már bőven megugorja azt a szintet, amit 1db HDMI-ért kifizetnék).Ha budapesti vagy, tudok kölcsönadni próbára egy Audioquest Forest HDMI-t 60cm-est, és egy
Wireworld SilverSphere HDMI-t 1m-est.
-
- Nincs visszaút
BP mellett lakom szóval ez nem probléma és köszönöm az ajánlatot. Idővel majd lehet írok ez ügyben, ha üzletből mégsem tudok elhozni kábelt. (bevallom azt gondoltam, hogy sok százezres kábelekről beszélünk, mondjuk a Wireworld már bőven megugorja azt a szintet, amit 1db HDMI-ért kifizetnék).Ha budapesti vagy, tudok kölcsönadni próbára egy Audioquest Forest HDMI-t 60cm-est, és egy
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
A HDMI kábelek szerintem érdekes állatok - úgy kell őket elképzelni, mint négy teljesen szimmetrikus és még néhány aszimmetrikus kábel egybepakolva, ahol a szimmetrikus csatornákon a TMDS protokollal még a bitrátát is csökkentik az eredeti jelhez képest - a hangot viszont diszkrét csomagokban küldi kb így: egy sor kép, egy adag hang vagy egyéb, egy sor kép, megint egy adag hang vagy egyéb, stb... Ez a módszer még abból az időből származik jól láthatóan, amikor katódsugárcsöves tévék voltak az uralkodóak, amiknek szinkronban kellett küldeni az analóggá alakítandó digitális jelet, de ugyanakkor a sugárnyaláb visszatérési idejét másra - főleg hangtovábbításra használták fel. Az így elküldött jel tehát spektrumában több helyen (a jellegzetes mintázat miatt első körben a kép- és sorváltási frekvenciáknál) kicsúcsosodó, hangfrekvenciás zavarjelet mindenképp okozó, de ugyanakkor eléggé jól megoldható az EMI-zavarvédelem a "lényeges" részein - vagyis a négy darab TMDS-csatornát szálító 12 fémvezetőn (összesen 19 fémvezető plusz a teljes kábelárnyékolás van benne, ha jól emlékszem). Hogy mindez mennyire jól van megoldva, az a kábeltől függ, és a HDMI kábelek komplexitása miatt a megoldások is igen komplexek lehetnek - gyorsan az egekbe juttatva a HDMI-kábelek méterárát.
Bevallom őszintén, én HDMI kábelt csak házimozizásra használok, abból is alsó-középkategóriás AVR-rel és tévével, szóval nincsenek audiofil elvárásaim vele szemben - ezért az AudioQuest Forest 48G szintje fölé én nem mentem (nekem az van, és az én igényeimhez az egy korrekt kábel).
HDMI ügyben nem vagyok tehát a legjobb tanécsadó, ha minőségi zenehallgatásra használnád.
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Ha budapesti vagy, tudok kölcsönadni próbára egy Audioquest Forest HDMI-t 60cm-est, és egyrichard87 írta: ↑2024.06.30., vas. 22:28Köszönöm a kimerítő válaszod.Aszpirin írta: ↑2024.06.30., vas. 22:08Ott tévedsz, hogy a digit kábelekre csak mint információátviteli eszközökre gondolsz. Az elküldött 0-k és 1-ek az esetek túlnyomó többségében 0-k és 1-esek lesznek a fogadóoldalon is, ha nem, bithiba keletkezik, és ennek nagyon hallható a hatása, ezért egy digit kábelvagy működik , vagy nem, ugye? Ez a "conventional wisdom", amit a linkelt oldal és videó is (látatlanban mondom) terjeszt.richard87 írta: ↑2024.06.30., vas. 21:30
De hát ezt nem is vitatja senki. Vagy van bithiba, vagy nincs, az esetek 99,9999%-ában nincs, főleg nem azokon a távokon, amiket a hifi összekötő kábelek ívelnek át... És mégis a digit kábelek "hangja" nem ezen múlik, lássuk szerintem a két legjellemzőbb esetet, ami miatt mégis lehet jellemző "hangjuk" egy rendszerben:
1. amit a nulltesztesek is elfelejtenek, az az, hogy a digit kábeleken magasfrekvenciás és széles spektrumú analóg jel "viszi" a 0-kat és 1-eket, és az összekötő kábelek - a csatlakozásoknál különösen - analóg adóantennaként is működnek. Többé vagy kevésbé. Ha kevésbé, akkor job a kábel. Miért? Mert jóformán nincs zenehallgatás analóg. szekció nélkül, és nincs analóg szekció amely teljesen immunis az EMI okozta zavarokra. Márpedig ha egy digitális kábel adóantennává válik, akkor az analóg szekció az általa sugárzott és az analóg szempontból zavarforrásnak minősülő elektromágneses teret valamennyire érzékelni fogja. Kérdés hogy mennyire. Egy szabadon álló elektroncsöves előfok alighanem nagyságrendileg jobban, mint egy jól árnyékoló fémdobozban lévő félvezetős, de valamennyire mindkettő - és egy összevissza kábelrengetegben az analóg kábelek is szépen össze tudják gyűjteni ezen zavar egy részét. Márpedig ha zavarjel kerül az analóg szekcióba, akkor azt érzékelni fogod, ha hangfrekvenciás - és hogy mitől lesz hangfrekvenciás összetevője egy ilyen digitális zavarnak, aznak megfejtését rád bízom... szerintem menni fog, ha végig gondolod, de ha nem, akkor gondolj csak a működő mobiltelefonok közelében "purcogó" erősítőkre - szerintem kizárt, hogy nem hallottál még ilyent, pedig a mobiltelefonok gigahertzes tartományban dolgoznak.
2. A fémszálas digit kábelek - mint minden egyéb fémszálas kábel - valamennyire vevőantennaként is működnek, és a digit kábeleken is van jelföld. Ha a digit kábelek egy kábelrengetegben futnak, akkor más kábelektől (pl. tápkábelektől) is felszedhetnek zavarjeleket (többek között emiatt is számítanak a tápkábelek is), amik nem befolyásolják ugyan a 0-k és 1-ek túloldali értelmezését, de a jelföld által összeszedett zavar a egy minkét doménnben működő készülék (pl DAC) esetleg közöt jelföldjéntmn bizony átjuthatnak az analóg szekcióba, és innen ugyanaz töerténik, mint az 1. pontban, csak a zavar terjedésének mechanizmusa más.
Mindkét fennti eset olyan, amit egy-egy nullteszt laboratóriumio körülményei elnyomnak - márpedig a nulltesztekre igencsak szokás hivatkozni általában a kábeleknél...
Tehát a digit kábeleknél igenis számít az, hogy milyen mértékben szórják meg környezetüket, ezt milyen frekvenciaspektrummal teszik, illetve mennyire érzékenyek a környezeti EMI-zavarokra, és milyen frekvenciakarakterisztikával. Mindkét esetben lesz hallható komponens, kérdés csak ennek amplitúdója, frekvenciamenete, illetve hogy ezt hogyan érzékeljük.
Ez pedig az én véleményem - tévedés joga fenntartva, de legalább érveket hoztam fel, amiket hiányoltál, ha jól emlékszem.
"legalább érveket hoztam fel, amiket hiányoltál, ha jól emlékszem"
Igen, pontosan valami ilyesmi válaszra voltam kíváncsi.
"kérdés csak ennek amplitúdója, frekvenciamenete"
A frekvenciamenet szerintem könnyen tesztelhető.
Már nem váltanék topikot és itt kérdezem. Mi az a szint, mondjuk konkrét HDMI kábel, ami szerinted már érdemi különbséget okozhat? Ha időm engedi tényleg elhoznék majd üzletből 1-2 kábelt demózni.
-
- Nincs visszaút
Köszönöm a kimerítő válaszod.Aszpirin írta: ↑2024.06.30., vas. 22:08Ott tévedsz, hogy a digit kábelekre csak mint információátviteli eszközökre gondolsz. Az elküldött 0-k és 1-ek az esetek túlnyomó többségében 0-k és 1-esek lesznek a fogadóoldalon is, ha nem, bithiba keletkezik, és ennek nagyon hallható a hatása, ezért egy digit kábelvagy működik , vagy nem, ugye? Ez a "conventional wisdom", amit a linkelt oldal és videó is (látatlanban mondom) terjeszt.richard87 írta: ↑2024.06.30., vas. 21:30https://sbence.hu/webapp/paudio/digital.php
De hát ezt nem is vitatja senki. Vagy van bithiba, vagy nincs, az esetek 99,9999%-ában nincs, főleg nem azokon a távokon, amiket a hifi összekötő kábelek ívelnek át... És mégis a digit kábelek "hangja" nem ezen múlik, lássuk szerintem a két legjellemzőbb esetet, ami miatt mégis lehet jellemző "hangjuk" egy rendszerben:
1. amit a nulltesztesek is elfelejtenek, az az, hogy a digit kábeleken magasfrekvenciás és széles spektrumú analóg jel "viszi" a 0-kat és 1-eket, és az összekötő kábelek - a csatlakozásoknál különösen - analóg adóantennaként is működnek. Többé vagy kevésbé. Ha kevésbé, akkor job a kábel. Miért? Mert jóformán nincs zenehallgatás analóg. szekció nélkül, és nincs analóg szekció amely teljesen immunis az EMI okozta zavarokra. Márpedig ha egy digitális kábel adóantennává válik, akkor az analóg szekció az általa sugárzott és az analóg szempontból zavarforrásnak minősülő elektromágneses teret valamennyire érzékelni fogja. Kérdés hogy mennyire. Egy szabadon álló elektroncsöves előfok alighanem nagyságrendileg jobban, mint egy jól árnyékoló fémdobozban lévő félvezetős, de valamennyire mindkettő - és egy összevissza kábelrengetegben az analóg kábelek is szépen össze tudják gyűjteni ezen zavar egy részét. Márpedig ha zavarjel kerül az analóg szekcióba, akkor azt érzékelni fogod, ha hangfrekvenciás - és hogy mitől lesz hangfrekvenciás összetevője egy ilyen digitális zavarnak, aznak megfejtését rád bízom... szerintem menni fog, ha végig gondolod, de ha nem, akkor gondolj csak a működő mobiltelefonok közelében "purcogó" erősítőkre - szerintem kizárt, hogy nem hallottál még ilyent, pedig a mobiltelefonok gigahertzes tartományban dolgoznak.
2. A fémszálas digit kábelek - mint minden egyéb fémszálas kábel - valamennyire vevőantennaként is működnek, és a digit kábeleken is van jelföld. Ha a digit kábelek egy kábelrengetegben futnak, akkor más kábelektől (pl. tápkábelektől) is felszedhetnek zavarjeleket (többek között emiatt is számítanak a tápkábelek is), amik nem befolyásolják ugyan a 0-k és 1-ek túloldali értelmezését, de a jelföld által összeszedett zavar a egy minkét doménnben működő készülék (pl DAC) esetleg közöt jelföldjéntmn bizony átjuthatnak az analóg szekcióba, és innen ugyanaz töerténik, mint az 1. pontban, csak a zavar terjedésének mechanizmusa más.
Mindkét fennti eset olyan, amit egy-egy nullteszt laboratóriumio körülményei elnyomnak - márpedig a nulltesztekre igencsak szokás hivatkozni általában a kábeleknél...
Tehát a digit kábeleknél igenis számít az, hogy milyen mértékben szórják meg környezetüket, ezt milyen frekvenciaspektrummal teszik, illetve mennyire érzékenyek a környezeti EMI-zavarokra, és milyen frekvenciakarakterisztikával. Mindkét esetben lesz hallható komponens, kérdés csak ennek amplitúdója, frekvenciamenete, illetve hogy ezt hogyan érzékeljük.
Ez pedig az én véleményem - tévedés joga fenntartva, de legalább érveket hoztam fel, amiket hiányoltál, ha jól emlékszem.
"legalább érveket hoztam fel, amiket hiányoltál, ha jól emlékszem"
Igen, pontosan valami ilyesmi válaszra voltam kíváncsi.
"kérdés csak ennek amplitúdója, frekvenciamenete"
A frekvenciamenet szerintem könnyen tesztelhető.
Már nem váltanék topikot és itt kérdezem. Mi az a szint, mondjuk konkrét HDMI kábel, ami szerinted már érdemi különbséget okozhat? Ha időm engedi tényleg elhoznék majd üzletből 1-2 kábelt demózni.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Tetszik a korrekt hozzáállásod, szerintem pont így lehet érdembeli vitát folytatni, főleg kábeles kérdésekben.richard87 írta: ↑2024.06.30., vas. 21:30https://sbence.hu/webapp/paudio/digital.php
Informatikusként hidd el, én is bejártam ezt az utat a hitetlenkedéstől a megtapasztaláson át a magyarázatokig.
Ott tévedsz, hogy a digit kábelekre csak mint információátviteli eszközökre gondolsz. Az elküldött 0-k és 1-ek az esetek túlnyomó többségében 0-k és 1-esek lesznek a fogadóoldalon is, ha nem, bithiba keletkezik, és ennek nagyon hallható a hatása, ezért egy digit kábel vagy működik , vagy nem, ugye? Ez a "conventional wisdom", amit a linkelt oldal és videó is (látatlanban mondom) terjeszt.
1. amit a nulltesztesek is elfelejtenek, az az, hogy a digit kábeleken magasfrekvenciás és széles spektrumú analóg jel "viszi" a 0-kat és 1-eket, és a fémvezetőjű összekötő kábelek - a csatlakozásoknál különösen - analóg adóantennaként is működnek. Többé vagy kevésbé. Ha kevésbé, akkor job a kábel. Miért? Mert jóformán nincs zenehallgatás analóg. szekció nélkül, és nincs analóg szekció amely teljesen immunis az EMI okozta zavarokra. Márpedig ha egy digitális kábel adóantennává válik, akkor az analóg szekció az általa sugárzott és analóg szempontból zavarforrásnak minősülő gyorsan változó elektromágneses teret valamennyire érzékelni fogja. Kérdés hogy mennyire. Egy szabadon álló elektroncsöves előfok alighanem nagyságrendileg jobban, mint egy jól árnyékoló fémdobozban lévő félvezetős, de valamennyire mindkettő - és egy összevissza kábelrengetegben az analóg kábelek is szépen össze tudják gyűjteni ezen zavar egy részét. Márpedig ha zavarjel kerül az analóg szekcióba, akkor azt érzékelni fogod, ha hangfrekvenciás - és hogy mitől lesz hangfrekvenciás összetevője egy ilyen digitális zavarnak, aznak megfejtését rád bízom... szerintem menni fog, ha végig gondolod, de ha nem, akkor gondolj csak a működő mobiltelefonok közelében "purcogó" erősítőkre - szerintem kizárt, hogy nem hallottál még ilyent, pedig a mobiltelefonok gigahertzes tartományban dolgoznak.
2. A fémszálas digit kábelek - mint minden egyéb fémszálas kábel - valamennyire vevőantennaként is működnek, és a digit kábeleken is van jelföld. Ha a digit kábelek egy kábelrengetegben futnak, akkor más kábelektől (pl. tápkábelektől) is felszedhetnek zavarjeleket (többek között emiatt is számítanak a tápkábelek is), amik nem befolyásolják ugyan a 0-k és 1-ek túloldali értelmezését, de a jelföld által összeszedett zavar a egy minkét doménnben működő készülék (pl DAC) esetleg közös jelföldjén bizony átjuthatnak az analóg szekcióba, és innen ugyanaz töerténik, mint az 1. pontban, csak a zavar terjedésének mechanizmusa más.
Mindkét fenti eset olyan, amit egy-egy nullteszt laboratóriumi körülményei elnyomnak - márpedig a nulltesztekre igencsak szokás hivatkozni általában a kábeleknél...
Szerk. még három dolog, amit elfelejtettem megemlíteni:
- a galvanikus elcsatolások nem zavarszűrésre valók
- a fémszálas kábelek által esetleg hozzáadott jitter szvsz teljesen elhanyagolható, ezért nem érintettem a kérdést
- adná magát, hogy akkor mi a helyzet az optikai kábelekkel, azok nem érzékenyek az EMI-re, és antennaként sem viselkednek, szóval ideálisak - vagyis azok lennének elvileg, ha az üveg vagy egyéb optikai "fényvezető" anyagú szálban ide-oda "pattogó" fénnyalábok nem okoznának a fémszálas esethez viszonyítva nagyságrendekkel nagyobb hozzáadott jittert - szerintem
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Nagyon ügyes ez a Bence gyerek, csak a problémakör feléről nincsen sajnos fogalma. A digitális jel analóggá képzésében nem csak az adat a lényeges. Kettő dolog szükséges hozzá: az egyik az adat, a másik az időzítés. Ha nemjó az időzítés, akkor egymáshoz képest nem ugyanakkor fogod hallani a konverzió végén lévő analóg jelszinteket, mint ahogyan eredetileg volt. Ez pedig nagyon érdekes torzításokhoz vezet. Látszólag azt hallod, ami az anyag, csak a finom részleteit mégsem. Akár nagyon nem.richard87 írta: ↑2024.06.30., vas. 21:30https://sbence.hu/webapp/paudio/digital.php
A youtube video meg a no comment kategoria.
Már az a része, hogy 9/53 nem is teljesitette a hdmi szabvanyt. Sajnos manapsag nem ritka, hogy olcsoért konkretan hasznalhatatlant kapsz. Viszont hogy a peldanal maradjunk: na latod egy AudioQuest kábel minden esetben kifogástalanul teljesiteni fogja a szabványban leírtakat.
Mellesleg a youtube-os sracnak sincs fogalma arrol, hogy két összetevő szükséges korrektul a visszakonverzióhoz. Így aztán ő is nagyon magabiztosan allitja, hogy tökmindegy mi az anyag es milyen a kialakitas. Hát ez van, ha valaki tudatatlan.
- mishow
- V.I.P.
- Értékelés: 2536
Srácok, megint beugrottatok
Ricsi nyilvánvalóan eldöntötte, hogy vesz egy CXN V2-t.
Ehhez kért itt megerősítést.
Ennyi!
Ps: csak azt nem értem, a Cambridge miért költött egy vagyont a V2 fejlesztésére, és miért hozta ki helyette a CXN100-at, ami minden teszt szerint nagyságrendekkel többet tud, mint a V2, streamer és dac vonalon egyaránt. Nem tudják, hogy nincs különbség, hisz nem is lehet?
És akkor a sok teszt szerint mégis miért van?
Honnan?
Mitől?
Ejnye ….

Ricsi nyilvánvalóan eldöntötte, hogy vesz egy CXN V2-t.
Ehhez kért itt megerősítést.
Ennyi!
Ps: csak azt nem értem, a Cambridge miért költött egy vagyont a V2 fejlesztésére, és miért hozta ki helyette a CXN100-at, ami minden teszt szerint nagyságrendekkel többet tud, mint a V2, streamer és dac vonalon egyaránt. Nem tudják, hogy nincs különbség, hisz nem is lehet?
És akkor a sok teszt szerint mégis miért van?
Honnan?
Mitől?
Ejnye ….

-
- Nincs visszaút
De feladom, hisz nekem amúgy sem volt célom senkit meggyőzni az ellenkezőjéről. Mint írtam ez egy hobbi és ha a drága kábel jobb hallgatói élményt eredményez (mindegy milyen úton éri azt el), akkor annak örülni kell, de úgy látom, hogy ennek a véleményeknek itt nincs helye

- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
“a tudomány jelen állása szerint” - perszepersze. Ott voltál ezeknél a fejlesztéseknél, kutatásoknál, és az derült ki, hogy minden kábel egyforma - ekkor tehetnél talán ilyen állítást, de minimum nagyon behatóan kellett volna foglalkoznod a témával, esetleg végezhettél volna kutatásokat is az ügyben, hogy erre juss. De ez nyilván nincs így, különben nem az lenne a következő mondat, hogy majd egyszer lehet, hogy kipróbálsz egyet. Szóval: azt tedd hozzá, hogy a te tudományod állása szerint lehetetlen. Ne akard kivetíteni az egész világra, mert elég nagy szarban leszünk, ha 100évet vissza kell ugrani technológiában. A II. világháború után már simán használgattak ezüstözött vezetékezést és nem azért, hogy hamarabb oxidálódjon a cucc, az csak a nemkívánatos mellékhatás volt.richard87 írta: ↑2024.06.30., vas. 20:18Tudod ez a Te véleményedDehogynem, végigolvastam. Hosszasan leírja, hogy miről magyaraz az AQ-s ember, aztan leirja, hogy spektrumot mért, leírja mit is jelent pontosan.
Majd kijelenti bármiféle bizonyíték és érv nélkül, hogy ez ez egész hülyeség, ilyen nincs, és aki ilyeneket állít az csaló. Namost ez konkrétan rágalmazás és hitelrontás, tehát jogi kategória már. Bizonyítékok és érvek nélkül pedig még morálisan bicskanyitogató is lehazugozni valakit vagy valakiket, akik évtizedek óta ezzel foglalkoznak. Tehát a hozzászólásom 100% helytálló, de ezt én már akkor tudtam, amikor leírtam.
Nem a kételkedéssel van probléma -azt lehet bátran, lehet próbálni cáfolni is-, de a bizonyíték nélküli rágalmazáshoz és hazugozáshoz pont ilyen senkiházinak kell lenni, mint ez a vén marha., de bizonyíték és érv nélkül szerintem meg az olyan kábelgyártó a csaló, aki azt mondja a digit kábelre, hogy jelentős különbségeket fog hozni, miközben a tudomány jelen állása szerint ez kb lehetetlen, de egyszer ha lesz erre időm és energiám, elmegyek egy olyan üzletbe, ahol letét fejében el lehet hozni drága kábeleket és összehasonlítom, készítek pár mérést. Mondjuk ennek sem lenne értelme, mert a megegyező mérésre gondolom az lenne a válasz, hogy az semmit nem jelent, mert van amit hallunk, de biztos nem mérhető. Mindegy, ettől függetlenül egyszer kipróbálom, már csak a magam szórakoztatása céljából is :).
Masreszrol olvasgassál white paper-öket pl. innen:
https://taralabs.com/technology/white-papers/
Harmadrészt nézzél utána, hogy a digitális jelátvitelnél milyen buktatók vannak, főként a szinkron rendszerűeknél, amilyen az spdif szabvány is.
Negyedrészt nézzél utána, hogy mi történik egy D/A konverzió során, ha változtatod a rendszer saját és a rendszerbe kívülről bevitt zaj mennyisègét/spektrumát.
Mire végigolvasod ezeket, addgra túl leszel az első 5 digital interconnect saját rendszerben történő próbáján is.
Sok sikert!
- Redguy
- Nincs visszaút
- Értékelés: 104
Szerintem teljesen felesleges kipróbálnod, hiszen már úgyis eldöntötted - próba nélkül! -, hogy mi a véleményed.richard87 írta: ↑2024.06.30., vas. 20:18Tudod ez a Te véleményedDehogynem, végigolvastam. Hosszasan leírja, hogy miről magyaraz az AQ-s ember, aztan leirja, hogy spektrumot mért, leírja mit is jelent pontosan.
Majd kijelenti bármiféle bizonyíték és érv nélkül, hogy ez ez egész hülyeség, ilyen nincs, és aki ilyeneket állít az csaló. Namost ez konkrétan rágalmazás és hitelrontás, tehát jogi kategória már. Bizonyítékok és érvek nélkül pedig még morálisan bicskanyitogató is lehazugozni valakit vagy valakiket, akik évtizedek óta ezzel foglalkoznak. Tehát a hozzászólásom 100% helytálló, de ezt én már akkor tudtam, amikor leírtam.
Nem a kételkedéssel van probléma -azt lehet bátran, lehet próbálni cáfolni is-, de a bizonyíték nélküli rágalmazáshoz és hazugozáshoz pont ilyen senkiházinak kell lenni, mint ez a vén marha., de bizonyíték és érv nélkül szerintem meg az olyan kábelgyártó a csaló, aki azt mondja a digit kábelre, hogy jelentős különbségeket fog hozni, miközben a tudomány jelen állása szerint ez kb lehetetlen, de egyszer ha lesz erre időm és energiám, elmegyek egy olyan üzletbe, ahol letét fejében el lehet hozni drága kábeleket és összehasonlítom, készítek pár mérést. Mondjuk ennek sem lenne értelme, mert a megegyező mérésre gondolom az lenne a válasz, hogy az semmit nem jelent, mert van amit hallunk, de biztos nem mérhető. Mindegy, ettől függetlenül egyszer kipróbálom, már csak a magam szórakoztatása céljából is :).
Auralic Aries Femto - LESSLOSS DAC 2004 MKII - Burmester 051 integrált - KEF Reference 3 - 2
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Miért is lehetetlen a tudomány mai állása szerint? (informatikus vagyok, ne azzal érvelj, hogy 0 és 1 az mindig 0 és 1, mert azt én is tudom

-
- Nincs visszaút
Jól olvasol a sorok között, de természetesen nem vagyok forradalmár, pusztán csak ez a véleményem

Ahogy írtam, engem nem zavar, ha valaki milliókat költ kábelekre.