Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Apple számítógépes zenehallgatáshoz

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5979

Re: Apple számítógépes zenehallgatáshoz

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

robi20064 írta:
2021.11.11., csüt. 09:59
wittao írta:
2021.11.11., csüt. 08:49
Na jo :) Kivancsi vagyok milyen lesz, megkoszonom ha megosztod a tapasztalatokat.
A sokat hasznalt medialejatszo programoknak kijott mar macOS-ra az M1 nativ alkalmazasa? (JRiver, Audirvana, Roon stb.)

Egyebkent ha megvettem volna ott az utolsot, amit Te vettel meg, akkor most nem tudnal gepelni es tesztelni, szoval mindannyiunk erdekeben varok 5 hetet :D
Audirvana mar nativ, Roon meg Mono (dotnet) es egy ideig meg nem lesz nativ. A linuxos core-t sikerult most vegre Mono-rol .NET-re frissiteni, mas hasonlo lepteku valtozasrol meg nincs hir.
kissé OFF.
Nem vagyok elég tájékozott, nem is tudtam, hogy a Roon az Mono.
De (bocs, nem értek a Mono-hoz) milyen "léptékű" dolgot jelent felhasználói szemszögből a Mono-rol .NET-re (gondolom .NET Core-ra) frissítés? A kettő architekturálisan ugyanolyan, és a Mono is annyira nevezhető natívnak, mint a .NET Core, nem?
Tényleg elnézést az esetleg hülye kérdésért, .NET Core-os projektem volt már korábban, de Mono-t még távolról sem láttam eddig, csak annyit tudok róla, amennyit futólag olvastam.
Ergo, én azt gondolnám, hogy akár Mono, akár .NET, a dolog azon múlik, hogy magát a Mono-t vagy .NET Core runtime-ját illetve JIT-Compiler-ét sikerül-e portolni M1-re, nem? Ami nem egészen a Roon-tól függ.
(ugyanez a helyzet bármely Java-ban megírt alkalmazással is, maga a JVM kell M1-natív legyen /ami tuti, hogy már van/, maguk az alkalmazások ezzel "natívvá" válnak a maguk módján).
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

marconi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 351

Hozzászólás Szerző: marconi »

wittao írta:
2021.10.29., pén. 19:12
Aszpirin írta:
2021.10.29., pén. 18:44
wittao írta:
2021.10.29., pén. 18:12
Hosszutavra veszek altalaban dolgokat (mindent ami nem audio :D ), ugyhogy egy M1 Max lett a valasztottam.
14-es vagy 16-os?
16”-es, nem hasznalok kulso kijelzot, nekem igy a meret tokeletesen eleg, eddig 15.4”-es volt. Neztem a 13.3”-est, az kicsinek tunt, a 14” mellett meg nem akkora novekedes, hogy nekem eleg legyen, ugyhogy emiatt a nagyobbat valasztottam.
Notch-ra irtak sokan hu meg ha, engem egyaltalan nem zavar, menubar ennyivel is fentebb van, ott kozotte meg elfer.
Az akkuido novekedese is fontos volt es kivancsi vagyok, hogy a GPU resze hogy muzsikal majd. Mi hasznalunk Autodesk dolgokat, es amennyire sokan nem szeretik en annal inkabb a 3D .pdf-eket. Baromi jol lehet igy dolgozni, ha kollegaim exportaljak a modelleket, minden apro reszt meg tudok igy nezegetni jo-e.

Majd racsapom egy Karunara is ROON-nal, meg JRiverrel, kivancsi leszek milyen. Sajna lekestem az elso szallitmanyt, ugyhogy mikulasra lesz itt. De kozel 8 ev utan a masikkal mar nem nagyon erdekel az a kis plusz :)
Hát a Media Marktban kellett volna venned! :) Én már erról írok. Holnap letesztelgetem a Karunán mit tud a CDhez képest, audio pchez képest, meg összehallgatom a 2016 os 15" Touch Bar retinával is.
Audiomeca J1,Airtangent2b,SupexSD900SuperII,Krell KSP-7B(Kaisei recap), Philips cd304mkII fullBGrecap, Marantz CDA94 Vfet mod/BG recap), Philips CD100 Demo Vfet mod/BG recap, Townshend Allegri Reference mkII, Tunerman OTL twin servo, vFET srpp, Lowther Acousta (P6M square)

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

wittao írta:
2021.10.29., pén. 18:12
Hosszutavra veszek altalaban dolgokat (mindent ami nem audio :D ), ugyhogy egy M1 Max lett a valasztottam.
14-es vagy 16-os?
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

wittao írta:
2021.10.29., pén. 17:51
Meg nem tettem fel, varom az uj gepet.
Új gépet? Mit rendeltél?

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

robi20064 írta:
2021.10.23., szomb. 12:48
Esetleg probald ki a Vivaldi-t.
Nos, a Vivaldi nagyon bevált, azóta is gyakorlatilag kizárólag azt használom.
Még egyszer hálás köszönet a tippért! :smile53:

Más: Monterey-t feltette már valaki? (most nézem, hogy már 12.0.1 a verziósám, tehát már kijött az első patch is...)
Ha igen: okés vele minden, vagy még várjak?

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Ear írta:
2021.10.23., szomb. 23:34
Aszpirin írta:
2021.10.23., szomb. 12:36
Nem szorosan a zenelejátszáshoz kapcsolódik, de nem is teljesen off.
Ki vagyok akadva ettől az új Safari-dizájntól (Safari 15). Hetek óta próbálom megszokni, de nem, egyszerűen nem megy... néha a tabokba akarok címet írni, néha pedig a címsort látom tab-nak, néha az egész címsor-tab-kedvencsor olyan kontrszttalan világosabbszürke-a-sötétebbszükrén, néha a + (új tab) gombot nem látom sehol...
Kompakt nézeted próbáltad? Aztán a színeződést is ki lehet kapcsolni.

Képernyőfotó 2021-10-23 - 23.32.41.png
Köszi, igen, próbáltam már.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

wittao írta:
2021.10.23., szomb. 13:50
Kacerkodom a gondolattal, hogy az uj Pro-Max vonalbol valasztok notebookot
Én az új M1 PRO/MAX vonalba tartozó nagy iMac-ekre várok... bár nem mindenáron, mert még csak 4 éves a gépem...
Az új Pro/Max chipekkel szerelt notebook-okra már felmerül (a releváns youtube-csatornák egy része szép sorban fel is vetette), hogy most már tényleg mindenkinek érdemes elgondolkodni azon, szüksége van-e ekkora teljesítményre a laptopjában. Kihasználja-e tényleg, különben az Mair és az új Pro-k közötti nem éppen kis árkülönbséget teljesen fölöslegesen fizeti meg. Nyilván vannak profik, akik igen. De egyébként már az Air is alázott nagyjából minden notebookot a piacon, és azóta is elképesztően jó gépnek tartják. Más most is rengeteg embernek, aki M1-es MacBook Pro-t vásárolt, bőven elég lett volna egy Air is.
Azért ez az M1-család megbolygatta rendesen a dolgokat :)

Amúgy én is nagyon kíváncsi vagyok a "hangi kvalitás"-ra... már kellene legyen tapasztalat itt is, nem?

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

robi20064 írta:
Na ezt már Vivaldiból írom... Nagyon cool ez a "tile tabs" ficsör, instant get :)
Most azt filózom, hogy keychain-access-t valahogy be lehet-e röffenteni rajta.
Mindenesetre nagyon köszi a tippet, nem ismertem a Vivaldit!!!

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

robi20064 írta:
Köszi! Megnézem, már töltöm is, bár a "Több funkció, nem kevesebb" és "A kockulás a lényeg" szlogenek (ld. a honlapját) nem igazán tennék vonzóvá számomra. De be kell látnom, ha azt szeretném, hogy nekem legyen jó, akkor "kockulnom" is kell egy kicsit... vagy nagyon :) (utána kellett nézzek a szó jelentésének, ez már "gáz" rám nézve, nem? :D )

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Nem szorosan a zenelejátszáshoz kapcsolódik, de nem is teljesen off.
Ki vagyok akadva ettől az új Safari-dizájntól (Safari 15). Hetek óta próbálom megszokni, de nem, egyszerűen nem megy... néha a tabokba akarok címet írni, néha pedig a címsort látom tab-nak, néha az egész címsor-tab-kedvencsor olyan kontrszttalan világosabbszürke-a-sötétebbszükrén, néha a + (új tab) gombot nem látom sehol...
iPad-en ugyanúgy vacak, mint Mac-en, csak ott még a tabok bezáróikonja is csak akkor jelenik meg, ha ráváltasz a tab-ra (ez mitől jó?), iPhone-on pedig még annál is sz.rabb számomra.
Most azon filózok, hogy vajon ilyen lesz-e a Monterey minden egyéb velejövő alkalmazása is, mert akkor nálam baj van... asszem öregszem, vagy mi. Utoljára akkor éreztem ilyent, amikor az MS-Office alkalmazásokban bevezették az "ikonos-feliratos" kevert menüsort, amit évek után sem voltam képes intuitíven használni. És most a jól bevált Apple-programok is ezt csinálják majd velem?...
Nyugtassatok meg, kérlek, hogy lesz ez jobb is, meg lehet szokni, és nem kell végleg átállnom a Google kémprogramjára...
Esetleg ha van valakinél olyan beállítás, ami igazán bevált, kérlek írjátok meg.

suminator968
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1081

Hozzászólás Szerző: suminator968 »

Nagy a csönd erre mostanság :)
Hónapok óta fut egymás mellett a Roon-Tidal-RPi4 RoPieeeXL végpont, ill,
Apple Music-Airplay-RPi4 RoPieeeXL.
Jól kiegészítik egymást, természetesen Roon-Tidal komolyabb hang, de ha kevés az időm, nincs kedvem bíbelődni az Audio Pc indításával, teljesen rendben van az Apple Music Airplay akár IPhoneról is.
Más hogy tapasztalja?
Sabo Audio Streamer 23--Mzx PRE-NR1--Mzx SS Illuminator Activ Speaker—2xDynavoice Challenger sub
Táp:UnKnow Helix Reference Ultra, Viablue X-60 Silver, Viablue EP-7 Ethernet,
Audio cable:Sabo Audio Solar XLR
Úton: IPhone 13Pro Max-Tidal—-Apple Airpods Pro2

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

freongee írta:
2021.07.11., vas. 22:48
Nem kell akkora vastagság a Thunderboltnak. :) amúgy a render sem arányos teljesen.
A renderen a két lyuk közötti távolság kisebb, mint a lyuk szélessége… Na, megeszem a kalapomat, ha a render szerinti távolságon be lehet dugni egymás mellé két “normál” TB apa dugót. Az általad fotózott iMac-en SOKKAL nagyobb a két TB lyuk közötti távolság (mellesleg nekem is iMac-em van szóval láttam már ilyent :) )

De amúgy sem hiszem, hogy raknak egy Minibe 4 TB portot. Esetleg a 2 TB mellé még két USB-C-t.

Kriszbet
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 30

Hozzászólás Szerző: Kriszbet »

Vinkler írta:
2021.07.11., vas. 12:24
Jól értelmezem, hogy az apple lossless zenehallgatáshoz minimum 11.4-es Os kell? gondolkodik.gif
Igen…

freongee
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 41

Hozzászólás Szerző: freongee »

Nem kell akkora vastagság a Thunderboltnak. :) amúgy a render sem arányos teljesen.
36398348-3E42-4A35-B21A-E57730CAA41D.jpeg
36398348-3E42-4A35-B21A-E57730CAA41D.jpeg (1.55 MiB) Megtekintve 2121 alkalommal
De mivel az M1 mini már kint van, max megkapja a jobb procit, nem lesz házcsere. Azt akkor meglépték volna most az új iMackel.

Persze én is csak találgatok. :)

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

wittao írta:
2021.07.11., vas. 16:25
Szívom is a fogam miatta, egy ideje tartalékolom a MBP-mat, hogy majd az M1X/M2 valamelyikre 16" változatra átugrok. De már kezd annyira elnyúlni, hogy lehet kell vennem mást. 7 éves a mostani gépem, és billentyűzet + egér csere mellett még tovább húznám, de új oprendszer már elvileg nem fog felmenni rá... ha csak 2022-ben jelenik meg, akkor még idén ősszel lépnem kell. 600.000 Ft lenne a 16Gb MacBook Air, az sem kevés pénz és csak 13", kijelzőt is kellene néznem mellé, meg akkor már bill+egér. Egyelőre nem tudom eldönteni mi legyen.
Nagyon rá voltam kattanva, hogy összehallgatom őket zenelejátszás területén mit művel az M1, de nem hagynak kibontakozni :) Legutóbb már egy macmini-vel majdnem meggyőztem magam, de ellenálltam szerencsére.

Az elképzelés és irány szerintem teljesen beleillik a mostani Apple világba: kihozták a sokszínű iMac-et, vélhetően az otthoni "i" termékek sorába beileszthető lesz a színes MacBook Air és a MacMini is. A TB csatlakozók valóban túl közel vannak egymáshoz, lehetetlen küldetés (bár volt már rá USB portok esetén, hogy az Apple-t ez nem zavarta meg, és tessék minimal pendrive-okat használni, ne bumszlikat aztán kész.
Ja, tudom, miről beszélsz :) de legalább a normál USB-A csatis kábeleket be lehet dugni oda egymás mellé, itt viszont már a létező TB-dugók sem férnének el egymás mellett… persze az Apple-ből kinézem, hogy adna külön pénzért “laposított” TB-csatis kábeleket ill. adaptereket :)
Most láttam egy másik “rumour”-os csatornán, hogy jönnek a 32 colos M1(X?) iMac-ek, és 1900 dodó lesz az induló ár… ami azt jelenti, hogy nálunk egy normálisabb konfig (legalább 16GB RAM-mal és legalább 1TB SSD-vel és a többportos változatban) már bőven 7 számjegyű összeg lesz ÁFA-val. Vártam a nagy iMac-ekre kíváncsiságból, de nem hiszem, hogy egyelőre lecserélném a mostanit (2017-es) ilyen drágulás mellett… ezt is 850-ért vettem 2017-ben…
A 24 colos iMac-et pedig méretben visszalépésnek érzem… meg a dizájnjától is hányingert kapok, de ez már saját privát nyomor… (tényleg nem értem, hogy miért kell egy asztali all-in-one gépnek mindenképp nagyon vékonynak lennie, miközben úgyis csak nagy adag levegő van mögötte… és emiatt viszont olyan, amilyen).

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Vinkler írta:
2021.07.11., vas. 12:18
Ebből vajon lesz valami?
https://www.macrumors.com/2021/05/25/hi ... i-renders/
Akár lehet is valami. Én a 4 Thunderbolt portot személy szerint nem hiszem, nem mellesleg a fantáziaképen levő elrendezésben nem is lehetnének, túl közel lennének így egymáshoz.

John Prosser csatornáját szoktam nézni, de legutóbb is elég komolyat tévedett, ő híresztelte el tudtommal, hogy a 2021-es WWDC-n bejelentik a 14 és 16 colos M1X MBP-t… aztán nem lett belőle semmi.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8923

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Jól értelmezem, hogy az apple lossless zenehallgatáshoz minimum 11.4-es Os kell? gondolkodik.gif
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8923

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Re: Apple számítógépes zenehallgatáshoz65470

robi20064 írta:
2021.06.21., hétf. 19:43
Az. Ezt a legacy modot nem probaltam es ma le is jart a Studio trial, es ahogy most kinez eleg valoszinutlen hogy elofizetnek ra a jelenlegi allapotaban. Ez maximum arban egy "fel" Roon, minden masban messze elmarad tole.
Lenne kedved leírni a tapadztalatodat/véleményedet az új Audirvanáról?

suminator968
V.I.P.
V.I.P.

Re: Apple számítógépes zenehallgatáshoz65470

robi20064 írta:
2021.06.21., hétf. 19:11
Ez valami Audirvana 1.x vagy 2.x, egy picit mar nem mai darab. Illetve bocs, elsore a kepet neztem :D Illetve lehet megsem.

Milyen Audirvana-t hasznalsz pontosan? Audirvana 1.5 vagy 3.x vagy az uj Studiot?
Ez az új stúdio :)
Picit vicces :)
Sabo Audio Streamer 23--Mzx PRE-NR1--Mzx SS Illuminator Activ Speaker—2xDynavoice Challenger sub

suminator968
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2021.06.21., hétf. 18:36
suminator968 írta:
2021.06.21., hétf. 18:28
Erre gondoltam
2E9199D7-A752-4005-9BEF-DB0CE26126F6.jpeg
Ez szerintem nem az Audirvana saját lejátszója, hanem beintegrálja a Mac-es "Music" app felületének darabjait saját magába (már ott sántít a dolog, hogy az Audirvana menüje egyébként angol, de a lejátszó felületén magyar szövegek jelennek meg), valójában az oprendszer saját zenelejátszója szól ilyenkor. Erre is utal a "Music integrated" (idétlen idők óta ott ez a menü az Audirvanában, korábban ez a menüpont "iTunes integrated" volt, ha jól emlékszem, sok értelmét nem láttam sem eddig, sem most). Ha ez alapján akarod az Audirvana saját hangját megítélni, akkor tévúton jársz szvsz. Emiatt a "Music integrated" miatt én sem fizetnék egy fityinget sem az Audirvanáért.

Mondjuk ha zenelejátszás közben is csinálnál egy screenshot-ot az Audirvanaval, miután az Apple Music beállításai között visszaátállítottad a lejátszást 256kbps AAC-re, akkor nagy valószínűséggel kiderülne a turpisság...
No igen, érthetetlen, hogy Tidal-hoz hasonlóan miért nincs integrálva Audirvanába a Music...

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

suminator968 írta:
2021.06.21., hétf. 18:28
Erre gondoltam
Ez szerintem nem az Audirvana saját lejátszója, hanem beintegrálja a Mac-es "Music" app felületének darabjait saját magába (már ott sántít a dolog, hogy az Audirvana menüje egyébként angol, de a lejátszó felületén magyar szövegek jelennek meg), valójában az oprendszer saját zenelejátszója szól ilyenkor. Erre is utal a "Music integrated" (idétlen idők óta ott ez a menü az Audirvanában, korábban ez a menüpont "iTunes integrated" volt, ha jól emlékszem, sok értelmét nem láttam sem eddig, sem most). Ha ez alapján akarod az Audirvana saját hangját megítélni, akkor tévúton jársz szvsz. Emiatt a "Music integrated" miatt én sem fizetnék egy fityinget sem az Audirvanáért.

Mondjuk ha zenelejátszás közben is csinálnál egy screenshot-ot az Audirvanaval, miután az Apple Music beállításai között visszaátállítottad a lejátszást 256kbps AAC-re, akkor nagy valószínűséggel kiderülne a turpisság...

suminator968
V.I.P.
V.I.P.

Erre gondoltam
2E9199D7-A752-4005-9BEF-DB0CE26126F6.jpeg (2.87 MiB) Megtekintve 2089 alkalommal

suminator968
V.I.P.
V.I.P.

Hú, köszi a kiigazítást!
Bonyolultnak tünt, amit írtam, de amúgy egyszerű a dolog. Igen a Music Streamet hasonlítottam össze , hogy változik a hangja, ha az Audirvána a hangkijárat , ez az Audirvána Music Integrated módját jelenti.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

SoXxX írta:
2021.06.21., hétf. 17:11
Aszpirin írta:
2021.06.21., hétf. 16:46

Egyszerű és közérthető, ugye? :D
Kimaradt a felsorolásodból az Itunes Match szolgáltatás, ami egy szintén fontos mérföldkő volt.
Aminek a segítségével az Itunesban a saját (lokális) zenéidet felismertetve legalizálhattad és az Itunes librarydben elérhetővé tehetted.
Amennyiben a zenédet nem ismerte fel az Apple, úgy pedig változatlan formában feltöltötte az iCloudba (külön helyre, a tárhelyedtől függetlenül) az eredeti formàtumban (ami szintén lehetett Alac).

S mivel az Itunesból streamelni is lehetett régóta már zenéket az eszközökön (letöltés nélkül), ezért a fentieknek megfelelően már elég régóta megy a lossless stream. (Mind a mai napig.)
Ja, teljesen igaz, ezért is mondtam, hogy van még, nem is kevés :)
Szerencsére az iTunes Match-ot ki lehet(ett) kapcsolni (de én valahogy elcsesztem, egyszer már "feltöltötte" a teljes zenekönyvtáramat iPhone-ról (értsd: nagy részét lecserélte a saját internetes streamingjére), és mivel telefonról kizárólag repülőn vagy autóban hallgattam zenét, egyszer egy repülős utamon arra "ébredtem", hogy nincs mit hallgatnom, mert nincs internet-kapcsolatom. Szerencsére a funkció kikapcsolása után újból rá tudtam tölteni minden zenét)

A legújabba, az Apple One-ba még bele sem kezdtünk :) Az is fontos mérföldkő, már tudnod sem kell, mire fizetsz elő, elég ha csak annyit jegyzel meg, hogy "mindenre". Is. ;peace;

De a lényeg: ha valahogy gyártottál ALAC-ot magadnak (ehhez vannak progik) pl. CD-ripből, akkor korábban is tudtál lossless-et játszani iTunes-szal illetve újabb nevén Music-kal. Az új fejlemény, hogy most már az Apple Music is tudja azt, amit a Tidal, féláron.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”